Подкрепете ни!
Здраве05 септември 2021

Защо всеки ден трябва да ни заливат със статистика за Covid

Daily Mail изнесе свои данни за „пренебрегнатите" пациенти с други заболявания

Онлайн таблото на сайта на правителството на UK
Онлайн таблото на сайта на правителството на UK
Дали не е време да спрем да се вманиачаваме по цифрите покрай Covid? Статистиката сочи, че коронавирусът не е най-големият убиец. Сърдечни заболявания, деменция и рак -  всяко от тези заболявания отнема четири пъти повече животи средно на седмица през юли, пише Daily Mail. Таблицата с данни за Covid, публикувана на уебсайта на правителството на Обединеното кралство, предлага на обществеността широк поглед към размерите и развитието на епидемията във Великобритания, показвайки ежедневни случаи на Covid, хоспитализации и смъртни случаи, както на национално, така и на регионално ниво, от април 2020 г. 

Цифроманията около Covid

Някои хора избягват всеки ден да поглеждат към статистиката за заболелите, хоспитализираните и починалите от Covid. Но много от нас са станали тайно пристрастени към „поглъщането" на тези данни по няколко пъти на ден. 

През януари онлайн таблицата на Обединеното кралство с всички тези данни е регистрирала по 76 милиона гледания на ден. През последните месеци сайтът със статистиката стана и източник на радост за мнозина, благодарение на факта, че към данните се добавя и броят на ваксинираните.
Учени и политици са единодушни, че онлайн таблото на Обединеното кралство за Covid постигна огромен успех, защото чрез него на обществеността бе дадена възможността да направи свои собствени изводи за степента на заплаха от вируса. 

Но сега, когато близо осем от десет британци са защитени от сериозното заболяване, благодарение на ваксината, все още ли са необходими ежедневните данни на националната здравна служба за разпространението на Covid?
В края на краищата, както министърът на здравеопазването Саджид Джавид каза за вируса по-рано това лято: „Не можем да го премахнем, вместо това трябва да се научим да живеем с него“.
Нараства безпокойството на експертите, че безкрайните цифри причиняват повече вреда, отколкото полза. Някои обявяват съобщаването на броя на ежедневните инфекции за „напълно безсмислено“.
„Всъщност не трябва да има значение колко хора се заразяват с вируса - стига да им е осигурена защита“, казва професор Джаки Касел, експерт по обществено здраве в Медицинското училище в Брайтън и Съсекс. Други учени предупреждават за психологическото въздействие от постоянните напомняния за това колко хора се заразяват всекидневно.
Професор Робърт Дингуол, социолог от университета в Нотингам Трент и бивш държавен научен съветник:
„Хората виждат скокове в данните и това често е причина за голямо безпокойство, което може да ги накара да ограничат ненужно ежедневните си дейности. Облъчването с данни пречи на хората да се аклиматизират в света след ваксинация, а това беше основна цел на ваксинирането. И ако погледнете по-широко, ще откриете, че по-голямата част от инфекциите са в по-младите възрастови групи и не са достигнали уязвимите или възрастните хора.“
Други твърдят, че продължаващата цифромания около Covid засенчва рекордно високите изисквания към Националната здравна служба. Най-поразителното откритие е, че въпреки преобладаващия фокус върху опасностите от Covid, той убива много малко хора в сравнение с други смъртоносни заболявания.

Само факти

Миналата седмица експерти предупредиха, че непрекъснато нарастващият брой на заболелите от диабет във Великобритания може скоро да изправи пред фалит Националната здравна служба (NHS). Тя харчи повече от 1 милиард лири годишно за лечение на болестта, сочат официалните данни.
„От известно време се притеснявам, че макар да се отделя голямо внимание на данните за заболелите от Covid, огромният брой на хоспитализирани с други тежки състояния остава невидим за хората, тъй като цифрите не са лесно достъпни“, казва д-р Рон Даниелс, консултант по интензивно лечение и главен изпълнителен директор на The UK Sepsis Trust. „Важно е да напомним на хората, че има много други критични състояния освен Covid.“
Професор Касел го подкрепя: „С толкова много ваксинирани и следователно защитени срещу Covid, трябва да започнем да разглеждаме данните в по-широкия контекст на болестите като цяло.“

Пълна мъгла с документацията

И така, как заплахата от Covid се сравнява с тази от най-често срещаните и смъртоносни болести в страната? За да отговори на този въпрос, The Mail on Sunday се зае да създаде своя собствена таблица с най-актуалните данни за някои от най-големите „убийци" във Великобритания и да ги сравни с текущата статистика за Covid. (оригиналната диаграма можете да видите тук)

