Подкрепете ни!
ЗдравеНайден Колчев / 24 март 2020

Анелия Треновска от Дюселдорф: „Властите подцениха ситуацията и не реагираха навреме”

Рафтовете в магазините са празни. Липсват хранителни стоки от първа необходимост

Снимки: Анелия Треновска
Снимки: Анелия Треновска
Какво се случва в другите държави в момента? Най-точен отговор могат да ни дадат наши сънародници, които живеят там, защото от една страна те са част от обществото там, но от друга страна са способни да погледнат на случващото се и като външни наблюдатели, за да ни информират максимално безпристрастно.

След като ви срещнахме с наши сънародници от Италия, Китай и Испания, продължаваме с Анелия Треновска, която живее и работи в  Дюселдорф, столицата на провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия.

Каква е ситуацията в Германия в момента?
Неспокойна. Броят на заразените расте много бързо, хората са притеснени, запасяват се с храна и други стоки от първа необходимост. Постоянно се взимат нови мерки за спиране на разпространението на коронавируса и никой не знае дали от следващия ден няма да бъде наложена пълна забрана за излизане. Освен това хората се притесняват за работните си места и доходите си. Много фирми намалиха работното време на служителите си или пуснаха персонала си в принудителен отпуск.

Вие живеете в най-заразената област. Има ли разлика в режима с другите области?
Северен Рейн-Вестфалия е най-засегнатата от коронавирус федерална провинция, към момента има над 7 000 заразени и 32 смъртни случая.
Огромният брой на заразените се дължи на това, че през февруари, в началото на епидемията, хората празнуваха карнавал с масови празненства, на които се събираха хиляди. Властите подцениха ситуацията и не реагираха навреме.

Първите сериозни мерки за овладяване на епидемията бяха взети едва преди седмица. Затвориха училищата, детските градини, детските площадки, оперите, музеите, театрите, а на служителите във фирмите беше препоръчано при възможност да работят от вкъщи. Стъпка по стъпка започна и ограничаването на обществения живот, като в началото беше намалено работното време на баровете и ресторантите, но останалите браншове като фризьори, козметични студиа и т.н. можеха да работят без ограничение. Едва тези дни беше издадена наредба, с която се разрешава работата само на хранителни магазини, дрогерии, аптеки, банки, пощи и бензиностанции.

В началото всяка провинция се спасяваше самостоятелно, всички мерки бяха доста хаотични. Въпреки високия брой на заразени, мерките тук бяха доста по-леки в сравнение с други провинции като Бавария и Берлин например. В последните дни провинциите уеднаквиха мерките си като беше гласувана наредба за цялата държава, с която се забранява придвижването на групи от повече от двама души, затварянето на барове и ресторанти, и задължителното спазване на дистанция от 1.5 метра.

Свършват ли стоки от първа необходимост?
Да, рафтовете в магазините са празни. Липсват хранителни стоки от първа необходимост като брашно, ориз, спагети, захар, сол и консерви. Липсват също така сапун, почистващи препарати и веро. Служителите в магазините не смогват да заредят, всичко изчезва за минути. Хората пазаруват в огромни количества, заото не се знае докога ще има.

Надпис в магазин: Няма тоалетна хартия. Не знаем кога ще има отново.

Запасяват ли се хората още с тоалетна хартия?
Тоалетна хартия просто вече няма. В някои магазини има табели, че наличността в складовете е изчерпана и не се знае кога ще има отново. Ако случайно в някой магазин пуснат, тя се разграбва за секунди.
Хората си дърпат пакетите с тоалетна хартия от ръцете, често се стига до скандали, а понякога и до сбивания
Статистиката показва, че смъртността в Германия е доста по-ниска от Италия, Франция, Испания. На какво се дължи това?
Според мен е съвкупност от множество фактори: извършват се повече тестове, разпространението на вируса е по-високо сред младото население, Германия разполага с около 28 000 легла в интензивните отделения, има болници дори и в малките населени места.
Повечето възрастни хора не живеят със семействата на децата си, а най-често в старчески домове. Това ограничава контактите им с млади хора, които са най-често носители на вируса.
Проявява ли се в тази трудна ситуация така известната германска дисциплина?
В началото заплахата от разпространение не се взимаше особено насериозно. Но в средата на миналата седмица канцлерът Ангела Меркел направи телевизионно обръщение към народа, в което обясни сериозността на ситуацията и помоли всички за отговорност и солидарност в борбата с епидемията. За първи път от 15 години Ангела Меркел направи непланувано обръщение по телевизията. То беше гледано от над 25 милиона зрители и мисля, че точно тази реч промени нагласата сред германците. Апелът за социална отговорност беше най-вече към младите хора, защото те боледуват леко, но чрез тях заразата се разпространява много бързо и по-този начин застрашава живота на възрастното население. Повечето хора са наистина стриктни в спазването на дистанция и ограничаването на социалните контакти По улиците и парковете почти не се забелязват групи от повече от 2-3 души.Дали фактът, че германците са свикнали да стоят вкъщи повече заради студения климат, им помага в момента?
За лош късмет времето през последните дни е наистина много слънчево и приятно. В парковете има много хора, но те се държат на разстояние едни от други. Мисля, че това, което ще помогне на германците, е, че те не са особено сърдечни хора, не се прегръщат и не се целуват толкова много, колкото южните народи. Надявам се, че тази им черта ще им бъде от полза в борбата срещу коронавируса.

