Подкрепете ни!




ИнтервюМина Дончева / 8 ноември 2019

Джани Ролистенова: „Няма едномесечни диети, които да направят трайни чудеса с тялото”

Според специалиста по холистично хранене комбинацията от кето диета и гладуване работи безотказно


Джани Ролистенова: „Няма едномесечни диети, които да направят трайни чудеса с тялото”
Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене. Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е на няколко статии, публикувани в сайта на Списание 8.

Какъв е пътят на твоето „осъзнаване” по отношение на храната? Как стигна до убежденията си?
Това е доста чувствителна тема и всъщност за пръв път споделям за пътя, който извървях, и по който все още вървя, но осъзнато. Като дете бях доста капризна с храната и това не беше толерирано вкъщи. В ранните си детски години започнах със скришни похапвания на непозволените храни – филийки хляб с масло или само краве масло директно от пакетчето, тестени храни, сладкиши и всичко друго, което иначе не би било одобрено за консумация. Това постепенно се превърна в навик и преди да разбера, вече бях започнала да получавам т. нар. „епизоди“ на неконтролируеми призиви за скришно ядене или пък пълен отказ на храна. Преминавах от затлъстяване към анорексия и обратно. Освен това получавах и подобни на епилепсия пристъпи и припадъци.

Отне ми години да разбера, че състоянието е доста по-сериозно от „каприз“ за храни, когато се отключиха няколко здравословни проблема, довели до две операции на дебелото черво, хронични болки в корема и тялото, крампи и подувания в стомаха. Открих, че имам непоносимост към множество храни, синдром на раздразненото черво и хиперфагия (емоционалното хранене).
Предписана ми беше диета, от която започнах да покачвам килограми, и състоянието ми на дискомфорт се влоши, както и лекарства, но нищо не помагаше, напротив, усложняваше състоянието.
Беше ми писнало да чувам, че за тези състояния няма лечение и това стана причината да стартирам самостоятелни проучвания и да започна ежедневно изучаване на функционалното хранене, холистичната нутриционология, кетогенно хранене, както и периодично гладуване, на което съм страстен привърженик. Помогнах си изключително много в контролирането на глада, постигане на желана форма на тялото, намерих непоносимостта си към храни и вече не страдам от подувания, коремни болки и припадъци. Умствената ми продуктивност се увеличи двукратно, сънят ми се подобри значително и разполагам с повече време и енергия отпреди.

Какви са предимствата на периодичното гладуване и кетозното хранене?
Както гладуването, така и кетогенната диета нашумяха предимно заради ефективността си в отслабването. Техните предимства обаче са далеч по-съществени от просто губене на тегло. И двете стимулират отделянето на кетони, което допринася за горенето на телесни мазнини, подобрение на мозъчната функция, т.е. умът става по-бодър и продуктивен в по-голяма част от времето. Те са и ефективен метод за намаляване на „лошия“ холестерол, понижаване нивата на инсулин, кръвната захар, справяне с диабет тип 2, с инсулинова резистентност, намаляване на възпаления, подобряват здравето на сърцето, здравето и вида на кожата и косата.

Периодичното гладуване „рециклира“ клетките и спомага за образуването на нови такива, регулира метаболизма, кръвното налягане, удължава живота и предотвратява появата на хронични заболявания. Кетогенната храна от своя страна допринася и за чувството на ситост. Тя е също така благоприятна при епилепсия, деменция, Алцхаймер, проблеми с щитовидната жлеза, поликистозни яйчници и много други заболявания. Двата режима в комбинация работят безотказно за общо подобрение на здравето и в борбата със затлъстяването.

А какви са недостатъците?
Има и недостатъци, но те се наблюдават най-вече при неправилно спазване на диетата. Така известният „кето грип“ е първата негативна реакция, но той може много лесно да се избегне с правилен подбор от храни и достатъчно минерали. Лош дъх и неприятен мирис на пот са друг недостатък, който съпътства отделянето на кетони. Запек, мускулни крампи, обезводняване, камъни в бъбреците са също срещани негативи. Повечето от страничните ефекти могат да бъдат избегнати, но за това са нужни самонаблюдения и реагиране при първите симптоми.

