Подкрепете ни!
ИнтервюНайден Колчев, снимки Добрин Кашавелов / 11 февруари 2020

Милен Врабевски: Създаваме рок музика от световна класа!

Турнето на Intelligent Music Project е едно от меломанските събития на годината

снимки: Добрин Кашавелов
снимки: Добрин Кашавелов
Д-р Милен Врабевски е бизнесмен, чиято мисия е да утвърди българската идентичност, родолюбие и както сам се изразява: „Да се говори за България с добро”. Председател е на фондация „Българска памет“.
Но това не е всичко – той е познат и като музикален продуцент, създател и идеен двигател на един от най-интересните музикални проекти, създавани някога в България - Intelligent Music Project. В албумите на Intelligent Music Project гостуват известни музиканти от рок колоси като Toto, Asia, Uriah Heep, Rainbow, Nazareth и др. Това е и поводът за срещата ни - ще си говорим за рок от световна класа и предстоящото турне на българската супергрупа.

Първите албуми на Intelligent Music Project са малко по-лирични, докато последните са по-твърди, по-рок. Какво наложи тази промяна?
Това е развитие в определена посока, просто рационален подход. Виждам накъде се развива музиката ми и поканвам правилните вокалисти. Имам за основа колос като най-добрия барабанист в света - Саймън Филипс от Toto. Около него се завърта плеяда от много добри и талантливи музиканти и след като създадем демо, което те харесват (и даже са учудени, че в България правим толкова качествена музика), те участват със своя принос в записването на албума. Както за дебюта ни „The Power Of Mind” изключително подходящ се оказа Джон Лоутън (Uriah Heep), така за втория вече отидохме малко в по-друга посока на музикалната идея и реших, че вокалист като Джоузеф Уилямс (Toto) ще свърши страхотна работа.

Как успяхте да убедите такива имена да участват във вашия проект?
Чрез тогавашния ми ПР отдел, който работеше и за Джон Лоутън, се свързах със Саймън Филипс.
Попитах именития барабанист директно дали би участвал в един чисто български проект, създаден от доктор по медицина
Той се учуди, че изобщо има такъв казус, но като чу материала, го одобри и веднага започнахме да действаме. Първото ми посещение в неговото студио беше през декември 2013 г., а шест месеца по-късно записвахме следващия албум ,,Touching The Divine“, за мен номер три, за него втория с негово участие в моята поредица от компакт дискове. С участието вече не само на Джоузеф Уилямс, Джон Лоутън и Саймън Филипс, а и на Джон Пейн (Asia), Карл Сентънс (Nazareth) и т.н., все имена от световната сцена. Тим Пиърс, например, е един от създателите на Джон Бон Джови, свири с Адел и Елтън Джон, с абсолютно всички големи звезди. Затова с тези професионалисти нямаше как да не надградим върху направеното до момента – нещо повече, успяхме да намерим правилните вокални хармонии. Едно послание като нашето е достатъчно сериозно, за да искаме децата ни да израстват с него, трябва да имаме правилните изразни средства и да бъде максимално убедително. Така се и получи.
В следващите албуми решихме да потърсим и по-млади вокалисти в лицето на Ричард Гризмън (River Hounds), а след това се появи и Рони Ромеро от Rainbow. В края на миналата година издадохме ,,Sorcery Inside”, а на 20 февруари ще се появи и най-новият ни албум „Life Motion”.Самата музика вие ли я правите?
Разбира се, да, всичко правя аз.

С българските музиканти и изпращате демо запис на чужестранните?
Точно така. Аз влизам в студиото, записвам на китара целия инструментал, който ми е в главата, след това изпявам парчето, включително с бекъп вокалите, както си ги чувам аз и както ги искам.   После се включва и китаристът ми, записваме по-сериозно вокалите, започваме с  другите инструменти и т.н. Когато се събереш с експертни музиканти като Бисер Иванов (китара) и Иво Стефанов (клавишни), нивото е близко до световното. Тук е истинската музика. Не е просто като един човек да е изпял нещо, поет с китара, което винаги съм презирал навремето.

Музикантите дали променят нещо от тях, или се движат по вашата структура?
Аз например не мога да изсвиря солата на Бисер Иванов, той си ги измисля сам. Аз развивам по един начин темата, той по друг и така се получават две посоки на движение. Този процес се наблюдаваше и ръководеше от Иво Стефанов преди, а сега от новия ни вокалист – Боби Косатката от Тангра, който вече прави истинското изпълнение.

А чуждестранните музиканти променят ли нещо?
Подходът на Саймън Филипс започна с това, че той вече виждаше, че няма нужда да одобрява продукт, защото всяко едно нещо, което правим, е винаги по-добро от неговите очаквания. Той се съгласи за последните два албума да носи отговорност за това, което правим, т.е. стана наш копродуцент, участваше активно в аранжиментите.

Как така в България един доктор по медицина прави музика и то с такива големи звезди? Да не говорим, че това е изключително скъп проект?
Такива проекти винаги са скъпи. Няма как нещо такова да не струва някакви пари, но ние се гордеем с възможности да инвестираме в това.
В крайна сметка България има множество възможности, защо да не се видят те и на световната сцена включително?
Какъв български хит е въртян в класациите където и да е било по света? Дори и да не стигнем до такива, защото все пак има няколко големи продуцентски къщи, към които ние не принадлежим, самият факт, че сме се разшумяли достатъчно на тема български продукти от световно значение, световна класа, за мен е гордост и постижение за държавата. Това е скритата тайна цел, да се говори за България с добро. Както за Христо Стоичков и за спорта, Григор Димитров, така и за музиката и нашите продукти. Инвестицията е в това да се види стойността и на българските възможности.

