Здраве15 март 2020

Бил Гейтс преди 5 години: „Не сме готови за следващата епидемия”

Тогава той предупреждава, че може да се появи вирус, с който се чувстваме достатъчно добре, докато сме заразни

Снимка: TED
Снимка: TED
Когато бях дете, бедствието, за което се притеснявахме най-много, беше ядрената война. Тогава имахме нещо като варел в мазето си, пълен с кутии с храна, и вода. Когато дойдеше ядрената атака, ние трябваше да слезем долу...

Днес най-големият риск от глобална катастрофа не изглежда така. Вместо това изглежда така - ако нещо убие над 10 милиона души през следващите няколко десетилетия, това най-вероятно ще бъде силно заразен вирус, а не война...

Всъщност инвестирахме много малко в система за спиране на епидемии. Не сме готови за следващата. Нека разгледаме еболата. Проблемът не беше в това, че имаше система, която не работи достатъчно добре, проблемът беше в това, че въобще не разполагахме с такава.

Всъщност има някои доста очевидни ключови липсващи парчета. Нямахме група епидемиолози, готови да отидат и да видят каква е болестта и докъде се е разпространила. Докладите за случаите  бяха изключително неточни. Нямахме готови медицински екипи и начин да подготвим хората...

Сега във филмите е съвсем различно. Има група красиви епидемиолози, готови да действат навсякъде и спасяват ситуацията, но това е просто чист Холивуд. Ако се провалим в подготовката си, това може да доведе до това, че следващата епидемия ще бъде драстично по-пагубна от ебола.

Нека да разгледаме развитието й - загинаха около 10 000 души и почти всички бяха в три западноафрикански страни. Има 3 причини, поради които болестта не се разпространи повече:
  • Имаше наистина героична работа от страна на здравните работници. Те издириха болните хора и предотвратиха по-нататъшни инфекции.
  • Второто е естеството на вируса. Еболата не се разпространява във въздуха. И хората, които са болни, са в толкова тежко състояние, че са приковани на легло (не могат да сеят зараза).
  • Трето, еболата не попадна в много градски райони. И това си беше просто късмет. Ако това бе станало, броят на случаите щеше да бъде много по-голям.
Така че следващия път може да нямаме толкова късмет. Може да се появи вирус, при който хората да се чувстват достатъчно добре, докато са заразни, че се качват в самолет или отиват на пазар.

Източникът на вируса може да бъде естествена епидемия като ебола или биотероризъм. Всъщност, нека да разгледаме модел на вирус, разпространен във въздуха, като испанския грип през 1918 г. И така, ето какво ще се случи: той ще се разпространи по целия свят много, много бързо. И може да има над 30 милиона души, загинали от тази епидемия.

Така че това е сериозен проблем и трябва да сме загрижени. Но всъщност можем да изградим наистина добра система за реакция. Имаме предимствата на цялата наука и технологии. Имаме мобилни телефони, за да получаваме информация от обществеността и да им предоставяме информация. Имаме сателитни карти, където можем да видим хората и къде се движат. Имаме напредък в биологията, който би трябвало драматично да промени времето на обратна връзка, за да разгледаме патогена и да можем да направим подходящи лекарства и ваксини.

Така че можем да имаме инструменти, но те трябва да бъдат включени в цялостната глобална здравна система. И имаме нужда от готовност - както правим за война. Войниците са на пълно работно време, НАТО има мобилно звено, което може да се разгръща много бързо. НАТО провежда много военни игри, за да провери добре обучени ли са хората...

Кои са ключовите парчета? Първо, имаме нужда от надеждни здравни системи в бедните страни. Имаме нужда от медицински резерв: много хора, които провеждат обучения. И тогава трябва да съчетаем техните умения с тези на военните – например от способността на армията да се движи бързо и да осигурява сигурни зони. Трябва да правим симулации, а не военни игри, така че да видим къде са дупките. Последният път, когато се имаше такава игра в Съединените щати, беше през 2001 г., и не мина толкова добре. Засега резултатът е микроби: 1, хора: 0. И накрая, имаме нужда от много усъвършенствани изследвания и разработки в областта на ваксините и диагностиката.

