Подкрепете ни!
ИзкуствоД-р Ирина Шопова, психиатър / 10 септември 2021

Музикотерапия с Димаш Кудайберген

Той е роден с дарбата на лечител. Три психиатрични клиники вече включват песните му в лечението на пациенти.

Музикотерапия с Димаш Кудайберген
Един ден при опита си да отворя линк, изпратен от мой приятел и колега, най-ненадейно на монитора ми се появи образът на непознато момче с дълга роба и надпис на екрана „Олимпико“.

Въпреки че обикновено не го правя, този път отворих предложението. Видяното и чутото ме порази. До момента не бях слушала глас с такова звучене и диапазон. След като преминах през достатъчно песни от творчеството на Димаш и се разрових в доста форуми, установих, че пътят на хората към него преминава през определени етапи и етапите са еднотипни за всички негови привърженици. Като резултат, както се изрази един от феновете му, човек се сдобива с „еднопосочен билет“.
Но билет към какво?!

Чудото Димаш Кудайберген вълнува толкова силно, че искаш да го слушаш непрекъснато. Въздействието на песните му е толкова мощно, че напоследък лекари от цял свят се съсредоточават върху музиката му.


Четейки и анализирайки, разбрах, че хората са привлечени от нещо повече от хубавата музика. Нещо, на което се натъквам за първи път в професионалната си практика и което ме заинтригува.
Значителна част от неговите dears, както Димаш Кудайберген нарича своите поклонници, споделят, че изпитват душевно облекчение, когато слушат изпълненията му. Блогър от САЩ възкликна: „Песните на Димаш трябва да се пускат в психиатричните клиники. Имаш депресия, прескрипцията е Димаш три пъти дневно!“.
Започнах собствено проучване.

Зависими към гласа му
Сред източните култури съществува познание за лечение чрез песен и подбрани хора биват обучавани на това изкуство. В западното общество музикотерапията също е застъпена практика. И то не само в психиатричните клиники, а и в такива с педиатрична и онкологична насоченост.

Днес полето на въздействието на музиката е разширено. Преди време например беше съобщено, че служител на водохранилището в София пуска класическа музика в помещенията, разчитайки да активира паметта на водата, доказателства за каквато отдавна съществува
Но защо хората получават облекчение, когато слушат Димаш? Защо много от тях стават „зависими“ към гласа му, както сами определят състоянието си? Въздействието би могло да се определи на няколко нива. Емоционално или психологично, биологично или неврорецепторно, генетично, вибрационно енергийно, а може би и нещо, надхвърлящо стандартното познание.


На първо място, разбира се, е удоволствието от невероятните вокални и артистични дадености на Димаш.
Обаянието на неговия глас и начинът, по който преживява всяка песен, за да я извади от душата си и да я даде на публиката. Той буквално омагьосва хората.  

Възстановява ДНК?
Пристрастяването или зависимостта има два компонента. Психологичен и биологичен. Естетиката от видяното и удоволствието от преживяното дават психологичната основа. Отделянето на ендорфини в мозъка определя биологичната. Депресивитетът е бич за съвременното общество.

Познанието на психиатричната наука днес относно генезиса и лечението на това състояние е с насоченост към невротрансмитерите в човешкия мозък и техния дисбаланс. Както дори на широката общественост вече е известно, пониженото ниво на невротрансмитера серототин в главния мозък е една от основните причини за поява на депресия. Нормализирането на нивата на серотонин в невро-синаптичните връзки се асоциира с подобрение на настроението, поради което може да се направи извод, че гласът, песните и сценичното изпълнение на Димаш Кудайберген по някаква причина възстановяват нарушения баланс.

И докато горните две разсъждения са достъпни за моята квалификация, информацията за генетичното въздействие ме изненада напълно. С интерес прочетох статия на руски език, която цитира извадки от научна разработка на руски академик в областта на генетиката. Той е имал хрумването да разположи музикални ноти върху напречните връзки на двете ДНК спирали и е установил, че ДНК „пее“. И не само това, мелодията е уникална и специфична за различните индивиди, а звученето се нарушава по време на болест. Руският учен е наблюдавал как ДНК възстановява своята мелодия под въздействието на песните на Димаш и клетките възвръщат състоянието си на здраве*. Е, това е наистина нещо, което бих желала да видя със собствените си очи! Наличието на вибрационно енергийното ниво само ще отбележа. Не притежавам познания в областта, но не бих могла и да го отрека.

Имаш депресия? Слушай Димаш
В момента три психиатрични клиники, едната от които в САЩ, провеждат музикотерапия на пациенти с песни на Димаш...
Цялата статия може да прочетеш в новия брой на Списание 8

Най-търсените филми от вчера имат в заглавието си Omicron Изкуство

Най-търсените филми от вчера имат в заглавието си Omicron

Киноманите се опитват с чувство за хумор да надвият страха от мутиралия вирус

Трагичната съдба на холивудската актриса Джуди Гарланд Изкуство

Трагичната съдба на холивудската актриса Джуди Гарланд

Магьосничката от Оз отрано е „закърмена” с наркотици – първо от своята майка, по-късно и от работодателите си

С възрастта започвате да подбирате с кого да се биете... Изкуство

С възрастта започвате да подбирате с кого да се биете...

Мартин Скорсезе за насилието, бедността и киноизкуството

Най-страшното престава да бъде страшно, когато постоянно се повтаря Изкуство

Най-страшното престава да бъде страшно, когато постоянно се повтаря

Незабравими бисери от „Приказка без край" на Михаил Енде

Албер Камю: Който нищо не дава – няма нищо Изкуство

Албер Камю: Който нищо не дава – няма нищо

Важен въпрос е може ли човек да е щастлив и самотен?

Можем да променим обкръжението си, но не можем да избягаме от себе си Изкуство

Можем да променим обкръжението си, но не можем да избягаме от себе си

„Аферата Галапагос" е зад скулптурата на мъжа, влачен от птица

Сей лъвове, милостиви читателю, та макар и да жънеш зайци! Изкуство

Сей лъвове, милостиви читателю, та макар и да жънеш зайци!

92 години от рождението на великия български писател Йордан Радичков

Запознайте се с твореца-енигма - противоречивия Климт Изкуство

Запознайте се с твореца-енигма - противоречивия Климт

Виенски музей представя онлайн 700 експоната, свързани с автора на "Целувката"

И нека бъде твоят край една усмихната мечта Изкуство

И нека бъде твоят край една усмихната мечта

105 години от трагичната кончина на Димчо Дебелянов

Великият Фицджералд Изкуство

Великият Фицджералд

Никаква сила не може да унищожи онова, което човек скътва в бленуващото си сърце