Подкрепете ни!
ЗдравеСлави Славов, нутриционист, Здравословен център Vita Rama / 22 юли 2022

Целебната сила на поста

Когато човек си даде физическа, психическа и хранителна почивка, енергията му неутрализира болните и мъртви клетки, вредните бактерии и вируси и така се възстановява

Снимки: Добрин Кашавелов
Снимки: Добрин Кашавелов


За всяко живо същество има определен вид храна за неговата физиология. Човекът има заложени механизми да консумира повече растителна и по-малко животинска храна, но модерният начин на хранене и забързаният живот доведоха до неестествени храни и вкусове. А всичко това – до различни реакции, които наричаме болести. Ако болестта не се разглежда като част от възстановителните процеси на организма, сме обречени на провал. Колкото повече модерната медицина се опитва да потиска тези сигнали на тялото, толкова по-болни стават хората и се отклоняват от нормата за здраве. Но всяка стъпка към природосъобразен начин на живот ни връща към нормално здраве. Постът, последван от растителни храни – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни, семена и ядки, е основната част от промяната, която е нужна, ако искаме да живеем нормално и пълноценно.

СПАСИТЕЛЕН ПЛАН
Гладолечението е много повече от неядене: това са едновременно наука и изкуство, засягащи психологическите и емоционалните аспекти на живота ни. Постенето означава пълно въздържане от всякаква храна за определено време.

То е наблюдаван феномен в природата. Болното или раненото животно намира уединено място, за да се стопли, да е защитено от времето, в тишина и спокойствие. Там почива, пости, възстановява се без лекарства, превръзки, операция. В животинския свят гладуването е изключително важно не само когато животните са болни, но и по време на хибернация или естивация (сън през лятото в тропически климат). Някои животни гладуват по време на брачния сезон, други - като кърмят, трети след раждането. А някои птици постят, докато яйцата им се излюпят. Някои кучета и котки не ядат няколко дни, когато са на ново място.

Човечеството е практикувало пост през вековете от религиозни съображения, за самодисциплина, за политически цели и като средство за възстановяване на здравето. Само през последните векове концепцията, че трябва да ядем, за да поддържаме силата си, се превърна в утвърдена идея, заради която хората страдат повече от излишество, отколкото от недоимък.

Гладолечението като част от този възстановителен процес може да бъде спасителен план за всеки човек според физиологичното и менталното му състояние. За прочистване на организма обаче е задължителна консултацията със специалист с опит в природния начин на живот, за да се постигне максимална полза без риск. През последните десетилетия хората страдат от тежки дефицити на витамини, минерали, фибри и фитохимикали. Неконтролираният пост може да увеличи дефицитите или да намали положителните резултати от него. Затова е много важно да се прецени състоянието на човека. В практиката си съм помогнал на много хора по пътя на гладолечението, а лично аз прилагам различни водни и сухи пости вече повече от 20 години.

ЗАПАСИ В ТЯЛОТО
По време на гладолечението в тялото постоянно протичат различни метаболитни процеси, свързани с отпадъчни продукти – пикочна киселина, въглероден двуокис, амоняк, токсични серни съединения, креатини, твърди продукти от разграждането на пигменти като хемоглобин, неорганични соли като карбонати, бикарбонати и фосфати, отпадъчни материали на различни мъртви клетки. Основните източници на тези токсини идват от животинските и лошо преработените храни, нездравословните комбинации, многото рафинирани захари и преяждането. Получава се дисбиоза в червата, а тя води до растеж на патогенни бактерии и ендотоксини. Те пък – до инфекция, възпаление, пропускливост, навлизане на бактерии в кръвоносната система. Тези храни са богати на допълнителни вирусни частици и бактерии, токсични съединения като TMA, крайни продукти на гликацията, N-гликолилневраминова киселина, оксидиран холестерол, прекалено много мазнини, задържащи усвояването на други елементи, особено захарите, и др. Като се добавят алкохол, пестициди, хербициди, тежки метали, стрес и др., тялото се претоварва с отрови. Те инфектират здравите клетки и свръхактивират имунния отговор, който води до хронично възпаление в тялото. Тогава голяма част от нашата жизнена енергия се пренасочва да изчисти този боклук от тъканите. Когато човек си даде физическа, психическа и хранителна почивка, тази енергия се насочва да неутрализира различните болни, стари, мъртви и инфектирани клетки, вредните бактерии и вируси и така се ускорява възстановителният процес.

ВОДНО ГЛАДУВАНЕ
Водното гладуване включва въздържание от храна и напитки с изключение на чиста вода. Когато хранителните резерви са достатъчни за поддържането на живота и структурата на органите, това може да увеличи максимално лечебния потенциал.

По време на гладуването не се спира образуването на енергия. Докато хората гладуват, те дишат, сърцето пулсира, кръвта циркулира и органите продължават работата си по освобождаването на тъканите от отпадъци. Жизненоважните функции продължават дори и с леко намалена скорост. Клетките се възстановяват, раните се лекуват.

Всички прояви на живота – движение, отделяне, храносмилане, зависят от използването на материалите на тялото. Ако даден орган работи, той трябва да бъде снабден с нужните му вещества.

При липса на пресни източници тялото използва запасите си, с които заменя изразходваните. Докато то е в режим на глад, вградените резерви съдържат достатъчно хранителни вещества, за да издържи. В кръвта, лимфата, костите, костния мозък, телесните мазнини, черния дроб и жлезите се съдържат запаси от протеини, мазнини, захар, минерали и витамини, които могат да бъдат използвани по време на поста. Здравото тяло поддържа на склад адекватни хранителни резерви за няколко дни, седмици, дори по-дълго и ако липсва храна, черпи от резервите си, за да подхранва тъканите. Когато резервът се изразходва, се губи тегло.

Пример за това е далакът, който е вид голям лимфен възел с размерите на праскова и с формата на боб. Той е като филтър, но с много по-голям обхват. От една страна, 90% от старите кръвни клетки се филтрират в далака и се рециклират, когато животът им свърши, за да бъдат ползвани отново за захранване и поддържане на важните органи и системи.

Никое същество не може да живее дълго без храна, ако няма запас. Организмът няма да се увреди от гладните паузи, ако резервите са достатъчни за хранителните нужди на тъканите. Дори слабите хора имат запаси, които им помагат през този период и те да постят безопасно.

ЧУДОТО НА ЖИВОТА
Чрез процеса автолиза, постигнат чрез ензимите в тъканите, съхраняваните резерви се използват от жизненоважните тъкани, към които се пренасят от кръвта и лимфата. Биохимичният баланс може да бъде поддържан и дори възстановен по време на гладолечение и това прави поста полезен. Многобройни изследвания на животни показват, че недохранването удължава живота и подобрява здравето, за разлика от прехранването.

Жизненоважните тъкани на гладния организъм не се разрушават, тялото  отслабва, но губи от резервите, а не от тъканите. Гладуването не спира конструктивните процеси на живота, те продължават по забележителен начин. Ефективността на живия организъм при регулиране на разхода на ресурси по време на гладуване е едно от чудесата на живота.

Загубата на тегло зависи от характера и качеството на тъканите. Физическата активност, стресът, студът и лошите тъкани водят до по-бърза загуба на тегло и резерви. След първите няколко дни от глада глюкозата се губи по-бързо от всеки друг нутриент. Тогава тялото започва да изчерпва първия голям резерв гликоген, в по-малка степен се активират другите два процеса – липолиза (образуване на енергия от мазнини) и глюконеогенеза (образуване на глюкоза от аминокиселини и глицерол) и най-малко кетогенеза. С напредването на гладуването липолизата и кетогенезата се увеличават, а глюконеогенезата намалява, а така спадат и разходите на протеини. Тогава можем да кажем, че човек изпада в истинско здравословно кетосъстояние, защото набиращите все повече популярност кетодиети с животински храни са нездравословни и водят до сериозна интоксикация и дефицити.

ЛЕЧЕБНА КРИЗА
По време на гладолечението човек може да изпита дискомфорт, болка, нервност. Те могат да провокират постещия да се откаже и затова е добре да е наблюдаван от специалист, който е наясно какво се случва с тялото му. Дискомфортът постепенно отминава и човек се чувства по-лек и енергичен от преди. Заради процеса на елиминиране на токсините може да изпитаме различни негативни емоции, замайване, безсъние или сънливост, дори безсилие. Но тъканите се почистват и дискомфортът изчезва, тези симптоми са мимолетни и лечебната криза понякога трае едва няколко часа и рядко – около три дни.

