Подкрепете ни!
ЗдравеДжани Ролистенова / 14 юни 2020

Да „се отърсиш” е новата йога!

Можем ли да се отърсим от проблемите си чрез изтръскване на тялото, подобно на кучетата?

снимка: iStock
снимка: iStock
Изтръскването е начин за справяне с травми, тревожност и физическа болка. Може да звучи малко налудничаво, но съществуват доказани ползи за възстановяване чрез този метод.

Експертът по справяне с травми и тревожност, Стив Хайнс определя метода като новата йога и най-нова тенденция в терапията.

Със сигурност сте виждали как кучетата и котките се изтръскват или треперят, а и много други животни. Всъщност човекът не е развил този вроден инстинкт за справяне с неприятни ситуации. Животните се тръскат от върха на носа си до края на опашката и почти веднага се възстановяват от нещо физически или емоционално неприятно. При хората това се случва в много редки и стресови ситуации в отговор на тялото на причинен стрес - като например при страх.

Повечето хора се насърчават да спрат такъв вид треперене, но всъщност отърсването и треперенето са от голяма полза за нервната система. Това е много примитивен механизъм за възстановяване на мускулното напрежение от заседнало състояние, освобождаване на стрес и засилване на връзката ум-тяло.

Травмата се определя като всичко, което ни лишава от способността ни да се справяме с дадена ситуация. Това може да е автомобилна катастрофа, психологическо или сексуално насилие, внезапна смърт на любим човек или други събития, оказали силно влияние над нервната ни система. Освен това, ежедневни ситуации като нервен шеф в работата, креслив съсед, дразнещ шофьор на пътя и ред други, водят до натрупване, което да доведе до хронично напрежение и стрес. Всичко върви по един и същ нервен път.

Начинът за изтръскване е усъвършенстван като съзнателна практика или упражнение и е наречен TRE (trauma releasing exercises) от д-р Дейвид Берчели, обучен психолог и експерт, както в работата с травмите, така и в разрешаването на международни конфликти. Неговата цел е била да предостави лесно достъпен инструмент на общностите в развиващите се страни, за да им помогне да излязат извън личната травма, както и да донесе изцеление и помирение между различни групи хора. TRE е тестван с положителни резултати в разкъсани от войната страни в Близкия Изток и Северна Африка, както и тези, засегнати от земетресения в Китай и Непал, и войници, които се връщат в САЩ.

Интересното в тази практика е, че за разлика от психотерапията, тук не е нужно да се ровите в миналото си и да откривате причината за своята травмираност или болка, няма нужда от дълги разговори и още по-травмиращи моменти. Идеята на TRE е, че умът и мислите ви се променят, когато рефлексите ви се изключват, а това става чрез отърсване.

То активира естествен механизъм на освобождаване на мускулно напрежение и по този начин успокоява нервната система. Активирането на този рефлекс е нещо много естествено за човешката природа и спомага за възстановяването на добрия и здравословен баланс. Отърсването се извършва под вашият личен контрол, има различни упражнения, разработени от д-р Дейвид Берчели, които можете да следвате или просто да изтръскате крайниците си, цялото тяло или само таза от легнало по гръб положение с повдигнат таз. Най-лесният начин за отърсване е да имитирате куче, което се изтръсква. Човекът има същият естествен механизъм, с разликата, че ние сме научени да потискаме този инстинкт.

Тъй като този треперещ механизъм в мускулите е част от естественото ни поведение като хора, всеки може да извлече ползи от TRE. Това треперене на мускулите увеличава издръжливостта на тялото, защото предизвиква дълбоко отпускане, което естествено намалява нивата на стрес. То може да освободи емоции, вариращи от леко разстройство до силно безпокойство, независимо дали е причинено от работен стрес, прекомерно притеснение, конфликт в отношенията, физически натоварвания или травми от злополуки.

Независимо дали сте родител/съпруг, който би искал повече търпение от семейството си, жертва на насилие или злополука, войник, спортист или просто човек, който иска да стане по-издръжлив и просто да се чувства по-добре в живота, вие може да се възползвате от метода на изтръскването.

Препоръчителната честота за изпълнение на упражненията на изтръскване е 3 пъти седмично в сесии от по 15 или 20 минути, последвано от отпускане и лежане няколко минути.
Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Fb група

Още по темата:

Двойна атака срещу вирусите Здраве

Двойна атака срещу вирусите

Kомбинация от африканска и китайска народна медицина с изненадващи резултати

Нобелистът, открил ХИВ: Няма да се ваксинирам Здраве

Нобелистът, открил ХИВ: Няма да се ваксинирам

Д-р Монтание е притеснен, тъй като не е известно какво ще се случи и при бъдещите поколения

Какво да рисуваме при тъга, тревожност или апатия Здраве

Какво да рисуваме при тъга, тревожност или апатия

15 идеи за арттерапия, за да насочите емоциите си

Вълшебните смеси на Мила Здраве

Вълшебните смеси на Мила

Как да свалим високата температура, да спрем кашлицата и да изчистим токсините от организма, използвайки синергията на етеричните масла*

Плазми на Кеше срещу вирусите Здраве

Плазми на Кеше срещу вирусите

С тяхна помощ 90% от пациентите с корона се възстановяват от 3 до 7 дни, а 50% се подобряват до 48 часа, сочи доклад от Иран

Европа спря полети от и до Обединеното кралство Здраве

Европа спря полети от и до Обединеното кралство

Б. Джонсън: Новият щам VUI2020 / 12/01 е със 70% по-заразен, но не толкова смъртоносен

Досега три регистрирани алергични реакции от ваксината Здраве

Досега три регистрирани алергични реакции от ваксината

US лекари: Алергия можем да лекуваме лесно, но последиците от Covid-19 – трудно

Иновативни методи от ароматерапията - еликсир за тялото и ума Здраве

Иновативни методи от ароматерапията - еликсир за тялото и ума

Модерната технология и ефикасните синергии на Oshadhi са чудесен начин сами да подсилим организма си

Covid-19 – три пъти по-смъртоносен от сезонния грип Здраве

Covid-19 – три пъти по-смъртоносен от сезонния грип

Мащабното проучване обхваща повече от 130 000 хоспитализирани пациенти

9 неща, които могат да се объркат с новите ваксини Здраве

9 неща, които могат да се объркат с новите ваксини

Тревогите на един американски лекар

Някои носят заразата по два месеца Здраве

Някои носят заразата по два месеца

Коронавирусът оцелява дълго в телата на хора с онкологични заболявания и ХИВ-инфекция

Алкалната среда в организма ни побеждава COVID Здраве

Алкалната среда в организма ни побеждава COVID

Alka ни предлага натурални продукти, които естествено подсилват защитата ни срещу болестотворни организми

Алкохолът уврежда мозъка от люлката до гроба Здраве

Алкохолът уврежда мозъка от люлката до гроба

Учени: бременни, младежи от 15 до 19 г. и хора над 65 не бива да пият изобщо

Д-р Кристиан Перон: „Не сме морски свинчета Здраве

Д-р Кристиан Перон: „Не сме морски свинчета

Първите ваксини има риск да променят нашето ДНК и това на поколенията ни, твърди началникът на отделението по инфекциозни и тропически болести в болница Гарчес (Франция)

Пир по време на пандемия Здраве

Пир по време на пандемия

Кои са начините да празнуваме с минимални рискове

Краят му се вижда, можете да се справите! Здраве

Краят му се вижда, можете да се справите!

5 стратегии за мобилизация на психическия ресурс