Подкрепете ни!




Живата храна вдига имунитета

Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН

Живата храна вдига имунитета


Доц. д-р Милена Георгиева работи в Лабораторията по молекулярна генетика на Института по молекулярна биология на БАН. Тя е от авторите, с които Списание 8 много се гордее.

-    През зимните месеци и рано напролет, когато организмът е отслабен от ниските температури и не твърде разнообразното хранене, имаме нужда да засилим имунитета. Кои храни са подходящи за това и защо?
-    Промяната на годишните сезони определено преобръща наопаки цялата ни физиология. Променят се климатичните условия, сменя се диетата ни, зачестяват вирусни и други инфекции. Това е момент, който определяме като критичен за нашата имунна система. И точно това е времето, в което трябва да подсилим нейното действие. Но когато говорим за имунна система, трябва да знаем, че това не е един орган, а цяла система от различни органи, тъкани и клетки. Имунната система се контролира и координира от сложното взаимодействие между тях. Храната е най-важният фактор, който с пълна сила влияе и модулира нашия имунитет. Храни, богати на витамините А, С, D, Е и витамините от групата В, заедно с жизненоважни микроелементи като цинк, селен, желязо, мед и фолиева киселина са тези чудодейни вещества, които трябва да увеличим в нашата диета в периодите на сезонните смени.
Здравословното хранене е умна стратегия за здраве, дълголетие и силна имунна система. Храни като мед, ядки, малки червени плодове, авокадо, чиа, спанак, коприва, домати, нар, бирена мая, ферментирали продукти и много други наричаме суперхрани.
Специалистите в науката за гените и храненето казват, че „ние сме това, с което се храним“. Колкото по-разнообразна и богата на полезни хранителни вещества е нашата диета, толкова по-здрави сме. Диетата ни трябва да съдържа всички цветове на дъгата под формата на естествени съставки и микроелементи. Естествените оцветители в малките червени плодове, в нара са мощни антиоксиданти и пазят ДНК и клетките ни от вредните фактори на средата. Цветовете в нашата храна модулират цветовете в нашата ДНК, а това контролира активността на нашите гени. Важно е, защото гените регулират производството на хормони и други био-активни молекули и определят силата на нашия имунитет.


-    Какво означава жива храна и защо е полезна?
-    Определението „жива“ храна идва от на старогръцката дума: βίος – живот. С други думи храна за живот, енергия и здраве. Концепцията за т.нар. жива храна идва от идеята за създаване на храни, които в най-малка степен са претърпели фабрични обработки и са запазили свойствата си. Наричат ги още суперхрани. Това е така, защото е доказано, че в тях хранителните вещества, ензимите, витамините и минералите са в най-лесно усвоимата и правилна форма за организма. Тези качества на живата храна подпомагат целия процес на храносмилане, балансират човешкия микробиом и имат благотворен ефект върху имунната система.
Според учените кълновете са най-здравословната жива храна, която познаваме. По време на покълването и поникването семената рязко променят химичния си състав. Съдържанието на витамин E (едно от най-мощните средства в борбата с рака, стареенето, сърдечно-съдовите болести и др.) се увеличава до 40 пъти при покълването.
В сравнение със семената в покой кълновете имат 5 пъти по-високо съдържание на витамини от групата В, витамин С и изобилие от микроелементи, ензими, фитохормони, естествени антибиотици, антиоксиданти, растежни хормони и др. Тези вещества подпомагат храносмилането, нормализират функцията на стомашно-чревния тракт, намаляват последствията от различните видове стрес. Кълновете са удобен и сигурен начин за набавяне на лесноусвоими белтъчини, мазнини и въглехидрати. Жива храна са и ферментиралите продукти. В тях количеството полезни микроорганизми е много по-високо от това в преработените храни и ефектът върху нашия микробиом е поразителен.



-    С какво ферментиралите храни подпомагат организма?
-    Ферментиралите храни са богати на множество различни видове бактерии, които съставляват нашия микробиом. Микробиомът е съвкупността от всички видове бактерии, които населяват човешкото тяло. Наричат го нашия „супер орган“. И това е, защото тези бактерии са отговорни за храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Участват в модулирането на имунната ни система, играят роля на щит срещу нежелани патогени, включително и вируси от околната среда. Те са в основата на почти всички физиологични процеси в човешкото тяло. Съставът на микробиома е динамичен. Зависи от фактори като диета, прием на антибиотици, географско положение и дори наследственост. Най-бързият начин да модулираме и поддържаме здравословен микробиом е диетата. Храната е източник на много видове бактерии, които съставляват нашия микробиом. Доказано е, че диета, богата на пълнозърнести органични, непреработени храни, заедно с традиционно култивирани и ферментирали храни като кисело зеле, кисело мляко, ферментирало брашно, ферментирали зеленчуци, хляб с квас, ябълков оцет, сирене и кашкавал, както и фибри, е много благоприятна за здравословния микробиом.
(Бележка на редактора: Препоръчителни за подсилване на организма са покълналите и ферментирали функционални храни на Ancestral Superfoods, за които може да научите повече тук)

-    Какъв е механизмът за противодействие на вирусите чрез храната?

