Подкрепете ни!
ИсторияЕкатерина Ангелова / 11 ноември 2021

Амелия Еърхарт: Живот до смърт в небесата

Краят на „Кралицата на въздуха” е обвит в мистерия

снимки: Wikipedia
снимки: Wikipedia
Амелия Еърхарт е един от символите в женската авиация и авиацията въобще. Тя завоюва множество световни рекорди в летенето и става известна като „Кралицата на въздуха“. Историята й е вдъхновяваща, а краят й е обвит в мистерия и неизвестност.

Амелия Еърхарт или просто Мили, както галено я наричат близките й, се ражда на 24 юли 1897 г. в щата Канзас, САЩ.  До тийнейджърските си години бъдещата авиаторка се обучава вкъщи от своята майка, баба и гувернантка. Майката й – Еми, от малка й дава пример за това какво значи да си смел. Тя е първата жена, изкачила Пайкс Пийк в САЩ, с внушителната височина от 4300 м.

В края на Първата световна война, виждайки завръщането на ранените войници, Амелия Еърхарт решава да стане медицинска сестра. През 1918 г. с нахлуването на Испанския грип и докато лекува болните, самата тя става жертва на заразата.

През същата година посещава авиошоу с ефектни демонстрации на пилот от войната и се запалва по идеята тя самата да полети в небесата. Започва вдъхновяващия си живот на летец във време, когато жените авиатори са изключителна рядкост. Първият й полет е през 1920 г., когато тя е 23-годишна.
Шест месеца по-късно Амелия Еърхарт купува първия си самолет, който струва 2 хиляди долара и който кръщава галено Канарчето. Начинаещата авиаторка успява да издигне самолета си до 14 хил. фута височина, с което поставя световен рекорд за жените летци.

През 20-те години на миналия век Америка е покосена от тежка финансова криза. Парите са кът и Амелия е принудена да продаде своето Канарче и да започне работа като учител и социален работник. Същевременно започва да пише статии за няколко американски печатни издания, свързани с авиацията.
Появява се предложение, на което жадната за приключения дама не може да откаже. Попитана е дали би искала да прелети над Атлантика. Тя, разбира се, приема и се отправя на дълго пътешествие с двама свои колеги – мъже. Но да бъде просто придружител не й стига. Еърхарт решава да повтори опита, този път сама.


Това се случва през 1932 г. Всичко се нарежда точно така, както си го е пожелава, и тя става първата жена прелетяла сама през Атлантическия океан. Полетът продължава цели 15 часа и се смята за най-голямото постижение на Еърхарт. По-рано (през 1928 г.) прави полет сама и до Северна Америка и обратно. Както вероятно се досещате, тя е първата жена, която осъществява такъв.

Безстрашната Амелия постепенно опитомява небесната шир. Тя става първия човек, летял сам от Хавайските острови до Калифорния, от Лос Анджелис до Мексико сити, от Мексико сити до Ню Йорк и още много дестинации, непрелитани до момента. Тя се превръща в истинска знаменитост, а американската преса започва да я нарича „Кралицата на въздуха“.

През 1931 г. смелата авиаторка се жени за Джордж Путнам, с когото се запознава две години по-рано. По това време той е женен, но се развежда, за да мине отново под венчилото с новата си избраница – Амелия Еърхарт, в която е безумно влюбен. В деня на сватбата тя изпраща писмо по куриер до него, в което пише:
„Трябва да разбереш, че нито ти трябва да спазваш средновековните норми за преданост към мен, нито аз се чувствам обвързана с тях".
Без граници в небето и без граници в любовта. Но това далеч не означава безразборни връзки и разврат. А просто, че всеки от партньорите сам поема отговорността за своите действия и отношението си към другия. Тя гледа либерално на брака и в този контекст – отказва да смени фамилното си име. През същата година Еърхарт поставя нов световен рекорд. Този път за височинно издигане – достига 18 415 фута.

Смелата авиаторка става фигура, на която всички се възхищават и почти няма човек, който да не е чувал за нея и подвизите й в небето. Тя се превръща в една от най-известните жени пилоти в съвременния свят, такава остава и до днес в историята на авиацията.Последният полет на Амелия Еърхарт трябва да е околосветски
. Той щял да бъде най-дългият такъв – 47 хил. км. Това означава нов рекорд, записан на сметката на легендарната авиаторка. Обиколката започва на 20 юни 1937 г. Всичко върви по план до 2 юли. Амелия и вторият пилот – Фред Нунан, са само на 11 хил. км. от крайната си цел, когато самолетът им изчезва мистериозно над Тихия океан. Това е един от най-загадъчните случаи в историята на авиацията, който остава неразрешен и до днес.