Сега нямам точен бюджет какво би струвало това, но съм сигурен, че е много скромен в сравнение с потенциалната вреда. Световната банка изчислява, че ако имаме световна епидемия от грип, глобалното богатство ще намалее с над 3 трилиона долара и ще имаме милиони починали. Тези инвестиции предлагат значителни ползи, освен просто да бъдем готови за епидемия. Тези неща биха направили света по-справедлив и по-безопасен.

Затова смятам, че това трябва да бъде абсолютно приоритет. Няма нужда да се паникьосвате. Не е нужно да съхраняваме консерви или да слизате в мазето. Но трябва да продължим, защото времето не е на наша страна. В действителност, ако има едно положително нещо, което може да излезе от епидемията от ебола, това е, че може да послужи като ранно предупреждение, събуждане, за да се подготвим. Ако започнем сега, можем да сме готови за следващата епидемия.

Реч на Бил Гейтс по време на TED, проведена през април 2015 г.
Източник

Още по темата:

Стартира първото издание на наградите Мисия Superdoc Здраве

Стартира първото издание на наградите Мисия Superdoc

Най-високо оценените от вас лекари ще бъдат наградени

Коронавирусът оцелява върху хирургическа маска до 7 дни Здраве

Коронавирусът оцелява върху хирургическа маска до 7 дни

Опакованите стоки, текстилът и вестниците са сравнително нискорискови

Паулина Генчева: Камфор 1M e отлично лекарство срещу пандемията Здраве

Паулина Генчева: Камфор 1M e отлично лекарство срещу пандемията

Никой друг досега освен д-р Раджан Шанкаран не е предложил конкретно решение, казва супервайзърът от Лондонски колеж по класическа хомеопатия

Психолози предлагат безвъзмездно консултации Здраве

Психолози предлагат безвъзмездно консултации

Вижте списъка с доброволци, които ви предлагат психологическа подкрепа

Билките в борбата с COVID-19 Здраве

Билките в борбата с COVID-19

Сладък пелин, ехинацея, левурда и чесън са на първа линия в армията на „Хербалкан”. Семейната фирма е готова с нови комбинации, които подсилват имунната система

101-годишен оцеля след испанския грип, Втората световна война и COVID-19 Здраве

101-годишен оцеля след испанския грип, Втората световна война и COVID-19

Никой не може да напише бъдещето, каза кметът на Римини Глория Лиси

Лекарствата, които борят COVID-19, не се купуват от аптеките Здраве

Лекарствата, които борят COVID-19, не се купуват от аптеките

Те са опасни, ако се вземат без лекарски контрол, предупреждават професорите Момеков и Момекова

Йога нидра Здраве

Йога нидра

Лек за хронични, психосоматични заболявания, стрес, тревожност и депресия

Псевдонаучни теории в нета объркват хората Здраве

Псевдонаучни теории в нета объркват хората

Spiegel: Би било опасно за всички, ако масите повярват на подобни хипотези

Камфор 1М преборва СOVID-19 Здраве

Камфор 1М преборва СOVID-19

Светило в хомеопатията откри лекарство, с което болни от коронавирус оздравяват за седмица и няма нито един смъртен случай!

Какво помага на японците в борбата срещу коронавируса? Здраве

Какво помага на японците в борбата срещу коронавируса?

Отговорът според българка в Йокохама са културата им на поведение и силният дух

Министерството на здравеопазването стартира DMS кампания Здраве

Министерството на здравеопазването стартира DMS кампания

Тя е в подкрепа на българските медици, работещи в условията на COVID-19

О. Торсунов: „Коронавирусът не понася джинджифил Здраве

О. Торсунов: „Коронавирусът не понася джинджифил

Руският коуч съветва освен да се смуче, коренът да се носи и привързан към китката

Грета Тунберг казва, че може би е с коронавирус Здраве

Грета Тунберг казва, че може би е с коронавирус

Пандемията показа, че обществата са неустойчиви, но и че човечеството може да действа бързо и организирано

Как да обясним на децата какво става Здраве

Как да обясним на децата какво става

Анета Ралчева, учител: Все едно играем на „замръзни"

Анелия Треновска от Дюселдорф: „Властите подцениха ситуацията и не реагираха навреме” Здраве

Анелия Треновска от Дюселдорф: „Властите подцениха ситуацията и не реагираха навреме”

Рафтовете в магазините са празни. Липсват хранителни стоки от първа необходимост