-    Противодействаме на вирусите с нашата имунна система, а силата на нейните проявления зависят от хранителните ни навици. Храненето е важен процес, който определя цялостното проявление на нашата генетика от времето на вътреутробното ни развитие до края на нашия живот. Храната не е само източник на енергия и наслада за вкусовите ни рецептори и мозъка. Храната е и нашето лекарство. Още Хипократ е казал: „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна“. Храната е мощен фактор, който моделира и определя работата на нашите гени. Научен факт е, че в тялото на всеки един от нас циркулират около 10 000 различни вида биологично-активни вещества. Тези молекули и съединения контактуват с ДНК и я моделират, влияят върху здравето и продължителността на живот, модулират нашия имунитет и определят отговора ни към различните патогени.

-    Очаквайки пролетта, народът казва: „Да се хванем за зелено”. С какво зеленолистните са полезни?
-    Зеленолистните зеленчуци (зеле, спанак, броколи, брюкселско зеле, зелена салата, салата айсберг, коприва и др.) са богати на фолиева киселина, витамини и важни микроелементи като цинк, желязо, мед. Фолиевата киселина не се произвежда естествено в организма. Тя представлява водоразтворима форма на витамин В9 (фолат). Нейната биологична активност се проявява едва след като бъде метаболизирана в черния дроб до витамин В9. Фолиевата киселина има важна роля за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), участва и в процесите на клетъчното делене. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Консумацията на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето. Оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка - тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Така се осъществява връзката храна – ДНК – генна активност.
Диети, бедни на фолиева киселина, например, водят до понижаване нивата на метилиране на ДНК и до проява на различни заболявания, до лошо функциониране на имунната система, изразяващо се в чести бактериални и вируси инфекции в организма. Затова е препоръчително „да се хванем за зелено” в сезона на вирусите. Това е начин чрез диетата си да променим и начина, по който функционира тялото ни и неговата физиология.


-    Защо при респираторна вирусна инфекция се препоръчват топли напитки?
-    Заразяването с респираторните вируси става на няколко етапа и по няколко начина. Първо, вирусът трябва да се свърже с клетката и да навлезе в нея. След това да й предостави генома си, за да започне производството на нови копия от своята ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) или РНК (рибонуклеинова киселина). След което започва процес на сглобяване на тези компоненти в нови вируси и накрая новите вируси излизат от клетката, за да нападнат нови клетки и нови хора. Начините за заразяване са директно предаване, вдишване на заразен въздух или по пътя ръка-нос, ръка-очи, ръка-уста. Във всички случаи физиологичният път уста-нос-очи е първият засегнат от вирусите. Лигавиците на тези органи са първото място, в което се загнездват вирусните частички, преди да започнат да използват системите на клетките в тези места за своето възпроизводство.
В най-ранните моменти на вирусни инфекции се препоръчват горещи напитки, защото повечето от вирусните частички са нестабилни. Високите температури ги убиват мигновено. Затова в момента, в който почувстваме неразположение в тези органи и техните лигавици, е хубаво да преминем към консумация на топли напитки. Така шансовете да неутрализираме вируса и да спрем инфекцията в ранните й етапи са много по-големи.
-    След прекарана вирусна инфекция с какви храни е подходящо да се захраним и защо?
-    Най-правилният отговор би бил: с всички тези хранителни вещества, които съставляват една пълноценна и здравословна диета. Диета, богата на белтъчини, мазнини и въглехидрати с чист произход и с най-ниска степен на фабрична преработка, е диетата, която трябва да съпътства нашето възстановяване след прекарана инфекция.

Още по темата:

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички! Храна за щастие

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!

Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването Храна за щастие

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването

Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни! Храна за щастие

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!

Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан Храна за щастие

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Направете си питателно брашно за вкусни печива

Не изключвайте бадемите от диетата си Храна за щастие

Не изключвайте бадемите от диетата си

Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

За постите и смисъла Храна за щастие

За постите и смисъла

Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.

Уханието на кафето Храна за щастие

Уханието на кафето

От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри

Черният чай намалява риска от диабет Храна за щастие

Черният чай намалява риска от диабет

Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект

Не пренебрегвайте бамята! Храна за щастие

Не пренебрегвайте бамята!

Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие Храна за щастие

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие

Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора? Храна за щастие

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?

Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки Храна за щастие

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки

Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето

Сол вместо захар в кафето Храна за щастие

Сол вместо захар в кафето

Учените твърдят, че има логика в странната комбинация