favorites basket
user
Храна за щастие1 август 2019

Коя част на ябълката е най-полезна?

Учените съветват да оставим само дръжката

Снимка: Khamkhor, Unsplash
Снимка: Khamkhor, Unsplash
Учени от Технологическия университет в Грац, Австрия, са стигнали до извода, че човечеството неправелно яде ябълки. Този полезен и вкусен плод би трябвало да се изяде до дръжчицата, заедно с огризката. 

Учените преброили колко бактерии съдържа една ябълка. Отдавна се знае, че ябълките са едни от най-полезните плодове заради големите количества калий и микроелементи, които съдържат. Ябълките са полезни за сърдечно-съдовата и храносмилателната системи. 

Учените твърдят, че в една ябълка се съдържат над 100 милиона бактерии и по-голямата част от тях са в ядрото, а не в обвивката. В един плод от 240 грама има около 114 милиона бактерии. Много от микроелементите пък действат като пробиотици.
Но 90 процента от тях се намират в сърцевината на ябълката. Тоест, те отиват в кофата за боклук, защото повечето хора ядат само около огризката. Рядко някой вари компот от огризките заради полезния пектин в семките. Или пък конфитюр. 

Експертите по здравословно хранене съветват да се откажем от погнусата си, ако робуваме на подобен предразсъдък, и да ядем ябълката докато остане само дръжката.

А вие как ядете ябълки? 
Източник

Прочети още:
Ябълки за здрави мускули
Веществото, даващо сила, се крие в обелките

ПОДКРЕПИ НИ

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.