Подкрепете ни!
ЗдравеНайден Колчев / 24 март 2020

Анелия Треновска от Дюселдорф: „Властите подцениха ситуацията и не реагираха навреме”

Рафтовете в магазините са празни. Липсват хранителни стоки от първа необходимост

Снимки: Анелия Треновска
Снимки: Анелия Треновска
Какво се случва в другите държави в момента? Най-точен отговор могат да ни дадат наши сънародници, които живеят там, защото от една страна те са част от обществото там, но от друга страна са способни да погледнат на случващото се и като външни наблюдатели, за да ни информират максимално безпристрастно.

След като ви срещнахме с наши сънародници от Италия, Китай и Испания, продължаваме с Анелия Треновска, която живее и работи в  Дюселдорф, столицата на провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия.

Каква е ситуацията в Германия в момента?
Неспокойна. Броят на заразените расте много бързо, хората са притеснени, запасяват се с храна и други стоки от първа необходимост. Постоянно се взимат нови мерки за спиране на разпространението на коронавируса и никой не знае дали от следващия ден няма да бъде наложена пълна забрана за излизане. Освен това хората се притесняват за работните си места и доходите си. Много фирми намалиха работното време на служителите си или пуснаха персонала си в принудителен отпуск.

Вие живеете в най-заразената област. Има ли разлика в режима с другите области?
Северен Рейн-Вестфалия е най-засегнатата от коронавирус федерална провинция, към момента има над 7 000 заразени и 32 смъртни случая.
Огромният брой на заразените се дължи на това, че през февруари, в началото на епидемията, хората празнуваха карнавал с масови празненства, на които се събираха хиляди. Властите подцениха ситуацията и не реагираха навреме.

Първите сериозни мерки за овладяване на епидемията бяха взети едва преди седмица. Затвориха училищата, детските градини, детските площадки, оперите, музеите, театрите, а на служителите във фирмите беше препоръчано при възможност да работят от вкъщи. Стъпка по стъпка започна и ограничаването на обществения живот, като в началото беше намалено работното време на баровете и ресторантите, но останалите браншове като фризьори, козметични студиа и т.н. можеха да работят без ограничение. Едва тези дни беше издадена наредба, с която се разрешава работата само на хранителни магазини, дрогерии, аптеки, банки, пощи и бензиностанции.

В началото всяка провинция се спасяваше самостоятелно, всички мерки бяха доста хаотични. Въпреки високия брой на заразени, мерките тук бяха доста по-леки в сравнение с други провинции като Бавария и Берлин например. В последните дни провинциите уеднаквиха мерките си като беше гласувана наредба за цялата държава, с която се забранява придвижването на групи от повече от двама души, затварянето на барове и ресторанти, и задължителното спазване на дистанция от 1.5 метра.

Свършват ли стоки от първа необходимост?
Да, рафтовете в магазините са празни. Липсват хранителни стоки от първа необходимост като брашно, ориз, спагети, захар, сол и консерви. Липсват също така сапун, почистващи препарати и веро. Служителите в магазините не смогват да заредят, всичко изчезва за минути. Хората пазаруват в огромни количества, заото не се знае докога ще има.

Надпис в магазин: Няма тоалетна хартия. Не знаем кога ще има отново.

Запасяват ли се хората още с тоалетна хартия?
Тоалетна хартия просто вече няма. В някои магазини има табели, че наличността в складовете е изчерпана и не се знае кога ще има отново. Ако случайно в някой магазин пуснат, тя се разграбва за секунди.
Хората си дърпат пакетите с тоалетна хартия от ръцете, често се стига до скандали, а понякога и до сбивания
Статистиката показва, че смъртността в Германия е доста по-ниска от Италия, Франция, Испания. На какво се дължи това?
Според мен е съвкупност от множество фактори: извършват се повече тестове, разпространението на вируса е по-високо сред младото население, Германия разполага с около 28 000 легла в интензивните отделения, има болници дори и в малките населени места.
Повечето възрастни хора не живеят със семействата на децата си, а най-често в старчески домове. Това ограничава контактите им с млади хора, които са най-често носители на вируса.
Проявява ли се в тази трудна ситуация така известната германска дисциплина?
В началото заплахата от разпространение не се взимаше особено насериозно. Но в средата на миналата седмица канцлерът Ангела Меркел направи телевизионно обръщение към народа, в което обясни сериозността на ситуацията и помоли всички за отговорност и солидарност в борбата с епидемията. За първи път от 15 години Ангела Меркел направи непланувано обръщение по телевизията. То беше гледано от над 25 милиона зрители и мисля, че точно тази реч промени нагласата сред германците. Апелът за социална отговорност беше най-вече към младите хора, защото те боледуват леко, но чрез тях заразата се разпространява много бързо и по-този начин застрашава живота на възрастното население. Повечето хора са наистина стриктни в спазването на дистанция и ограничаването на социалните контакти По улиците и парковете почти не се забелязват групи от повече от 2-3 души.Дали фактът, че германците са свикнали да стоят вкъщи повече заради студения климат, им помага в момента?
За лош късмет времето през последните дни е наистина много слънчево и приятно. В парковете има много хора, но те се държат на разстояние едни от други. Мисля, че това, което ще помогне на германците, е, че те не са особено сърдечни хора, не се прегръщат и не се целуват толкова много, колкото южните народи. Надявам се, че тази им черта ще им бъде от полза в борбата срещу коронавируса.

