Подкрепете ни!
Здраве23 април 2024

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи


снимка: iStock
снимка: iStock
С наближаването на лятото не е нужно да ни се напомня урокът, който сме научили отдавна: слънцезащитен крем, ако може с фактор 50+, на сянка в най-горещите часове на деня, за да избегнем изгаряне, бръчки и рак на кожата. Но дали няма да се обърне плочата? Появяват се нови и нови становища, оборващи предишните. За това разказва dailymail.co.uk

Неоспорими са фактите, че слънчевите лъчи помагат на кожата ни да произвежда витамин Д, подобряват психичното ни здраве, полезни са за зрението и регулират телесния ни часовник – влияят благотворно на всички функции на тялото ни, включително и понижават кръвното налягане. Водещи експерти все по-често издигат тезата, че трябва да се излагаме на слънце за кратко всеки ден – без слънцезащитен крем. Последното мнение сред учените е, че липсата на слънце причинява повече смъртни случаи, отколкото прекомерното използване на плажа.
„Твърде дълго дерматолозите са били фокусирани върху рака на кожата. Това означава, че не сме обмислили задълбочено и правилно всички ползи за здравето от слънчевата светлина за всички нас“, казва Ричард Уелър, професор по медицинска дерматология в Университета в Единбург и почетен консултант дерматолог в NHS Lothian.
Според новите тенденции съветите за безопасност при слънчеви бани трябва да бъдат съобразени с тена на кожата. Хората с по-тъмен тен нямат толкова голяма нужда от слънцезащитни продукти. Както обяснява д-р Дерик Филипс, дерматолог-консултант в Лондон и говорител на British Skin Foundation: „В миналото нашите послания за безопасност се комбинираха в едно: всеки трябва да се покрива и всеки трябва да носи слънцезащитен крем с висок фактор. Но всичко е много по-сложно“.

Има случаи, в които хората с по-тъмен тен, получават рак на кожата на места по тялото, които не са били изложени на слънце. Въпреки това на всички поголовно се препоръчваше крем с висок фактор, а както се оказва – това изобщо не би ги предпазило от тези видове рак.

Анализ на QIMR Berghofer Medical Research Institute в Бризбейн, твърди, че излагането на слънце може да бъде както вредно, така и полезно за здравето и че рисковете се различават в различните групи. Ан Къст, професор по епидемиология на рака в университета, казва пред Good Health, че признаването на различните въздействия върху различните групи хора е „промяна в мисленето“. „На хората по-тъмна кожа вече не се казва, че имат нужда от рутинна защита от слънце“.

Ползите от плаж за тях надвишават рисковете. Те имат нисък риск от рак на кожата, но висок риск от дефицит на витамин D.  За всеки със светла кожа, рисковете от излагане на слънце по отношение на рак на кожата все още надвишават ползите от дозите витамин Д - така че защитата от слънце все още се препоръчва, е мнението на Къст.
„Истината е, че повечето хора не се нуждаят от много слънце“, казва професор Къст. „На повечето места в Австралия през лятото по-светлите типове кожа се нуждаят само от няколко минути излагане на слънце на ден, за да произвеждат достатъчно витамин Д. През зимата може да ви е необходим час на места по-далеч от екватора.“
„По-рано разглеждахме само вредата, която слънчевата светлина може да причини, и смятахме, че всички цветове на кожата реагират по един и същи начин – но и двете предположения са неверни“, допълва той.

„Общият съвет на дерматолозите досега е грешен – липсата на излагане на слънце причинява повече смъртни случаи, отколкото самото излагане на слънце“, твърди професор Уелър. Той цитира проучване от 2014 г. в Journal of Internal Medicine, което анализира данни от повече от 29 000 жени в Швеция и заключава, че избягването на слънчева светлина води до по-висока обща смъртност.

Професор Уелър казва, че склонността ни да си набавяме слънчева светлина и витамин Д за две седмици някъде по морето през лятната ваканция е вредна и това води до изгаряния. „Вместо това трябва да се стремим към кратко излагане на слънце без защита всеки ден – ползите са много, а рискът – нисък“, допълва той.

Изследване на Манчестърския университет издига хипотезата, че десет до 15 минути излагане на слънце дневно през пролетта и лятото трябва да осигури достатъчно витамин Д, за да се избегне дефицит през цялата година. За по-мургавите за същия ефект, ще са нужни 25 до 40 минути. 

Блокира ли слънцезащитният крем производството на витамин Д?

„В лабораторни изследвания има някои доказателства, че слънцезащитните продукти могат да намалят производството на витамин Д“, казва професор Къст. „Но в проучванията в реалния живот това не е така – вероятно защото не прилагаме достатъчно дебел слой“, уточнява той.
И все пак, време ли е някои хора да обмислят намаляване на рутинната употреба на слънцезащитни продукти? „Зависи за какво ползвате слънцезащитен крем“, казва професор Уелър. Той казва, че това е „дилема, пред която е изправен“, тъй като „SPF продуктите предпазват от изгаряне и рак, но блокират много от предимствата. Изводът е: трябва да се избягва изгарянето.

Повече за ползите от витамин Д научете от разговора ни с инж. Пламен Бенински


Още по темата:

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори Здраве

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори

Това е едва третата подобна трансплантация в САЩ и първата при онкоболен

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин Здраве

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин

Знаете ли какво е стрес? Този настоящ момент, който имате, не ви харесва. Искате да се отървете от нещо, което не желаете и желаете нещо, което нямате...

Хъркането – предупредителен знак за хипертония Здраве

Хъркането – предупредителен знак за хипертония

Ако то продължава през 20% от нощта, вероятно става дума за нелекувано високо кръвно

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ Здраве

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ

През 50-те години на миналия век FDA счита съставката за безопасна

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС Здраве

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС

Холистичният център в Сливен търси учени и съмишленици, за да разпространи революционното откритие – наночастици, които спасяват животи

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата Здраве

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата

Фондация „За един чист живот“ започва информационна кампания за родители на тийнейджъри

Диабетът е възпалително заболяване Здраве

Диабетът е възпалително заболяване

Затлъстяването води до хронично системно възпаление и инсулинова резистентност

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има! Здраве

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има!

„Брезза ди колори“ предлага природосъобразни, красиви и здравословни мазилки

Хармонизатори за дома и хората Здраве

Хармонизатори за дома и хората

С тях подобряваме жизнената енергия около нас, базирайки се на древен фън шуй и съвременни методи

Витаминът, без който не можем Здраве

Витаминът, без който не можем

Недостигът на витамин Д носи със себе си най-тежките заболявания

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми Здраве

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми

Случаите в САЩ са стотици годишно, в Европа инфекцията се среща рядко

СЗО: Без глобален пандемичен пакт! Здраве

СЗО: Без глобален пандемичен пакт!

Провалиха се преговорите между 194 държави

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им