Подкрепете ни!
Здраве07 юли 2021

Някои етични съображения, свързани с масовото ваксиниране против COVID-19 - част I

Учени от различни страни: Трупат се тревожни въпроси без отговор

снимка: iStock
снимка: iStock
Въпреки интензивното заглушаване, отделни гласове на учени от различни държави все още стигат до публичното пространство чрез социалните медии, интернет и различни подкастове. Общото в тях е, че учените настояват преди слагането на каквато и да било ваксина против коронавирус, информираното съгласие да е факт. Те не са антиваксъри, те просто държат на правата на човека и желаят всеки, който взема решение да се ваксинира, да има пълен достъп до наличната информация и статистика за ползите и риска от ваксините, колкото и оскъдна да е тя в изпитателните фази и да е наясно, че става дума за експериментални медикаменти. Тези хора предимно задават тревожни въпроси, на които научният свят още не е отговорил. Те не са против ваксините, те са против информационното затъмнение. 

Предлагаме ви три мнения от последните дни - на двама американци и на един руснак. Нарочно няма да цитираме статистически данни от затъмнени сайтове и проучвания, нито медицински факти - доказани или не, както и категорични заключения, които могат да разколебаят някого при вземането на решение.

Целта на тази статия е информативна. Екипът на Списание 8 не се ангажира с едно или друго мнение относно правотата на лицата, цитирани в този текст. Ние не заемаме позиция, ние правим това, за което сме създадени - да ви информираме задълбочено, позовавайки се на реални източници. 

На 11 юни 2021 г. изобретателят на технологията за иРНК ваксини, д-р Робърт Малоун, говори в подкаста на DarkHorse за потенциалните опасности от експерименталните ваксини против COVID-19. Подкастът бързо беше изтрит от YouTube, пише друг, чието име, публикации и сайт за известно време бяха забранени - д-р Джоузеф Меркола. Малоун е загрижен, че правителството няма прозрачна политика по отношение на рисковете и че хората са принудени да приемат тези експериментални ваксини без пълна яснота относно тях, което нарушава законите за биоетиката. 

Той смята, че рисковете надвишават ползите при деца, тийнейджъри и млади възрастни и че тези, които са се възстановили от естествена инфекция с SARS-CoV-2, не трябва да се ваксинират. Меркола обяснява, че пет дни след появата на Малоун в подкаста DarkHorse, научните постижения и приносът му към иРНК ваксините са изтрити от Уикипедия, а постиженията му са приписани на безименни изследователи от Института Salk, Калифорнийския университет и Университета на Уисконсин.
Какво е казал Малоун при участието си в подкаста:
„Аз съм на мнение, че хората имат правото да решават дали да се ваксинират или не, особено след като става дума за експериментални ваксини... Притеснението ми е, че знам, че има рискове, но нямаме достъп до данните ... Ние наистина нямаме информацията, от която се нуждаем, за да вземем разумно решение."
Причините, поради които нямаме адекватни данни, е, че Американската администрация по храните и лекарствата нарочно реши да не изисква строго събиране и оценка на данните след ваксинацията. Това също беше разкрито в интервюто на Малоун за DarkHorse, пише Меркола. Защо FDA избра да не събира данни от съвсем нова, никога преди това неизползвана технология, предвидена за масово разпространение? Ясно е, че без събиране на данни след инжектиране, няма начин да се оцени безопасността на тези продукти. Не можете да идентифицирате сигнали за опасност, ако нямате процес за анализ на данни за ефектите и оценка на всички тях.

По стечение на обстоятелствата, в същия ден, когато Малоун говори в подкаста DarkHorse, в медицинското списание Vaccines излиза публикация от Ралф Ди Клементе, асистент-декан по иновации в областта на общественото здраве и професор по социални и поведенчески науки в В Училището за глобално обществено здраве към Нюйоркския университет. Това е рецензиран анализ на съотношението риск-полза от ваксините, който разкрива, че на всеки три предотвратени смъртни случая от COVID-19, двама умират от ваксиниране. Според авторите на анализа, „тази липса на ясна полза трябва да накара правителствата да преосмислят политиката си на масово ваксиниране.“
Малоун казва още в своя статия за trialsitenews.com:
„... обществеността в основата си е субект на изследване, от който не се изисква да подписва информирано съгласие поради отказ от EUA (разрешение за спешна употреба). Но това не означава, че хората не заслужават пълното разкриване на рисковете, които човек обикновено би изисквал в документ за информирано съгласие за клинично изпитване.
И сега някои национални власти призовават за въвеждане на ваксини EUA за юноши и младежи, които по дефиниция не могат да дадат пряко информирано съгласие за участие в клинични изследвания - писмени или други.
Ключовият момент тук е, че това, което се прави чрез потискане на пълната прозрачност и липсата на дебат относно профила на нежеланите събития, свързани с тези ваксини, нарушава основните биоетични принципи на клиничните изследвания. Всичко това е описано в Женевската конвенция и декларацията от Хелзинки. Трябва да има информирано съгласие за експерименти върху хора."
Ето и изводите му:
"1) Нелицензиран медицински продукт, внедрен с разрешение за спешна употреба (EUA), остава експериментален продукт в процес на разработване на клинични изследвания.

