Подкрепете ни!
Здраве01 септември 2021

Без повече мигрени - без повече главоболия

Лечебните растения са най-основното средство да се справим с оплакванията

Без повече мигрени - без повече главоболия

Ако страдате от мигрена или повтарящи се главоболия, ако страдате от разсеяност и никое конвенционално лекарство не ви помага, този материал ще ви е от полза, а много вероятно е и да промени качеството ви на живот към по-добро.

Според статистиката, мигрената е причина за страданието на милиони хора, а една от всеки три жени не успява да получи никакво облекчение с „конвенционалните“ болкоуспокояващи лекарства.

Природата е с нас, откакто обитаваме тази планета. Много, много преди ерата на модерната фармацевтична индустрия, биохимичният начин за справяне с оплакванията с помощта на лечебни растения е бил най-основният. Защо сме склонни да забравим това? Толкова силна ли е колективната матрица, че вече не вярваме в растенията и тяхната сила?

Болкоуспокояващите шампиони сред етеричните масла, които имат и доказана ефективност за справяне с мигренозни състояния, включват маслата от римска лайка, безсмъртниче, лавандула, тамян, мускатова салвия, лютива мента и розмарин. Други етерични масла, подходящи за приложение в комбинация с гореизброените, включват още кипарис,  босилек, иланг-иланг и сладка майорана. Изборът на подходяща комбинация от масла зависи и от първопричината за главоболието – дали то е в резултат от хормонален дисбаланс например, спазми и напрежение в мускулите и ставите в раменете и врата, или пък стрес, депресия и тревожност.


Лютивата мента и розмаринът - шампиони за мозъка
Тук разглеждаме подробно два от растителните „шампиони за мозъка“, които носят облекчение на толкова много хора.

Лютива мента (Mentha piperita)


Популярността на ментата и нейното етерично масло в днешно време се дължи до голяма степен на свежия ѝ, ободряващ аромат, на тонизиращия и релаксиращ ефект върху ума и на множеството мощни лечебни свойства. Маслото е ненадминато като антиспазматично и бързодействащо болкоуспокояващо средство. Може да се прилага разредено с базово масло, а в спешни случаи, по изключение, и неразредено върху слепоочията, раменете или шията. Стимулиращо и ободряващо, маслото от мента е особено полезно в случаи на умствена или физическа умора. Преди всичко, то има почти гарантиран ефект при главоболие или мигрена.

Розмарин (Rosmarinus officinalis)


Свежият дъхав аромат на многогодишния малък розмаринов храст е уникален по рода си. Розмаринът е „иглолистното растение“ сред семейство Устоцветни (Lamiaceae) и обединява много от свойствата на иглолистните масла с тези на цъфтящите растения, което го прави многолик лечител с разностранни приложения.

Розмаринът се използва в съвременната билкова медицина на първо място като леко болкоуспокояващо средство и при мигрена, но също така при храносмилателни, чернодробни и респираторни проблеми, както и при депресия.

Подобрена памет и концентрация

Розмаринът и етеричното му масло са прекрасен съюзник в стремежа да подобрим паметта и концентрацията. Изследователите откриват например, че предварително вдишаното етеричното масло от розмарин (с хемотип 1,8 цинеол) позволява на хората да запомнят какво трябва да свършат. В поредица от тестове приложението на етерично масло от розмарин увеличава шансовете им за запаметяване на планираното с 60-75% в сравнение с хора, които не са го използвали.

Маслото от розмарин се използва успешно и в случаи на СДВХ (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) в училищата. Изданието „Нов Здравен Съветник“ (New Health Adviser) пише: „Когато използвате етеричното масло от розмарин за лечение на СДВХ на детето си, то ще подобри бързината и прецизността му при учене и усвояване на знания. Маслото също така подпомага физическата и емоционална стабилност”.

Според изследвания на Токийския университет, с помирисването на маслото от розмарин бета вълните в мозъка се увеличават. Изглежда, че само миризмата на розмарин отнема от вътрешното налягане в мозъка и това му позволява да се освободи от подсъзнателните вибрационни заряди, които пречат на нормалния "свръхтечен" поток от енергия. Резултатът е незабавно подобряване на фокуса и концентрацията, а също така повишаване на вътрешната мотивация, смелостта и жизнеността.

