Подкрепете ни!
Здраве26 февруари 2021

Октомври 2020 г.: самоубийците в Япония са повече от починалите от COVID-19 за 10 месеца

Тревожният скок се дължи на жени, работещи в отрасли, засегнати от пандемията

Снимка: Edu Lauton, Unsplash
Снимка: Edu Lauton, Unsplash
През октомври 2020 г. в Япония повече са смъртните случаи от самоубийство, отколкото от коронавирус за 10 месеца. Експерти твърдят, че този скок в черната статистика е заради трагичните действия на жени, работещи в отрасли, които са най-засегнати от пандемията.

Ерико Кобаяши е правила опит за самоубийство четири пъти. Първият път е била само на 22 години, тогава е била на щатна длъжност в издателство, където не са й плащали достатъчно, за да покрие сметките си за наем и храна в Токио. „Наистина бях бедна", каза Кобаяши, който прекарала три дни в безсъзнание в болница след инцидента.

Днес тя е на 43 години и е автор на книга, в която е описала борбата си за оцеляване и за възстановяване на психичното си здраве. Има постоянна работа в неправителствена организация. Но коронавирусът връща стреса, който е изпитвала преди. „Заплатата ми беше намалена и не виждам светлината в края на тунела", казва тя. „Непрекъснато изпитвам чувство на безизходица и тревога, че може отново да изпадна в бедност“.

Експерти предупреждават, че пандемията може да доведе до остра криза психичното ви здраве. Масова безработица, социална изолация и безпокойство оказват своето пагубно влияние върху хората в световен мащаб.

В Япония правителствената статистика сочи, че през октомври самоубийството е отнело повече животи, отколкото Covid-19 през цялата година до момента. Месечният брой самоубийства в Япония се е увеличил до 2153 през октомври, според японската Национална полицейска агенция. А смъртните случаи от коронавирус в Япония са 2087 (данните са от края на октомври 2020-а- бел. ред.).

Япония е една от малкото големи държави, които водят актуална статистика на самоубийствата. За пример - последните национални данни за САЩ са от 2018 г. Японските данни могат да дадат представа на другите страни за въздействието на пандемичните мерки върху психичното здраве и кои групи са най-уязвими.

Жените и пандемията

Япония отдавна се бори с едно от най-високите равнища на самоубийства в света, според Световната здравна организация. През 2016 г. в Япония смъртността от самоубийства е 18 на 100 000 души, на второ място след Южна Корея в региона на Западен Тихи океан. Факторите, определящи тази тъжна статистика в Япония, са многопластови: дългото работно време, натоварване в училище, социална изолация и културна стигма около проблемите на психичното здраве.

От 2009-а до 2019-а броят на самоубийствата в Япония намалява, като през 2019-а пада до около 20 000, според министерството на здравеопазването - това е най-ниският брой, откакто здравните власти в страната започват да водят отчетност през 1978 г. 

Пандемията обаче преобръща тази тенденция, като нараства броят на самоубилите се жени. Има няколко потенциални причини за това. Жените представляват по-голям процент от работещите на непълно работно време в хотелиерството, хранително-вкусовата промишленост и дребния бизнес - където съкращенията са били тотални. Кобаяши казва, че много от нейните приятелки са съкратени. „Япония пренебрегва жените. Това е общество, в което първо са отхвърлени най-слабите хора, когато се случи нещо лошо."

В глобално проучване сред над 10 000 души, проведено от международната организация за подпомагане с нестопанска цел CARE, 27% от жените съобщават за засилени проблеми с психичното си здраве по време на пандемията. От мъжете за същото съобщават само 10% от анкетираните.

Все по-тежки са за изпълнение отговорностите на жените в семейството без или с намалени доходи, в които има огромни разходи за образование, храна, дрехи и лекарства на децата. Повишената тревожност за здравето и благосъстоянието на децата също натоварва майките психически и емоционално по време на пандемията.
През март Коки Озора, 21-годишен студент, стартира денонощна гореща линия за психично здраве, наречена Anata no Ibasho (Място за теб). Той казва, че горещата линия, финансирана от частни дарения, получава средно над 200 обаждания на ден и че по-голямата част от позвъняванията са от жени. Според Озора, безнадеждната схема е: жените губят работата си, трябва да отглеждат децата си, а нямат с какво и идва суицидната мисъл като бягство от всички проблеми. 
Анонимно, чрез онлайн съобщения, хората споделят своите най-дълбоки болки и борби. За разлика от повечето горещи линии за психично здраве в Япония, които приемат сигнали по телефона, Озора казва, че на много хора - особено на младите - им е по-удобно да искат помощ чрез текстово написано съобщение в чата. 600-те доброволци в мрежата чуват ужасни неща, включително и изповеди на отчаяни майки, на които им минава мисълта дали да не убият собствените си деца. Те са стресирани, без работа, без средства за отглеждане на малките, а някои са и жертви на насилие. 

