Подкрепете ни!
ИсторияЕкатерина Ангелова / 01 ноември 2021

Вера Аткинс – най-влиятелната жена в историята на световния шпионаж

Великата британска шпионка е вдъхновение и за писателя Иън Флеминг

Вера Аткинс – най-влиятелната жена в историята на световния шпионаж
Вера Аткинс е може би най-емблематичната и възвеличавана жена-таен агент в историята на световния военен шпионаж. Тя е вдъхновител не само на редица доброволци, станали част от шпионската мрежа на Великобритания по време на Втората световна война, но и на писателя Иън Флеминг, създал класическата сага за легендарния таен агент Джеймс Бонд.

Вера Мей Аткинс се ражда като Вера Мария Розенберг в еврейско семейство на 16 юни 1908 г. в Галаци, Румъния. Баща й е с германско-еврейски произход, майка й с британско-еврейско потекло.
В младежките си години Вера изучава съвременни езици в Сорбоната в Париж, а по-късно завършва училище в Лозана. След това се записва да учи в секретарски колеж в Лондон. Когато завършва, работи като преводач и представител на петролна  компания в Букурещ. Младото момиче се сближава с антинхитлеристкия посланик на Германия Фридрих Вернер фон дер Шуленбург. Завързва контакти и  с няколко представители на британското разузнаване и антифашистки движения. Разговорите с тях и новите знания, които трупа Вера, запалват пламъка, който ще гори в сърцето й до края на земния й път.

По това време тя живее с родителите си в огромно имение в румънската столица. През 1932 г. обаче баща й, богат бизнесмен, фалира и година по-късно си отива от този свят. След смъртта му (през 1937 г.) Вера и майка й емигрират в Лондон, най-вече заради настъпващия неблагоприятен политически климат на нацистки и антисемитски настроения в страната. Там бъдещата шпионка приема моминското име на майка си и е записана като Вера Аткинс. За сдобиване с британско гражданство по-късно й помагат старите й познайници, с които се среща, докато живее и работи в Румъния.

По време на Втората световна война Вера започва да събира разузнавателна информация за британските власти. През февруари 1941 г. става част от основаната година по-рано тайна британска организация SOE (Special Operations Executive). Тази структура е  известна като „Тайната армия на Чърчил“.

Първоначално Вера Аткинс заема поста на секретарка, но това много бързо се променя. Назначават я на високопоставена длъжност като асистент на полковник Морис Бъкмастър - главнокомандващия френската секция в организацията – секция F. Вера става официално офицер от разузнаването, а по-късно е удостоена с чин лейтенант. Тя се превръща бързо в незаменима част от всичко случващо се в секция F. Натоварена с много отговорни задачи и взема участие във всяко събитие в тайната организация. Интервюира новобранци, вербувани за тайни агенти, включва се дейно в тяхното обучение и планирането  на бъдещите им тайни операции, организира отпътуването им до Франция, подсигурява им терен, където да се настанят, фалшиви документи, оръжия и всякакви други необходими принадлежности. Дори се грижи за облеклото и външния им вид. Отговаря също за заплатите на наемниците и тяхното навременно изплащане. Изпраща повечето от агентите си лично до летищата, от които заминават, за да се убеди, че всичко ще бъде наред. 

Според мнозина шпионката засенчва с действията си дори самия Бъкмастър и тя е смятана за мозъка на повечето осъществявани  разузнавателни операции. Интелигентността й и нюхът към разузнавателните дейности са пословични. Също така тя често успява да разгадае зле кодирани или привидно неразгадаеми съобщения, които дори официалните декодери не можели да разчетат.
Секция F изпраща над 470 действащи агенти във Франция, от които 39 (в някои  източници 37) са жени.

Те са под прякото командване на Вера. Агентите и служителите на SОЕ били представители на различни обществени прослойки и с най-разнообразни професии – от художник, таксиметров шофьор и писател през музикант и интелектуалец, та чак до жокей, готвач, банкер и и т.н. Най-важните  условия, на които всички желаещи да станат тайни агенти трябвало да отговарят, били да говорят перфектен френски език и да са смели. Самата Вера Аткинс казва:
 „Обикновените хора понякога разкриват доста неочаквани силни страни. Тези хора нямаха съмнения относно важността на победата над нацизма. Те поеха рискове, чувствайки, че това е тяхно  задължение; те направиха доброволна жертва”.
Постепенно Вера Аткинс се превръща в най-влиятелната и успяла в работата си жена в историята на световния шпионаж. Често я описват като студена, строга, сериозна и сурова жена. Но всички са единодушни за едно – нейната огромна загриженост и чувство за отговорност към подчинените и колегите й. Тя поддържала постоянна връзка и с близките на своите агенти, като ги информирала какво се случва с тях.