Ето и няколко практични предложения от специалистите от екипа на Oshadhi за употреба на етеричните масла в ежедневието за справяне с главоболието и мигрените:

Масло за масаж при мигренни състояния: рамена, врат, глава (3%)       

При мигренни състояния, ежедневна поддръжка. Подходяща грижа през деня, успокоява, отпуска мускулите и напрежението, балансира, без да успива.

Съдържа: Етерични масла от безсмъртниче (Helichrysum italicum) (10 капки)лавандин (Lavandula x intermedia) (16 капки)розмарин хт. синеол (Rosmarinus officinalis ct. camphor/cineole) (13 капки)лютива мента (Mentha x. Piperita) (10 капки) в 100 мл. бадем.

Начин на употреба: Подходящо за частичен масаж на тяло през деня, няма да ви успи, както и за локално приложение вкъщи: 2-3 помпи масло се затоплят в дланите. Масажират се врат, рамена, глава.

Масло за рамена, врат, глава - вечер преди лягане (3%)                        

При мигренни състояния, ежедневна поддръжка. Подходяща грижа в края на деня, успокоява, отпуска мускулите и напрежението, балансира.

Съдържа: лавандула планинска (Lavandula angustifolia) (20 капки)римска лайка (Chamaemeleum nobile) (12 капки)мускатова салвия (Salvia sclarea) (12 капки)тамян (Boswellia carteri) (12 капки)майорана сладка (Origanum majorana) (12 капки) 100 мл. бадем.

Начин на употреба: 2-3 помпи масло се затоплят в дланите. Масажират се врат, рамена, глава. Със същото масло могат да се масажират стъпалата и краката до коленете, привечер, това добре ще подсили ефекта (ако масажирате стъпала, не забравяте после да обуете нещо – или чорапи или чехли, за да се избегне риска от контузии при подхлъзване, а и да защитите пода вкъщи). След краката, може да масажирате и коремната област, бедрата и кръста. Прилага се всяка вечер без прекъсване.

Рол-он: Освободи болката (главоболие) (10%) 

Съдържа: Етерични масла от тамян (Boswellia carterii)* (6 капки), лютива мента (Mentha x. Piperita) (8 капки), лавандула (Lavandula angustifolia) (8 капки), римска лайка (Chamaemeleum nobile) (4 капки) в база от бадем.

*Тамянът може да бъде заменен от мускатова салвия (Salvia sclarea), особено в случаи, когато има предположение, че главоболието е свързано с хормонални дисбаланси при жените.

Начина на употреба: За локално приложение: нанася се на пулсните точки, слепоочие, китки, зад врата.

Така че, защо да не опитате по естествения начин?

Ето и споделен опит от клиенти:
„Страдам от синусово главоболие от около 11 години. Лекарствата с рецепта ме караха да се чувствам напълно неадекватна и при промяна на времето мигрените ми ставаха ежедневни. Бях чела, че маслата от мента и лавандула могат да помогнат, така че започнах да нанасям в комбинация там, където бе болката. Не можах да повярвам на резултатите... Мигрената ми отшумя, буквално изчезна след пет минути! "- Сара

„Обичам да не ми се налага да приемам обезболяващи, още повече по време на бременността! Днес, докато шофирах, започнах отново да виждам петна пред очите си. Почти изпаднах в паника, защото ми предстоеше още шофиране, за да се прибера вкъщи. Според много от прочетената информация състоянието ми вероятно беше форма на мигрена и направих единственото, което знаех, че може да ми помогне в този момент - посегнах към маслото от мента и го нанесох на слепоочията и врата си. В продължение на около 10 минути не забелязах подобрение, но после вдигнах поглед и забелязах, че виждам перфектно! Бях поразена, тъй като проблемите със зрението НИКОГА не отминават толкова бързо. Така успях да се прибера вкъщи! Почувствах главоболие още няколко пъти, така че просто отново приложих ментата. Това беше преди около 5 часа и тази вечер се чувствам страхотно!”- Кристъл

