Подкрепете ни!
Здраве23 август 2023

Тихата епидемия: как ежедневните токсини влияят на здравето ни

Естествени стратегии за противодействие

снимка: iStock
снимка: iStock


Ние съществуваме в епоха, белязана от забележителен напредък, но и от тревожни опасности за здравето. Токсините са навсякъде около нас – в околната среда, в одобрените от правителството продукти – храни, лекарства и емисии. Тази статия обяснява скритите рискове и дава няколко ефективни естествени стратегии за противодействие. 

Ескалиращата криза на хроничните заболявания

През последните две десетилетия честотата на хроничните заболявания рязко скача. Статистиката на Световната здравна организация разкрива тревожна траектория. Към 2021 г. на незаразните заболявания, включително сърдечно-съдови, рак, диабет и хронични респираторни заболявания, се дължат 70% от глобалните смъртни случаи. В началото на века този показател е бил 60%.

Все по-често изследователите признават сложната връзка между тези заболявания и токсините в околната среда. Излагането на множество синтетични и естествени вещества е свързано с множество здравословни проблеми – от хормонални смущения до невродегенеративни заболявания и рак. Вече има консенсус в медицинската общност, че тези токсини играят роля в стимулирането на нарастващото разпространение на хроничните заболявания.


5 често срещани токсини в околната среда

1. Глифозат
Този хербицид, основна съставка на „Раундъп“, се използва широко в селското стопанство. Въпреки ефикасността му в борбата с плевелите, въздействието на глифозата върху човешкото здраве поражда сериозни опасения. Изследванията го свързват с различни заболявания, включително ендокринни смущения и някои видове рак. Притеснително е, че дори ниско ниво на излагане може да увеличи риска от болест, което предполага, че остатъците му в храната може да са по-вредни, отколкото се смяташе досега. Като се има предвид глобалната зависимост от базираните на глифозат хербициди, присъствието му в нашата хранителна система представлява всеобхватна заплаха.

2. Живак
Излагането на живак крие сериозни рискове за здравето. Тимеросалът, съединение, съдържащо живак, използвано като консервант в някои ваксини, е спорен въпрос. Въпреки че тимерозалът е премахнат в много страни поради потенциални рискове, някои ваксини и фармацевтични продукти все още може да го съдържат. Друг източник на живак са зъбните амалгами, широко използван материал за зъбни пломби. Проучванията свързват живака с неврологични увреждания, бъбречни заболявания и автоимунни заболявания.

3. Олово
Въпреки усилията за минимизиране на излагането на олово, този тежък метал продължава да представлява риск за здравето. Един често срещан източник е замърсената вода в резултат на остаряла инфраструктура и водопроводни инсталации, съдържащи олово. Излагането на олово е особено пагубно за децата, те са застрашени от неврологични увреждания, затруднения в обучението и нарушен растеж.

4. Фталати и парабени
Тези химикали са често срещани в продуктите за лична хигиена. Фталатите се използват за увеличаване на гъвкавостта на пластмасите, а парабените действат като консерванти. Те са разпространени повсеместното и много хора са изложени на техните поразии ежедневно. Изследванията свързват тези химикали с ендокринни смущения, намалена плодовитост и повишен риск от някои видове рак. 

5. Летливи органични съединения (ЛОС)
ЛОС са химикали, отделяни като газове от различни домакински продукти, като бои, лакове и почистващи продукти. Тези съединения могат да допринесат за лошо качество на въздуха в затворени помещения, което води до дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие и гадене. Дългосрочното излагане може да доведе до по-сериозни последици – включително увреждане на черния дроб, бъбреците и централната нервна система, а за някои ЛОС се предполага или се знае, че причиняват рак при хората.

