Подкрепете ни!
ИсторияЕкатерина Ангелова / 13 декември 2020

Шумерската цивилизация: Тайнствените основоположници на съвременния свят

Знанията, уменията и технологиите, с които разполагали древните шумери, изумяват учените и до днес

снимки: iStock
снимки: iStock
Шумер е древна цивилизация, основана в района на Южна Месопотамия (днешен Южен Ирак) – между реките Тигър и Ефрат. Шумерите са известни със своите нововъведения в езика, архитектурата, културата, управлението и др. Те се считат за основоположници на съвременното човечество.

Управляват земите си повече от 2000 години, преди вавилонците да ги завземат през 2004 г. пр. н. е.
Шумер е заселен за първи път с хора между 4500 и 4000 г. пр. н. е., макар че първите му обитатели вероятно са били факт дори още по-рано, твърдят някои учени. Неизвестно е и до днес откъде се появяват и какъв е произходът им. Тази древна популация се отличава с големите крачки, които прави в развитието на човешката раса. Шумерите овладяват земеделието, отглеждането на добитък, тъкането на текстил, дърводелството, работата с керамика и дори пивоварството.

Възстановен шумерски храм в град УрВъзстановен шумерски храм в град Ур
Друг отличителен белег на древните шумери е умелото построяване на градове
и села в района, в който живеят. Появяват се много градове-държави, сред които Ериду, Нипур, Лагаш, Киш, Ур, Урук. Всеки от тях е обграден с масивни стени и включва в себе си прилежащите села. Най-големият шумерски град е имал население от над 80 000 души. Много често управляващите в различните градове началници воюват помежду си и тези битки са голяма част от древната шумерска история.

Шумерският е най-старият език в историята и не попада към нито една група на познатите ни езици. Писмеността на шумерите става най-важното културно достижение на тяхната цивилизация. При съвременните разкопки са открити десетки хиляди плочи с надписи. Първите писани закони датират от 2400 г. пр.н.е. в град Ебла, където Кодексът на Ер-Наму е написан на таблети. Учените смятат, че шумерската цивилизация е създала множество литературни артефакти, от които, за съжаление, днес са открити само фрагменти. Сред най-известните литературни писания на шумерите е тяхната епична поезия. Тя по-късно повлиява произведенията, създавани в Гърция, Рим и дори Библията.Архитектурните умения на шумерите са завидни.
Счита се, че именно те са поставили основите на съвременната архитектура и строителство. Появяват се множество внушителни религиозни структури, а къщите си древните шумери строят от тухли и кал или вързана блатна тръстика. Сградите имали врати и плоски тавани. Но най-интересното в шумерското строителство са сложните орнаменти, които създавали - орнаменти на теракота с бронзови акценти, сложни мозайки, внушителни тухлени колони и сложни стенописи. Именно те разкриват техническата сложност, с която боравели шумерите.

Но това не е всичко. Те създавали и невероятни произведения на изкуството. Скулптури – главно за украса на храмовете и картини, които бележат първите опити в дебрите на това изкуство. Популярни похвати в шумерското създаване на изкуство са още релефната резба в камък и леенето на различни метали, обработвани умело от древните хора.

Зикуратите – древни шумерски храмове, започват да се появяват около 2200 г. пр.н.е. Те са внушителни по размери постройки и представляват пирамидални стъпаловидни храмове, чиято форма най-често е квадратна или правоъгълна. Зикуратите често се отличават  с наклонени страни и тераси с градини. Висящите градини на Вавилон са едни от тях. Дворците в Шумер също добиват грандиозни размери. Един от тях, построен приблизително към 1779 г. пр. н. е., разполага с цели 200 стаи.Освен в строителството, шумерите били напреднали и в много други сфери.
Оказва се, че те са развили завидни знания и умения по отношение на хидротехниката. Те създават уникална  система от канавки за контрол на наводненията. Изобретяват и ефективна система от канали за напояване, използвайки водите на Тигър и Ефрат, за своите земеделски цели. Според теориите такова умело боравене с инженерството и архитектурата показва, че шумерите са имали тайнствени, дълбоки познания и в математиката. Едно от интересните неща, които се приписва на тях, е установяването на това, че 60 секунди правят една минута, а 60 минути правят един час.