„Страдах от мигрена в продължение на няколко години. През този период лекарят ми предписа лекарства за мигрена, лекарства за кръвно налягане, магнезий – всякакви медикаменти за вътрешен прием и със сериозни странични ефекти. В един момент реших да опитам масло от розмарин. Оставих го на нощното шкафче, според инструкциите. До сутринта нямах болка в главата, не усещах никакъв натиск, никакви признаци на главоболие! Не мога да повярвам, че почти бях готова да си оперирам главата, за да се отърва от болката, а това малко шишенце реши проблема! Благодаря на розмарина, че ми спаси живота! ”- Хайди

„Етеричното масло от розмарин лекува типичното замайване, дължащо се на анемия и ниско кръвно налягане поради недохранване, както и причиненото от хипертония главоболие, по същия начин, по който това прави лавандулата." Споделя Джулия Хофман-Грейвс в разказа за преживяванията си с жертвите на земетресението в Хаити.


Селекцията на Oshadhi от ароматерапевтични продукти за мигрена и главоболие може да разгледате тук.

* В текста са използвани и референции от книгата „Есета за Холистична ароматерапия“ на д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi

Още по темата:

Близки на починали след ваксина разказаха историите им Здраве

Близки на починали след ваксина разказаха историите им

Неочаквани коментари под фейсбук апел на WXYZ 7 Action News взривиха мрежата

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното Здраве

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното

2-3 пъти седмично спокойни тренировки отдалечават хипертонията

Защо всеки ден трябва да ни заливат със статистика за Covid Здраве

Защо всеки ден трябва да ни заливат със статистика за Covid

Daily Mail изнесе свои данни за „пренебрегнатите" пациенти с други заболявания

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ” Здраве

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ"

Амбицията на dm e до 2025 г. почти всички опаковки на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали

Новите щамове ще носят имена на съзвездия Здраве

Новите щамове ще носят имена на съзвездия

В гръцката азбука има само 24 букви, а мутациите са много повече

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте Здраве

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте

Съветите за добро самочувствие след 50 от Мари Рейнолдс

Има ли лек панацея? Здраве

Има ли лек панацея?

INFINITY стига до всички клетки, помага им да дишат, да се хранят и да се пречистват от токсини

Кожата жадува за даровете на родната земя Здраве

Кожата жадува за даровете на родната земя

Малката семейна фирма „Мемантикс” предлага козметика, забъркана с местни билки, домашно мляко и пчелен восък, по индивидуална рецепта за всеки, като в някогашните аптеки

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта Здраве

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта

Според премиера Джасинда Ардерн това е „единственият шанс" да се спре разпространението на заразата

В Русия изобретиха ваксина за прием през устата с вкус на кефир Здраве

В Русия изобретиха ваксина за прием през устата с вкус на кефир

Вкусният препарат на капсули е подходящ за деца и възрастни, ще се пие на 6 месеца

Здравето минава през корема Здраве

Здравето минава през корема

Висцералната терапия на проф. акад. Огулов пречиства блокажи и възстановява нормалната функция на вътрешните органи

Пламен Стефанов и Бети Бенчева: COCOSOLIS се роди с изгрева на слънцето Здраве

Пламен Стефанов и Бети Бенчева: COCOSOLIS се роди с изгрева на слънцето

Натуралната козметика на COCOSOLIS събужда сетивата и създава емоция от ползването й

Франк Медрано - бодибилдърът, който стана веган Здраве

Франк Медрано - бодибилдърът, който стана веган

„Мислех, че съм здрав и преди, но след като започнах растителната диета, започнах да се чувствам енергичен"

Да пуснем тока! Здраве

Да пуснем тока!

„Програма Нова клетка“ на Албина Фабиани, наричана още „българския биохакер“, прави чудеса със здравето

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част втора) Здраве

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част втора)

Progressive radio network громи фармацевтичните гиганти, съвременната медицина, медиите и задкулисните сделки на правителството на САЩ

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част първа) Здраве

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част първа)

Progressive radio network громи фармацевтичните гиганти, съвременната медицина, медиите и задкулисните сделки на правителството на САЩ