Нещастни ли са децата и младите

Япония е единствената страна от Г-7, в която самоубийствата са водещият показател за смъртност при млади хора на възраст между 15 и 39 години. А самоубийствата сред хората под 20 години се увеличават дори преди пандемията, според здравното министерство.

Тъй като ограниченията на пандемията оставят децата извън училище, занимални, дневни центрове и социални събития, те са дълго време по домовете, където е стресиращо заради зависимост на някой от родителите към алкохол или таблетки, истерии, скандали, страх от изоставане, празен хладилник, каза Озора. Многобройните домашни заради онлайн обучението също увеличават стреса. Според Националния център за детско здраве и развитие 75% от японските ученици показват признаци на стрес поради пандемията.

Стигмата

В Япония все още има стигма срещу признаването на самота и безнадеждност. Озора споделя, че обикновено първата реплика в чата на жените, потърсили помощ на горещата линия, е: „Знам, че е лошо да се иска помощ, но мога ли да говоря?"

Не е прието за депресията и повишената тревожност да се споделя нищо - дори с приятелите. Това може да доведе до забавяне в търсенето на помощ. И Озора, и Кобаяши твърдят, че намаляването на броя на самоубийства изисква японското общество да се промени.

„Срамно е другите да знаят за вашата слабост и вие криете всичко, държите го в себе си и се опитвате да издържате“, казва Кобаяши. „Трябва да създадем култура на споделяне там, където е добре да покажете вашата слабост и нищета“.

Говорете за тревогата

Въпреки че се налага да се справя с намалената си заплата и с постоянната финансова несигурност, Кобаяши казва, че сега се справя много по-добре в контрола на тревожността си. Тя се надява, че може с публичното си споделяне, говорейки за страховете си, да даде пример на повече хора да направят същото и да усетят, че не са сами. Преди да е станало късно.

„Излизам пред обществеността и заявявам, че имам психически проблеми и съм страдала от депресия с надеждата други да бъдат насърчени да говорят", каза Кобаяши. Тя е убедена, че споделянето я е спасило. Казва, че е чувства добре, защото е все още жива.

Източник


Още по темата:

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве Здраве

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

34% са развили психиатрични или неврологични диагнози след шест месеца

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки! Здраве

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки!

Водата, заредена с GANS anti-virus, стартира в организма процеси на самоконтрол, саморегулация и самоизцеление

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“ Здраве

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“

Национална информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека Здраве

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека

Привилегиите на „зеления паспорт" са медицински апартейд, казват недоволните

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета Здраве

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета

Лекари и учени ще наблюдават малчуганите една година за странични реакции

Пробиотици за дома Здраве

Пробиотици за дома

Флакони с добри бактерии пречистват въздуха и повърхностите, ароматизират и пазят от алергии

„Щастливо“ коремче от самото начало Здраве

„Щастливо“ коремче от самото начало

Защо първите 1000 дни са толкова важни?

Защо и как да спим и живеем по-добре? Здраве

Защо и как да спим и живеем по-добре?

Практическа помощ с етерични масла за Световния ден на съня

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота Здраве

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота

Практически указания на Vita Rama за здраве и разцъфтяване на човешките добродетели

Учени сътвориха нов тест за COVID-19 - с духане към сензор Здраве

Учени сътвориха нов тест за COVID-19 - с духане към сензор

Той е толкова точен и надежден, колкото сега използваните, но е много по-бърз от тях

Поленът може да повиши риска от COVID-19 дори ако нямате алергии Здраве

Поленът може да повиши риска от COVID-19 дори ако нямате алергии

Кашлянето и кихането са симптоми както на алергия, така и на някои от леките случаи на зараза с коронавирус

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19 Здраве

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19

Хипотези: по-опасна е инфекцията за хората с кръвна група А, при нулева група - намален риск

Витасин - Натурална българска грижа за кожата Здраве

Витасин - Натурална българска грижа за кожата

Всяко кремче е напълнено на ръка и всяка кутийка затворена от семейство Ташеви

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature Здраве

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature

С правилно подбрани натурални извлеци и съставки вашата кожа получава всичко, което ù е нужно, за да е свежа, подхранена и неустоима

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата! Здраве

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата!

Авторът на „Болестта като път" не яде месо от 50 г., препоръчва „миротворна" храна и укрепване на имунната система