Прекаляването със здравословни добавки води към болницата
Внимавайте с куркумата, зеления чай, ашвагандата и Гарциния Камбоджа

Снимка: Wikimedia Commons
Учените предупреждават хората да не експериментират с организмите си и да не се нахвърлят на всяка билка или чай, за която са чули, и да се тъпчят с нея без ограничения. Медицинските изследователи са загрижени, че хората не знаят, че са изложени на сериозен риск от предозиране, което води до спешното отделение. Хоспитализациите по причина на предозиране на хранителни добавки са се увеличили от 7% на 20% през десетилетието между 2004 г. и 2014 г.
„Употребата на билкови и диетични добавки (HDSs) представлява нарастващ дял от случаите на хепатотоксичност на лекарствата“, се казва в заключението на екипа с ръководител Алиса Лихицуп, асистент професор по гастроентерология.
Става дума за остро или хронично увреждане на черния дроб, известно още като токсично чернодробно заболяване, с набор от симптоми, включително пожълтяване на кожата, умора, гадене, обрив, сърбеж и коремна болка в горната дясна част. Въпреки че може да се лекува чрез премахване на отровния отключващ фактор, може да доведе до сериозни последствия, включително пациентът да се нуждае от чернодробна трансплантация или дори да умре от нея, ако не се лекува.
Още по темата:

Рибеното масло укротява агресията?
В общности, които ядат повече риба, убийствата са по-малко, сочат изследвания

Атлантическата диета е може би по-добра от средиземноморската
Те си приличат, но първата е по-простичка – яхнии, супи и варена риба

Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва
Въглеродният диоксид намалява киселинността на клетките

Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!

„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря

Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели

Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло