Здраве

Коледните празници са кошмар за черния дроб

Големите количества храна и алкохол го пренатоварват и той започва да се затруднява

Коледните празници са кошмар за черния дроб
До Коледа остава по-малко от месец. Докато ние буквално броим дните, за да свалим от гърба си целия емоционален товар на отиващата си година и да се отпуснем в приятна компания през няколкото почивни дни, черният ни дроб е на прага да изживее за пореден път най-големия си кошмар, а именно много сладко, много солено, много мазно в големи количества и не на последно място - много алкохол.

Топлите, уютни и вкусни празнициза него означават извънредна работа. Той трябва да преработи всичко погълнато и да отърве тялото ни от токсините. Голямото количество тежка храна обаче го пренатоварва и той започва да се затруднява да изпълнява предназначението си, а то никак не е за подценяване.

Този най-голям вътрешен орган участва в преработването на храната, нейното разграждане и превръщане в енергия. Контролира нивата на мазнините, аминокиселините и глюкозата в кръвта, неутрализира лекарствата и токсините, подпомага усвояването на витамините, бори се с инфекциите и участва в производството и регулирането на редица хормони, ензими и протеини.

Ако прекаляването с храна и алкохол се случва веднъж-два пъти в годината, това не би било чак такъв проблем. Въпрос на правилна детоксикация в дните след голямото ядене е той отново да заработи нормално. Но системната злоупотреба с мазна храна, алкохол и цигари може да доведе до увреждане на черния дроб, без дори да усетим, че е станало късно.

Черният дроб е единственият орган, който може да се регенерира. В състояние е да се възстанови почти напълно от доста увреждания и заболявания, без да загуби способността да изпълнява своите функции, стига поне 25% от тъканите му да не са увредени. Ежедневният стрес и нездравословният начин на живот обаче му нанасят сериозни вреди и накърняват именно регенеративните му възможности.

Големият недостатък на черния дроб е, че той не боли. В ранен стадий заболяванията, които го поразяват, протичат безсимптомно и неусетно. Най-честите са алкохолна болест, неалкохолна мастна болест (натрупване на мазнини в черния дроб - при затлъстяване, диабет тип II), токсични увреждания при прием на някои медикаменти, хепатит, цироза и рак. Симптомите се появяват, когато е късно и клетките му вече губят или са загубили способността си да се възстановяват.  

Това, от една страна, налага необходимостта от периодични профилактични изследвания на чернодробните ензими и ограничаване на последствията от вредните навици при хората, които живеят на пълни обороти, но все още не са готови да се откажат от този стил. При тези с вече диагностицирани проблеми, които знаят, че задълбочаването им може да доведе до фатални последствия, е наложителна промяната в начина на живот: ограничаване на пиенето, ограничаване на мазните храни, отслабване. Във всички случаи обаче е задължителна възстановителната грижа и защита на черния дроб с т.нар. хепатопротектори.

Това са комплексни препарати основно от растителен произход, които повишават устойчивостта на черния дроб към токсични въздействия и предпазват клетките му от разрушителното въздействие на различни фактори, подпомагат възстановяването на чернодробната функция и подобряват активността на чернодробните ензими.
Основна съставка в повечето от тях е силимаринът, който има изключително широк спектър на действие и, освен че го защитава, повлиява благоприятно всеки аспект от работата на черния дроб.

Благодарение на антиоксидантните си свойства силимаринът улавя свободните радикали и предотвратява увреждането му. Освен това увеличава капацитета му да неутрализира токсините, които постъпват в тялото, подпомага регенерирането на чернодробните клетки и възпрепятства образуването и натрупването на увредена тъкан в черния дроб, която би възпрепятствала нормалното му функциониране.

Най-високата концентрация на силимарин е в семената на билката бял трън, използвана още от древните гърци и римляни при чернодробни заболявания, жлъчни разстройства, отравяния с гъби, алкохол, ухапвания от змии или насекоми и т.н.

Силимаринът е основната съставка на най-новия продукт на “Валмарк” – Силимарин МАХ Бял Трън 7000 mg, осигуряващ интензивна грижа за черния дроб. Това, което отличава “Силимарин MAX” на “Валмарк” от всички останали хепатопротектори на пазара, е високата концентрация на активното вещество - 225 mg в таблетка. Около 420 mg дневно е най-предписваната и ефективна доза. Компанията лидер на пазара с хранителни добавки я постига със само две таблетки дневно, което прави “Силимарин MAX” изключително удобен за прием, включително и за дълъг период от време. Освен това стандартизираният екстракт от бял трън, който е използван, е с много висока концентрация, 80%, на активното вещество, гарантирано във всяка партида.
Подари на тялото си вълшебство Здраве

Подари на тялото си вълшебство

Център „Чакра“ ще получите автентичен аюрведа йога масаж от най-добрите терапевти лечители

Витамин C за здраве и младост Здраве

Витамин C за здраве и младост

Аскорбиновата киселина предпазва от множество заболявания, а липсата ù причинява сериозни проблеми

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното Здраве

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното

Лек и приятен режим за изчистване през зимните месеци

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут! Здраве

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут!

Съветите на будисткият тантра учител гуру Йоги Тан как да се справим с бърнаута

12 съвета за оптимална имунна система Здраве

12 съвета за оптимална имунна система

Как да запазим здравето и добрата си кондиция в рисковите зимни месеци

Периодичното гладуване – подходящо ли е при подготовка за бременност? Здраве

Периодичното гладуване – подходящо ли е при подготовка за бременност?

Безспорно методът е подходящ за изчистване и редукция на теглото, но пък може би не е толкова полезен за яйцеклетките. Ето защо:

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата Здраве

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата

Серия билкови чайове, посветени на чакрите, с които да обгрижваме едновременно тялото и душата си

От фермата право на масата Здраве

От фермата право на масата

Платформа предлага бърза доставка на чиста храна от малки производители директно до твоя дом

Духът на бутилката Здраве

Духът на бутилката

Продуктите на Flaška преструктурират водата и я правят здравословна като изворната

Защо е важно да знаем причината за заболяването си и как да я премахнем? Здраве

Защо е важно да знаем причината за заболяването си и как да я премахнем?

От хиляди години да бъдеш лечител е означавало да помогнеш с натурални средства на човека да възстанови напълно тялото си

Екипът на Лечебен център Vita Rama Ви очаква! Здраве

Екипът на Лечебен център Vita Rama Ви очаква!

Запишете се за предстоящите ни здравословни програми през януари в Пампорово

Диетологът Георги Славов за храненето на българите Здраве

Диетологът Георги Славов за храненето на българите

Георги Славов е специалист – диетолог по лечебно хранене и създател на лечебна система Vita Rama

Зима без грип Здраве

Зима без грип

Тайната е в хладилника! Правилна храна плюс комбинация от витамини и минерали гони вирусите далеч

Боси в тревата, с поглед към водата и с благослов към небесата Здраве

Боси в тревата, с поглед към водата и с благослов към небесата

Интервю с проф. Връбка Орбецова на Драгомира Иванова специално за Списание 8

Лечение без ограничение Здраве

Лечение без ограничение

ВРЕМЕ E ЗА ТЕЛЕМЕДИЦИНАТА: Чичо доктор вече е само на един клик разстояние

Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане Здраве

Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

В тези дни се препоръчва пълното или частично въздържание от храна

*