Люто, пиперливо? Български морков.
В България има сорт люта чушка с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук
Като същ българин, Александър Кюркиев е горещ любител и вещ ценител на лютото – от години гледа всякакви чушлета в градинки и саксии. Преди време се връща от гурбет и заживява на село. Решава да се заеме с отглеждане на люти чушки от цял свят – любопитен е дали нашенският въздух ще им понесе. За две години земята му започва да дава плод от 60 вида. Така става основател на първата българска ферма за люти чушки - „Чили Хилс“, която предлага продукти за ценители и понастоящем е водеща на пазара на лютивото.
Не спира да го гложди обаче въпросът има ли обичайна за нашенските ширини люта чушка, която да е „сортова“, както сам казва, т.е. да е с постоянна лютивост, големина, форма и цвят. Необяснимо му се струва страна, в която лютото се радва на такава почит, да няма свой първенец. След голямо търсене и разпитване, обикаляне по села и тържища, панаири и магазини по света и у нас, допитване до всякакви вещи лица – от баби до аграрни институти – той най-сетне има повод да възкликне: „Еврика!“.
ХАЛАПЕНЬО ЛЮТО ДА ЯДЕ
Произхожда от България, като тук чушката е позната и под името „Румънка“. През 80-те години на миналия век е пренесена отвъд Желязната завеса и култивирана като сортова люта чушка. Отличава се от останалите отглеждани у нас по това, че притежава непроменливи генетични белези – цвят, размер и сила на лютивост. А според Александър последното е съществено – всички чушлета да са еднакво люти. Богата е на витамини С и А, бета-каротин, калий, магнезий и желязо. Българският морков е със средна лютивост – между 10 000 и 30 000 сковила, а това я прави около 10 пъти по-люта от прехваленото халапеньо.
ЛЮТО, БЪЛГАРСКО И РОДНО
Находката му сбъдва негова отколешна мечта. Още от създаването на стопанството си той има за цел да открие и селектира тукашна чушка, която да постави на световната карта на лютото. С проучванията си през годините е установил, че Българският морков винаги е съществувал. И докато ние залитаме по чуждото, той е далеч по-известен извън страната ни. Затова с екипа си подемат сърцатото дело да върнат забравената слава на родния сорт у нас. И дават възможност на всеки да ги подкрепи в това начинание – при закупуване на продукт на „Чили Хилс“, съдържащ Български морков, подаряват пакет със семена.
И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА
В интернет страницата им ще намерите не само напътствия как да засеете и отгледате Българския морков, но и много сведения за лютите чушки и полезните им свойства, както и в кои магазини в страната да ги намерите. И тъй като стопанството е в с. Кокаляне, Александър кани софиянци в магазините на ул. „Солунска“ № 29 и мол „Парадайз“.
Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка
Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола
Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка
Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели
Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.
Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод
Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета
Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло
Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола
Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването
Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата
(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!
Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола
Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан
Направете си питателно брашно за вкусни печива
Не изключвайте бадемите от диетата си
Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването
За постите и смисъла
Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.
Уханието на кафето
От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри