Подкрепете ни!




Тракеия Мария Русева, снимки iStock / 11 април 2024

Молекулата на живота

Ортосилициевата киселина ни прави дълготрайно здрави и по-млади, като спомага за усвояването на над 70 важни хранителни вещества


Молекулата на живота
Напоследък все по-често в медицинските издания, а и в рецептите на холистични лекари започна да се появява един елемент, за който знаехме твърде малко доскоро. Само през миналата година проучванията за него са 30, колкото за целия период в близкото минало, сочат данни на Националната библиотека на САЩ. Коя е причината учени и доктори да прехвърлят своето внимание към силиция? Коя е тайната на силиция? Защо животът без него е немислим?

Силицият (Si) е най-разпространеният елемент в земната кора след кислорода. В природата той е под формата на силициеви оксиди (кристални структури), но тъй като на клетъчно ниво в тялото такива не се усвояват, когато става дума за силиций като здравен помощник, говорим най-вече за ортосилициевата киселина (H4SiO4) като основна форма на биодостъпен силиций за хората и животните.

Нивата на силиция в организма са сходни с тези на вече познатите като много важни микроелементи желязо, мед и цинк. Новите анализи показват, че човешкият серум съдържа между 15 и 25 грама силиций, или нива, вариращи между 24 и 31 милиграма, открити чрез абсорбционна спектрометрия в големи групи от населението. Бременните жени имат много ниски серумни концентрации на силиций за сметка на силиция в бебето. От изследване върху над 3000 дами се установява, че концентрациите на силиций при жените намалява с възрастта. Какво се случва тогава и защо не бива да го допускаме?

Няма живот без него

Няма място или процес в човешкия организъм, където силицият да не взема участие. Когато той е в недостатъчно количество, започват деструктивни процеси, като например ошипяванията и калцирането – натрупването на калций на едно място, тъй като той е антагонист на силиция. Проблемите със структурата на костите и производството на колаген са сред последиците от намалелия в организма силиций. Затова при счупване е много важно да се приема, заздравяването става в пъти по-бързо.


Молекулата на ортосилициевата киселина (H4SiO4)

В кръвоносната система пък антагонист на силиция е лошият холестерол. Когато има недостиг на силиций, страдаме от завишен холестерол и купищата проблеми, които той носи със себе си.
Според редица независими международни изследвания усвояването на над 70 химични елемента в човешкия организъм би било немислимо без силиция, който спомага за обмяната на въглехидратите, протеините и липидите, както и за синтеза на редица хормони и ензими.

Освен това той е в състояние да извлича и ни отървава от вредни вещества като опасния алуминий. Образуваните от силиция колоидни системи способстват за извеждането на патогенни микроорганизми, токсини и отпадни продукти от кръвния поток и дебелото черво, способствайки за дълбока детоксикация на организма.

Въглерод или силиций, материално или ефирно?

Силицият е от четвърта валентност, в Менделеевата таблица той е съсед на въглерода и тяхната атомна структура е напълно аналогична. Това прави свързването помежду им много лесно, а заедно те образуват верижни структури. Но в същото време са много различни – въглеродът е в основата на органиката, докато силицият образува информационно-енергийни структури. И оттам си отговаряме на въпроса защо в духовните общества и учения се казва, че в бъдеще, когато телата ни отново станат чувствителни към ефирните светове, те ще са изградени преобладаващо от силиций? Науката, изглежда, по своя строго емпиричен и недоверчив към езотерични твърдения начин също подкрепя тази теория.

Инж. Иван Лишков, изследовател на древното ни минало, например разкрива, че археолозите по света вече са в процес на доказване на наличието на останки от организми със структура, която е била преобладаващо силициева, отпреди милиони години. Той е убеден, че еволюцията някой ден ще ни върне към фините ни тела.
„В момента човешките и животинските организми, както и растителните форми са с най-голямата плътност. Тепърва ще се връщаме към по-фините структури, които са енергийни“, смята инженерът.

Кристален или молекулярен строеж?

И все пак, ние сме изградени и от двете, водим път, в който вечно пазим равновесието между органика и неорганика, а това в химичен план е разпределението на въглерода и силиция в тялото, които са неразривно свързани, допълващи се. Както разбрахме, плътното, или чистата материя, е въглерод, а енергийната структура е силиций. Той има невероятната способност да управлява процесите на материалните структури.

Когато е в кристална структура обаче, силицият не може да изпълни огромната гама от полезни действия за човешкия организъм. Все пак може да попива и отвежда патогените извън тялото, както например го прави, когато приемаме зеолит, типичен пример за кристална структура.



Горе споменахме какво се случва при недостиг на силиций, но след като кристалната структура на този елемент не позволява той да навлезе в тялото на клетъчно ниво, какво остава да правят учените? Да разработят система, чрез която той да влиза в тялото ни във водоразтворима форма, позната като ортосилициева киселина, и така да може да преминава през тънкото черво и кръвта, помагайки на микробиома да усвои пълноценно солите и макроелементите, носещи ни крепко здраве. Докато още сме на този въпрос, е много важно да отбележим, че в метаболитните процеси, докато другите минерали минават веднъж и се изхвърлят, силицият може да мине поне три пъти.

Не бягай от киселинността

Словосъчетанието ортосилициева киселина може да смути мнозина, които вече са изчели така нашумелите материали за това колко е добре да противодействаме на киселинността в тялото и да се стремим към алкализиране. Добре е да помним, че едно преобладаващо алкално състояние може да е в основата на натрупване на лош холестерол и плаки.
„Организмът съществува на много тънка граница, която е неутрална между киселинност и алкалност. Кръвта винаги е леко киселинна, а не леко алкализирана. Киселинната структура почиства тялото и това е добре да го знаят всички. Организмът е устроен така, че при правилно осигуряване на необходимите хранителни вещества той сам може да се регулира. А силицият е в основата на всички процеси в организма, затова аз го наричам молекулата на живота“ – обяснява ни инж. Лишков, изобретателят на единствените произведени в България хранителни добавки с разтворим силиций.
Екипът му със сигурност е минал през предизвикателства, преди да съумее да създаде такъв продукт, тъй като киселинната структура на силиция, след като бъде постигната, съществува едва от една секунда до малко над минута, преди да изкристализира.

Като растенията

За да стабилизират и задържат водоразтворимата киселинна форма на силиция и другите минерали, специалистите от „Тракеия“ повтарят биопроцесите, които се случват в растенията. Само те чрез кореновата си система в симбиоза с микроорганизми и наличието на достатъчно количество вода в почвата усвояват минералите, преобразувани от кристална в органична форма. Животните и човекът съществуват благодарение на растенията, микроорганизмите и биопроцесите, които протичат в тях. Ако нямаше растения и микроорганизми, нямаше да има животни и човек. Така например един корен на домат, ябълково дърво, ориз, някои видове билки като полския хвощ приемат силиция от пръстта, в която вирее растението, а ние го получаваме в кората на ябълката, домата, от билките или ориза (люспата на последния е най-богатият източник на силиций в природата, следвана от тази на лимеца). В днешно време обаче обелките се изхвърлят, защото са натъпкани с нитрати и други отрови заради препаратите, с които се пръскат. Така се лишаваме от силиция, определящ правилното протичане на толкова много процеси в тялото.


Люспата на лимеца е с високо съдържание на силиций

За да може да се усвои нужното количество силиций, специалистите от „Тракеия“ разработват сложен каскаден биопроцес, вдъхновен от процесите, които протичат във външната обвивка на лимеца. Научните изследвания показват, че силиций присъства във външната обвивка (люспа) и в осила на лимеца, но не и в зърното. Богатата на силициев оксид обвивка съдържа от 7 до 9% силиций, но в аморфна (кристална) форма, която не може да бъде абсорбирана от клетките. Заради това тя се подлага на последователни биологични процеси, протичащи в обратен ред. Биосинтезираната, от растителен произход, ортосилициева киселина се включва в предварително проектирана защитна колоидна система. В нея се смесват водоразтворими с мастноразтворими форми от растителен произход. С това се постига стабилизиране на биосинтезираната ортосилициева киселина, вече усвоима на клетъчно ниво. След това се извършва гранулиране и стадийно изсушаване, което допринася за продължителността на срока на годност и запазването на пребиотични, витаминни, ензимни и други хранителни вещества.

Благодарение на тази изключителна технология, която ни предоставя ортосилициева киселина, усвоима на клетъчно ниво, може да се възползваме от всички здравни ефекти за организма (виж карето).



Етерна сила

И макар да разговаряме с учени за продукт, разработен благодарение изцяло на научни сведения, няма как да не завършим този материал с цитат, който ни кара да се изненадаме за пореден път от сходствата между представите на духовния човек и учения за едно и също нещо.

Ето какво откриваме в извадка от беседа на големия духовен водач Рудолф Щайнер в сайта otizvora.com: „Силицият някога е позволявал на силите да протичат във всемира. Ако подготвя кварц по такъв начин, че първоначалните сили станат отново активни, тоест ако направя препарат от силиций, смеся го с други вещества, от които силициевият елемент отново придобива етерна сила, и го дам като цяр на болния, може да го излекувам. Могат да се постигнат много добри резултати със силициев препарат. Така в медицината могат отново да се използват сили, които някога са съществували в живата форма на кварца. В медицината могат да се гарантират огромни постижения, ако знаем за състоянието на Земята, когато тя е била напълно жива, когато кварцът още е бил под влиянието на Вселената“.

ЗДРАВНИ ПОЛЗИ

  • Подпомага метаболизма на калций и магнезий. Ортосилициевата киселина улеснява усвояването на калция и магнезия, които са от съществено значение за здравето на костите, мускулите и нервната система.
  • Регулира кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Силицият има влияние върху нивата на глюкоза в кръвта и чувствителността към инсулин, като регулира процеси, свързани с метаболизма на въглехидратите.
  • Подобрява усвояването на други минерали и хранителни вещества. Така подобрява функцията на храносмилателната система и усвояването на хранителните вещества от клетките.
  • Подпомага имунната система.
  • Поддържа здрави кости и стави. Увеличава количеството калций, което може да се абсорбира от тялото. Също така се свързва с колагена, който е ключов за здравето на ставите и тъканите.
  • Подобрява здравето на кожата, косата и ноктите. Защото силицият играе роля в образуването на колаген.
  • Забавя стареенето. Има антиоксидантни свойства, които помагат в борбата срещу свободните радикали в тялото.
  • Подпомага работата на сърцето.
  • Силицият стабилизира сърдечния ритъм и поддържа системата на кръвоносните съдове.
Доброто здраве е баланс. Той ви очаква на www.trakeya.com



Читателите на Списание 8 получават 20% отстъпка за всички продукти на „Тракеия“ с промокод spisanie8 в сайта www.trakeya.com


За контакти:
София, ул. „Варна“ 50
trakeya.com
+359 892 749 699
info@trakeya.com


Статията е публикувана в Списание 8, бр. 4/2024 г.

Още по темата:

Покорете стреса! Тракеия

Покорете стреса!

Вместо да се борим с тревожните състояния, с добавката „Тракеия баланс стрес“ променяме средата, за да няма условия за появата им

За да дишаш свободно! Тракеия

За да дишаш свободно!

В основата на хранителната добавка „Баланс дихателна система“ са стръковете от странджански чай – билката, която се появява преди около 60 милиона години

Най-доброто за сърцето Тракеия

Най-доброто за сърцето

В хранителната добавка „Баланс сърдечносъдова система“ се срещат древното познание на предците със съвременните биотехнологии

За да е в равновесие храносмилателната ни система Тракеия

За да е в равновесие храносмилателната ни система

Българското изделие връща здравето, като свързва в едно минало, настояще и бъдеще

Тракеия – храни от древността Тракеия

Тракеия – храни от древността

Добавки, вдъхновени от далечното ни минало, осигуряват всичко необходимо за здравето, включително така нужния силиций