Откъде организмът се снабдява с фибри при почти пълното изключване на въглехидратите?
Кетогенната диета определено не изключва всички фибри и въпреки че повечето източници на фибри са въглехидрати, фибрите не повишават глюкозата в кръвта, така че много от тях могат да се консумират. Те могат да осигурят калории не във форма на глюкоза, а като продукти на ферментация в дебелото черво. Пример за най-подходящи източници на фибри при кето са авокадо, тъмнолистни зеленчуци, чиа, пекани. Най-често срещаното съмнение е по отношение на количеството мазнини, които се приемат по време на кето режим, около 200 гр. дневно. Те обаче са напълно безпочвени.
Освен че няма научни доказателства за твърденията, че мазнините са вредни, има много изследвания, подкрепящи ползите от диетични мазнини. Тялото достига по-лесно до енергия от въглехидрати, но работи по-ефективно при използването на енергия от мазнини.


Макронутриентите правят много повече от това да ни зареждат с енергия. За разлика от въглехидратите, мазнините са основен компонент на клетъчните мембрани на клетките в нашите тела, част са от телесните процеси - от кръвосъсирването и функционирането на нервната система до репродукционната и имунната система.

Има есенциални мастни киселини - те не могат да се произведат от организма, а е необходимо да бъдат осигурени чрез храната, от които тялото има нужда, за да функционира правилно. Витамини като А, Д, Е, К, които играят ключова роля в поддържането на здрави кости, зъби, коса, кожа и др., са мастноразтворими, т.е. могат да се усвоят от тялото само с помощта на мазнини.

Да, но класическата медицина препоръчва редуциране на всякакви мазнини?
За да си осигурим позитивите от тях изключителна важност е да разграничаваме мазнините и да консумираме само тези, идващи от естествени източници като растителни и животински, а не изкуствено създадени транс мазнини. Също така е важно да поддържаме правилен баланс на Омега-3 и Омега-6. Всъщност на кето не бива да гледаме като на диета. Това е начин на живот.
Никаква диета няма силата да запази свалени килограми или постигнати ползи за здравето, ако тя се спазва за кратко време и след това се продължи със стария начин на живот. Според мен именно това е причината за всички неуспехи в отслабването. Няма чудотворни едномесечни диети, които да направят трайни чудеса с тялото.
За всеки ли е подходящо гладуването и кето диетата? Възможно ли е деца да се подлагат на такова хранене?
Всеки има различен организъм и кетогенната диета и гладуването не винаги са подходящи, но ограничаването на преработени храни е силно препоръчително за всички. Бременни, кърмачки и деца не бива да гладуват. То не е подходящо и при хранителни разстройства като анорексия, тиреоидитни заболявания, подагра, сериозни заболявания като чернодробна болест, сърдечни  и бъбречни болести, индуцирана липемия или при употреба на предписани лекарства. Кетогенната диета е създадена, за да лекува епилепсия при деца, и е напълно подходяща за тях, стига да е съставена от здравословни мазнини и непреработени храни. Затлъстяването при децата е широко разпространено и кетогенната диета помага в много от случаите.

В един от материалите си казваш, че по-важно е следенето на инсулина, отколкото на калориите, ако целим да отслабнем. Какво ще се случи, ако надвишаваме калорийния си прием, но държим нивата на инсулин ниски?
Причините за наднормено тегло са хормонални, не в калориите. Високите нива на инсулин предизвикват извеждането на захарта от кръвта и превръщането й в мазнини в мастните клетки. Tова води до ниски нива на кръвна захар, което причинява глад, кара ви да искате да ядете повече. Това води до увеличаване на мазнините в мастните клетки, прави ни по-малко енергични, така че да изгаряме по-малко калории.

Намаляването на калории също така води до инсулинова резистентност. По-добре е да се наблегне върху смъкването на инсулина, тогава тялото автоматично ще ви накара да консумирате по-малко калории и ще гори повече енергия дори в състояние на покой.
Ключът не е в следването на определени диети, а в приема на цяла, непреработена храна - повече домашно производство, непреработено месо, вътрешности, домашни яйца, домашни млечни продукти, зеленчуци и малко плодове.
Какви са най-големите заблуди в стремежа към здравословно хранене и отслабване?
Мисля, че сред най-големите заблуди в стремежа за отслабване челно място заема броенето на калории. Много хора вярват в елементарни изчисления, без да имат предвид функциите на хормоните и метаболизма - той се адаптира към всяка промяна. Срещам съвети, които гласят, че може да ядеш понички и да отслабнеш, стига да си в калориен дефицит. Това може да доведе до нездравословно кратковременно отслабване, но в дългосрочен план в никакъв случай не е вярно твърдение. Че храненето вечер води до напълняване, също е заблуда. Няма голямо значение кога се храним, а с какво, в какво количество и колко често.