Източниците сочат, че шумерите са имали мистериозни познания и магични сили и по отношение на древната медицина. Тя била основана на „магия и билколечение“. Малцина избрани се славели като жреци и помагали на хората в нужда, използвайки тайнствени практики и ритуали. Шумерите били  напреднали и в извличането на вещества от природните блага – най-вече растенията. Смята се също, че имали дълбоки знания за човешката анатомия и при разкопки дори са открити първите в човешката история хирургически инструменти.На почит в древен Шумер били училищата и стремежът
да се предават знания от просветените на следващите поколения. В местността били създадени множество училища, чиито отломки са намерени по-късно от археолозите. Целта била младото поколение да придобива знания и да надгражда постоянно собствените си знания и умения. И наистина шумерският народ се славел с огромни познания по химия, физика, математика и астрономия.

Знанията, уменията и технологиите, с които разполагали древните шумери, изумяват учените и до днес. Езотерични теории твърдят, че древният народ е живял успоредно с извънземни цивилизации, които са им предали своята дълбока мъдрост. Някои отиват дори  още по-далече, като твърдят, че шумерите са „посяти“ на Земята от напреднали извънземни раси. Каквато и да е истината, едно е сигурно – шумерският народ е бил необикновен, надарен с мистични познания, и с право се счита за люлка на съвременната цивилизация. 

Още по темата:

Размножаването днес е все едно да продаваш места на потъващ кораб История

Размножаването днес е все едно да продаваш места на потъващ кораб

Модерната напоследък идея да спрем да се възпроизвеждаме има корени дълбоко в миналото

Тиха смелост и упорство - черти, с които всеки един народ би се гордял История

Тиха смелост и упорство - черти, с които всеки един народ би се гордял

100 години от смъртта и 170 години от рождението на Джеймс Баучер

Коледа с врага История

Коледа с врага

И през Първата, и през Втората световна война сражаващи се от двете страни слагат оръжие и празнуват заедно

Не можете да си стиснете ръцете, ако сте със свити юмруци История

Не можете да си стиснете ръцете, ако сте със свити юмруци

Министър-председателят на Индия Индира Ганди е убита на 31 октомври 1984 г.

По устройство това е държава, в която всеки се устройва, както намери История

По устройство това е държава, в която всеки се устройва, както намери

Бог е натоварен да пази България, вероятно защото другите са заети да си пазят частните интереси

Честит празник! История

Честит празник!

Преди 112 години България става наистина свободна и ние трябва да се гордеем с този ден

По следите на една легенда История

По следите на една легенда

Най-големият в Европа староосмански архив е в Националната ни библиотека

6 септември - великият акт на Съединението История

6 септември - великият акт на Съединението

Как младата българска армия осигури териториалната цялост на България

Защо съм длъжна да живея История

Защо съм длъжна да живея

Оцелели момичета след терористичния акт в училището в Беслан за смисъла на живота

1 септември 1939 г. – гибелта на Полша История

1 септември 1939 г. – гибелта на Полша

Преди 81 години избухва Втората световна война

Музика върху кости История

Музика върху кости

Цензурата в Съветския съюз води до разпространението на нелегални записи върху рентгенови снимки

Малчугана и Дебелака убиха близо 300 000 души преди 75 г. История

Малчугана и Дебелака убиха близо 300 000 души преди 75 г.

Да си спомним за жертвите на Хирошима и Нагазаки

Спасителят на майките История

Спасителят на майките

Австрийски лекар умира в защита на призива: „Мийте си ръцете!“

Ние считаме, че тези истини са видни от само себе си: че всички хора са създадени равни История

Ние считаме, че тези истини са видни от само себе си: че всички хора са създадени равни

Декларацията за независимост на САЩ винаги ще звучи актуално

Оверлорд – най-мащабната десантна операция в историята История

Оверлорд – най-мащабната десантна операция в историята

На 6 юни се навършват 76 години от десанта в Нормандия