Подкрепете ни!
ИзкуствоМихаела Ценкова / 22 март 2020

В света на книгите, когато другият е затворен

Нашите литературни предложения по време на карантина

Снимка: iStock
Снимка: iStock
Докато не можем да се докосваме в реалността, то нека попътуваме на крилете на въображението с помощта на доброто писателско перо. Решихме да подберем един чисто субективен списък от четива, с които можете да прекарате време на четири очи, докато се намирате зад крепостните стени на вашия замък. Насрочете си среща със старите познайници Мегре, Поаро и Холмс, както и всички техни остроумни колеги от жанра. Опийте от бълбукащото шампанско за сетивата с разказите на Чехов. Разсмейте се до сълзи с 12-те стола на Илф и Петров. Подарете си един „Безкраен празник“, викайки с пълен глас в името на любовта, виното, вкусната храна и живота.

„Светът е прекрасно място и си струва да се борим за него“, казва Хемингуей - в случая, стоейки си у дома в компанията на интересни събеседници. Списъкът ни е дълъг, затова го и разделихме на две - очаквайте скоро и втората част.

Започваме с внимание към всички, на които им се налага да спазят мотото - „Да оцелееш като родител“ – първа и втора част от изпитанието да бъдеш майка, нинджа, готвачка и ходещ отговор на всички земни и неземни въпроси, които един малчуган може да ти зададе. Авторките са две остроумни пораснали момичета, които разсмиват с техните истински истории от кухнята, колата, хола и детската площадка. Това са Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова – създателките на сайта Майко Мила! Карантината за родителите може да бъде истинско изпитание, което 100% ще вдъхнови авторките за още много разкази с неочакван край.„Sapiens. Кратка история на човечеството“
и „Homo Deus. Кратка история на бъдещето“ на Ювал Харари. Кратки, кратки, ама не съвсем, но дори и да избягвате учебниците, заради неврози от детството, то авторът наистина е приятелски настроен, що се отнася до обясненията. Надуха ни се главите за тези две наистина изключително полезни и приятни за четене книги, дошли от издателство „Изток-Запад“. Благодарим на Харари, че ни дава поглед отвисоко на света и човека в него. И ако случайно започнете да спорите с писателя, защото се усеща леко мизантропското му отношение, не се колебайте да го направите, все пак под карантина всеки има правото да си говори и сам – в случая с умен събеседник.Като сме тръгнали да се учим, ето едно ново заглавие. „Тялото – Наръчник за употреба“ от Бил Брайсън идва тъкмо навреме от Ciela, за да си припомним туй-онуй за нашия микрокосмос, пък току-виж спрем да бъркаме вирусите с бактериите. На достъпен език авторът ни разхожда из нашия организъм, без срам и с прилична доза хумор. А за многознайковците има и библиография, която е от цели 13 страници,  задълбаващи навътре в науката.


Тялото обаче е само обвивката на една по-фина материя – душата. „Непосилната лекота на битието“ е може би най-известният философски роман на Милан Кундера. Необичайната история на неговия Томаш каца на рафта ни благодарение на изд. Colibri. Подпираме се на брадичка и се впускаме в размислите за свободата, повторяемостта, безкрайността, идеалите, морала... Спокойно, Томаш е лекар, а Кундера ще докосва внимателно сетивата. Диагнозата ще е лека меланхолия, но след като излезете от разказа ще се усмихнете. Не е нужно да казваме, че Кундера пише разкошно, нали?„Одисей“
Джеймс Джойс – Тадададам... Какво по-подходящо време за една книга, към която може би трудно бихме се наканили да подходим, освен в период, когато се радваме на слънцето само от прозореца. Да прекараме един дъъълъг ден през лятото на 1904 година заедно с Леополд Блум. Ще се срещнем с многото оригинални идеи на автора и неговите майсторски похвати. И не се притеснявайте, ако не успеете да прочетете книгата от първия път до край, няма да сте единствени.Фантазията не може да бъде поставена в граници, нито волята на духа може да бъде спряна от това да се учи, познава и среща различни светове. За да пътуваме и когато сме у дома, ви препоръчваме една нова българска книга. „Куфарът на брат ми“ или 22 истории за пътя. Какви мисли носят всички тези пътешественици, чиито разкази ни отвеждат из целия свят? Една книга, описваща значението на думата дом, разказ за емиграцията на тялото и емиграцията на душата, за паспортите и границите. Невена Дишлиева-Кръстева, вдъхновител на този интересен сборник, е успяла да побере спомените и красивите редове от автори като Георги Господинов, Капка Касабова и Иво Иванов в поредното издателско бижу на ICU.И като стана дума за пътешествия и оцеляване не можем да не се сетим за „Шантарам“ – дълъг, напоителен, вълнуващ, пренасящ ни в Индия, роман по истински събития от живота на самия автор Грегъри Дейвид Робъртс. Между страниците му ще се запознаем със свободата и нейната цена, ще се впуснем в един луд живот, отивайки там, където може би не бихме имали смелостта да стъпим. В приказната страна се случват чудеса и редица противоречия пред мисълта, а само душата може да намери изхода от този лабиринт.Все пак не може да не споменем едно тематично четиво, плюс това няма как и да минем без Маркес. Да, сетихте се – „Любов по време на холера“. Няма нужда от пояснения, защото или обикваш Маркес още от първия ред и завинаги, или не.Отново в света на испаноезичната литература и пак не толкова далеч от ситуацията, в която изживяваме нежния сблъсък с близките у дома, ви представяме една наша любима история, в която предците живеят наравно с живите, а някъде там виждаме и образа на Пабло Неруда... „Къщата на духовете“. Романът на Исабел Алиенде надниква в семейния свят на четири поколения. Но това не е обикновена сага, а картина, която се разгръща бавно и завладяващо на фона на бурните исторически събития в Чили през миналия век. Невероятният език на Алиенде рисува човека с неговите дълбоки неизречени тайни, страсти и политически позиции. И няма как да е черно-бяло във вселената на магическия реализъм.Продължаваме със „Сянката на вятъра“ – Барселона – тази на Карлос Руис Сафон – енигматична, примамлива, раздирана от война, от невидими битки, от обич, смелост, жертва... Отваряме вратите на една книжарница, за да отидем там, където оживяват забравените книги. Няма да ви кажем нищо повече, освен че Сафон успява да ни накара да обикнем героите му и да извървим с тях шеметното приключение до край.

Какво да НЕ четем в период на карантина, ако, разбира се, не сме мазохисти:
 „Чумата“ на Албер Камю, която може би ще надмине популярността и на тоалетната хартия през идния месец. „1984“ или „Фермата“ на Оруел, „Щамът Андромеда“ от Майкъл Крайтън, „Дневник на чумавата година“ от Даниел Дефо, „Слепота“на Жозе Сарамаго или затворените герои на Кинг в „Сияние“ и „Мизъри“...

Още по темата:

Искам да живея като беден човек с пари Изкуство

Искам да живея като беден човек с пари

139 години от рождението на Пабло Пикасо

Ние не понасяме хора със същите недостатъци като нашите Изкуство

Ние не понасяме хора със същите недостатъци като нашите

Десетте най-често цитирани мисли от Оскар Уайлд

Ст. Стратиев: У нас свестните считат за луди. Още от времето на Ботев. Изкуство

Ст. Стратиев: У нас свестните считат за луди. Още от времето на Ботев.

Българският модел е неунищожаем. С него ще бъде свършено, когато всички отидем в Канада. Както ще бъде свършено и със самата Канада.

И нека бъде твоят край една усмихната мечта Изкуство

И нека бъде твоят край една усмихната мечта

104 години от трагичната кончина на Димчо Дебелянов

Знаеш ли, мисленето е второто най-приятно нещо Изкуство

Знаеш ли, мисленето е второто най-приятно нещо

Паскал Мерсие: Дали човек чете или не чете - това веднага се забелязва

Кен Киси: Лицата се разпиляват в мъглата като конфети Изкуство

Кен Киси: Лицата се разпиляват в мъглата като конфети

85 години от рождението на автора на епохалния роман „Полет над кукувиче гнездо"

Академия Музика приема нови кандидати Изкуство

Академия Музика приема нови кандидати

Специално музикално образование не е задължително!

Благодаря ти, Господи, за моя прекрасен живот! Изкуство

Благодаря ти, Господи, за моя прекрасен живот!

130 години от рождението на Агата Кристи

Честит юбилей - Антон Дончев на 90 години! Изкуство

Честит юбилей - Антон Дончев на 90 години!

„Когато отчаяние залее сърцето ти, вдигни поглед към небето. Там винаги летят птици. И помни, че една от тях носи благата вест.” из „Време разделно”

Нови изисквания към филмите в борбата за Оскари от 2024 г. Изкуство

Нови изисквания към филмите в борбата за Оскари от 2024 г.

Академията задължава екипите да приемат хора от редки етноси, с физически увреждания и с всякаква сексуална ориентация

С единия крак съм в гроба и не желая да ми настъпват другия Изкуство

С единия крак съм в гроба и не желая да ми настъпват другия

50 години от смъртта на нобеловия лауреат - мъдреца Франсоа Мориак

Какъв е смисълът на любовта? Изкуство

Какъв е смисълът на любовта?

Покъртителната история за безкористната любов между Едит Пиаф и Тео Сарапо

4-5 август 2026-а: Ще паднат тихи дъждове... Изкуство

4-5 август 2026-а: Ще паднат тихи дъждове...

100 години от рождението на Рей Бредбъри

Андрю Лойд Уебър изпробва оксфордската ваксина върху себе си Изкуство

Андрю Лойд Уебър изпробва оксфордската ваксина върху себе си

Каузата му е театрите, които сега загиват, да се напълнят отново безопасно за хората