Подкрепете ни!
История05 януари 2021

Размножаването днес е все едно да продаваш места на потъващ кораб

Модерната напоследък идея да спрем да се възпроизвеждаме има корени дълбоко в миналото

Кадър от филма ”Генезис”, 2010, реж. Кристофър Нолан
Кадър от филма "Генезис", 2010, реж. Кристофър Нолан
„Преди петдесет години стигнах до заключението, че най-доброто нещо за планетата ще бъде мирно премахване на човешкото съществуване. Ние причиняваме изчезването на стотици хиляди други видове. След като ни няма, вярвам, че екосистемите ще бъдат възстановени и ще има достатъчно от всичко. Няма повече борба за ресурси. Идеята не беше приета толкова добре, колкото се надявах." Това е философията на Лес Найт, основателя на Движението за доброволно изчезване на човека. Найт е с вазектомия от десетилетия. Размножаването днес е моралният еквивалент на продажбата на места на потъващ кораб, казва той в едно свое интервю за The Guardian от януари.

Дейвид Бенатар може би е най-песимистичният философ в света. Определя се като „антинаталист“ и вярва, че животът е толкова лош, толкова болезнен, че хората трябва да спрат да имат деца, ако са запазили в себе си дори капка състрадание. „Докато добрите хора полагат всички усилия, за да пощадят децата си от страдания, изглежда малко от тях забелязват, че единственият гарантиран начин за предотвратяване на всички страдания на децата им е да не се създадат тези деца на първо място“. Това пише Бенатар в книгата си от 2006 г., озаглавена „По-добре никога да не съм бил: вредата от съществуването" Според Бенатар възпроизвеждането е жестоко и безотговорно - не само защото ужасна съдба може да сполети всеки, а защото самият живот е „пронизан от лошото“. Отчасти поради тази причина той смята, че светът би бил по-добро място, ако разумният живот изчезне изобщо.

Мислите, че модерната днес идея да спрем да се възпроизвеждаме и да умрем колкото се може по-скоро, за да очистим планетата от рода човешки и да дадем възможност на новите видове да се разпространяват наволя, е плод на „свободомислието" на екологични безделници, които се чудят какво ново да измислят? Нека погледнем в миналото. 

Преди около 1600 години Свети Августин предлага на хората да спрат да се размножават. Подбудите му обаче са малко по-различни. Той смята, че така по-бързо ще дойде времето на Страшния съд, а след него и вечната радост в отвъдното. Обаче ако не вярвате в задгробния живот, предложението на Свети Августин няма да ви хареса. 
Целта на днешните фенове на Найт и Бенатар е отиващите си от този свят без поколение да бъдат водени единствено от мотива „премахване на страданието от природата". 

Вероятно първият човек, който се застъпва за изчезването на хората по този начин, е Артър Шопенхауер, пише The Coversaion. Той направил това преди 200 години, през 1819 г., призовавайки да „пощадим“ „идващите поколения“ от „тежестта на съществуването“. Шопенхауер възприема съществуването като болка, затова вярва, че трябва да спрем да създаваме хора.„Човешката раса ще измре“ - е логичната прогноза на философа, ако човечеството приеме революционното му предложение.

Ученикът на Шопенхауер, Едуард фон Хартман, роден през 1842 г. стига по-далеч. Хартман укорява Шопенхауер, че мисли за проблема със страданието само в местен и временен смисъл. Визията на неговия предшественик за изчезването на човека „чрез сексуална континенция“ не би била достатъчна. Хартман е убеден, че след няколко еона друг самосъзнателен вид ще се развие отново на Земята. Това просто би „увековечило мизерията на съществуването“.

Хартман вярва, че животът съществува и на други планети. И ако се сложи край на страданието на Земята с измирането на човешката раса, това няма да спаси от мъки другите видове живот по далечните планети. И така, вместо само да унищожаваме собствения си вид, Хартман ни предлага като на интелигентни да намерим начин да премахнем страданието повсеместно и завинаги. Той вярва, че от човечеството зависи да „унищожи“ Вселената: наш дълг е, пише той, да „накараме целия космос да изчезне“.

