Здраве

Коледните празници са кошмар за черния дроб

Големите количества храна и алкохол го пренатоварват и той започва да се затруднява

Коледните празници са кошмар за черния дроб
До Коледа остава по-малко от месец. Докато ние буквално броим дните, за да свалим от гърба си целия емоционален товар на отиващата си година и да се отпуснем в приятна компания през няколкото почивни дни, черният ни дроб е на прага да изживее за пореден път най-големия си кошмар, а именно много сладко, много солено, много мазно в големи количества и не на последно място - много алкохол.

Топлите, уютни и вкусни празнициза него означават извънредна работа. Той трябва да преработи всичко погълнато и да отърве тялото ни от токсините. Голямото количество тежка храна обаче го пренатоварва и той започва да се затруднява да изпълнява предназначението си, а то никак не е за подценяване.

Този най-голям вътрешен орган участва в преработването на храната, нейното разграждане и превръщане в енергия. Контролира нивата на мазнините, аминокиселините и глюкозата в кръвта, неутрализира лекарствата и токсините, подпомага усвояването на витамините, бори се с инфекциите и участва в производството и регулирането на редица хормони, ензими и протеини.

Ако прекаляването с храна и алкохол се случва веднъж-два пъти в годината, това не би било чак такъв проблем. Въпрос на правилна детоксикация в дните след голямото ядене е той отново да заработи нормално. Но системната злоупотреба с мазна храна, алкохол и цигари може да доведе до увреждане на черния дроб, без дори да усетим, че е станало късно.

Черният дроб е единственият орган, който може да се регенерира. В състояние е да се възстанови почти напълно от доста увреждания и заболявания, без да загуби способността да изпълнява своите функции, стига поне 25% от тъканите му да не са увредени. Ежедневният стрес и нездравословният начин на живот обаче му нанасят сериозни вреди и накърняват именно регенеративните му възможности.

Големият недостатък на черния дроб е, че той не боли. В ранен стадий заболяванията, които го поразяват, протичат безсимптомно и неусетно. Най-честите са алкохолна болест, неалкохолна мастна болест (натрупване на мазнини в черния дроб - при затлъстяване, диабет тип II), токсични увреждания при прием на някои медикаменти, хепатит, цироза и рак. Симптомите се появяват, когато е късно и клетките му вече губят или са загубили способността си да се възстановяват.  

Това, от една страна, налага необходимостта от периодични профилактични изследвания на чернодробните ензими и ограничаване на последствията от вредните навици при хората, които живеят на пълни обороти, но все още не са готови да се откажат от този стил. При тези с вече диагностицирани проблеми, които знаят, че задълбочаването им може да доведе до фатални последствия, е наложителна промяната в начина на живот: ограничаване на пиенето, ограничаване на мазните храни, отслабване. Във всички случаи обаче е задължителна възстановителната грижа и защита на черния дроб с т.нар. хепатопротектори.

Това са комплексни препарати основно от растителен произход, които повишават устойчивостта на черния дроб към токсични въздействия и предпазват клетките му от разрушителното въздействие на различни фактори, подпомагат възстановяването на чернодробната функция и подобряват активността на чернодробните ензими.
Основна съставка в повечето от тях е силимаринът, който има изключително широк спектър на действие и, освен че го защитава, повлиява благоприятно всеки аспект от работата на черния дроб.

Благодарение на антиоксидантните си свойства силимаринът улавя свободните радикали и предотвратява увреждането му. Освен това увеличава капацитета му да неутрализира токсините, които постъпват в тялото, подпомага регенерирането на чернодробните клетки и възпрепятства образуването и натрупването на увредена тъкан в черния дроб, която би възпрепятствала нормалното му функциониране.

Най-високата концентрация на силимарин е в семената на билката бял трън, използвана още от древните гърци и римляни при чернодробни заболявания, жлъчни разстройства, отравяния с гъби, алкохол, ухапвания от змии или насекоми и т.н.

Силимаринът е основната съставка на най-новия продукт на “Валмарк” – Силимарин МАХ Бял Трън 7000 mg, осигуряващ интензивна грижа за черния дроб. Това, което отличава “Силимарин MAX” на “Валмарк” от всички останали хепатопротектори на пазара, е високата концентрация на активното вещество - 225 mg в таблетка. Около 420 mg дневно е най-предписваната и ефективна доза. Компанията лидер на пазара с хранителни добавки я постига със само две таблетки дневно, което прави “Силимарин MAX” изключително удобен за прием, включително и за дълъг период от време. Освен това стандартизираният екстракт от бял трън, който е използван, е с много висока концентрация, 80%, на активното вещество, гарантирано във всяка партида.
Солта на живота Здраве

Солта на живота

Еликсирът Quinton донася здраве от дълбините на океана

Лесно ли е да намалим антидепресантите? Здраве

Лесно ли е да намалим антидепресантите?

Много хора се оплакват от безпокойство, когато се опитат да ги намалят или спрат

Нов човек Здраве

Нов човек

„Програма „Нова клетка“ гони болести и учи на здравословен начин на живот

Да се свържем със своята женственост Здраве

Да се свържем със своята женственост

Как да бъдем в синхрон със своето тяло?

Микронутриентен зодиак Здраве

Микронутриентен зодиак

Най-полезните храни според зодията

Хипотеза: Хипертонията не е болест, а характер… Здраве

Хипотеза: Хипертонията не е болест, а характер…

Хипертоникът е човек, който не може да противостои на ситуация и преживява всичко в себе си

Захарта е супер антиоксидант Здраве

Захарта е супер антиоксидант

Другата страна на въглехидратите

Как да подобрим качеството на съня си с три лесни стъпки? Здраве

Как да подобрим качеството на съня си с три лесни стъпки?

Станете част от практическия семинар „Енергийната психология – мост между два свята“ на 23 февруари в хотел Хемус

За най-чаровния период от живота на жената Здраве

За най-чаровния период от живота на жената

Какви са симптомите на менопаузата?

Ролята на калия и натрия при зачеването Здраве

Ролята на калия и натрия при зачеването

Едно от най-забележителните свойства на натрия е неговата роля за множество аспекти на фертилността – от сексуалното желание и репродукция – до износването и кърменето

Подари на тялото си вълшебство Здраве

Подари на тялото си вълшебство

Център „Чакра“ ще получите автентичен аюрведа йога масаж от най-добрите терапевти лечители

Витамин C за здраве и младост Здраве

Витамин C за здраве и младост

Аскорбиновата киселина предпазва от множество заболявания, а липсата ù причинява сериозни проблеми

Хербалкан е единственият производител в България на тинктури от свежи билки Здраве

Хербалкан е единственият производител в България на тинктури от свежи билки

Продуктите ще се предлагат и по време на новото ни събитие Списание Осем НА ЖИВО

Уникални продукти на ХомеостазаⓇ от дребни диви риби и камили Здраве

Уникални продукти на ХомеостазаⓇ от дребни диви риби и камили

Ще се предлагат и по време на новото ни събитие Списание Осем НА ЖИВО

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното Здраве

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното

Лек и приятен режим за изчистване през зимните месеци

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут! Здраве

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут!

Съветите на будисткият тантра учител гуру Йоги Тан как да се справим с бърнаута

*