2) EUA, оторизиран от националните органи, по същество предоставя краткосрочно право да администрира изследователския продукт на хора без писмено информирано съгласие.

3) Женевската конвенция, Хелзинкската декларация и цялата структура, която подкрепя изследванията на етичните хора, изискват субектите да бъдат изцяло информирани за рисковете и да се съгласят за участие без принуда."

(Скоро очаквайте и мнението на Александър Редко, доктор на медицинските науки, хирург, академик от Руската академия на науките)


Още по темата:

Учени недоумяват защо заразените с COVID-19 в Африка са малко Здраве

Учени недоумяват защо заразените с COVID-19 в Африка са малко

Най-новата хипотеза е, че много от африканците са преболедували малария

Ендобиогения лекува дори „нелечимото” Здраве

Ендобиогения лекува дори „нелечимото”

Камелия Димитрова оздравява от рак на шийката за 45 дни. Лекарят й д-р Шарбел Аби Шахин ще изнесе лекция на 27 ноември в София.

Черен кимион в борбата с ковид Здраве

Черен кимион в борбата с ковид

Всеки, приемал масло от семената, добавени към терапията, остава жив и оздравява по-бързо, сочи доклад на СЗО

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство? Здраве

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство?

Когато натрапчивата мисъл пречи на ежедневните ви дейности - потърсете лекар

И в Словакия локдаун за неваксинираните Здраве

И в Словакия локдаун за неваксинираните

Германия ще предприема локални мерки в районите с много новозаразени. Обмислят задължителна ваксинация за медиците.

„Най-ваксинираното“ място на земята отменя Коледа Здраве

„Най-ваксинираното“ място на земята отменя Коледа

Броят на новозаразените нараства в Гибралтар, Сингапур и Ирландия, където ваксинираните са над 90 процента

Какво още не знаем за хапчетата против COVID-19? Здраве

Какво още не знаем за хапчетата против COVID-19?

Резултати от клиничните изследвания предизвикват интерес, но детайлите около ефективността им все още са неясни

Тялото е електроцентрала Здраве

Тялото е електроцентрала

Как да бъдем здрави, жизнени и щастливи без концепции

Здраве, ум и етерични масла Здраве

Здраве, ум и етерични масла

Причината за заболяването се крие в гостоприемника, а не в причинителя

Българският антидот срещу COVID-19? Здраве

Българският антидот срещу COVID-19?

Имунният катализатор TERRA OXY е революционно откритие в борбата с всички патогени. Докато пиете капките, изчезват и други болести.

Здравето минава през корема Здраве

Здравето минава през корема

Висцералната терапия на проф. акад. Огулов пречиства блокажи и възстановява нормалната функция на вътрешните органи

Изследване от 2008 г.: Естествено придобит имунитет ни пази цял живот Здраве

Изследване от 2008 г.: Естествено придобит имунитет ни пази цял живот

Антителата на възрастни хора, преболедували Испанския грип през 1918 г., остават в бойна готовност

Великобритания одобри първото хапче за лечение на Covid Здраве

Великобритания одобри първото хапче за лечение на Covid

Прогноза: хоспитализациите и смъртните случаи ще намалеят наполовина с препарата на Merck

Ваксинирани и неваксинирани разпространяват у дома делта варианта еднакво Здраве

Ваксинирани и неваксинирани разпространяват у дома делта варианта еднакво

Имунитетът на ваксинираните пада след третия месец. Обмислят да го вдигат с бустерни ваксини

Исландия спря Moderna заради зачестили случаи на миокардит Здраве

Исландия спря Moderna заради зачестили случаи на миокардит

Science.news предлага списък от 30 научни публикации за естествения имунитет, които да споделите с работодатели, здравни служители и политици

Проф. д-р Андрей Чорбанов: Защо мерките са абсурдни, а зеленият сертификат излишен Здраве

Проф. д-р Андрей Чорбанов: Защо мерките са абсурдни, а зеленият сертификат излишен

Предлагам спешно въвеждане на здравна програма за изследване на населението за наличие на Т-клетъчен имунитет