Подкрепете ни!
Здраве19 ноември 2021

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство?

Когато натрапчивата мисъл пречи на ежедневните ви дейности - потърсете лекар

кадър от сериала „Монк”
кадър от сериала „Монк"
Да бъдеш „обсебен“ от чистотата, конкретна видеоигра или любима знаменитост е често срещано и безобидно. Но ако тази мания засяга пряко рутинните дейности в ежедневието ви, пречи на вашите взаимоотношения, нарушава съня и апетита ви - това може да е признак на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР).

Чували ли сте някога някой да казва „Много съм ОКР“, за да опише своето настойчиво желание винаги да е идеално чист и спретнат? Независимо от стереотипите, които предопределят подобна чистоплътност и стерилност, това само по себе си не е признак на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) .

ОКР е доста повече от желание да поддържате чиста къща, да спазвате стриктно дневния си режим или да прочетете всичко, което можете за любима знаменитост. Това е хронично и дълготрайно състояние, психическо разстройство, белязано от неконтролируеми циклещи мисли или поведения, които трябва да се повтарят отново и отново, за да се потуши екстремната тревожност.

Ако не се лекува, ОКР може значително да засегне всяка област от живота на човек като се почне от училище и работа, от взаимоотношения и връзки, и се стигне до неспособността на човек да извършва нормалните ежедневните дейности. Понякога такъв болен може да се изолира напълно и да живее в пълна самота, заради страха, че близките му ще попречат той да изпълнява своите ритуали или да управлява симптомите си по други начини.

С други думи, има огромна разлика между това някой просто да има обсесия или да е с ОКР. Приликите свършват при единствената допирна точка на двете състояния - обсесивното мислене.

Какво означава да си обсесивен

„Това означава да имаш фиксация върху някого или нещо, независимо дали е идея, човек или физически обект", казва Гомати Бел, лицензиран съветник по психично здраве с богата терапевтична практика в Humantold в Ню Йорк.

„Това не е непременно лошо нещо - отбелязва клиничният психолог Джени Ип, основала Центъра за нова свобода в Лос Анджелис за лечение на хора с тревожни разстройства, включително OКР. - Ако фокусирането върху човек, песен или определена храна е приятно, тогава не е притеснително, обяснява тя."

„И дори когато една натрапчива мисъл причинява известно безпокойство, дори да се случва често - например някой проблем в работата или връзката - рядко този факт е обезпокоителен, освен ако състоянието не е придружено от натрапчиво поведение като броене, пеене или многократно миене на ръцете" - казва психологът Дорийн Доджън-Маги, автор на „Restart: Designing a Healthy Post-pandemic Life" .


Какво е да си с ОКР

„OКР включва два ключови компонента: обсесии - натрапчиви и разстройващи неволни мисли - които могат да се центрират върху произволен брой теми, включително страх от микроби, нужда да бъдете перфектни или страх, че нещо лошо ще се случи на някой, когото обичате" - обяснява д-р Ип.
Тези обсесии водят до принуди - повтарящи се поведения, направени, за да получите облекчение от тези тревожни натрапчиви мисли. Компулсивното поведение може да включва многократни проверки, измиване, броене, повтаряне, мислено преразглеждане или търсене на увереност от други хора, пояснява Ип.

Хората с ОКР са оковани в порочен и изтощителен цикъл. Те се чувстват контролирани от своите мании и натрапчиви действия, които следват. Дори когато знаят, че това са неразумни, дори смешни неща, те чувстват, че не могат да спрат. Не е изненадващо, че това често причинява трудности във взаимоотношенията. Партньори, родители, приятели, братя и сестри, учители, шефове трудно могат да разберат страшната война, която се води в главите на хората с ОКР, липсва всякаква съпричастност към проблемите им, защото никой няма техния опит, допълва д-р Доджън-Маги.

Как да различим едното от другото

Най-голямата и най-очевидна разлика между това да сте обсесивни и да имате ОКР се свежда до това дали манията пречи на ежедневното ви функциониране. „Ако не пречи на функционирането ви, това не е ОКР“, казва Ип. Но когато обсесивните мисли започнат да пречат на човек да извършва елементарни нормални човешки дейности или да предизвикват натрапчиво поведение, може би става дума за сериозно психическо разстройство" - пояснява Доджън-Маги.

Друга фина, но съществена разлика е, че чувството за контрол върху тези мисли и тежестта на обсесиите, които те предизвикват, са различни за хората с ОКР и за просто тревожните, склонни към обсесии. 

Дали манията е съчетана с принуда да се подчините на натрапчивата мисъл - също е ключова разлика между двете състояния. Бел предлага да се опитате да идентифицирате дали има натрапчиво поведение, което възниква във връзка или като отговор на обсесивна мисъл. Тя добавя, че е разумно да потърсите професионална подкрепа от психотерапевт или психиатър, ако борбата да заглушите заповедите в главата ви отнема повече от един час на ден и ви причинява значителен стрес като пречи на работа или социалния ви живот.

„Ако ежедневието ви е прекъснато от мислите или поведението ви в продължение на две седмици или повече, ако натрапчивото поведение, което „успокоява“ обсесиите, е потенциално вредно за вас или сте изложени на риск да си навредите, трябва да потърсите професионална помощ“, добавя Доджън-Маги.

Съвети 

Независимо дали става дума за проста, но досадна фиксация или диагностицирано ОКР, препоръка номер едно на Бел е да потърсите професионална помощ, ако изпитвате някакъв дистрес, за да можете да се научите да развивате положителни умения за справяне с това, което преживявате.

Срещите с терапевт, обучен за лечение на OКР и терапия за предотвратяване на експозиция и отговор (ERP), могат да са много полезни. В ERP сесия човек се изправя срещу своите тригери (източници на безпокойство) и се научава как съзнателно да избягва и да не се поддава на подтиците или натрапчивото поведение, които следват.

Техниките за заземяване - които могат да се използват почти по всяко време и навсякъде - са едно отлично средство за управление както на натрапчивите мисли, така и на склонностите към ОКР, казва Бел. Тя дава два примера. Единият е „Методът 5-4-3-2-1", който спомага за пренасочване на вниманието. Назовете пет неща, които виждате, четири неща, които чувствате, три неща, които чувате, две неща, чиято миризма усещате и вкуса на едно нещо, което опитвате. Друга техника за заземяване, която според Бел работи добре, е назоваването на обекти по категории: вкусове на сладолед, цветове, футболни отбори. 
Молитва и медитация са опции, неизменно включени в списъка за справяне с проблеми. 

Източник

Прочети всичко за професионалното прегаряне в този брой


Още по темата:

Учени недоумяват защо заразените с COVID-19 в Африка са малко Здраве

Учени недоумяват защо заразените с COVID-19 в Африка са малко

Най-новата хипотеза е, че много от африканците са преболедували малария

Ендобиогения лекува дори „нелечимото” Здраве

Ендобиогения лекува дори „нелечимото”

Камелия Димитрова оздравява от рак на шийката за 45 дни. Лекарят й д-р Шарбел Аби Шахин ще изнесе лекция на 27 ноември в София.

Черен кимион в борбата с ковид Здраве

Черен кимион в борбата с ковид

Всеки, приемал масло от семената, добавени към терапията, остава жив и оздравява по-бързо, сочи доклад на СЗО

И в Словакия локдаун за неваксинираните Здраве

И в Словакия локдаун за неваксинираните

Германия ще предприема локални мерки в районите с много новозаразени. Обмислят задължителна ваксинация за медиците.

„Най-ваксинираното“ място на земята отменя Коледа Здраве

„Най-ваксинираното“ място на земята отменя Коледа

Броят на новозаразените нараства в Гибралтар, Сингапур и Ирландия, където ваксинираните са над 90 процента

Какво още не знаем за хапчетата против COVID-19? Здраве

Какво още не знаем за хапчетата против COVID-19?

Резултати от клиничните изследвания предизвикват интерес, но детайлите около ефективността им все още са неясни

Тялото е електроцентрала Здраве

Тялото е електроцентрала

Как да бъдем здрави, жизнени и щастливи без концепции

Здраве, ум и етерични масла Здраве

Здраве, ум и етерични масла

Причината за заболяването се крие в гостоприемника, а не в причинителя

Българският антидот срещу COVID-19? Здраве

Българският антидот срещу COVID-19?

Имунният катализатор TERRA OXY е революционно откритие в борбата с всички патогени. Докато пиете капките, изчезват и други болести.

Здравето минава през корема Здраве

Здравето минава през корема

Висцералната терапия на проф. акад. Огулов пречиства блокажи и възстановява нормалната функция на вътрешните органи

Изследване от 2008 г.: Естествено придобит имунитет ни пази цял живот Здраве

Изследване от 2008 г.: Естествено придобит имунитет ни пази цял живот

Антителата на възрастни хора, преболедували Испанския грип през 1918 г., остават в бойна готовност

Великобритания одобри първото хапче за лечение на Covid Здраве

Великобритания одобри първото хапче за лечение на Covid

Прогноза: хоспитализациите и смъртните случаи ще намалеят наполовина с препарата на Merck

Ваксинирани и неваксинирани разпространяват у дома делта варианта еднакво Здраве

Ваксинирани и неваксинирани разпространяват у дома делта варианта еднакво

Имунитетът на ваксинираните пада след третия месец. Обмислят да го вдигат с бустерни ваксини

Исландия спря Moderna заради зачестили случаи на миокардит Здраве

Исландия спря Moderna заради зачестили случаи на миокардит

Science.news предлага списък от 30 научни публикации за естествения имунитет, които да споделите с работодатели, здравни служители и политици

Проф. д-р Андрей Чорбанов: Защо мерките са абсурдни, а зеленият сертификат излишен Здраве

Проф. д-р Андрей Чорбанов: Защо мерките са абсурдни, а зеленият сертификат излишен

Предлагам спешно въвеждане на здравна програма за изследване на населението за наличие на Т-клетъчен имунитет

Заплашват лекари, скептични към ваксината, че ще им отнемат лиценза Здраве

Заплашват лекари, скептични към ваксината, че ще им отнемат лиценза

В САЩ се появи нов термин - „медицински фашизъм"