Физическите явления по време на гладуването не трябва да предизвикват тревога – бял налеп по езика, лош вкус и дъх в устата...

Цялата статия е публикувана в брой 07/2022 г. на Списание 8Слави Славов е сертифициран нутриционист, специалист по здравословно хранене в Здравословен център Vita Rama. Завършил е магистратура по „Холистично здраве и лечение“ към University of Natural Health, САЩ. Преди това е завършил Икономическия университет – Варна. От 2005 г. Слави Славов активно допринася за развитието на здравословната система Vita Rama чрез включването в нея на различни иновации от сферата на детоксикацията, суровоядството, пълноценното растително и клетъчно хранене, както и процеса на бхакти йога като метод за пречистване и осъзнаване на духа.

Статията е част от водещата тема на актуалния брой (07/2022) на Списание 8 „Лечение с глад". Още в броя:
  • АДИ ЦАНОВА: ДИАГНОЗАТА РАК НЕ Е ПРИСЪДА. През 2014 г. от лекарите Милен разбира, че му остават шест месеца живот. Близо 8 години по-късно той е по-здрав от всякога.
  • СУХИЯТ ГЛАД: ЕФЕКТИВЕН, НО ОПАСЕН. Анна Гълъбова преодолява предракова лезия чрез сухoгладолечение и коренна промяна в светогледа
  • НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ. Това е истинската история на една жена, която побеждава рака. В битката нейни верни помощници са Гладът и Любовта.

Купете броя от тук


Да преборим вирусните нападения! Здраве

Да преборим вирусните нападения!

Как успешно да се противопоставим на атаките върху здравето си през есента и зимата

Чувството за вина води до дисфункция на щитовидната жлеза Здраве

Чувството за вина води до дисфункция на щитовидната жлеза

Никакви лекарства не могат да помогнат при силен гняв, който разяжда тялото

Тракеия – храни от древността Здраве

Тракеия – храни от древността

Добавки, вдъхновени от далечното ни минало, осигуряват всичко необходимо за здравето, включително така нужния силиций

AI може да открие диабет тип 2 с до 89% точност за няколко секунди Здраве

AI може да открие диабет тип 2 с до 89% точност за няколко секунди

На изкуствения интелект му трябват само няколко ваши изречения

Здравето започва от стомаха Здраве

Здравето започва от стомаха

Флора 10 е ново поколение синбиотик, който бързо възстановява чревния биом, най-важната предпоставка, за да бъдем здрави!

Доктор Биомастер предлага в едно две от най-ценните за здравето природни средства Здраве

Доктор Биомастер предлага в едно две от най-ценните за здравето природни средства

Куркуминът и маслото от коноп доказано влияят ползотворно на цялостното ни здраве

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.

Не спирайте кихавицата! Здраве

Не спирайте кихавицата!

Има различни начини, но учените съветват да не го правите, вижте защо

Истинското лице на „картонената“ чашка Здраве

Истинското лице на „картонената“ чашка

Маркетингов трик кара потребителя да мисли, че в продукта няма пластмаса

Прегарянето на майката – мит или реалност? Здраве

Прегарянето на майката – мит или реалност?

8 от 10 майки се сблъскват с това състояние, потънали в грижи по отглеждането на малките

Имплантириха клетки, произвеждащи инсулин, в окото на мишка Здраве

Имплантириха клетки, произвеждащи инсулин, в окото на мишка

Това може да стане голям научен пробив в лечението на диабет

8 факта за конопа и за куркумата Здраве

8 факта за конопа и за куркумата

Растенията, които може да спасят човечеството

8 неща, които трябва да знаем от самото начало за бебешкия сън Здраве

8 неща, които трябва да знаем от самото начало за бебешкия сън

Много неща в живота не са лесни, но само няколко са толкова важни както здравословния сън

Неочаквана опасност Здраве

Неочаквана опасност

5 популярни продукта, които могат да навредят на здравето

Как да отвърнете на удара, когато тревожността ви атакува Здраве

Как да отвърнете на удара, когато тревожността ви атакува

Концентрирайте се върху въртящ се предмет и си спомняйте

5 съвета за здравословен начин на живот Здраве

5 съвета за здравословен начин на живот

Следвайте ги и ще подобрите както физическото, така и психическото си здраве