Перфекционизъм в чаша
Добре дошли в дома на виното„Златен Рожен“ - 14-16 февруари
Собственичката на „Златен Рожен“ Маруся Осиковска
В края на януари в Мелнишкия край тазгодишната топла зима едва напомня за себе си и то в най-дълбоката сянка, а на слънце е жива пролет. Палитрата вина на „Златен Рожен“ покрива всички тези нюанси на времето и настроението.
Мелнишкият сепаж („Mелнишки рубин“ и „Mелник 55“), лежал 6 месеца в дъб, гали небцето и приятно сгрява гърлото. Мощно, заоблено, с омекотени танини, това вино чудесно подчертава характеристиките на сортовете. В чашата искри с дълбок рубинен цвят. На нос се долавят много червени горски плодове и пикантен букет, включващ коренища и дим. С плътното си тяло е подходящо за червени меса и по-тежки сирена. Чудесна компания е за зимните вечери пред камината.
Това е най-известният винен сорт от емблематичния за Италия район Тоскана, който в този край се развива прекрасно заради богатството на почвите и защото климатът е близък до средиземноморския. В това вино най-отчетливо се долавя високата минералност на тукашните почви – то е много свежо, плодово. На нос се усещат билки и много плодове - праскова , пъпеш, череша, черница, касис... Ясно доловима е и богатата минерализацията, заради която някои усещат и дъх на море. Тялото е плътно, обемно, със свеж финал с траен послевкус. Това вино върви с паста, леки предястия, сирена, особено добре със сьомга и дори с леко приготвено телешко.
„Златен Рожен“ с основание се гордеят и със сепажа от сортовете „Санджовезе“ и „Сира“. Тази технология е изпитание за майсторлъка да се комбинират двата сорта още на етап грозде. Рискът е голям, никога няма 100% сигурност за крайния резултат, но на тукашните майстори много им се е получило. С много богат нос, който отправя заявката виното да е силно, а всъщност е много пивко. Много хармонично и балансирано, перфектно представя района. Комбинира се с всякаква храна.
Ако искате да опитате тези еликсири и да ги купите на много добри цени, заповядайте в изба „Златен Рожен“ в дните на отворените врати (14-16 февруари). На фона на фолклорна програма ще можете да се запознаете с майсторите, които правят вината, и на място да опитате новите реколти и вина, които ги няма в други изби. Вижте още как се съчетават традициите с иновациите.За собствениците на „Златен Рожен“ съчетаването на традиция и иновации е не просто бизнес стратегия, а кауза. Те искат да запазят най-доброто от миналото на местното винопроизводство, като го надградят с модерни технологии, за да се съобразят с тенденциите на 21 век.
Екипът на винарната отчита, че нараства интересът към българските сортове и вина и са доволни, че напоследък много млади хора се обръщат към виното. Съобразяват се и с тенденцията да се залага на развитието на местните сортове и на промотирането им в чужбина.
Тези съображения определят и фокуса на производството - той е върху качеството и иновативността, което в случая означава комбинация от местни сортове и традиция във винопроизводството плюс иновации включително и с въвеждането на чужди сортове.
„Златен Рожен“ отглеждат немалко червени сортове: „Kаберне“, „Mерло“, „Сира“, „Санджовезе“, „Каберне фран“, „Небиоло“, „Пти вердо“ и местните „Широка мелнишка“, „Мелник 55“, „Мелнишки рубин“ и белия „Сандански мискет“. Избата е единствената у нас, която прави розе от „Санджовезе“ и е първата, произвела бяло вино от червено грозде („Широка мелнишка лоза“).
Серията, която най-добре отразява идеята за перфектен баланс между традиция и иновации, е „Фамили ризърв“. Ексклузивната им серия „Ексклусив Лот“ пък включва вина, лежали в италиански и френски дъбови бъчви. Вината от тази серия се произвеждат в много лимитирани количества. В зависимост от идеята си за крайния резултат технолозите решават как да използват бъчвите – дали виното да престоява в тях 6, 8, 10, 12 или 18 месеца. Белите вина обаче не минават през бариците – за тях политиката е да са свежи и плодови.
Винарна „Златен Рожен“ в село Капатово е модерна, но здраво стъпила на най-доброто, доказало се във времето. „Нашето верую е да се отнасяме с уважение към тероара, като стремежът е да се подчертават уникалните му характеристики“, обяснява собственичката Маруся Осиковска. Тя набляга на това, че „Златен Рожен“ е изцяло семеен бизнес, няма външни съдружници и зад него не стоят корпорации. Произвежда вино само от собствени лозя (800 дка в землищата на селата Капатово и Левуново) и освен винарната развива и семейния хотел „Златен Рожен“ в с. Рожен на 900 м от Роженския манастир.
В помощ на съвсем младата техноложка Антоанета, завършила винопроизводство в Бордо, е италианецът енолог Федерико. Той е родом от Тоскана и е много заинтригуван да прави вино в Мелнишкия край. Привлечен е от това, че районът е с характеристики, близки до тези на Тоскана и за него е предизвикателство да направи превъзходно вино от местните сортове.
Повече за винарска изба „Златен Рожен“ научете тук
Ето тук вижте откъде можете да си закупите от вкусното вино
Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!
„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря
Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота
Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка
Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола
Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка
Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели
Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.
Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод
Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета
Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло
Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола
Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването
Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата
(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!
Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола
Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан
Направете си питателно брашно за вкусни печива