Естествени стратегии за противодействие

Изберете за менюто си органични храни. Те се отглеждат без синтетични пестициди. Е, малко по-скъпи са, но здравето ни е най-ценно.
Минимизирайте излагането на живак. Обърнете внимание на видовете риба, които консумирате. По-големите хищници като риба тон и риба меч обикновено имат по-високи нива на живак. Когато е възможно, изберете ваксини без тиомерсал, особено за деца и бременни жени. За стоматологична работа обсъдете с вашия зъболекар използването на алтернативи без живак на зъбните амалгами.
Филтрирайте водата си. Инвестирането в качествен воден филтър може да бъде решаваща стъпка към намаляване на излагането ви на токсични вещества. Уверете се, че избраният от вас продукт е сертифициран за премахване на специфичните замърсители, открити във вашето местно водоснабдяване. Сменяйте редовно филтърните патрони.
Изберете естествени продукти за лична хигиена. За да намалите излагането на фталати, парабени и други вредни химикали, помислете за преминаване към естествени продукти за лична хигиена. 
Качеството на въздуха в помещенията. Намаляване на излагането на ЛОС и други замърсители на въздуха на закрито може да се постигне чрез подобряване на вентилацията и избор на продукти с ниско или без съдържание на ЛОС. Пречиствателите на въздуха също са вариант. Някои стайни растения са естествени филтри, потърсете такива. 

Естествена детоксикация на тялото

Пълното избягване на токсините от околната среда е почти невъзможно. Но е възможно да подпомогнем естествените процеси на детоксикация на тялото. Това може да включва редовна физическа активност (токсините се елиминират чрез потта), която поддържа цялостното метаболитно здраве. Хидратацията също е от съществено значение за поддържане на бъбречната функция – друг важен път за елиминиране на токсините.

Включете в менюто си кръстоцветни зеленчуци, като броколи и зеле, съдържащи съединения, облекчаващи работата на големия чистач – черния дроб. Храните, богати на фибри, балансират перисталтиката.

Редовното използване на сауна също е добра идея за изкарване на отровите от нас чрез потене. Но е желателно преди това да се консултирате с лекар доколко този избор е подходящ за вас.

Източник  

Още по темата:

Когато храната замества справянето с болните чувства Здраве

Когато храната замества справянето с болните чувства

6 начина да преодолеем емоционалното хранене

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа Здраве

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа

Литературен обзор и представяне на продукт за имунна подкрепа – Протектил /Protectill

Започни йога у дома Здраве

Започни йога у дома

Една година йога разрешава много повече психични проблеми, отколкото 7 години психотерапия, твърди създателката на първото онлайн йога студио Мими Дончева

Заземяване, заземяване, заземяване Здраве

Заземяване, заземяване, заземяване

Ходенето бос подобрява съня, намалява болката, укрепва имунната система, понижава кръвното

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“ Здраве

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“

Всеки, който се интересува от природната медицина, може да присъства на лекции, посветени на темата

Какво се опитва да ви каже болката Здраве

Какво се опитва да ви каже болката

Три начина да се вслушаме в тялото си и да си помогнем

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче! Здраве

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче!

Българката Елина Нушева оздравява от тежка болест благодарение на съветите на холистичния лекар

Сбъдната мечта Здраве

Сбъдната мечта

L’Erbolario е проект на двама влюбени да създадат истинска натурална козметика

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron Здраве

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron

За Еньовден Bilka Lifestyle представи новата си слънчева серия, базирана на най-българските и доказано ефективни съставки

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер Здраве

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер

Честите затруднения при изразяване на мисълта може да са първият знак за деменция

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест Здраве

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест

След обилните дъждове те са много и навсякъде, какво да правим, ако прихванем лаймска болест

Приказни аромати Здраве

Приказни аромати

Валентина сътворява омайни натурални парфюми и ни учи как благоуханията променят живота

Австралия легализира психеделичните терапии Здраве

Австралия легализира психеделичните терапии

С екстази ще се лекува посттравматично стресово разстройство, а с магически гъби – депресия

СЗО ще обяви аспартама за канцероген? Здраве

СЗО ще обяви аспартама за канцероген?

Производителите на подсладители и на диетична кола са на нокти

Подари (си) масаж „Миели“! Здраве

Подари (си) масаж „Миели“!

Студиото е най-харесваното в София, защото екипът му се грижи за всеки според нуждите, а сърцата им побират цялата Вселена