Въпреки мащабните издирвателни операции на американското правителство и лично на Путнам, който не може да се примири с неизвестността и не се отказва да търси своята любима, резултат няма. Щателно са претърсени всички острови в Тихия океан, над които е летял самолетът на Амелия Еърхарт, но останки от него така и не са намерени. Не са открити и телата на пилотите.
Преди фаталното излитане Амелия Еърхарт пише в писмо до съпруга си. Ето и част от него:
„Моля те, разбери, че съм съвсем наясно с рисковете. Искам да го направя, защото искам да го направя. Жените, също като мъжете, трябва да опитват да постигнат невъзможното. Когато се провалят, техният провал трябва да служи като предизвикателство за останалите".
Има много хипотези за това какво всъщност се е случило с изчезналия самолет и неговите навигатори. Основната сред тях е, че горивото на летателния апарат е свършило и той е паднал някъде из дълбините на океана. Според друга самолетът се е разбил и е паднал край остров Гарднър. Някои по-смели предположения стигат дори до там, че самолетът се е разбил край архипелага Сайпан, Еърхарт и спътникът й са хванати живи в плен и след това са екзекутирани от местното население.

Каквато и да е истината, едно е сигурно – примерът и постиженията на Амелия Еърхарт са записани със златни букви в историята на авиацията. Те са вдъхновили много други жени да се докоснат и да овладеят въздушното пространство, стремейки се да достигнат и дори да подобрят рекордите на Еърхарт. Колкото до нейното изчезване – какъв по-логичен начин да си отиде от този свят?

Още по темата:

8 факта, които бъркаме за Средновековието История

8 факта, които бъркаме за Средновековието

Ниската хигиена, „желязната девица", изгарянето на вещици и кратката продължителност на живот са сред най-големите заблуди

Как един родителски експеримент създаде най-умния човек в историята История

Как един родителски експеримент създаде най-умния човек в историята

Пътят обаче на Уилям Сидис завършва в нищета, самота и забрава

Вера Аткинс – най-влиятелната жена в историята на световния шпионаж История

Вера Аткинс – най-влиятелната жена в историята на световния шпионаж

Великата британска шпионка е вдъхновение и за писателя Иън Флеминг

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече! История

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече!

Съвети на будителя Любен Каравелов към българския народ

Не можете да си стиснете ръцете, ако сте със свити юмруци История

Не можете да си стиснете ръцете, ако сте със свити юмруци

Министър-председателят на Индия Индира Ганди е убита на 31 октомври 1984 г.

Как „Цар Бомба” спаси света от нова война История

Как „Цар Бомба" спаси света от нова война

Сеизмичната вълна от експлозията на най-мощното оръжие обикаля земното кълбо три пъти

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва с новата ос на земята: „Аз“, „Аз“ и „Аз“ История

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва с новата ос на земята: „Аз“, „Аз“ и „Аз“

И понеже магазини за вкус няма, парвенюто тръгва да купува само скъпи неща

Манса Муса – най-богатият човек в историята История

Манса Муса – най-богатият човек в историята

Предполагаеми 400 млрд долара го правят поне два пъти по-богат от съвременния Крез Джеф Безос. А може би и повече.

За свободата от страха: Спрете да участвате в игрите на политиците История

За свободата от страха: Спрете да участвате в игрите на политиците

Той не само смазва колелата на прехода към фашизъм, но се вгражда и в самата ни ДНК

Маите – залезът на една цивилизация История

Маите – залезът на една цивилизация

Кои са основните причини за упадъка им?

Честит празник! История

Честит празник!

Преди 113 години България става наистина свободна и ние трябва да се гордеем с този ден

Георги Бенковски: И жеравите още плачат за него История

Георги Бенковски: И жеравите още плачат за него

Днес се навършват 178 години от рождението на Георги Бенковски и нека си спомним за този велик българин

Масовото безумие идва от отричането на това, което всеки знае, че е истина История

Масовото безумие идва от отричането на това, което всеки знае, че е истина

Проблемите на човечеството не са трудни за решаване, нужно е обаче съгласие между хората

6 септември - великият акт на Съединението История

6 септември - великият акт на Съединението

Как младата българска армия осигури териториалната цялост на България

Без тях „Дон Кихот” нямаше да е написана История

Без тях „Дон Кихот" нямаше да е написана

Ел Греко рисува портрет на монах от ордена, откупил 30 732 роби за половин век