Подкрепете ни!
Здраве09 юли 2021

Някои етични съображения, свързани с масовото ваксиниране против COVID-19 - част II

Учени от различни страни: Трупат се тревожни въпроси без отговор

Някои етични съображения, свързани с масовото ваксиниране против COVID-19 - част II
Въпреки интензивното заглушаване, отделни гласове на учени от различни държави все още стигат до публичното пространство чрез социалните медии, интернет и различни подкастове. Общото в тях е, че учените настояват преди слагането на каквато и да било ваксина против коронавирус, информираното съгласие да е факт. Те не са антиваксъри, те просто държат на правата на човека и желаят всеки, който взема решение да се ваксинира, да има пълен достъп до наличната информация и статистика за ползите и риска от ваксините, колкото и оскъдна да е тя в изпитателните фази и да е наясно, че става дума за експериментални медикаменти. Тези хора предимно задават тревожни въпроси, на които научният свят още не е отговорил. Те не са против ваксините, те са против информационното затъмнение. Предлагаме ви три мнения от последните дни, на двама американци и на един руснак. Нарочно няма да цитираме статистически данни от затъмнени сайтове и проучвания, нито медицински факти, както и категорични заключения, които могат да разколебаят някого при вземането на решение. 

Целта на тази статия е информативна. Екипът на Списание 8 не се ангажира с едно или друго мнение относно правотата на лицата, цитирани в този текст. Ние не заемаме позиция, ние правим това, за което сме създадени - да ви информираме задълбочено, позовавайки се на реални източници. 

В първата част на тази статия ви представихме позициите на един от изобретателите на иРНК ваксините д-р Робърт Малоун и на Ралф Ди Клементе, асистент-декан по иновации в областта на общественото здраве и професор по социални и поведенчески науки в В Училището за глобално обществено здраве към Нюйоркския университет. Във втората част ще ви запознаем с въпросите, на които няма отговор Александър Редко - доктор на медицинските науки, хирург, академик от Руската академия на науките. Неговите тревоги са свързани със ситуацията в Русия, но много от въпросите, които задава, вълнуват и нас.


Със задължителното ваксиниране на големи групи от хора, наложено от властите в много райони на Москва, се нарушава Конституцията на Руската Федерация, в чийто 21 член се казва, че „Никой не може да бъде подлаган без неговото доброволно съгласие на медицински, научни или други опити". Военно положение не е обявявано, а се ваксинират задължително бременни, сираци, инвалиди и военни. Нарушава се и Нюрнбергския кодекс, твърди Редко.

Ваксинираните не сключват застраховка, не им се плаща за клинично изпитване на медикаменти. Според академика цялата информация за това, какво се случва с хората след ваксиниране, включително и смъртните случаи, трябва да се публикува своевременно.

Защо липсват всякакви научни разработки за следваксинационния период, пита той. Според него това е Клондайк за научните работници и би трябвало темата да представлява научен интерес с огромното си поле за изследвания, но такива няма. Пишете колко души са спасени, колко не са се разболели, колко са се заразили, но са изкарали леко инфекцията, резултатите за нивото на антителата, нивата на защита, настоява Редко. Той е събрал екип от хора, които трупат данни от пострадали от ваксините или получили усложнения, или със смърт в семейството след ваксина. Готов е да предостави тези данни на всеки, който се интересува, за да бъдат изучени всички детайли на процеса.
„Александр Гинцбург (оглавяващ Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Н.Ф.Гамалеи") в края на миналата година заяви, че руската ваксина ще действа 2 години. През април тази година съобщи, че тя ще действа цял живот и той щял да остави антитела като наследство на децата си. Преди няколко дни съобщи, че руската ваксина действа половин година. Това означава, че ученият няма яснота по въпроса, нито стабилна позиция. След още някое време той може да каже, че ваксината действа един месец" - тревожи се Редко. 
„Аз не мога да твърдя какви са точните щети от ваксината, но смятам, че да се ваксинират хора преди планова операция е престъпление, защото първата игла срива имунитета. Какво да кажем при имуносупресията при раковоболните?  А какво е това изискване 14 дни преди първа игла да не сте контактували с болен от COVID-19? Как може някой да гарантира това?" - трупа въпросите Редко.

Според академика има огромен брой тъмни петна на картината, но има и императивен натиск от всички етажи на властта - от законодателна и изпълнителна до чиновници и шефове на предприятия, които забраняват да се ходи на работа без ваксина и уволняват отказващите да се бодат. 

Той дава и данни за смъртните случаи от коронавирус в Русия както и данни за свръхсмъртността по официалната статистика за миналата година и прави извода, че много повече хора са загинали от неоказана неотложна помощ, препрофилиране, от забраната за извършване на планови операции и недиагностициране, отколкото от COVID-19. 

Статистиката е тотално объркана, твърди Редко. Можем ли да заявим твърдо, че изнасяните данни за всички болести и смъртни случаи са точни? Не, всичко е лъжа, казва той. Никой не може да твърди, че една или друга цифра е вярна. Според него всеки може да извади цифри и данни, които доказват неговите аргументи и това се случва при абсолютно противоположни мнения. 

