Подкрепете ни!
Здраве23 август 2023

Тихата епидемия: как ежедневните токсини влияят на здравето ни

Естествени стратегии за противодействие


снимка: iStock
снимка: iStock
Ние съществуваме в епоха, белязана от забележителен напредък, но и от тревожни опасности за здравето. Токсините са навсякъде около нас – в околната среда, в одобрените от правителството продукти – храни, лекарства и емисии. Тази статия обяснява скритите рискове и дава няколко ефективни естествени стратегии за противодействие. 

Ескалиращата криза на хроничните заболявания

През последните две десетилетия честотата на хроничните заболявания рязко скача. Статистиката на Световната здравна организация разкрива тревожна траектория. Към 2021 г. на незаразните заболявания, включително сърдечно-съдови, рак, диабет и хронични респираторни заболявания, се дължат 70% от глобалните смъртни случаи. В началото на века този показател е бил 60%.

Все по-често изследователите признават сложната връзка между тези заболявания и токсините в околната среда. Излагането на множество синтетични и естествени вещества е свързано с множество здравословни проблеми – от хормонални смущения до невродегенеративни заболявания и рак. Вече има консенсус в медицинската общност, че тези токсини играят роля в стимулирането на нарастващото разпространение на хроничните заболявания.


5 често срещани токсини в околната среда

1. Глифозат
Този хербицид, основна съставка на „Раундъп“, се използва широко в селското стопанство. Въпреки ефикасността му в борбата с плевелите, въздействието на глифозата върху човешкото здраве поражда сериозни опасения. Изследванията го свързват с различни заболявания, включително ендокринни смущения и някои видове рак. Притеснително е, че дори ниско ниво на излагане може да увеличи риска от болест, което предполага, че остатъците му в храната може да са по-вредни, отколкото се смяташе досега. Като се има предвид глобалната зависимост от базираните на глифозат хербициди, присъствието му в нашата хранителна система представлява всеобхватна заплаха.

2. Живак
Излагането на живак крие сериозни рискове за здравето. Тимеросалът, съединение, съдържащо живак, използвано като консервант в някои ваксини, е спорен въпрос. Въпреки че тимерозалът е премахнат в много страни поради потенциални рискове, някои ваксини и фармацевтични продукти все още може да го съдържат. Друг източник на живак са зъбните амалгами, широко използван материал за зъбни пломби. Проучванията свързват живака с неврологични увреждания, бъбречни заболявания и автоимунни заболявания.

3. Олово
Въпреки усилията за минимизиране на излагането на олово, този тежък метал продължава да представлява риск за здравето. Един често срещан източник е замърсената вода в резултат на остаряла инфраструктура и водопроводни инсталации, съдържащи олово. Излагането на олово е особено пагубно за децата, те са застрашени от неврологични увреждания, затруднения в обучението и нарушен растеж.

4. Фталати и парабени
Тези химикали са често срещани в продуктите за лична хигиена. Фталатите се използват за увеличаване на гъвкавостта на пластмасите, а парабените действат като консерванти. Те са разпространени повсеместното и много хора са изложени на техните поразии ежедневно. Изследванията свързват тези химикали с ендокринни смущения, намалена плодовитост и повишен риск от някои видове рак. 

5. Летливи органични съединения (ЛОС)
ЛОС са химикали, отделяни като газове от различни домакински продукти, като бои, лакове и почистващи продукти. Тези съединения могат да допринесат за лошо качество на въздуха в затворени помещения, което води до дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие и гадене. Дългосрочното излагане може да доведе до по-сериозни последици – включително увреждане на черния дроб, бъбреците и централната нервна система, а за някои ЛОС се предполага или се знае, че причиняват рак при хората.

Естествени стратегии за противодействие

Изберете за менюто си органични храни. Те се отглеждат без синтетични пестициди. Е, малко по-скъпи са, но здравето ни е най-ценно.
Минимизирайте излагането на живак. Обърнете внимание на видовете риба, които консумирате. По-големите хищници като риба тон и риба меч обикновено имат по-високи нива на живак. Когато е възможно, изберете ваксини без тиомерсал, особено за деца и бременни жени. За стоматологична работа обсъдете с вашия зъболекар използването на алтернативи без живак на зъбните амалгами.
Филтрирайте водата си. Инвестирането в качествен воден филтър може да бъде решаваща стъпка към намаляване на излагането ви на токсични вещества. Уверете се, че избраният от вас продукт е сертифициран за премахване на специфичните замърсители, открити във вашето местно водоснабдяване. Сменяйте редовно филтърните патрони.
Изберете естествени продукти за лична хигиена. За да намалите излагането на фталати, парабени и други вредни химикали, помислете за преминаване към естествени продукти за лична хигиена. 
Качеството на въздуха в помещенията. Намаляване на излагането на ЛОС и други замърсители на въздуха на закрито може да се постигне чрез подобряване на вентилацията и избор на продукти с ниско или без съдържание на ЛОС. Пречиствателите на въздуха също са вариант. Някои стайни растения са естествени филтри, потърсете такива. 

Естествена детоксикация на тялото

Пълното избягване на токсините от околната среда е почти невъзможно. Но е възможно да подпомогнем естествените процеси на детоксикация на тялото. Това може да включва редовна физическа активност (токсините се елиминират чрез потта), която поддържа цялостното метаболитно здраве. Хидратацията също е от съществено значение за поддържане на бъбречната функция – друг важен път за елиминиране на токсините.

Включете в менюто си кръстоцветни зеленчуци, като броколи и зеле, съдържащи съединения, облекчаващи работата на големия чистач – черния дроб. Храните, богати на фибри, балансират перисталтиката.

Редовното използване на сауна също е добра идея за изкарване на отровите от нас чрез потене. Но е желателно преди това да се консултирате с лекар доколко този избор е подходящ за вас.

Източник  

Още по темата:

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори Здраве

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори

Това е едва третата подобна трансплантация в САЩ и първата при онкоболен

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин Здраве

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин

Знаете ли какво е стрес? Този настоящ момент, който имате, не ви харесва. Искате да се отървете от нещо, което не желаете и желаете нещо, което нямате...

Хъркането – предупредителен знак за хипертония Здраве

Хъркането – предупредителен знак за хипертония

Ако то продължава през 20% от нощта, вероятно става дума за нелекувано високо кръвно

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ Здраве

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ

През 50-те години на миналия век FDA счита съставката за безопасна

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС Здраве

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС

Холистичният център в Сливен търси учени и съмишленици, за да разпространи революционното откритие – наночастици, които спасяват животи

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата Здраве

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата

Фондация „За един чист живот“ започва информационна кампания за родители на тийнейджъри

Диабетът е възпалително заболяване Здраве

Диабетът е възпалително заболяване

Затлъстяването води до хронично системно възпаление и инсулинова резистентност

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има! Здраве

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има!

„Брезза ди колори“ предлага природосъобразни, красиви и здравословни мазилки

Хармонизатори за дома и хората Здраве

Хармонизатори за дома и хората

С тях подобряваме жизнената енергия около нас, базирайки се на древен фън шуй и съвременни методи

Витаминът, без който не можем Здраве

Витаминът, без който не можем

Недостигът на витамин Д носи със себе си най-тежките заболявания

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми Здраве

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми

Случаите в САЩ са стотици годишно, в Европа инфекцията се среща рядко

СЗО: Без глобален пандемичен пакт! Здраве

СЗО: Без глобален пандемичен пакт!

Провалиха се преговорите между 194 държави

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“