Здраве

За най-чаровния период от живота на жената

Какви са симптомите на менопаузата?

снимка: Pixabay
снимка: Pixabay
Едно ново начало. Става дума за един красив и съвсем естествен период от живота на всяка жена. Период, в който тя вече е изпълнила своята най-важна мисия – да роди и отгледа дете, период в който следва да обърне цялото внимание към себе си, да се наслаждава на благата, които си е създала, да се утвърди в професията си – ако търси високи постове и успешна кариера. Период, в който жената е добила известна мъдрост и следва със спокойствие да приеме любовта и щастието в живота си. 

Това е менопаузата. И не бързайте да затваряте страницата, вие, които все още сте „далеч“ от тази възраст. Защото подготовката за вашата хармонична трансформация и за здравето ви след 40-те, започва много по-рано. 

От къде идват проблемите в периода на менопаузата?

Този период настъпва обикновено около 45-тата и 50-тата година на жената. Напоследък се наблюдава намаляване на тази възрастова граница, достигайки до 35-тата година.  Проблемите идват от не приемането на остаряването на психично ниво, но също така идват и от неправилното хранене през годините, предшестващи менопаузата. Причина могат да бъдат и прекарани години в живот, изпълнен със стрес. А също и хормонални нарушения и не на последно място – липса или недостиг на движение. 

Като жена, която наближава тази възраст, наблюдавам все по-внимателно моите клиентки. Забелязвам, че тези, които са осъзнати, хранят се пълноценно и здравословно, имат хармонични взаимоотношения и пътуват много, изживяват една лека и мека трансформация, кожата им е опъната и гладка, а годините – не им личат. 

Какви са симптомите на менопаузата?

През този период започва съвсем естествено намаляване на нивото на естрогените в организма, което води до нарушаване на матрицата на костта и нищо чудно, че има толкова случаи на жени в напреднала възраст, които чупят ненадейно костите си и после трудно се възстановяват. Знаете ли, че според статистиката вероятността да заболеете от онкологично заболяване е 1:20000, да загинете в самолетна катастрофа е 1:10000, а да получите инвалидизираща травма след менопаузата – 1:60. Цифрите говорят сами по себе си. 

Ето ги и симптомите на менопаузата: 
Намаляване и напълно спиране на менструацията
Топли вълни
Високо кръвно налягане
Главоболие
Безсъние
Промяна в настроенията
Напрежение и безпокойство
Намалено либидо
Промяна в гласа 
Поради нарушението на мастната обмяна много жени в тази възраст натрупват и излишни килограми.

Как да си осигурим спокойна и неусетна менопауза?

Имаме два варианта за решение на проблемите в менопаузата: хормонно заместителна терапия или фитоестрогени.
Първият вариант се предлага от класическата медицина и осигурява по изкуствен начин допълнителни естрогени, които да попълнят липсващите хормони. Този метод има своите странични ефекти и не се препоръчва, ако: 

Имате или сте имали образувания в матката, яйчниците, млечните жлези. 
Имате бъбречна или чернодробна недостатъчност.
Имате високи нива на холестерол в кръвта. 
Имате проблеми с вени, остър тромбофлебит и остра тромбоемболия.
Имате ендометриоза.
Имате захарен диабет в тежка форма.
Имате вродени нарушения на мастната обмяна.

Фитоестрогените са растителни вещества, които наподобяват по своята формула структурата на естрогените и в организма по естествен начин играят ролята на съответните хормони. Могат да се набавят с храните и с хранителни добавки. Вие сами можете да прецените, кой подход ще изберете, но аз ви предлагам една специална програма за лека и балансирана менопауза. Това е съвсем естествен преход, през който всяка жена преминава и менопаузата не може да се избегне. Но можем да я направим по-лека и неусетна чрез следните стъпки: 

Да пием повече вода! С напредването на възрастта чувството за жажда намалява, а водата е източникът на младост, здраве и красота. Тя хидратира, опъва кожата и ни прави по-жизнени и енергични, храни ставите и костите, има обезболяващо и успокояващо действие. Важно е водата да притежава следните качества: да бъде леко алкална, да бъде чиста, структурирана, с минерали в йонна форма. 

Да изчистваме организма си редовно! Добрият метаболизъм подмладява, а в изчистените стомах и черва по-добре се усвояват хранителните вещества, необходими за синтеза на хормоните и за поддържане на здравето. 
Храна, богата на фитоестрогени и подходящи нутриенти – на първо място – изключваме от менюто си всичко, съдържащо фосфор (напр. газирани напитки), също така пържени храни, преработени храни, консерви, оцет, бяла захар, бяло брашно и бяла сол, като вместо това консумираме пълноценни живи храни – много плодове,  зеленчуци, кълнове и сурови ядки и семена. 

Фитоестрогени се съдържат в соевите продукти (внимавайте да не са ГМО), в бобовите култури, в житните растения, в студено-пресованите масла, в сирената с плесени и др. 

В този период имаме и повишена нужда от витамин В, който успокоява нервната система. Съдържа се в бирената мая, чистото домашно пилешко месо, домашните яйца и натуралното сирене. Също и в соята и пълнозърнестия ориз.  
Установено е, че жените, които са веган, влизат в менопаузата значително по-рано, затова ви препоръчвам да не изпадате в крайности, а по-скоро да приемате разнообразна натурална храна от доказани източници. 

Ако имате заболяване, наднормено тегло или други проблеми, най-добре е да ви се изготви индивидуална хранителна програма, която да бъде съобразена с личните ви потребности и цели. 

Подходящи хранителни добавки – въпреки че приличат на „хапчета“ поради своята форма на капсули или таблетки, хранителните добавки нямат нищо общо с лекарствата. Затова не се притеснявайте да приемате това, което ви е необходимо, за да бъдете здрави. 

В менопаузата има повишена нужда от калций и магнезий. Витамин Е участва в баланса на женските хормони. 
Триптофанът е аминокислеина, от която епифизата изработва хормоните на щастието (серотонин) и хормоните на съня (мелатонин). Най-добрият натурален източник, в биологично усвоима форма, това е билката грифония. 
Незаменимата роля на движението! То заздравява костите, активира процесите в тялото, раздвижва лимфата, стимулира синтеза на хормоните на щастието, спомага за извеждането на стреса, ободрява и подмладява. Не го пропускайте, изградете си навик да се разхождате или да изпълнявате някаква гимнастика всеки ден! Ефектът няма да закъснее. 

От кога да започнем?

Естрогенът започва да намалява след 35-годишна възраст, затова от тази възраст най-добре вече да сме започнали. А колкото по-отрано водим здравословен и хармоничен начин на живот, толкова по-добре. 
Всяка жена има нужда да бъде обичана, да бъде красива, да бъде сексапилна и да има добро самочувствие. Дарете си тези неща, мили дами, защото ги заслужавате! 

Елена Терзиева, нутриционист 
тел. 0889901660
elena@elenaterzieva.com 
www.elenaterzieva.com
Солта на живота Здраве

Солта на живота

Еликсирът Quinton донася здраве от дълбините на океана

Лесно ли е да намалим антидепресантите? Здраве

Лесно ли е да намалим антидепресантите?

Много хора се оплакват от безпокойство, когато се опитат да ги намалят или спрат

Нов човек Здраве

Нов човек

„Програма „Нова клетка“ гони болести и учи на здравословен начин на живот

Да се свържем със своята женственост Здраве

Да се свържем със своята женственост

Как да бъдем в синхрон със своето тяло?

Микронутриентен зодиак Здраве

Микронутриентен зодиак

Най-полезните храни според зодията

Хипотеза: Хипертонията не е болест, а характер… Здраве

Хипотеза: Хипертонията не е болест, а характер…

Хипертоникът е човек, който не може да противостои на ситуация и преживява всичко в себе си

Захарта е супер антиоксидант Здраве

Захарта е супер антиоксидант

Другата страна на въглехидратите

Как да подобрим качеството на съня си с три лесни стъпки? Здраве

Как да подобрим качеството на съня си с три лесни стъпки?

Станете част от практическия семинар „Енергийната психология – мост между два свята“ на 23 февруари в хотел Хемус

Ролята на калия и натрия при зачеването Здраве

Ролята на калия и натрия при зачеването

Едно от най-забележителните свойства на натрия е неговата роля за множество аспекти на фертилността – от сексуалното желание и репродукция – до износването и кърменето

Подари на тялото си вълшебство Здраве

Подари на тялото си вълшебство

Център „Чакра“ ще получите автентичен аюрведа йога масаж от най-добрите терапевти лечители

Витамин C за здраве и младост Здраве

Витамин C за здраве и младост

Аскорбиновата киселина предпазва от множество заболявания, а липсата ù причинява сериозни проблеми

Хербалкан е единственият производител в България на тинктури от свежи билки Здраве

Хербалкан е единственият производител в България на тинктури от свежи билки

Продуктите ще се предлагат и по време на новото ни събитие Списание Осем НА ЖИВО

Уникални продукти на ХомеостазаⓇ от дребни диви риби и камили Здраве

Уникални продукти на ХомеостазаⓇ от дребни диви риби и камили

Ще се предлагат и по време на новото ни събитие Списание Осем НА ЖИВО

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното Здраве

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното

Лек и приятен режим за изчистване през зимните месеци

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут! Здраве

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут!

Съветите на будисткият тантра учител гуру Йоги Тан как да се справим с бърнаута

12 съвета за оптимална имунна система Здраве

12 съвета за оптимална имунна система

Как да запазим здравето и добрата си кондиция в рисковите зимни месеци

*