Подкрепете ни!
Здраве15 март 2020

Бил Гейтс преди 5 години: „Не сме готови за следващата епидемия”

Тогава той предупреждава, че може да се появи вирус, с който се чувстваме достатъчно добре, докато сме заразни

Снимка: TED
Снимка: TED
Когато бях дете, бедствието, за което се притеснявахме най-много, беше ядрената война. Тогава имахме нещо като варел в мазето си, пълен с кутии с храна, и вода. Когато дойдеше ядрената атака, ние трябваше да слезем долу...

Днес най-големият риск от глобална катастрофа не изглежда така. Вместо това изглежда така - ако нещо убие над 10 милиона души през следващите няколко десетилетия, това най-вероятно ще бъде силно заразен вирус, а не война...

Всъщност инвестирахме много малко в система за спиране на епидемии. Не сме готови за следващата. Нека разгледаме еболата. Проблемът не беше в това, че имаше система, която не работи достатъчно добре, проблемът беше в това, че въобще не разполагахме с такава.

Всъщност има някои доста очевидни ключови липсващи парчета. Нямахме група епидемиолози, готови да отидат и да видят каква е болестта и докъде се е разпространила. Докладите за случаите  бяха изключително неточни. Нямахме готови медицински екипи и начин да подготвим хората...

Сега във филмите е съвсем различно. Има група красиви епидемиолози, готови да действат навсякъде и спасяват ситуацията, но това е просто чист Холивуд. Ако се провалим в подготовката си, това може да доведе до това, че следващата епидемия ще бъде драстично по-пагубна от ебола.

Нека да разгледаме развитието й - загинаха около 10 000 души и почти всички бяха в три западноафрикански страни. Има 3 причини, поради които болестта не се разпространи повече:
  • Имаше наистина героична работа от страна на здравните работници. Те издириха болните хора и предотвратиха по-нататъшни инфекции.
  • Второто е естеството на вируса. Еболата не се разпространява във въздуха. И хората, които са болни, са в толкова тежко състояние, че са приковани на легло (не могат да сеят зараза).
  • Трето, еболата не попадна в много градски райони. И това си беше просто късмет. Ако това бе станало, броят на случаите щеше да бъде много по-голям.
Така че следващия път може да нямаме толкова късмет. Може да се появи вирус, при който хората да се чувстват достатъчно добре, докато са заразни, че се качват в самолет или отиват на пазар.

Източникът на вируса може да бъде естествена епидемия като ебола или биотероризъм. Всъщност, нека да разгледаме модел на вирус, разпространен във въздуха, като испанския грип през 1918 г. И така, ето какво ще се случи: той ще се разпространи по целия свят много, много бързо. И може да има над 30 милиона души, загинали от тази епидемия.

Така че това е сериозен проблем и трябва да сме загрижени. Но всъщност можем да изградим наистина добра система за реакция. Имаме предимствата на цялата наука и технологии. Имаме мобилни телефони, за да получаваме информация от обществеността и да им предоставяме информация. Имаме сателитни карти, където можем да видим хората и къде се движат. Имаме напредък в биологията, който би трябвало драматично да промени времето на обратна връзка, за да разгледаме патогена и да можем да направим подходящи лекарства и ваксини.

Така че можем да имаме инструменти, но те трябва да бъдат включени в цялостната глобална здравна система. И имаме нужда от готовност - както правим за война. Войниците са на пълно работно време, НАТО има мобилно звено, което може да се разгръща много бързо. НАТО провежда много военни игри, за да провери добре обучени ли са хората...

Кои са ключовите парчета? Първо, имаме нужда от надеждни здравни системи в бедните страни. Имаме нужда от медицински резерв: много хора, които провеждат обучения. И тогава трябва да съчетаем техните умения с тези на военните – например от способността на армията да се движи бързо и да осигурява сигурни зони. Трябва да правим симулации, а не военни игри, така че да видим къде са дупките. Последният път, когато се имаше такава игра в Съединените щати, беше през 2001 г., и не мина толкова добре. Засега резултатът е микроби: 1, хора: 0. И накрая, имаме нужда от много усъвършенствани изследвания и разработки в областта на ваксините и диагностиката.