Кои са най-добрите методи за пречистване на организма?
Според мен няма нищо по-добро за пречистване от клизми и гладуване. При продължителното им прилагане се появяват очевидни промени в здравето и вида на кожата, ноктите, подобрение на алергични реакции, възпаления и др. Подобрява се функцията на вътрешните органи, a опитите за пречистване чрез прием на определена храна или напитка са напълно безсмислени при наличието на тези най-стари методики. Детоксикацията чрез сокове е абсолютен мит - тялото прави това само. Много често, когато боледуваме не ни се яде и това не е случайно. Организмът отказва храна с цел рециклиране на клетките и унищожаване на инфекциите. В такива случаи слушайте тялото си и не се хранете.
Преди обаче да започнете по-продължително (над 16-18 часово) гладуване, е нужно да сте наясно дали здравето ви го позволява. Ако не разпознавате лесно симптоми на промени в тялото си, то най-добре е гладуването да е под наблюдение на специалист.
Ако пък сте достатъчно наясно със тялото и състоянието си, самонаблюдавайте се, но не се насочвайте към дълги гладувания. Започнете с 14-16 часа два дни седмично и увеличавайте с по 2 часа всяка седмица. Вътрешното пречистване с топла вода е препоръчително, ограничете нивата на стрес от околната среда, спете по 8-9 часа, получавайте ежедневна слънчева светлина, но преди всичко съберете достатъчно информация относно гладуването, преди да го стартирате самостоятелно.

Не отделяме ли прекалено време и енергия на храната, как ще я готвим, без опаковки, откъде ще я вземем? Тоест, като че ли сме склонни да отделяме повече внимание на корема, а не на душата ни?
Едното е тясно свързано с другото. Моят принцип е наблягане на домашно производство доколкото е възможно. Под това разбирайте домашна ферментация, приготвяне на домашно сирене, готвене на чисто месо от пасищни животни и приготване на сезонни зеленчуци. Няма нищо сложно и вложената енергията не е много.Много е разпространен слоганът „чети (етикета) опаковката“, което е в пълно противоречие със здравословната храна, защото тя обикновено е без опаковка. Душевното състояние може да бъде повлияно от неправилно хранене. Прекомерната употреба на захари и непълноценни храни води до нервност, раздразнителност и дори злоба и гняв.
Отделянето на внимание за душата би трябвало да съпътства правилното хранене и правилно гладуване.
Казваш, че ако ти се дояде сладко, носи си сушени или нарязани плодове. Доколко сериозно трябва да вземем едно такова твърдение? На децата само сушени сливи ли да даваме?
Да, това твърдение е много сериозно. Броят на затлъстели деца нараства, този на диабетиците и хората с метаболитни проблеми - също. Раздразнителността и заядливостта съпътстват почти всеки. Много е лесно при изблик на глад да се нахвърлим върху някоя вредна храна. В такъв случай за предпочитане са ядки, плодове или зеленчук. Да носиш винаги със себе си кутийка с нарязани морковчета, сварено яйце, сушени горски плодове, бурканче с домашен чиа пудинг или шепа ядки не е нито скъпо, нито трудоемко.
Децата търсят и се пристрастяват към сладкото, преработеното, опакованото. В колкото по-ранна възраст се научат да консумират цели непреработени храни, толкова по-добре. Направете им шоколад вкъщи от 100% какао и ядково масло, правете домашно приготвени пълнозърнести закуски с плодове, мюсли барчета, естествено подсладени чрез плод.

Какво е холистична нутриционология
Холистичното хранене е естествен подход към здравето, който използва базирани на доказателства техники за диета, начин на живот и детоксикация. Холистичното хранене оценява пълната история на здравето, емоционалното състояние, навиците на живот и настоящите хранителни навици на даден човек, за да се определи първопричината за неговите проблеми с тегло и здраве. Холистичното хранене е свързано с консумацията на здравословна храна възможно най-близко до естественото й състояние за оптимално здраве и благополучие.
То включва нерафинирани, непреработени, органични и местни храни в цялата им форма. Това е подход, който много съзнателно обмисля всичко, което се яде и се фокусира върху храненето за здраве преди всичко друго.

Още за Джани, нейните съвети и опит можете да намерите в нейния сайт 
и инстаграм: @jannyniwayan

Още по темата:

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите Интервю

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно” Интервю

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител Интервю

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно