Здраве

Що е то нутриционист?

Или към какъв специалист и кога да се обърнем? Професията нутриционист е сравнително нова за България – като цяло в световен мащаб се утвърждава едва през последните няколко години.

Що е то нутриционист?
Професията нутриционист е сравнително нова за България – като цяло в световен мащаб се утвърждава едва през последните няколко години. С развитието на технологиите и повишаване нуждата от разширяване на познанието, както и с развитието на осъзнатостта на обществото, се появи и необходимостта от професионалисти, които могат да отсеят научно достоверната информация в областта на грижата за здравето. 

Всеки има достъп до интернет, в днешно време и всеки може да се нарече нутриционист, ако се чувства достатъчно подготвен и опитен да селектира знания и да ги споделя с обществото. Дали и как читателите и клиентите му са защитени от това да не бъдат подлъгани, ще разясним в края на статията, но нека преди това дефинираме някои понятия, които е добре да бъдат разбрани правилно. 

Нутрициология в буквален превод означава „наука за храненето“ (лат. nutricium хранене + гр. logos учение, наука) и като такава представлява комплексно понятие, включващо в себе си всички науки, свързани с храненето и хранителната индустрия. В рамките на нутрициологията съществуват различни направления, като по-големите са: диететика (лечебно хранене) и диетология (наука за здравословно хранене). Нутрициологията покрива и раздели като: психология на храненето, социология на храненето, икономика на храненето, химия на храните, физиология и биохимия на храненето, технология на храненето, хигиена на храненето и др. 

На теория, квалифицираният нутриционист е обучен в дълбочина във всички тези направления. На практика обаче, професията нутриционист обхваща още по-широко поле на познанието, притежавайки достъп до научно доказана информация, извън широката мрежа (литература, професионални форуми, конгреси и т.н.). Специфичното за повечето нутриционисти, за разлика от всяка стандартна професия, е, че те не се занимават с тази наука само теоретично. Нутриционистът е човек, който на практика живее съгласно знанията за правилното и здравословно хранене, прилагайки ги в своето ежедневие. От една страна той следва собствените си препоръки, а от друга представлява пример и вдъхновение за своите клиенти и читатели. Той представлява пример за подражание, тъй като с външния си вид и начин на живот, демонстрира резултата от придобитите познания, приложени на практика. В повечето случаи интересите и знанията на нутрициониста надхвърлят рамките на нутрициологията и подходът му към здравето на човека придобива по-холистичен характер. По-добрите програми за обучение на нутриционисти включват и правилно движение, дишане, редуване на двигателна активност и почивка, качествен сън, психосоматика (науката за психологичните причини за здравните проблеми), релаксиращи и медитативни техники и др. 

И така… Що е то нутриционист?

Нутриционист е квалифициран (дипломиран) специалист по правилно хранене, който познава в дълбочина както храните и физиологията на човека, така и всички науки, свързани с превенцията на здравето от холистична гледна точка. Нутриционистът споделя усвоената от него научна информация, предоставяйки достъпни знания с цел повишаване хранителната и здравната култура на обществото. За разлика от медицинските специалисти, той няма за цел да диагностицира или лекува, не отменя диагнози и не модифицира лечението, назначено от лекар. Нутриционистът е консултант по здравословен начин на живот. 

Кога да се обърнем към нутриционист?

Всеки, който желае да разшири своите знания относно правилното хранене, комбиниране на храните, въздействието на храните върху здравето, да оптимизира менюто за себе си и своето семейство, съобразно индивидуалните нужди или особености на начина на живот, може да се обърне към нутриционист. Подходящо е да потърсим този тип специалисти и при следните ситуации: подготовка за бременност, кърмене, възстановяване след раждане или лечение, при активно спортуване, живот под висок стрес, менопауза и други периоди от живота на човека, които не представляват медицинска диагноза. Нашият лекуващ лекар, по своя преценка, също може да ни насочи към нутриционист.  

Ако нутриционистът забележи признаци на заболяване или ако вече имате поставена диагноза, той е задължен да ви насочи към медицински специалист и да работи паралелно с вашия лекуващ лекар, съобразно лечението и особеностите на заболяването. 

Защитени ли сме от неквалифицирани специалисти?

Добрата новина е, че през септември 2018 г. беше създадено Сдружение на нутриционистите в България, което е професионална неправителствена организация, имаща за цел да селектира квалифицираните специалисти, като води регистър по примера на европейската и световна практика. В страните, където професията е по-популярна, се използват съкращения пред името на нутрициониста, показващи, че е регистриран и/или сертифициран. На 05.09.2018 г. сдружението внесе предложение към законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, с искане професията да бъде и законово регламентирана. 


Елена Терзиева, нутриционист 
тел. 0889901660
elena@elenaterzieva.com 
www.elenaterzieva.com
Wellwoman – Хранителни добавки номер 1 във Великобритания Здраве

Wellwoman – Хранителни добавки номер 1 във Великобритания

Съвременната гама хранителни добавки са специално разработени, за да подкрепят специфичните хранителни нужди на съвременната жена

Вдишай есента, забрави за хремата! Здраве

Вдишай есента, забрави за хремата!

Сезонът на настинките, синузита и запушения нос вече е тук. Как да се справим?

Adidas Runners - семейството на бягащите хора Здраве

Adidas Runners - семейството на бягащите хора

За инициативата разказва Калин Стоянов – капитан на българския отбор, професионален кинезитерапевт и рънинг инфлуенсър

Тялото произвежда жива вода Здраве

Тялото произвежда жива вода

Тя е продукт от разграждането на мазнините. Резултатът е здраве и младост

Диабетът и наднорменото тегло при майките повишават риска от аутизъм при децата Здраве

Диабетът и наднорменото тегло при майките повишават риска от аутизъм при децата

Учени установиха, че такива майки по-често раждат деца с психични нарушения

Защо и как да изчистваме лимфната си система Здраве

Защо и как да изчистваме лимфната си система

Нашето здраве зависи от нашето разбиране и познаване как функционира тялото ни

Как да имаме силен имунитет Здраве

Как да имаме силен имунитет

Съвети за профилактика и лечение в грипния сезон

Яжте мазнини и отслабвайте! Здраве

Яжте мазнини и отслабвайте!

7 основни принципа на новите нисковъглехидратни режими

Стомасите ни не са кошчета за боклук! Здраве

Стомасите ни не са кошчета за боклук!

Ако не внасяме токсини в тялото си, грипът почти няма шанс да ни порази

Болките в тялото издават емоциите ни Здраве

Болките в тялото издават емоциите ни

9 вида болка, които са пряко свързани с вашите емоции

Как да се храним правилно по време на бременност? Здраве

Как да се храним правилно по време на бременност?

Ако ви влече към сладко, може да имате недостиг на цинк, селен или магнезий

Витамини за психично здраве Здраве

Витамини за психично здраве

Ортомолекулярната медицина може да добави 25 и повече години към живота ни

Как най-добре да се подготвим за бременност? Здраве

Как най-добре да се подготвим за бременност?

Няколко лесни стъпки ни гарантират, че сме направили всичко необходимо

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята Здраве

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята

Даваме пари за скъпи продукти, които са не само неефикасни, но може и да са опасни за здравето ни. Често решението се намира на една ръка разстояние

Forever young! Здраве

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват

*