Целите и успешните операции на SOE включват саботиране на военните действия и повреждане на военна техника, използвана от Оста, прекъсване на линиите за доставка на оръжия на  противниците на Великобритания. Това понякога се случва косвено, в други случаи агентите действат директно като се намесват с преки военни действия. Друга важна цел на организацията и нейните агенти е разпространението на пропаганда, отнасяща се до морала на представителите на Оста и морала, царящ в окупираните територии. Тайните агенти провокират омраза и недоволство в окупираните страни, която често довежда до многочислени стачки и гражданско неподчинение, с които Оста трябва да се справи.  Вера Аткинс остава на поста си в SOE
до края на Втората световна война, когато организацията е разформирована. Но дори и след това тя продължава да е загрижена за агентите си и проследява историята на всеки един от тях. Особено важно за лейтенант Аткинс било да разбере какво се е случило със 118-те агенти, които така и не се завърнали от Франция и потънали в нeизвестност. 14 от тях били жени. В продължение на една година Вера събира доказателства, посещава концентрационни лагери, разпитва немски пазачи, пътува до Франция и Германия, говори с военнопленници, за да проследи съдбата на изчезналите агенти. Тя установява смъртта на 117 от тях, знаейки точно кога, къде и как са били убити от нацистките войници. Единственият нерешен случай е този на таен агент, изпратен в Марсилия с голяма сума пари под ръка. Има две версии за съдбата му, тъй като се знае, че е заложил парите на хазарт. Или е спечелил голяма сума от залагането и е заживял някъде из Франция с парите и фалшивата си самоличност, или е загубил залога и вследствие на това се е самоубил.

Докато Вера Аткинс провежда множество разпити на задържани вражески свидетели, те с възхищение отбелязват, че тя е осъществила най-умелите и продуктивни разпити, които са им правени досега, включитено и Рудолф Хьос, немския комендант на Аушвиц.

През 1987 г.  френското правителство отличава Вера Аткинс като  комендант на Почетния легион – огромно, макар и позакъсняло признание. Тя получава и множество други награди, ордени, отличия и признания, включително и CBE (най-значимият орден на Британската империя), връчен й лично от кралица Елизабет II.

Животът и делото на Вера Аткинс вдъхновяват писателя Иън Флеминг, който създава в писанията си (по-късно се появяват и във филмите) тайнствения герой „М“ и неговата секретарка в поредицата за Джеймс Бонд. Според мнозина М и Мис Мънипени (секретарката му), отразяват с образите си черти, взети от характера и действията на най-великата шпионка на всички времена и нейния шеф Морис Бъкмастър. Самият Флеминг е едновременно журналист и офицер от британското военноморско разузнаване по време на Втората световна война. Много от сюжетите и персонажите в книгите му са базирани на реални събития и лица. Както и в случая, който посочихме по-горе.   

На 24 юни 2000 г. Вера Аткинс си отива от този свят, на 92-годишна възраст. Британската шпионка никога не се е женила и няма деца.

Трейлър на филма A Call to Spy, който разказва за създаването на SOEОще по темата:

8 факта, които бъркаме за Средновековието История

8 факта, които бъркаме за Средновековието

Ниската хигиена, „желязната девица", изгарянето на вещици и кратката продължителност на живот са сред най-големите заблуди

Как един родителски експеримент създаде най-умния човек в историята История

Как един родителски експеримент създаде най-умния човек в историята

Пътят обаче на Уилям Сидис завършва в нищета, самота и забрава

Амелия Еърхарт: Живот до смърт в небесата История

Амелия Еърхарт: Живот до смърт в небесата

Краят на „Кралицата на въздуха” е обвит в мистерия

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече! История

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече!

Съвети на будителя Любен Каравелов към българския народ

Не можете да си стиснете ръцете, ако сте със свити юмруци История

Не можете да си стиснете ръцете, ако сте със свити юмруци

Министър-председателят на Индия Индира Ганди е убита на 31 октомври 1984 г.

Как „Цар Бомба” спаси света от нова война История

Как „Цар Бомба" спаси света от нова война

Сеизмичната вълна от експлозията на най-мощното оръжие обикаля земното кълбо три пъти

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва с новата ос на земята: „Аз“, „Аз“ и „Аз“ История

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва с новата ос на земята: „Аз“, „Аз“ и „Аз“

И понеже магазини за вкус няма, парвенюто тръгва да купува само скъпи неща

Манса Муса – най-богатият човек в историята История

Манса Муса – най-богатият човек в историята

Предполагаеми 400 млрд долара го правят поне два пъти по-богат от съвременния Крез Джеф Безос. А може би и повече.

За свободата от страха: Спрете да участвате в игрите на политиците История

За свободата от страха: Спрете да участвате в игрите на политиците

Той не само смазва колелата на прехода към фашизъм, но се вгражда и в самата ни ДНК

Маите – залезът на една цивилизация История

Маите – залезът на една цивилизация

Кои са основните причини за упадъка им?

Честит празник! История

Честит празник!

Преди 113 години България става наистина свободна и ние трябва да се гордеем с този ден

Георги Бенковски: И жеравите още плачат за него История

Георги Бенковски: И жеравите още плачат за него

Днес се навършват 178 години от рождението на Георги Бенковски и нека си спомним за този велик българин

Масовото безумие идва от отричането на това, което всеки знае, че е истина История

Масовото безумие идва от отричането на това, което всеки знае, че е истина

Проблемите на човечеството не са трудни за решаване, нужно е обаче съгласие между хората

6 септември - великият акт на Съединението История

6 септември - великият акт на Съединението

Как младата българска армия осигури териториалната цялост на България

Без тях „Дон Кихот” нямаше да е написана История

Без тях „Дон Кихот" нямаше да е написана

Ел Греко рисува портрет на монах от ордена, откупил 30 732 роби за половин век