
Снимка: Khamkhor, Unsplash
Учени от Технологическия университет в Грац, Австрия, са стигнали до извода, че човечеството неправелно яде ябълки. Този полезен и вкусен плод би трябвало да се изяде до дръжчицата, заедно с огризката.
Учените преброили колко бактерии съдържа една ябълка. Отдавна се знае, че ябълките са едни от най-полезните плодове заради големите количества калий и микроелементи, които съдържат. Ябълките са полезни за сърдечно-съдовата и храносмилателната системи.
Учените твърдят, че в една ябълка се съдържат над 100 милиона бактерии и по-голямата част от тях са в ядрото, а не в обвивката. В един плод от 240 грама има около 114 милиона бактерии. Много от микроелементите пък действат като пробиотици.
Но 90 процента от тях се намират в сърцевината на ябълката. Тоест, те отиват в кофата за боклук, защото повечето хора ядат само около огризката. Рядко някой вари компот от огризките заради полезния пектин в семките. Или пък конфитюр.
Експертите по здравословно хранене съветват да се откажем от погнусата си, ако робуваме на подобен предразсъдък, и да ядем ябълката докато остане само дръжката.
А вие как ядете ябълки?