Храна за щастие01 август 2019

Коя част на ябълката е най-полезна?

Учените съветват да оставим само дръжката

Снимка: Khamkhor, Unsplash
Снимка: Khamkhor, Unsplash
Учени от Технологическия университет в Грац, Австрия, са стигнали до извода, че човечеството неправелно яде ябълки. Този полезен и вкусен плод би трябвало да се изяде до дръжчицата, заедно с огризката. 

Учените преброили колко бактерии съдържа една ябълка. Отдавна се знае, че ябълките са едни от най-полезните плодове заради големите количества калий и микроелементи, които съдържат. Ябълките са полезни за сърдечно-съдовата и храносмилателната системи. 

Учените твърдят, че в една ябълка се съдържат над 100 милиона бактерии и по-голямата част от тях са в ядрото, а не в обвивката. В един плод от 240 грама има около 114 милиона бактерии. Много от микроелементите пък действат като пробиотици.
Но 90 процента от тях се намират в сърцевината на ябълката. Тоест, те отиват в кофата за боклук, защото повечето хора ядат само около огризката. Рядко някой вари компот от огризките заради полезния пектин в семките. Или пък конфитюр. 

Експертите по здравословно хранене съветват да се откажем от погнусата си, ако робуваме на подобен предразсъдък, и да ядем ябълката докато остане само дръжката.

А вие как ядете ябълки? 
Източник

Прочети още:
Ябълки за здрави мускули
Веществото, даващо сила, се крие в обелките

Грижа за здравето с ферментирали храни Храна за щастие

Грижа за здравето с ферментирали храни

Те са богати на полезни пробиотици и осигуряват по-добро храносмилане и по-силен имунитет

Внимавайте как подслаждате диетите си! Храна за щастие

Внимавайте как подслаждате диетите си!

Прекомерната употреба на фруктоза уврежда черния дроб

По-малко храна и повече движение не е начин за отслабване Храна за щастие

По-малко храна и повече движение не е начин за отслабване

По-добре е да контролираме инсулина, вместо да следим калориите

Цветомира Ванчева: Кулинарството е творческа професия Храна за щастие

Цветомира Ванчева: Кулинарството е творческа професия

Главният готвач на Red Coral издава тайни от кухнята

Как да се храним при синдром на раздразненото черво (IBS) Храна за щастие

Как да се храним при синдром на раздразненото черво (IBS)

Най-честата причина за появата на това заболяване е стресът

На кулинарен трекинг в Непал Храна за щастие

На кулинарен трекинг в Непал

В ресторант „Гуркха“ шеф Гунджа ни води из кулинарната и историческа традиция на своята страна

„Clean Еating“ или 10 лесни начина да се храним „чисто“ Храна за щастие

„Clean Еating“ или 10 лесни начина да се храним „чисто“

Непреработените храни са най-полезни за здравето и фигурата

Щастието зависи от храната Храна за щастие

Щастието зависи от храната

Най-много серотонин се произвежда в червата

Чаят Улун предпазва от рак на гърдата Храна за щастие

Чаят Улун предпазва от рак на гърдата

Елексирът влияе благотворно на сърцето и костите

Сладоледът е перфектната закуска?! Храна за щастие

Сладоледът е перфектната закуска?!

Само ако е домашен със стевия и е по здравословна рецепта

Гроздето е най-вкусното лекарство Храна за щастие

Гроздето е най-вкусното лекарство

То е незаменимо в профилактиката на редица сериозни заболявания

Нито яйцето, нито кокошката Храна за щастие

Нито яйцето, нито кокошката

Направиха веганско яйце от... боб

Как напитките „без захар“ ни правят дебели и болни Храна за щастие

Как напитките „без захар“ ни правят дебели и болни

Приемайки подсладител, хормоните ни реагират също както и при бялата захар

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“ Храна за щастие

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“

Вижте алтернативата - рецепта за наистина здравословен десерт

СЗО: Намалете захарта в бебешките храни! Храна за щастие

СЗО: Намалете захарта в бебешките храни!

Неподходяща промоция на бебешки храни се прави в Австрия, Унгария, Израел, България

5 продукта за стройно тяло Храна за щастие

5 продукта за стройно тяло

Как да отслабнем и да поддържаме теглото си