Подкрепете ни!
ЗдравеНайден Колчев / 19 март 2020

Наш сънародник в Испания: „По-добре е да се предпазиш, отколкото да ближеш рани впоследствие

Въпреки режима на карантина, режим на духа не може да бъде поставен

Както навсякъде и улиците в испанските градове опустяха, снимки: iStock
Както навсякъде и улиците в испанските градове опустяха, снимки: iStock
Кристиян Йотов живее в малко градче близо до Барселона. Свързахме се с него, за да разберем повече за ситуацията в Испания в момента. В крайна сметка обаче научихме доста повече...

Каква е ситуацията в Испания в момента?
Сухопътните граници са затворени. Отменени са всякакви мероприятия, предполагащи съвкупност от хора. Отворени са банките, пощите, болниците, супермаркетите и аптеките. Въпреки препоръките за прекратяване на дейност, фризъорски салони и химическо чистене могат да останат отворени, в случай, че на хора с увреждания им се наложи, например, да си измият косата или да си изперат дрехите. Също така, по наредба на правителството, скорострелно започват да се наемат медицински кадри в болниците (в миналото уволнени поради възрастови съображения), тъй като персоналът не може да смогне на прииждащите тълпи от хора със симптоми на коронавирус.

Има ли наказания за тези, които нарушават карантината?
Полицейски патрулки минават през населените места и чрез мегафони съобщават на хората за глоби вариращи от 1 500 та дори до 600 000 евро за нарушителите! За лишаване от свобода не съм чувал.

Как мислите, дали мерките са достатъчни или пък прекалени?
Мерките, които една държава взима, за да се бори с определен тип катаклизми, зависят до голяма степен от бюджета, с който разполага. Имайки предвид световната финансова криза, която само преди десетина-дванайсет години удари сериозно Испания (и от която още не е успяла да се възстанови напълно), аз лично съм изумен от демонстрирания финансов и човешки капацитет, с който страната се бори срещу този невидим противник. Като цяло мерките, предприети от правителството, целят да постигнат чувство на единност и обединение у гражданите. Както, естествено, и на изолация.
Относно това, дали те са достатъчни или прекалени, предстои да разберем. Мисля, че когато се бориш срещу неизвестното, никога не можеш да бъдеш сигурен, че си напълно подготвен.
Испанците имат една поговорка, която гласи: „Más vale prevenir que curar", което означава, че е по-добре да се предпазиш, отколкото да ближеш рани впоследствие.
В този ред на мисли, е по-добре да се вземат всички възможни мерки, които са ти по силите, докато е време.

Вие какво бихте добавили като изискване?
Освен да изолирам изцяло всички хора, попадащи в рискови групи (особено възрастни и такива с дихателни проблеми), бих задължил частните болници да предоставят базите си и апаратурата си, както и човешкия капитал, с който разполагат, за държавни цели. В момента в болниците има недостиг на легла, импровизират се и се обособяват места за лечение в негодни за това пространства и без нужните инсталации. Същевременно в Китай построиха няколко болници в рамките на една седмица. Без да създавам излишна паника, положението е стигнало дотам, че на някои хора в бели престилки да се наложи да решават кой ще живее и кой - не.  

Помага ли по някакъв начин държавата в момента на хората и на бизнеса?
Вчера испанското правителство съобщи, че ще мобилизира 200 милиарда евро (най-голямата дотация от страна на публичния сектор в историята на държавата) в помощ на малкия и средния бизнес. Ще опрости сметките за ток, газ и вода на семействата в неравностойно положение. Същевременно се обяви мораториум върху ипотеките на хората, намиращи се в ситуация на прекратяване на трудовите взаимоотношения поради форсмажорни обстоятелства. Тъй като училищата са затворени, се дава финансова подкрепа и на родителите, които нямат възможност да гледат децата си, докато са на работа. Естествено се подпомагат и лаборатории и изследователи с цел намирането на ваксина срещу вируса.

Хората страхуват ли се? Има ли паника, презапасяват ли се?
Когато масовата дезинформация срещне едно неподготвено, застаряващо, социално активно и, нека бъдем честни, не особено просветено население, се получава взривоопасна комбинация, водеща неизбежно до генерално чувство за несигурност, плахост и напрегнатост. На много места щастието изпитано от това да намериш тоалетна хартия по щандовете, е равностойно на чувството да ти се роди дете. Общо взето хората са объркани и действат нерационално.

Как медиите отразяват събитията там?
С малки изключения, в момента по улиците могат да бъдат видени само бродещи репортери, отразяващи празните площади и липсата на събития.
„-И сега пряко включване от нашия репортер в Барселона Хуан. Хуан, какво е положението там? - Ами нищо... -Благодаря ти Хуан". Горе-долу така протича диалогът. Новинарският блок е почти изцяло зает от eдна и съща тема. Същевременно в предаванията се канят най-различни експерти вирусолози, които дават различна оценка за нещата
... и в крайна сметка човек не знае дали вирусът витае във въздуха 3 или 30 часа и дали всъщност не е възможно да го прихванеш от някой кихащ на 50 метра от теб.
В промеждутъците постоянно се въртят реклами, спонсорирани от Министерството на здравеопазването, които насърчават гражданите да поддържат високи нива на хигиена, да си стоят вкъщи, да отменят запланувани пътувания и да избягват контактите с хора, освен ако не е абсолютно наложително. Ако пък се осмелиш да превключиш канала, те очаква още от същото. Но е разбираемо.

Как конкретно испанците приемат новият режим? Знаем как обичат нощния живот, веселбите и забавленията.
Всички станахме свидетели на пеещите „Bella Ciao" по терасите и балкони хора. Въпреки режима на карантина, режим на духа не може да бъде поставен.Виждате ли сходства между ситуацията в Италия и Испания?
Като човек живеещ и в двете държави -и съответно бил в епицентъра на събитията и тук, и там- мисля, че, макар и късно, италианското правителство предприе много по-адекватни мерки от тези, които виждаме до момента в Испания. Тук пътните граници бяха затворени едва вчера, въпреки препоръките на Италия към другите държави да предприемат не прогресивни, а категорични и безусловни мерки.
С голямо усърдие Испания успя да загуби преднината, която имаше спрямо Италия откъм време за реакция и сега всичко, на което сме свидетели, е отчаян опит положението да бъде закърпено.
Смятам, че все още не е твърде късно за другите държави от Източна и Централна Европа, особено за България, да затворят временно границите си.  

Дали липсата на дисциплина (така характерна за китайците) няма да изиграе лоша шега като цяло на народите, живеещи по Средиземноморието?
Не би ме изненадало. Като цяло източните култури се характеризират с чувството на принадлежност на отделните социални единици към обществото, от което са съставна част. Следователно, редовият гражданин в Китай е много по-дисциплиниран и изпълнителен, тъй като вярва, че сътрудничеството и солидарността са най-добрите оръжия срещу неизвестното (ето виждаме как китайското правителство снабдява редица европейски държави с маски и медицински оборудвания).
От другата страна сме ние - Запада. Това непрестанно вътрешно чувство, че трябва всячески да изразим индивидуалността си и то във всеки един момент, ни кара да се присмиваме на тези, които следват препоръките за защитеност и демонстративно да прекрачваме поставените ни ограничения.
Примерите са много: баскетболни звезди, диагностицирани с вируса, подигравателно опипващи микрофоните в конферентни зали, хора, които кашлят на касиерките в супермаркетите заради провокацията, други пък организират частни партита, въпреки забраните за излизане и конгрегация и т.н. Да не говорим, че ден след като се обяви извънредно положение в Мадрид, хората отидоха на море.

Вие лично как се борите със ситуацията?
Както на милиони друга хора, моят живот също бе тотално променен. Сега си стоя под карантина вкъщи и се наслаждавам на семейството си (забелязах, че всъщност родителите ми са готини типове). Отдавам време и на себе си - нещо, което не ми се бе случвало от доста време. Сега от моя балкон се чува звукът на светофара, когато си променя светлините. Чува се също и ветропоказателят и как някой се радва на слънчевите лъчи на три преки разстояние. Едва ли някога преди подобни неща биха ме впечатлили.

Но сега ме накара да се замисля в какъв свят живеем. Свят, в който изпускаме прекалено много. Както каза моята приятелка:
 „Има нещо наистина вълшебно, в това да си просто наблюдател сега". И е така. Все пак градът е нещо, в което си свикнал да живееш. Не нещо, което си свикнал да съзерцаваш...

Как ще се промени животът след като мине това? Ще има ли някакви генерални промени или всичко ще продължи постарому?
От глобална гледна точка, промени със сигурност ще има. Няма просто как да бъде другояче. Изключително интересни ще са ми проучванията, които очаквам в най-скоро време да започнат, за ефекта върху природата от нашето оставане вкъщи. От друга страна, без да съм черноглед, очаквам дълбока рецесия. Същевременно не тая големи надежди, свързани с някаква коренна промяната в човешките навици.
Къса памет имаме човеците. И като отмине, ако сме все още тук, ще забравим или други ще забравят. Ще повторим отново същите грешки.

Още по темата:

Светът бавно, но неумолимо „затваря” Здраве

Светът бавно, но неумолимо „затваря”

Какви са новите мерки за ограничаване на COVID-19 в различните държави към този момент?

ВМА търси студенти по медицина за доброволци Здраве

ВМА търси студенти по медицина за доброволци

Различни организации предлагат каузи, просто си изберете и правете добро

7:0 за хората срещу зависимостите Здраве

7:0 за хората срещу зависимостите

Спортен проект опитва да преодолее социалните граници по отношение на зависимите

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус Здраве

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус

Виенски учени са категорични, че новият тест е толкова надежден, колкото и традиционния PCR с памучните тампони

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво Здраве

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво

Два от пептидите, блокиращи болката, са открити в отровата от венецуелска тарантула

Герой или морско свинче? Здраве

Герой или морско свинче?

Какво казва за ваксината един доброволец в Оксфордската офанзива срещу Covid-19

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло Здраве

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло

Нуждае се от всекидневна стимулация

Излишните маски Здраве

Излишните маски

Изследователят Артур Фърстенберг цитира десетки доклади, които доказват, че са ненужни

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус Здраве

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус

Има връзка между засиленото търсене на симптоми от потребителите и близък пик на зараза

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта Здраве

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта

Известният кардиохирург Майкъл Дебейки: Добре е да се живее дълго, но е желателно да не е чак толкова дълго...

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен... Здраве

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен...

В САЩ 90% от заразените с коронавирус всъщност не се разболяват и не са заразни

Корвирал срещу коронавируса Здраве

Корвирал срещу коронавируса

Българска компания разработи 100% натурален продукт, стимулиращ мощно имунната система

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата Здраве

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата

Изследователите предполагат, че причината е в хормоните

Български йонизатор пази от COVID-19 Здраве

Български йонизатор пази от COVID-19

В инфекциозното отделение на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, където работи, няма нито един заразен медик

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век Здраве

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век

При защита от коронавирус трябва да се вземат предвид много други фактори