Подкрепете ни!
ЗдравеСтанислав Панайотов / 03 септември 2021

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ"

Амбицията на dm e до 2025 г. почти всички опаковки на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ”
Знаете онези особено забавни класации, на които често се натъкваме в интернет – 10 забавни факта за… или 10 неща, които не знаехте за… Е, случайно ми попадна именно една такава на тема пластмасови отпадъци. Нещата, които прочетох в нея, ме шокираха дотолкова, че разпратих линк на голяма част от приятелите си, защото бях сигурен, че за почти всички от тях тези данни ще са впечатляващи.

Например това, че пластмасовите торбички и други пластмасови отпадъци, изхвърлени в океана, убиват около 1 000 000 морски създания всяка година! Или това, че всяка минута в света се продават близо милион пластмасови бутилки. А само в САЩ на всеки час се изхвърлят 2.5 милиона пластмасови бутилки! И като допълнение – фактът, че оценките за това колко време е нужно за разграждането на една такава варират – от 450 години до... завинаги.

Замислям се какво друго в моето ежедневие е в пластмасова опаковка освен минералната вода и безалкохолните напитки. Шампоанът, течният перилен препарат, слънцезащитното мляко, течният сапун... Друго не ми хрумва на първо четене, затова решавам да отида до dm в квартала, да обиколя щандовете и да задоволя любопитството си.

Оставам доста изненадан от съвпадението
, че dm започва инициатива именно по темата на моята нова мисия –  за да съберат ценни материали за рециклиране, в началото на септември 2021 г. dm призовава клиентите си да върнат празните си пластмасови опаковки във всички dm магазини в цялата страна.Важно условие е, че опаковките
, които ще се събират, следва да са предимно бели или полупрозрачни и да имат един от следните знаци на дъното или на гърба - HDPE (съкращение от High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat).

Допустими са и светли цветни опаковки с тези знаци. Това са най-вече опаковки от душ гел, шампоан, балсам, лосион, козметични продукти, почистващи и перилни препарати. Без хранителни продукти, бутилки от вода и напитки, без значение какви знаци има върху тях.

Интересен факт е, че от 2009 г. много пластмасови опаковки от dm марките вече се произвеждат с висок дял рециклиран материал (рециклирана пластмаса) и са проектирани така, че да могат да се рециклират отново.  Тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove например вече са направени от 50% рециклиран материал (без капачките). Целта е до 2025 г. 90% от опаковките на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали! 

В момента това изобщо не е толкова лесно, защото рециклатът (рециклиран материал), който се предлага на пазара, е твърде недостатъчен или наличният материал е твърде нечист, за да бъде одобрен за използване в козметичната индустрия. Следователно прекалено много пластмаса се изгаря или в идеалния случай се използва за производство на саксии за цветя, градински пейки или елементи за строителство на пътища. Това е известно като „downcycling": пластмаси, които сa замърсени или смесени, стават за градински пейки, но не могат да се ползват отново за опаковъчен материал за козметика. Затова dm иска да събере опаковките от продукти, които са използвани и да ги предаде за рециклиране.

„С тази кампания целим да предизвикаме внимание към проблема с downcycling и заедно с нашите клиенти да направим нещо значимо, намалявайки загубата на висококачествени опаковъчни материали. С инициативата за събиране на празни опаковки в магазините ни искаме да подсигурим висококачествен рециклиран материал при производството на опаковките на продуктите от dm марките. Особено сме щастливи, че България е сред първите държави от dm концерна, в които кампанията за събиране на празни опаковки стартира", казва Цонка Иванова - Терзиева, ръководител на отдел „Маркетинг и снабдяване" на dm България.

Кампанията за събиране на празни пластмасови опаковки е дългосрочна и се провежда във всички dm магазини в страната, стартирайки на 02.09.2021, като всеки може в рамките на работното време на съответния магазин, да предаде своите празни опаковки. На 11.09.2021, събота, е самото пилотно събитие, при което пред 21 избрани dm магазинa ще има изнесени пунктове за събиране на празни опаковки. В знак на благодарност за предадените опаковки dm подарява талон за 10% отстъпка за цялата серия Pro Climate продукти, а ако оставите точно в този ден, 11.09., опаковките си на специално създадените пунктове пред избраните dm магазини, освен талон ще получите и подарък брандирана перманентна чанта.

Записвам 11.09 в календара на телефона си и бързам към вкъщи, за да разпратя информацията за събитието на dm до същите тези мои приятели, с които по-рано днес споделих тревожните цифри и прогнози, свързани с употребата на пластмасови опаковки.

Още по темата:

Близки на починали след ваксина разказаха историите им Здраве

Близки на починали след ваксина разказаха историите им

Неочаквани коментари под фейсбук апел на WXYZ 7 Action News взривиха мрежата

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното Здраве

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното

2-3 пъти седмично спокойни тренировки отдалечават хипертонията

Защо всеки ден трябва да ни заливат със статистика за Covid Здраве

Защо всеки ден трябва да ни заливат със статистика за Covid

Daily Mail изнесе свои данни за „пренебрегнатите" пациенти с други заболявания

Новите щамове ще носят имена на съзвездия Здраве

Новите щамове ще носят имена на съзвездия

В гръцката азбука има само 24 букви, а мутациите са много повече

Без повече мигрени - без повече главоболия Здраве

Без повече мигрени - без повече главоболия

Лечебните растения са най-основното средство да се справим с оплакванията

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте Здраве

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте

Съветите за добро самочувствие след 50 от Мари Рейнолдс

Има ли лек панацея? Здраве

Има ли лек панацея?

INFINITY стига до всички клетки, помага им да дишат, да се хранят и да се пречистват от токсини

Кожата жадува за даровете на родната земя Здраве

Кожата жадува за даровете на родната земя

Малката семейна фирма „Мемантикс” предлага козметика, забъркана с местни билки, домашно мляко и пчелен восък, по индивидуална рецепта за всеки, като в някогашните аптеки

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта Здраве

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта

Според премиера Джасинда Ардерн това е „единственият шанс" да се спре разпространението на заразата

В Русия изобретиха ваксина за прием през устата с вкус на кефир Здраве

В Русия изобретиха ваксина за прием през устата с вкус на кефир

Вкусният препарат на капсули е подходящ за деца и възрастни, ще се пие на 6 месеца

Здравето минава през корема Здраве

Здравето минава през корема

Висцералната терапия на проф. акад. Огулов пречиства блокажи и възстановява нормалната функция на вътрешните органи

Пламен Стефанов и Бети Бенчева: COCOSOLIS се роди с изгрева на слънцето Здраве

Пламен Стефанов и Бети Бенчева: COCOSOLIS се роди с изгрева на слънцето

Натуралната козметика на COCOSOLIS събужда сетивата и създава емоция от ползването й

Франк Медрано - бодибилдърът, който стана веган Здраве

Франк Медрано - бодибилдърът, който стана веган

„Мислех, че съм здрав и преди, но след като започнах растителната диета, започнах да се чувствам енергичен"

Да пуснем тока! Здраве

Да пуснем тока!

„Програма Нова клетка“ на Албина Фабиани, наричана още „българския биохакер“, прави чудеса със здравето

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част втора) Здраве

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част втора)

Progressive radio network громи фармацевтичните гиганти, съвременната медицина, медиите и задкулисните сделки на правителството на САЩ

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част първа) Здраве

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част първа)

Progressive radio network громи фармацевтичните гиганти, съвременната медицина, медиите и задкулисните сделки на правителството на САЩ