Как помага държавата на бизнеса, а и на хората в тази ситуация?
Правителството планира спасителен пакет от 600 милиарда евро. Освен това се планува държавата да изтегли нов заем от 150 милиарда евро. За малкия бизнес и за хората, които работят на свободна практика, се планува да бъдат отпускани еднократни плащания от 9 000 до 15 000 евро за период от 3 месеца. За средния и едър бизнес е плануван спасителен фонд от 400 милиарда евро.  Също така се планува достъпът до социални помощи и помощи за деца да бъде улеснен. Обмисля се и забрана за изгонване на наематели, в случай, че не могат да си платят наема. Всички тези мерки все още се дискутират и не са окончателно приети. Затова хората с малък частен бизнес, които са най-засегнати от санкциите, не чакат държавна помощ, а се опитват да намерят друг изход от финансовите си затруднения.
Някои малки кафета в нашия квартал предлагат ваучери, които могат да бъдат закупени сега и да бъдат използвани по-късно, когато кафетата отново отворят. Цветарските магазини оставят през входовете си кошници с безплатни цветя и касички за дарения.  Кога ще е пикът в Германия според прогнозите там?
Смята се, че пикът ще е през следващите две седмици. Тогава се очаква и броят на смъртните случаи да нарасне, защото много от заболелите ще навлязат в критичната фаза на заболяването.

Вие лично как оцелявате, как пазарувате, излизате ли?
Аз и съпругът ми работим от вкъщи.
Направили сме си график – докато единият работи, другият гледа детето и след това се сменяме. Нямаме никакви социални контакти, излизаме веднъж дневно за около един час в парка, колкото да разходим детето.
Последните дни успяхме да се заредим с храна и, разбира се, с тоалетна хартия, така че в следващите дни да не се налага да пазаруваме. Към този момент е планувано ограниченията в Германия да останат до 19 април. Надяваме се след това малко по малко да можем да се върнем към нормалното си ежедневие.

Бих искала да поздравя моите родители и моя брат, които са лекари в една от болниците в София и от началото на извънредното положение в България работят без почивен ден. Надявам се хората в България да оценят грижите и усилията, които медицинският персонал полага в тази трудна ситуация.

Още по темата:

7:0 за хората срещу зависимостите Здраве

7:0 за хората срещу зависимостите

Спортен проект опитва да преодолее социалните граници по отношение на зависимите

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус Здраве

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус

Виенски учени са категорични, че новият тест е толкова надежден, колкото и традиционния PCR с памучните тампони

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво Здраве

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво

Два от пептидите, блокиращи болката, са открити в отровата от венецуелска тарантула

Герой или морско свинче? Здраве

Герой или морско свинче?

Какво казва за ваксината един доброволец в Оксфордската офанзива срещу Covid-19

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло Здраве

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло

Нуждае се от всекидневна стимулация

Излишните маски Здраве

Излишните маски

Изследователят Артур Фърстенберг цитира десетки доклади, които доказват, че са ненужни

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус Здраве

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус

Има връзка между засиленото търсене на симптоми от потребителите и близък пик на зараза

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта Здраве

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта

Известният кардиохирург Майкъл Дебейки: Добре е да се живее дълго, но е желателно да не е чак толкова дълго...

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен... Здраве

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен...

В САЩ 90% от заразените с коронавирус всъщност не се разболяват и не са заразни

Корвирал срещу коронавируса Здраве

Корвирал срещу коронавируса

Българска компания разработи 100% натурален продукт, стимулиращ мощно имунната система

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата Здраве

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата

Изследователите предполагат, че причината е в хормоните

Български йонизатор пази от COVID-19 Здраве

Български йонизатор пази от COVID-19

В инфекциозното отделение на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, където работи, няма нито един заразен медик

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век Здраве

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век

При защита от коронавирус трябва да се вземат предвид много други фактори

Професорска рецепта против диабет, хипертония и затлъстяване Здраве

Професорска рецепта против диабет, хипертония и затлъстяване

Как знаменитият терапевт от 19 век Боткин излекувал богатия търговец

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената