
Според Димо, когато християнството се налага тук, то стъпва върху традицията от траките и постите стигат 200 дни в годината. Българите с лекота са ги следвали, тъй като природата ни е дарила с изобилие от плодове, зеленчуци, билки и подправки.
Благословени сме!
Тук сякаш всичко те подтиква да бъдеш истински Човек – здрав, радостен, духовно извисен – не само храната, но и сакралните шевици в дрехите, космичните неравноделни ритми, магичното хоро, мистерията на българските гласове... Всичко това са методи за повишаване на вибрациите, за увеличаване на вътрешната сила; средства, с които човек може да преодолее всякакви проблеми. Антидоти. Наследство от хилядолетия“, разказва Димо.
Бургерът на Зукърбърг
Често в заведението му отсядат кинознаменитости, а няколко пъти - Марк Зукърбърг, основателят на Фейсбук, който се оказва голям фен на веган кюфтетата. „Когато дойде втория път, разговарях с него. Той два пъти ме посъветва да развивам бургерите. Не е вегетарианец, но знае за какво става въпрос. Каза ми, че три години е живял в Япония и му хареса това, че смесвам японска с европейска кухня. Потвърди, че тя има този потенциал.
Кюфтета с умами
За да направи вкусните веган кюфтета, Димо се вдъхновява от японската кухня. От умами. „Умами е петият вкус, това, което дава дълбочина на храната – обяснява шеф Тенев. - Най-много се съдържа във водораслите, а след това в пармезана, в пилешкия бульон, в лука и в гъбите. Когато събереш много съставки, богати на умами, става вкусно, не само постно“, разказва нашият водач в света на кулинарното изкуство. Димо изучава тънкостите на веган кухнята от шеф готвач, възпитаник на традиционната японската кухня, която произхожда от дзенбудистката кухня - вегани с 600 години традиция, а в Китай – с над 2000 години опит.
Именно този опит Димо предава на своите храни. Може за някои българи това да прозвучи странно, но в бургерите му има и... водорасли. Те създават плътност, насищат и което е най-важно: богати са на желязо, цинк, йод и В12! Оказва се, че водораслите са единствените зеленчуци, богати на B12 – витамина, който се приема с месото!
От японската кухня Димо се научава и на синергията на продуктите. „Мен салата и боб не може да ме нахрани. За да е истинско изкушение, веган храната трябва да комбинира различните нутриенти. С една сочна пържола получаваш всичко, но с веган храната не е така. Ако имаш само няколко съставки, се отегчаваш. Но когато те са повече и са правилно подбрани, в синергия, човек може да си оближе пръстите.“

Микробът на Бог
„Като дойде сезонът на киселото зеле, и всички болести бягат“, шегува се Димо. Затова в кестеновия йогурт има и лактобацили – същите като в киселото мляко. Kaya Foods предлага на пазара общо три вида бургери, както и йогурт от кестени, със и без боровинки.
Синергия във всичко
Храна за вкъщи
Примерно синергично меню
С пробиотици, веган, без глутен, без захар!
- Мисо супа с „Кая-кестенов йогурт“
- Канапе „Чудният бургер“ с гуакамоле и безмлечна извара
- Десерт „Кая-кестенов йогурт с боровинки“ със свежи плодове и ядки.
Макронутриенти (640 г):
Калории - 771 кал, RI-39%
Протеини - 28 г, RI-56%
Въглехидрати - 52 г, RI-20%
Мазнини - 47 г - RI-67%
Фибри - 17 г – RI-68%
Гликемичен индекс GI - 26 /нисък
Минерали:
Желязо – RI-70%
Цинк - RI-64%
Калции - RI-40%
Магнезии - RI-96%
Фосфор - RI-96%
Йод - RI- 16%
Витамини:
Витамин С - RI-100%
Витамин A - RI-100%
Витамин E - RI-77%
Витамин B1, B2, B3, B6 - RI-50%
Витамин B12 - RI-16%
RI - (от англ. език - Reference Intake) - препоръчителен прием за средностатистически човек, приемащ 2000 калории на ден.

instagram: kayafoods
тел.: 087 613 0993