Източник: Daily mailИзточник: Daily Mail

Това се оказа сериозно предизвикателство. Бързо стана ясно, че нивото на прозрачност по отношение на другите смъртоносни заболявания не е същото като при Covid. Избрахме да проследим данните за най-големите убийци в Обединеното кралство, според годишните данни за смъртност на националната статистика: деменция и болест на Алцхаймер, рак, сърдечни заболявания и инсулт. Включихме също грип и пневмония, като се има предвид, че преди пандемията това бяха заболяванията, причинени от респираторните вируси, които отнеха най-много животи.
Прочети задълбочената ни разработка за ваксините в първия брой за годината

След това се заехме да търсим месечни данни за смъртност за избраните от нас болести. Но шокиращо, тези данни никога не са били публикувани преди да пламне Covid. Службата за национална статистика изготви месечен доклад за десетте водещи причини за смърт в Англия и Уелс едва през юли 2020 г. - в опит да предостави контекст за въздействието на Covid върху страната.

Използвахме данните за смъртност от юли 2021 г. Открихме, че да, има брой на хоспитализираните - със сравнително подробни разбивки, но без да са описани причините, поради които тези хора постъпват в болнично заведение. Стигнахме и до друг доклад, в който има малко повече информация за това, но без много подробности. Той дава представа само за това, към кое отделение са насочени пациентите. Например - „кардиология“, а не че пациентът е получил инфаркт.

Кой е убиецът

Ясно е, че нашият анализ не е перфектен. Независимо от това, съпоставянето на събраните от нас данни със статистиката за хоспитализация и смъртност от Covid от месец юли предизвикват сериозна тревога. Най-поразителното откритие е, че въпреки преобладаващия фокус върху опасностите от Covid, той убива много малко хора в сравнение с други смъртоносни заболявания.
Covid e отнел над 1000 живота, докато деменцията и болестта на Алцхаймер, ракът и сърдечните заболявания са убили четири пъти повече хора.

Дори преди пускането на ваксината, по-малко от един процент от хората, които са хванали Covid, са починали. Сега учените казват, че тази цифра е десет пъти по-малка.За сравнение, дори ракът с добра преживяемост, като рак на гърдата, все още има 25 % вероятност за смърт. Деменцията също е смъртна присъда, като средностатистическият пациент живее не повече от десетилетие след поставянето на диагнозата.

В момента Covid е деветият най-голям убиец във Великобритания, но в разгара на втората вълна, между ноември 2020 г. и февруари 2021 г., Covid е водещата причина за смъртта във Великобритания, според Службата за национална статистика.

Докато през юли 1002 души са починали от Covid, през януари Великобритания регистрира 1820 за един ден. Смята се, че общият брой на регистрираните смъртни случаи вероятно е подценен, като се вземат предвид хилядите, починали у дома по време на първата вълна, когато още нямаше тестове. Сега обаче учените твърдят, че успеваемостта при разпространението на ваксините във Великобритания е променила необратимо тази динамика.
Професор Лорънс Йънг, експерт по вирусите в Университета на Уоруик, каза: „Сега сме на изключително добро място в процеса благодарение на ваксините. Очевидно те никога няма да бъдат 100 % ефективни, но в момента предотвратяват значително количество смъртни случаи."

Какво се случва с пациентите с други болести

Нашият анализ на хоспитализациите предлага ценна информация. Експертите казват, че много от хилядите пациенти, хоспитализирани с Covid, не са толкова сериозно болни, колкото тези с други състояния. Проф. Йънг каза: „Болниците сега се занимават основно с по-здрави по-млади хора, които са или неваксинирани, или са ваксинирани непълно. Това означава, че лекарите са по-склонни да лекуват не толкова сериозни проблеми с дишането, вместо да изпращат пациенти за интензивно лечение. Тези пациенти обикновено излизат от болницата в рамките на няколко дни, въпреки че, разбира се, някои не го правят. Междувременно тези пациенти, които претърпят инсулт или инфаркт, могат да бъдат в болница до пет дни, според Британската сърдечна фондация и е много по-вероятно те да се окажат в отделенията за интензивно лечение".

Лекарите казват, че сравнението е неуместно

Да, не може да се отрече: броят на хоспитализациите заради коронавирус е много висок. Що се отнася до диагнозите, експертите казват, че сравняването с други състояния, макар и интересно, не е кой знае колко полезно или показателно.