Философията на Хартман е очарователна. Освен това е невъобразимо погрешна. Това е така, защото той бърка изкореняването на страданието с изкореняването на страдащите. Смесването на тези две понятия води до луди видения за омницид. За да се отървете от страданието, не е нужно да се отървете от страдащите: вместо това можете да опитате да премахнете причините за болката. Ние трябва да премахнем страданието, а не страдащия, пише Томас Мойнихан, изследовател от Института за бъдещето на човечеството към Университета в Оксфорд.

Всъщност, докато наоколо има интелигентни същества, има поне възможност за радикално премахване на страданието. Философи като Дейвид Пиърс дори твърдят, че в бъдеще технологии като генното инженерство ще могат изцяло да го премахнат, премахвайки болката от Земята. С правилните намеси, твърди Пиърс, хората и нечовеците биха могли да бъдат управлявани от „градиенти на блаженство“, а не от лишаване и болка. Според Пиърс хората на бъдещето ще бъдат силно мотивирани просто като преследват редица възвишени радости, вместо да избягват негативното чувство. Той твърди, че в далечното бъдеще нашите потомци биха могли да направят същата промяна върху други биосфери, в цялата наблюдаема Вселена.

Още по темата:

Открит таен тунел под египетския храм на Бога на подземния свят История

Открит таен тунел под египетския храм на Бога на подземния свят

Предполага се, че близо до това „инженерно чудо" са погребани Антоний и Клеопатра

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече! История

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече!

Съвети на будителя Любен Каравелов към българския народ

Господ пожела да украси пречистата му глава с двоен венец История

Господ пожела да украси пречистата му глава с двоен венец

Из „Похвално слово за свети Димитър" от св. Климент Охридски

Преди 60 години Олдъс Хъксли предсказа как ще загине глобалната свобода История

Преди 60 години Олдъс Хъксли предсказа как ще загине глобалната свобода

5 прозрения на писателя за бъдещето и настоящето на човечеството

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва „Аз“, „Аз“ и „Аз“ История

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва „Аз“, „Аз“ и „Аз“

И понеже магазини за вкус няма, парвенюто тръгва да купува само скъпи неща

Джими Картър измисли рецепта за дълъг живот без страх История

Джими Картър измисли рецепта за дълъг живот без страх

На 98 години 39-ият президент на САЩ строи къщи за бездомни

Край Свищов e открит „хладилник” от първи век История

Край Свищов e открит „хладилник" от първи век

PAP разказва подробно за откритията на екипа от български и полски археолози

Кръстосаното писане: различният начин да пестим хартия История

Кръстосаното писане: различният начин да пестим хартия

Луис Карол: Помнете поговорката, че кръстосаното писане ни води до кръстосано четене!

Възкръсването на България История

Възкръсването на България

България получава своето окончателно признание, без да използва военни средства. Всички останали балкански държави постигат своята независимост след военни операции.

Честит празник! История

Честит празник!

Преди 114 години България става наистина свободна и ние трябва да се гордеем с този ден

Колко просто е хората да изхвърлят Бог и след това да се чудят защо светът отива в ада История

Колко просто е хората да изхвърлят Бог и след това да се чудят защо светът отива в ада

Забравяме ли старата мъдрост „Каквото посееш - това ще пожънеш"?

Защо хората крадат от своята държава? История

Защо хората крадат от своята държава?

Безсмъртният Георги Марков за своеволията на властниците и за бездната на контраста

Да бъдеш беден се смяташе за нормално История

Да бъдеш беден се смяташе за нормално

„Използвайте старите вещи" и още 10 урока от Голямата депресия за днес

6 септември - великият акт на Съединението История

6 септември - великият акт на Съединението

Как младата българска армия осигури териториалната цялост на България