Академикът цитира Галина Борисовна Кириличева - бивш кадър на центъра „Н.Ф.Гамалеи", според която:
„Човек със стабилна имунна система след ваксинация става мишена за всички други инфекции освен за тази, против която е бил ваксиниран". Тоест ваксинирайки децата, сред които смъртността от коронавирус е много ниска, убиваме детския им здрав имунитет и ги подлагаме на риск. Не знаем нищо за това как ваксината се отразява в дългосрочен план на тяхното развитие - ще имат ли проблеми с репродуктивната функция, няма ли да възникнат онкологични проблеми и т.н и т.н. Никой до днес не ни е разказал подробно, защото такива изследвания няма. 
Но опити се правят. И някой директор на институт, седи като някой Чикатило и разсъждава: „Днес ще опитаме със 17-18-годишните, утре - с 8-9-годишните, а по-нататък ще стигнем и до 4-годишните." Смятам, че това е престъпление и съм готов да отстоявам тази своя позиция, заявява Редко. Да ваксинираш дете, което не боледува от тази болест, може да хрумне само на някой човеконенавистник. 
Нека това се случи, но ако се направи ваксина с доказателства за нейното качество, с точни данни за нейната ефективност, с показатели за антителата, с данни за промяна на клетъчния имунитет - но не и без това.
Защо не изследвате човека, преди да му биете ваксината - ами ако му предизвикате цитокинова буря - задава въпроса си ребром академикът. Знаем, че това се случва. 
„Не трябва да се борим с природата. Трябва да съжителстваме с нея. Всичко, създадено от нея е благоразумно, по Божественому. Над 100 милиона вируса има на земята, ние познаваме само малка част от нашата Вселена, направили сме само първата крачка. Какво, ще се ваксинираме от всеки вирус ли?
Човекът е замислен от Създателя до най-малката подробност. Той трябва сам да се справи, да формира имунитета си.
Трябва да общуваме, да се прегръщаме, да се целуваме. Трябва да имаме живот, а не подобие на живот. 
Искат да ни обезличат, да ни вкарат в рамки, да изтрият усмивките ни. Защо не ни сложат и очила - вирусите влизат в нас по-лесно през очите, отколкото през устата.
Облечете ни в скафандри, направете ни извънземни - без емоции, немислещи, подчиняващи се на заповеди, на щракване с пръсти. 
Наричам това опростяване на човешката същност. 
Ако живеем и тренираме имунитета си - ние сме живи. Можем да се справим с всичко. И децата не трябва да се крият по домовете си - те също участват в общата ни работа по отслабването на вируса. Природата милиони години отработва тази технология и тя ще ни помогне да се спасим. Децата ни ще ни спасят."  
Източник

Още по темата:

The Guardian: Повече от половината случаи на Omicron в Англия са след две игли Здраве

The Guardian: Повече от половината случаи на Omicron в Англия са след две игли

Няма данни обаче за хоспитализирали или починали

Новият вариант се разпространява много бързо, но болестта минава по-леко Здраве

Новият вариант се разпространява много бързо, но болестта минава по-леко

Израел не пуска чужденци, но конкурсът „Мис Вселена" ще се проведе

Периодичното гладуване действа като лекарство при диабет и възпаления Здраве

Периодичното гладуване действа като лекарство при диабет и възпаления

Нека "времевият "прозорец", в който се храните, не е "отворен" повече от 8-10 часа

Omicron затвори държавните граници, но вече е и в Европа Здраве

Omicron затвори държавните граници, но вече е и в Европа

СЗО съветва да не се бърза с мерките, а откривателката на новия вариант казва, че паниката е излишна

Учени недоумяват защо заразените с COVID-19 в Африка са малко Здраве

Учени недоумяват защо заразените с COVID-19 в Африка са малко

Най-новата хипотеза е, че много от африканците са преболедували малария

Ендобиогения лекува дори „нелечимото” Здраве

Ендобиогения лекува дори „нелечимото”

Камелия Димитрова оздравява от рак на шийката за 45 дни. Лекарят й д-р Шарбел Аби Шахин ще изнесе лекция на 27 ноември в София.

Черен кимион в борбата с ковид Здраве

Черен кимион в борбата с ковид

Всеки, приемал масло от семената, добавени към терапията, остава жив и оздравява по-бързо, сочи доклад на СЗО

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство? Здраве

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство?

Когато натрапчивата мисъл пречи на ежедневните ви дейности - потърсете лекар

И в Словакия локдаун за неваксинираните Здраве

И в Словакия локдаун за неваксинираните

Германия ще предприема локални мерки в районите с много новозаразени. Обмислят задължителна ваксинация за медиците.

„Най-ваксинираното“ място на земята отменя Коледа Здраве

„Най-ваксинираното“ място на земята отменя Коледа

Броят на новозаразените нараства в Гибралтар, Сингапур и Ирландия, където ваксинираните са над 90 процента

Какво още не знаем за хапчетата против COVID-19? Здраве

Какво още не знаем за хапчетата против COVID-19?

Резултати от клиничните изследвания предизвикват интерес, но детайлите около ефективността им все още са неясни

Тялото е електроцентрала Здраве

Тялото е електроцентрала

Как да бъдем здрави, жизнени и щастливи без концепции

Здраве, ум и етерични масла Здраве

Здраве, ум и етерични масла

Причината за заболяването се крие в гостоприемника, а не в причинителя

Българският антидот срещу COVID-19? Здраве

Българският антидот срещу COVID-19?

Имунният катализатор TERRA OXY е революционно откритие в борбата с всички патогени. Докато пиете капките, изчезват и други болести.

Здравето минава през корема Здраве

Здравето минава през корема

Висцералната терапия на проф. акад. Огулов пречиства блокажи и възстановява нормалната функция на вътрешните органи