Разкажете повече за предстоящите концерти?
Предстоят пет концерта. Ще свирим на 21 февруари във Варна, 22-ри в Пловдив, 23-ти в София, след което имаме два концерта в чужбина –  в Амстердам на 27 февруари и в Кьолн на 29-и.

Не ви ли притеснява, че Рони Ромеро ще изпълнява чужди вокални партии на живо?
Ами той редовно изпълнява чужди вокални партии, например в Rainbow. Сега прави абсолютно същото, но за мен.
Вълнуващо е, че както Рони работи за Ричи Блекмор, така работи и за доктор Врабевски в България!
Това е турне, което си заслужава човек да проследи. Само бекграундът е от осем музиканта. Фронтмените ще бъдат двама – Рони Ромеро и Ричард Гризмън. Отзад на ритъм секцията е Саймън Филипс, който идва с цял екип. Такъв висок клас събития в България нямаме, а и по света много-много не се случват, защото инвестицията в музиката намаля. Инвестира се в бози, които имат псевдорелаксиращ ефект, а всъщност изместват основния акцент от онова вълшебство, което дава музиката.

Винаги съм се питал как точно измислихте това претенциозно име?
Решихме да кръстим проекта по по-специфичен начин, за да привлича внимание и се оказа, че има защо. Всички участници в звездния формат се чувстваха ентусиазирани и поласкани, че влизат в такъв тип - „Intelligent Music Project“.

Според вас дали Intelligent Music Project може да се нареди до супер рок проекти като Phenomena, Asia, GTR?
Имам една проста теория, че животът не е състезание, а степен на полезност, т.е. ти прави това, което трябва и се изисква, пък остави номинациите на други хора. Ако са ме номинирали за мъж на годината, добре, благодаря, ще се зарадвам, но това няма да промени дейността ми. Тя ще продължава да расте по мащаб, защото моята дейност е моят живот. Аз не си почивам от нея. Обръщам внимание на децата си, имам време за всичко. С добри намерения правя всичко по силите си да добавя стойност към развитието на обществото. Музиката е неразделна част от това, посланията са неразделна част от всичко, което сме концентрирали във фондация „Българска памет”, в науката, в образователните практики.

Изглежда, че сте много щастлив човек?
Да, защо да се оплакваме, да губим енергия в мрънкане и хабене на енергия по посока завист, гняв ревност? Защо да се ровите в миналото, да пъшкате и да се тръшкате, като може просто да сте ефективни сега, в момента? Аз вярвам в собствените си възможности, но и в онова изкуство – да придобиеш искреното желание хората около теб да имат това, което имаш и ти. Успееш ли в това – няма да имаш проблеми с развитието.

Купете билети за концерт на
Intelligent Music Project тук
Купете албумите на Intelligent Music Project тук
До 15 февруари може да гласувате за д-р Милен Врабевски в конкурса „Мъж на годината"
Още по темата:

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му Интервю

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му

С 2% зрение Дилиян Манолов е незрящ фотограф и младежки делегат към ООН. Занимава се и с психология, актьорско майсторство и писане на поезия.

Анастас Пунев, доктор по право: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите Интервю

Анастас Пунев, доктор по право: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите

Държавата е необходимото зло, с което се налага да влезем в прагматични отношения за колективна изгода

Калоян Василев: Често хората не разбират, че са обект на хакерска атака Интервю

Калоян Василев: Често хората не разбират, че са обект на хакерска атака

Старите операционни системи, които се ползват най-често, са най-застрашени, твърди управителят на КиберСигурност ЕООД

Снежанка Бонева от фондация „Последната клетка”: Единственият начин да се дресират Интервю

Снежанка Бонева от фондация „Последната клетка”: Единственият начин да се дресират делфини е чрез глад

Агонията на тези животни се продава с помощта на весели реклами, за да се прикрие ужаса. Крайно време е България да започне да спазва законите за защита на животните.

Българите - с корени в небето Интервю

Българите - с корени в небето

Българщината е като цвете в асфалта - колкото и да я потискат, насилват, превъзпитават, винаги оцелява, казва Ивинела Самуилова

Ваклуш Толев: Еволюция без гърч няма! Интервю

Ваклуш Толев: Еволюция без гърч няма!

Духовният учител Ваклуш разказва каква е ролята на болестите, природните катаклизми и социалните конфликти за човешката еволюция

Призванието „професионален читател” Интервю

Призванието „професионален читател"

Христо Блажев чете средно 200 книги годишно. Съветва пишещите да не чакат идеални условия, а да „включват” мозъка си когато трябва

В момента получаваме много подкрепа от висшите сили, но трябва да сме отворени за нея Интервю

В момента получаваме много подкрепа от висшите сили, но трябва да сме отворени за нея

Чародейката Богомила-Сандия смята, че е време всичко фалшиво да отпадне и връщане назад няма...

Децата трудно ще се депресират, ако родителите им са спокойни и уверени Интервю

Децата трудно ще се депресират, ако родителите им са спокойни и уверени

Мадлен Алгафари съветва как да успокоим най-малките

Фотографът Велислав Балдев - полет над града Интервю

Фотографът Велислав Балдев - полет над града

Той представя Пловдив по нов, вълнуващ начин, като кълбо от линии, сенки, симетрия и хаос

Проф. Веселин Дафов, философ: Човешката душа е винаги красива Интервю

Проф. Веселин Дафов, философ: Човешката душа е винаги красива

Тялото умира, но разумността, творчеството продължава да живее и след смъртта