Как помага държавата на бизнеса, а и на хората в тази ситуация?
Правителството планира спасителен пакет от 600 милиарда евро. Освен това се планува държавата да изтегли нов заем от 150 милиарда евро. За малкия бизнес и за хората, които работят на свободна практика, се планува да бъдат отпускани еднократни плащания от 9 000 до 15 000 евро за период от 3 месеца. За средния и едър бизнес е плануван спасителен фонд от 400 милиарда евро.  Също така се планува достъпът до социални помощи и помощи за деца да бъде улеснен. Обмисля се и забрана за изгонване на наематели, в случай, че не могат да си платят наема. Всички тези мерки все още се дискутират и не са окончателно приети. Затова хората с малък частен бизнес, които са най-засегнати от санкциите, не чакат държавна помощ, а се опитват да намерят друг изход от финансовите си затруднения.
Някои малки кафета в нашия квартал предлагат ваучери, които могат да бъдат закупени сега и да бъдат използвани по-късно, когато кафетата отново отворят. Цветарските магазини оставят през входовете си кошници с безплатни цветя и касички за дарения.  Кога ще е пикът в Германия според прогнозите там?
Смята се, че пикът ще е през следващите две седмици. Тогава се очаква и броят на смъртните случаи да нарасне, защото много от заболелите ще навлязат в критичната фаза на заболяването.

Вие лично как оцелявате, как пазарувате, излизате ли?
Аз и съпругът ми работим от вкъщи.
Направили сме си график – докато единият работи, другият гледа детето и след това се сменяме. Нямаме никакви социални контакти, излизаме веднъж дневно за около един час в парка, колкото да разходим детето.
Последните дни успяхме да се заредим с храна и, разбира се, с тоалетна хартия, така че в следващите дни да не се налага да пазаруваме. Към този момент е планувано ограниченията в Германия да останат до 19 април. Надяваме се след това малко по малко да можем да се върнем към нормалното си ежедневие.

Бих искала да поздравя моите родители и моя брат, които са лекари в една от болниците в София и от началото на извънредното положение в България работят без почивен ден. Надявам се хората в България да оценят грижите и усилията, които медицинският персонал полага в тази трудна ситуация.

Още по темата:

Защо някои хора никога не напълняват? Здраве

Защо някои хора никога не напълняват?

Наднорменото тегло не е генетично предопределено, но не се дължи непременно на липсата на самоконтрол

Мислим за Covid-19 по грешен начин Здраве

Мислим за Covid-19 по грешен начин

Подобно на пожар, вирусът безмилостно търси гориво, опустошавайки някои области, докато щади други

4000 души на концерт ще експериментират с коронавируса Здраве

4000 души на концерт ще експериментират с коронавируса

Учените ще наблюдават феновете на Тим Бендзко в реално време и ще разработят три сценария

НАД+ Помощник срещу зависимостите Здраве

НАД+ Помощник срещу зависимостите

НАД+ изчиства тялото и психиката, вдига имунитета, дава сила, спира паникатаките, дори изглажда бръчките

Обнадеждаващи резултати от ваксината против коронавируса от Оксфорд Здраве

Обнадеждаващи резултати от ваксината против коронавируса от Оксфорд

Компанията производител е подписала споразумения с много правителства за доставка, ако тя се окаже ефективна

Пушене, пиене и развод са най-опасните смъртни рискове Здраве

Пушене, пиене и развод са най-опасните смъртни рискове

Учени определиха 57 социални и поведенчески фактора, които съкращават живота

40% от хората с COVID-19 не показват симптоми Здраве

40% от хората с COVID-19 не показват симптоми

75% от безсимптомните разнасят заразата, сочат данни на CDC

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене Здраве

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене

Имунните клетки с възрастта стават свръхактивни, кортизонът и кортизолът намаляват

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки Здраве

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки

Учени изследват дали може да се прилагат медикаменти за онкоболни за лечение на COVID-19

Защо е полезна чаша вода на гладно Здраве

Защо е полезна чаша вода на гладно

Бонусите са: подобравяне на метаболизма, здрави кожа и коса

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение Здраве

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение

Експерти-психолози с отворено писмо към своите колеги за проактивна работа със зависимите

Кой е открил първата ваксина Здраве

Кой е открил първата ваксина

Вариолацията на Екатерина Велика извършва Томас Димсдейл на 12 октомври 1768 г.

Да „се отърсиш” е новата йога! Здраве

Да „се отърсиш” е новата йога!

Можем ли да се отърсим от проблемите си чрез изтръскване на тялото, подобно на кучетата?

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция Здраве

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция

Предъвкването на миналото и страхът от бъдещето отлагат плаки в мозъка

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус Здраве

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус

Те притежават клетки, които са способни да подтикнат имунната система да се бори веднага