Българската бактерия
Разказ за супергероя, който завладя Япония
Тази история е истинска. Главни герои в нея са българката Мария Йотова, културен антрополог и професор в университета „Рицумейкан“ в Япония, и японската компания „Мейджи“, която от 50 години присъства на японския пазар със своята марка „Мейджи България йогурт“ (Meiji Bulgaria Yogurt).
Историята на киселото мляко е древна точно както на всеки супергерой. Произходът му не е изяснен от учените. За киселото мляко споменава дори Херодот, който го свързва с траките, населявали нашите земи. Друга теория сочи, че то е произлязло от Централна Азия и Месопотамия около 5000 г. пр.Хр. с опитомяването на животни, даващи мляко. Най-вероятно ферментацията е станала случайно, на много различни места, по различно време. Как точно се е наричало тогава киселото мляко, не се знае. Но положително е влязло в предания, напомнящи холивудски сценарий с крале, султани и мъдри лечители.
Турски подарък за френски крал
Прелюбопитна е историята от XVI в. за френския крал Франсоа I. Говорело се, че страда от тежки стомашни неразположения, иначе казано… от диария. Изглежда, кралското разстройство доста се е обсъждало, защото един ден тогавашният му съюзник – Сюлейман Великолепни, му изпратил свой лечител и стадо от четиридесет овце. Лечителят всеки ден подквасвал овче мляко и го вписвал в кралската диета. Тази храна спечелила благодарността на френския крал и това е може би първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на киселото мляко. Но лечителят запазил тайната на подквасването.Режисьорът Николай Василев, операторът Борислав Георгиев и звукорежисьорът Иван Андреев
в завода на „Мейджи“ за производство на кисело мляко
Пет века по-късно екип от четири българки, които живеят в различни краища на света, допуска възможността киселото мляко да се подкваси в космически условия! Преди година статия за тяхната идея е публикувана в списание за местните храни – Journal of Ethnic Foods, въз основа на опит по време на симулирана марсианска мисия в пустинята на Юта, САЩ. Българското кисело мляко в диетата на астронавтите отново е под светлината на прожекторите и има шанс да отиде в Космоса благодарение на изследователките Изабела Шопова и Диана Богоева от Австралия, проф. Светла Данова от БАН, България, и проф. Мария Йотова от Япония. Нейното участие в този проект не е случайно.
Българската следа
Днес проф. Мария Йотова е известна като задълбочен познавач на технологиите за производство на млечни продукти в Япония. Когато тръгва за специализацията си в Страната на изгряващото слънце, тя иска да се занимава с организационна култура и бизнес антропология. Но японският преподавател, с когото се съветва, е от Националния музей по етнология в Осака. Той ù обръща внимание върху съдбовната връзка с прочутото световно изложение „Осака експо“ през 1970 г., когато японският император Хирохито за първи път опитва българско кисело мляко. Десетилетия оттогава препратката, която изниква в съзнанието на японеца при думата „България“, несъмнено е киселото мляко, убеден е преподавателят. Ето така Мария решава да следва българската следа и променя темата на дисертацията си, за да се превърне в японски „доктор по киселото мляко“, както често я наричат.Днес тя прави общи проекти между нейните студенти в „Рицумейкан“ и корпорацията „Мейджи“ – единствения лицензиран от България производител на кисело мляко в Япония. „Мейджи“ има стогодишна история и последните петдесет са свързани с марката „Мейджи България йогурт“. Но преди тя да се превърне в лице на компанията, преодолява драматични изпитания. Те започват след посещението на японския император Хирохито в българския павилион на „Осака експо 1970“. Предисторията на тази случка е малко известна дори в Япония.
Миг от посрещането на японския император Хирохито с хляб и сол
пред българския павилион на световното изложение „Осака експо“ през 1970 г.
Проф. Мария Йотова е имала късмета да познава едно от главните действащи лица – г-жа Тенкоко Сонода. В края на 60-те години на XX век г-жа Сонода е съпруга на външния министър и е първата жена депутат след Втората световна война. На дипломатически прием през 1967 г. се запознава с българския посланик Начо Папазов. „Красив, здрав, прав човек. А в нашето семейство сме под стрес и изглеждаме уморени“, разказвала Сонода сан. Тя пита посланика хубавец каква е тайната на свежия му вид и в отговор получава покана да посети българското посолство и да опита истинско кисело мляко, което дотогава е напълно непознато в Япония. Съпругата на посланика ù дава българска закваска и я научава как да я използва.
Страхопочитание към бактериите
Слухът за чудодейното българско кисело мляко се разпространил и според г-жа Сонода привлякъл вниманието на самия император, така че той пожелал да посети българския павилион по време на „Осака експо 1970“, макар това да не било предвидено в официалната му програма. Там го посрещат с погача, сол и… кисело мляко!
До този момент в Япония има само сладки млекца от познатите йогурти, а това е соленко, с лек алкохолен привкус, което домакините от българския павилион приготвили специално за императорското посещение и наистина впечатлили владетеля на Трона на хризантемата, разказва проф. Мария Йотова. Отговорникът на павилиона Тодор Дичев владеел отлично японски и не пропуснал да разкаже на император Хирохито историята за българския лекар д-р Стамен Григоров, който през 1905 г., още като студент в Женева, открива специална бактерия в проби от българско кисело мляко и я нарича Lactobacillus bulgaricus.
учи своите сумисти как се приготвя салата „Снежанка“ с българско кисело мляко
Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва
Въглеродният диоксид намалява киселинността на клетките
Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!
„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря
Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота
Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка
Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола
Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка
Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели
Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.
Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод
Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета
Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло
Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола
Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването
Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата
(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!
Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола