Здраве05 декември 2018

Коледните празници са кошмар за черния дроб

Големите количества храна и алкохол го пренатоварват и той започва да се затруднява

Коледните празници са кошмар за черния дроб
До Коледа остава по-малко от месец. Докато ние буквално броим дните, за да свалим от гърба си целия емоционален товар на отиващата си година и да се отпуснем в приятна компания през няколкото почивни дни, черният ни дроб е на прага да изживее за пореден път най-големия си кошмар, а именно много сладко, много солено, много мазно в големи количества и не на последно място - много алкохол.

Топлите, уютни и вкусни празнициза него означават извънредна работа. Той трябва да преработи всичко погълнато и да отърве тялото ни от токсините. Голямото количество тежка храна обаче го пренатоварва и той започва да се затруднява да изпълнява предназначението си, а то никак не е за подценяване.

Този най-голям вътрешен орган участва в преработването на храната, нейното разграждане и превръщане в енергия. Контролира нивата на мазнините, аминокиселините и глюкозата в кръвта, неутрализира лекарствата и токсините, подпомага усвояването на витамините, бори се с инфекциите и участва в производството и регулирането на редица хормони, ензими и протеини.

Ако прекаляването с храна и алкохол се случва веднъж-два пъти в годината, това не би било чак такъв проблем. Въпрос на правилна детоксикация в дните след голямото ядене е той отново да заработи нормално. Но системната злоупотреба с мазна храна, алкохол и цигари може да доведе до увреждане на черния дроб, без дори да усетим, че е станало късно.

Черният дроб е единственият орган, който може да се регенерира. В състояние е да се възстанови почти напълно от доста увреждания и заболявания, без да загуби способността да изпълнява своите функции, стига поне 25% от тъканите му да не са увредени. Ежедневният стрес и нездравословният начин на живот обаче му нанасят сериозни вреди и накърняват именно регенеративните му възможности.

Големият недостатък на черния дроб е, че той не боли. В ранен стадий заболяванията, които го поразяват, протичат безсимптомно и неусетно. Най-честите са алкохолна болест, неалкохолна мастна болест (натрупване на мазнини в черния дроб - при затлъстяване, диабет тип II), токсични увреждания при прием на някои медикаменти, хепатит, цироза и рак. Симптомите се появяват, когато е късно и клетките му вече губят или са загубили способността си да се възстановяват.  

Това, от една страна, налага необходимостта от периодични профилактични изследвания на чернодробните ензими и ограничаване на последствията от вредните навици при хората, които живеят на пълни обороти, но все още не са готови да се откажат от този стил. При тези с вече диагностицирани проблеми, които знаят, че задълбочаването им може да доведе до фатални последствия, е наложителна промяната в начина на живот: ограничаване на пиенето, ограничаване на мазните храни, отслабване. Във всички случаи обаче е задължителна възстановителната грижа и защита на черния дроб с т.нар. хепатопротектори.

Това са комплексни препарати основно от растителен произход, които повишават устойчивостта на черния дроб към токсични въздействия и предпазват клетките му от разрушителното въздействие на различни фактори, подпомагат възстановяването на чернодробната функция и подобряват активността на чернодробните ензими.
Основна съставка в повечето от тях е силимаринът, който има изключително широк спектър на действие и, освен че го защитава, повлиява благоприятно всеки аспект от работата на черния дроб.

Благодарение на антиоксидантните си свойства силимаринът улавя свободните радикали и предотвратява увреждането му. Освен това увеличава капацитета му да неутрализира токсините, които постъпват в тялото, подпомага регенерирането на чернодробните клетки и възпрепятства образуването и натрупването на увредена тъкан в черния дроб, която би възпрепятствала нормалното му функциониране.

Най-високата концентрация на силимарин е в семената на билката бял трън, използвана още от древните гърци и римляни при чернодробни заболявания, жлъчни разстройства, отравяния с гъби, алкохол, ухапвания от змии или насекоми и т.н.

Силимаринът е основната съставка на най-новия продукт на “Валмарк” – Силимарин МАХ Бял Трън 7000 mg, осигуряващ интензивна грижа за черния дроб. Това, което отличава “Силимарин MAX” на “Валмарк” от всички останали хепатопротектори на пазара, е високата концентрация на активното вещество - 225 mg в таблетка. Около 420 mg дневно е най-предписваната и ефективна доза. Компанията лидер на пазара с хранителни добавки я постига със само две таблетки дневно, което прави “Силимарин MAX” изключително удобен за прием, включително и за дълъг период от време. Освен това стандартизираният екстракт от бял трън, който е използван, е с много висока концентрация, 80%, на активното вещество, гарантирано във всяка партида.
Умори умората! Здраве

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото Здраве

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Александра Алексиева от тибетски център Monchara разкрива лечебната сила на Ку Ние масажа

Глад по часовник - що е то фастинг? Здраве

Глад по часовник - що е то фастинг?

Въздържането от храна през две трети от денонощието (фастинг) сваля килограми и лекува болести

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо Здраве

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо

Търкайте със сапун 30 секунди, а не 6 както е обичайното времетраене на процеса

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода! Здраве

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода!

Ако ползвате веднъж седмично химически препарати все едно пушите цигари

Какво не знаем за зъбите Здраве

Какво не знаем за зъбите

Д-р Атанасиос Куцюрубас обяснява как се мият зъбите, защо са опасни фасетите и дъвките, и каква е ползата от избелването

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн. Здраве

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн.

Наднормено тегло при малчуганите се бори не с диети, а с истинска храна и твърда любов

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки Здраве

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки

Добавката влияе добре на кожата, хрущялната тъкан, мускулите и подпомага имунната система

Пералнята е като тоалетната чиния Здраве

Пералнята е като тоалетната чиния

Влажните кърпи са рай за ешерихия коли

Англия влезе в най-голямата кампания за антигрипни ваксини Здраве

Англия влезе в най-голямата кампания за антигрипни ваксини

На поданиците на кралицата ще бъдат предложени 25 милиона безплатни ваксини

500 въпроса за здравето и храненето Здраве

500 въпроса за здравето и храненето

Съвети за добро здраве от нутрициониста Патрик Холфорд

Д-р Робърт Мелило: Всяко дете заслужава шанс за велик живот Здраве

Д-р Робърт Мелило: Всяко дете заслужава шанс за велик живот

Д-р Мелило е специалист по неврологични заболявания при деца

Отровната козметика Здраве

Отровната козметика

От 13 000 химикали, използвани в козметиката, само 10% са тествани за безопасност

Д-р Сонам Дордже: Астрологията влияе върху тибетската медицина Здраве

Д-р Сонам Дордже: Астрологията влияе върху тибетската медицина

Всеки трябва да намери своя си начин да поддържа тялото си в баланс, твърди терапевтът в тибетски център Мончара

Смъртоносни ли са електронните цигари? Здраве

Смъртоносни ли са електронните цигари?

Медицинските и социалните факти за вейпинга са силно притеснителни