Докато повече от един милион души са хванали Covid през юли, приблизително 30 000 души са били диагностицирани с рак, а на около 17 500 е било казано, че имат деменция. Но тъй като Covid е силно заразен, поддържането на ниски числа е от ключово значение за ограничаване на разпространението на коронавируса. Ракът и деменцията не могат да бъдат предадени на други хора и е малко вероятно внезапно да отбележат скок, създавайки извънредна ситуация за NHS. И това е причината, въпреки сравнително ниската смъртност, някои експерти да подкрепят поддържането на ежедневната статистика за Covid.

„Ключовата разлика с другите заболявания е скоростта, с която се променят нещата“, казва професор Оливър Джонсън, директор на Института за статистически науки към Университета в Бристол.

Нека има пълна прозрачност

Общият консенсус не е да се премахнат числата, сочещи как се движи заболеваемостта от Covid, а да се въведат нови такива за други, също толкова заплашителни, здравословни състояния, за да се демонстрира общото натоварване на NHS във всеки един момент.
Според професор Дейвид Шпигелхалтер, статистик от университета в Кеймбридж: „От решаващо значение е здравните власти да демонстрират надеждност и един от основните начини това да стане е чрез прозрачност относно информацията, която стои в основата на политическите решения.“ Професор Джаки Касел се съгласява: „Става все по-ясно, че въздействието на тази пандемия не може да бъде оценено само по случаите на Covid, хоспитализации и смъртни случаи. Налице са огромно въздействие върху психичното здраве, проблеми с времето за изчакване за критични за живота грижи за пациентите със сърдечносъдови и онкологични заболявания, проблеми с отмяната на планови операции, влияещи на качеството на живот като например смяна на тазобедрена става. Докато се стремим да се възстановим от Covid, трябва също да следим и тези цифри."

Още по темата:

Близки на починали след ваксина разказаха историите им Здраве

Близки на починали след ваксина разказаха историите им

Неочаквани коментари под фейсбук апел на WXYZ 7 Action News взривиха мрежата

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното Здраве

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното

2-3 пъти седмично спокойни тренировки отдалечават хипертонията

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ” Здраве

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ"

Амбицията на dm e до 2025 г. почти всички опаковки на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали

Новите щамове ще носят имена на съзвездия Здраве

Новите щамове ще носят имена на съзвездия

В гръцката азбука има само 24 букви, а мутациите са много повече

Без повече мигрени - без повече главоболия Здраве

Без повече мигрени - без повече главоболия

Лечебните растения са най-основното средство да се справим с оплакванията

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте Здраве

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте

Съветите за добро самочувствие след 50 от Мари Рейнолдс

Има ли лек панацея? Здраве

Има ли лек панацея?

INFINITY стига до всички клетки, помага им да дишат, да се хранят и да се пречистват от токсини

Кожата жадува за даровете на родната земя Здраве

Кожата жадува за даровете на родната земя

Малката семейна фирма „Мемантикс” предлага козметика, забъркана с местни билки, домашно мляко и пчелен восък, по индивидуална рецепта за всеки, като в някогашните аптеки

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта Здраве

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта

Според премиера Джасинда Ардерн това е „единственият шанс" да се спре разпространението на заразата

В Русия изобретиха ваксина за прием през устата с вкус на кефир Здраве

В Русия изобретиха ваксина за прием през устата с вкус на кефир

Вкусният препарат на капсули е подходящ за деца и възрастни, ще се пие на 6 месеца

Здравето минава през корема Здраве

Здравето минава през корема

Висцералната терапия на проф. акад. Огулов пречиства блокажи и възстановява нормалната функция на вътрешните органи

Пламен Стефанов и Бети Бенчева: COCOSOLIS се роди с изгрева на слънцето Здраве

Пламен Стефанов и Бети Бенчева: COCOSOLIS се роди с изгрева на слънцето

Натуралната козметика на COCOSOLIS събужда сетивата и създава емоция от ползването й

Франк Медрано - бодибилдърът, който стана веган Здраве

Франк Медрано - бодибилдърът, който стана веган

„Мислех, че съм здрав и преди, но след като започнах растителната диета, започнах да се чувствам енергичен"

Да пуснем тока! Здраве

Да пуснем тока!

„Програма Нова клетка“ на Албина Фабиани, наричана още „българския биохакер“, прави чудеса със здравето

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част втора) Здраве

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част втора)

Progressive radio network громи фармацевтичните гиганти, съвременната медицина, медиите и задкулисните сделки на правителството на САЩ

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част първа) Здраве

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част първа)

Progressive radio network громи фармацевтичните гиганти, съвременната медицина, медиите и задкулисните сделки на правителството на САЩ