Здраве05 декември 2018

Коледните празници са кошмар за черния дроб

Големите количества храна и алкохол го пренатоварват и той започва да се затруднява

Коледните празници са кошмар за черния дроб
До Коледа остава по-малко от месец. Докато ние буквално броим дните, за да свалим от гърба си целия емоционален товар на отиващата си година и да се отпуснем в приятна компания през няколкото почивни дни, черният ни дроб е на прага да изживее за пореден път най-големия си кошмар, а именно много сладко, много солено, много мазно в големи количества и не на последно място - много алкохол.

Топлите, уютни и вкусни празнициза него означават извънредна работа. Той трябва да преработи всичко погълнато и да отърве тялото ни от токсините. Голямото количество тежка храна обаче го пренатоварва и той започва да се затруднява да изпълнява предназначението си, а то никак не е за подценяване.

Този най-голям вътрешен орган участва в преработването на храната, нейното разграждане и превръщане в енергия. Контролира нивата на мазнините, аминокиселините и глюкозата в кръвта, неутрализира лекарствата и токсините, подпомага усвояването на витамините, бори се с инфекциите и участва в производството и регулирането на редица хормони, ензими и протеини.

Ако прекаляването с храна и алкохол се случва веднъж-два пъти в годината, това не би било чак такъв проблем. Въпрос на правилна детоксикация в дните след голямото ядене е той отново да заработи нормално. Но системната злоупотреба с мазна храна, алкохол и цигари може да доведе до увреждане на черния дроб, без дори да усетим, че е станало късно.

Черният дроб е единственият орган, който може да се регенерира. В състояние е да се възстанови почти напълно от доста увреждания и заболявания, без да загуби способността да изпълнява своите функции, стига поне 25% от тъканите му да не са увредени. Ежедневният стрес и нездравословният начин на живот обаче му нанасят сериозни вреди и накърняват именно регенеративните му възможности.

Големият недостатък на черния дроб е, че той не боли. В ранен стадий заболяванията, които го поразяват, протичат безсимптомно и неусетно. Най-честите са алкохолна болест, неалкохолна мастна болест (натрупване на мазнини в черния дроб - при затлъстяване, диабет тип II), токсични увреждания при прием на някои медикаменти, хепатит, цироза и рак. Симптомите се появяват, когато е късно и клетките му вече губят или са загубили способността си да се възстановяват.  

Това, от една страна, налага необходимостта от периодични профилактични изследвания на чернодробните ензими и ограничаване на последствията от вредните навици при хората, които живеят на пълни обороти, но все още не са готови да се откажат от този стил. При тези с вече диагностицирани проблеми, които знаят, че задълбочаването им може да доведе до фатални последствия, е наложителна промяната в начина на живот: ограничаване на пиенето, ограничаване на мазните храни, отслабване. Във всички случаи обаче е задължителна възстановителната грижа и защита на черния дроб с т.нар. хепатопротектори.

Това са комплексни препарати основно от растителен произход, които повишават устойчивостта на черния дроб към токсични въздействия и предпазват клетките му от разрушителното въздействие на различни фактори, подпомагат възстановяването на чернодробната функция и подобряват активността на чернодробните ензими.
Основна съставка в повечето от тях е силимаринът, който има изключително широк спектър на действие и, освен че го защитава, повлиява благоприятно всеки аспект от работата на черния дроб.

Благодарение на антиоксидантните си свойства силимаринът улавя свободните радикали и предотвратява увреждането му. Освен това увеличава капацитета му да неутрализира токсините, които постъпват в тялото, подпомага регенерирането на чернодробните клетки и възпрепятства образуването и натрупването на увредена тъкан в черния дроб, която би възпрепятствала нормалното му функциониране.

Най-високата концентрация на силимарин е в семената на билката бял трън, използвана още от древните гърци и римляни при чернодробни заболявания, жлъчни разстройства, отравяния с гъби, алкохол, ухапвания от змии или насекоми и т.н.

Силимаринът е основната съставка на най-новия продукт на “Валмарк” – Силимарин МАХ Бял Трън 7000 mg, осигуряващ интензивна грижа за черния дроб. Това, което отличава “Силимарин MAX” на “Валмарк” от всички останали хепатопротектори на пазара, е високата концентрация на активното вещество - 225 mg в таблетка. Около 420 mg дневно е най-предписваната и ефективна доза. Компанията лидер на пазара с хранителни добавки я постига със само две таблетки дневно, което прави “Силимарин MAX” изключително удобен за прием, включително и за дълъг период от време. Освен това стандартизираният екстракт от бял трън, който е използван, е с много висока концентрация, 80%, на активното вещество, гарантирано във всяка партида.
Отслабването е в главата Здраве

Отслабването е в главата

Човек трудно се разделя с резервите по тялото, ако има страхове, не може да прости, или има нужда от любов

Изхвърли старото, за да дойде здравето Здраве

Изхвърли старото, за да дойде здравето

Антипаразитнaта билкова програма „Хербалкан“ изчиства акне, помага при болно сърце, отслабваш и си връщаш енергията

Недоспиването – риск за исхемична болест на сърцето и инсулт Здраве

Недоспиването – риск за исхемична болест на сърцето и инсулт

Които не си доспиват имат също така високо кръвно и висок холестерол

Направи живота си Happy Life Здраве

Направи живота си Happy Life

Happy life осигурява необикновено физическо и емоционално преживяване вместо стандартна тренировка

Тибетската медицина – как да постигнем равновесие между основните енергии Здраве

Тибетската медицина – как да постигнем равновесие между основните енергии

Център Monchara има мисията да запознае повече хора с неограничените й възможности

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото Здраве

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото

Хубаво е да си припомним, че древните йоги са ни дали знанието как да се охладим сами

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината Здраве

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината

Цветето на светлината е свещено растение, което олицетворява чистота на съзнанието и просветлението на душата

Лиз Бурбо: Притежаваме силата да се излекуваме сами Здраве

Лиз Бурбо: Притежаваме силата да се излекуваме сами

Известната психоложка за книгата си „Слушай своето тяло“ и скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

ПОЛЗИТЕ ОТ ЙОГА: Всичко се съдържа в АУМ=ОМ. Здраве

ПОЛЗИТЕ ОТ ЙОГА: Всичко се съдържа в АУМ=ОМ.

Асани, Пранаяма, Пратяхара и Самадхи

Кърмене срещу детско затлъстяване Здраве

Кърмене срещу детско затлъстяване

Наднорменото тегло е „заразно", твърдят учени

Програма Отслабване на Vita Rama Здраве

Програма Отслабване на Vita Rama

Стартирай своя лесен план през лятото!

5 кристала, без които жените не могат Здраве

5 кристала, без които жените не могат

Бижутата от естествени кристали ни даряват с положителна енергия и здраве

Водата KANGEN съдържа повече антиоксиданти от всеки плод и зеленчук Здраве

Водата KANGEN съдържа повече антиоксиданти от всеки плод и зеленчук

Редовното й пиене пречиства дебелото черво, постепенно изчезват болки в ставите, екземи, алергии и др.

Как да спортувам по време на цикъл? Здраве

Как да спортувам по време на цикъл?

Интервю с победителката от Пирин Ултра 2017 – Меглена Бенева

Технология, базирана на ефективността Здраве

Технология, базирана на ефективността

DiaVita® е водеща компания за здравословни храни