Сега нямам точен бюджет какво би струвало това, но съм сигурен, че е много скромен в сравнение с потенциалната вреда. Световната банка изчислява, че ако имаме световна епидемия от грип, глобалното богатство ще намалее с над 3 трилиона долара и ще имаме милиони починали. Тези инвестиции предлагат значителни ползи, освен просто да бъдем готови за епидемия. Тези неща биха направили света по-справедлив и по-безопасен.

Затова смятам, че това трябва да бъде абсолютно приоритет. Няма нужда да се паникьосвате. Не е нужно да съхраняваме консерви или да слизате в мазето. Но трябва да продължим, защото времето не е на наша страна. В действителност, ако има едно положително нещо, което може да излезе от епидемията от ебола, това е, че може да послужи като ранно предупреждение, събуждане, за да се подготвим. Ако започнем сега, можем да сме готови за следващата епидемия.

Реч на Бил Гейтс по време на TED, проведена през април 2015 г.
Източник

Още по темата:

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19 Здраве

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19

Хипотези: по-опасна е инфекцията за хората с кръвна група А, при нулева група - намален риск

Витасин - Натурална българска грижа за кожата Здраве

Витасин - Натурална българска грижа за кожата

Всяко кремче е напълнено на ръка и всяка кутийка затворена от семейство Ташеви

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature Здраве

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature

С правилно подбрани натурални извлеци и съставки вашата кожа получава всичко, което ù е нужно, за да е свежа, подхранена и неустоима

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата! Здраве

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата!

Авторът на „Болестта като път" не яде месо от 50 г., препоръчва „миротворна" храна и укрепване на имунната система

Ваксини Covid-19: етични, правни и практически съображения Здраве

Ваксини Covid-19: етични, правни и практически съображения

Съвет на Европа: Ваксинацията НЕ е задължителна и никой не е подложен на политически, социален или друг натиск да се ваксинира

Октомври 2020 г.: самоубийците в Япония са повече от починалите от COVID-19 за 10 месеца Здраве

Октомври 2020 г.: самоубийците в Япония са повече от починалите от COVID-19 за 10 месеца

Тревожният скок се дължи на жени, работещи в отрасли, засегнати от пандемията

Жителите на австрийски ски курорт с 8 месеца имунитет срещу COVID-19 Здраве

Жителите на австрийски ски курорт с 8 месеца имунитет срещу COVID-19

90% от хората с положителен тест през април са имали антитела за вируса през ноември

117-годишна се възстанови напълно от Covid-19 Здраве

117-годишна се възстанови напълно от Covid-19

Люсил преживява пандемията от испански грип и две световни войни

Във Виена стартира проект „Всички правим гаргара” Здраве

Във Виена стартира проект „Всички правим гаргара"

Служители на някои компании се тестват два пъти седмично вкъщи за COVID-19

Във времената на социална дистанция скуката може да е опасна за обществото Здраве

Във времената на социална дистанция скуката може да е опасна за обществото

За някои хора дори болката може да е по-приемлива от отегчението

Ставите се лекуват със 120 минути ходене веднъж на три дни Здраве

Ставите се лекуват със 120 минути ходене веднъж на три дни

Съветите на Олег Торсунов колко да са дълги разходките ни, за да сме здрави

От страх винаги правим обратното на това, което трябва Здраве

От страх винаги правим обратното на това, което трябва

Лууле Вилма за прошката, която лекува и за самозаблудите, които ни разболяват

Растителен пробиотик за здраво гърло Здраве

Растителен пробиотик за здраво гърло

Българската биотехнологична компания GENESIS създаде пробиотик, който предпазва от възпаления гърлото и устната кухина и поддържа чревната микрофлора в баланс

Защо случаите на COVID-19 ще почнат да намаляват Здраве

Защо случаите на COVID-19 ще почнат да намаляват

Дж. Меркола: COVID-19 е най-големият фалшификат в историята на човечеството

Д-р Меркола: Информирайте се, преди да се ваксинирате! Здраве

Д-р Меркола: Информирайте се, преди да се ваксинирате!

Бъдете смели. Ще ви критикуват, че сте посмели да говорите за „другата страна“ на историята с ваксината