Подкрепете ни!




ИсторияЕкатерина Ангелова / 1 ноември 2021

Вера Аткинс – най-влиятелната жена в историята на световния шпионаж

Великата британска шпионка е вдъхновение и за писателя Иън Флеминг

Вера Аткинс – най-влиятелната жена в историята на световния шпионаж


Вера Аткинс е може би най-емблематичната и възвеличавана жена-таен агент в историята на световния военен шпионаж. Тя е вдъхновител не само на редица доброволци, станали част от шпионската мрежа на Великобритания по време на Втората световна война, но и на писателя Иън Флеминг, създал класическата сага за легендарния таен агент Джеймс Бонд.

Вера Мей Аткинс се ражда като Вера Мария Розенберг в еврейско семейство на 16 юни 1908 г. в Галаци, Румъния. Баща й е с германско-еврейски произход, майка й с британско-еврейско потекло.
В младежките си години Вера изучава съвременни езици в Сорбоната в Париж, а по-късно завършва училище в Лозана. След това се записва да учи в секретарски колеж в Лондон. Когато завършва, работи като преводач и представител на петролна  компания в Букурещ. Младото момиче се сближава с антинхитлеристкия посланик на Германия Фридрих Вернер фон дер Шуленбург. Завързва контакти и  с няколко представители на британското разузнаване и антифашистки движения. Разговорите с тях и новите знания, които трупа Вера, запалват пламъка, който ще гори в сърцето й до края на земния й път.

По това време тя живее с родителите си в огромно имение в румънската столица. През 1932 г. обаче баща й, богат бизнесмен, фалира и година по-късно си отива от този свят. След смъртта му (през 1937 г.) Вера и майка й емигрират в Лондон, най-вече заради настъпващия неблагоприятен политически климат на нацистки и антисемитски настроения в страната. Там бъдещата шпионка приема моминското име на майка си и е записана като Вера Аткинс. За сдобиване с британско гражданство по-късно й помагат старите й познайници, с които се среща, докато живее и работи в Румъния.

По време на Втората световна война Вера започва да събира разузнавателна информация за британските власти. През февруари 1941 г. става част от основаната година по-рано тайна британска организация SOE (Special Operations Executive). Тази структура е  известна като „Тайната армия на Чърчил“.

Първоначално Вера Аткинс заема поста на секретарка, но това много бързо се променя. Назначават я на високопоставена длъжност като асистент на полковник Морис Бъкмастър - главнокомандващия френската секция в организацията – секция F. Вера става официално офицер от разузнаването, а по-късно е удостоена с чин лейтенант. Тя се превръща бързо в незаменима част от всичко случващо се в секция F. Натоварена с много отговорни задачи и взема участие във всяко събитие в тайната организация. Интервюира новобранци, вербувани за тайни агенти, включва се дейно в тяхното обучение и планирането  на бъдещите им тайни операции, организира отпътуването им до Франция, подсигурява им терен, където да се настанят, фалшиви документи, оръжия и всякакви други необходими принадлежности. Дори се грижи за облеклото и външния им вид. Отговаря също за заплатите на наемниците и тяхното навременно изплащане. Изпраща повечето от агентите си лично до летищата, от които заминават, за да се убеди, че всичко ще бъде наред. 

Според мнозина шпионката засенчва с действията си дори самия Бъкмастър и тя е смятана за мозъка на повечето осъществявани  разузнавателни операции. Интелигентността й и нюхът към разузнавателните дейности са пословични. Също така тя често успява да разгадае зле кодирани или привидно неразгадаеми съобщения, които дори официалните декодери не можели да разчетат.
Секция F изпраща над 470 действащи агенти във Франция, от които 39 (в някои  източници 37) са жени.

Те са под прякото командване на Вера. Агентите и служителите на SОЕ били представители на различни обществени прослойки и с най-разнообразни професии – от художник, таксиметров шофьор и писател през музикант и интелектуалец, та чак до жокей, готвач, банкер и и т.н. Най-важните  условия, на които всички желаещи да станат тайни агенти трябвало да отговарят, били да говорят перфектен френски език и да са смели. Самата Вера Аткинс казва:
 „Обикновените хора понякога разкриват доста неочаквани силни страни. Тези хора нямаха съмнения относно важността на победата над нацизма. Те поеха рискове, чувствайки, че това е тяхно  задължение; те направиха доброволна жертва”.
Постепенно Вера Аткинс се превръща в най-влиятелната и успяла в работата си жена в историята на световния шпионаж. Често я описват като студена, строга, сериозна и сурова жена. Но всички са единодушни за едно – нейната огромна загриженост и чувство за отговорност към подчинените и колегите й. Тя поддържала постоянна връзка и с близките на своите агенти, като ги информирала какво се случва с тях.

Целите и успешните операции на SOE включват саботиране на военните действия и повреждане на военна техника, използвана от Оста, прекъсване на линиите за доставка на оръжия на  противниците на Великобритания. Това понякога се случва косвено, в други случаи агентите действат директно като се намесват с преки военни действия. Друга важна цел на организацията и нейните агенти е разпространението на пропаганда, отнасяща се до морала на представителите на Оста и морала, царящ в окупираните територии. Тайните агенти провокират омраза и недоволство в окупираните страни, която често довежда до многочислени стачки и гражданско неподчинение, с които Оста трябва да се справи.  



Вера Аткинс остава на поста си в SOE
до края на Втората световна война, когато организацията е разформирована. Но дори и след това тя продължава да е загрижена за агентите си и проследява историята на всеки един от тях. Особено важно за лейтенант Аткинс било да разбере какво се е случило със 118-те агенти, които така и не се завърнали от Франция и потънали в нeизвестност. 14 от тях били жени. В продължение на една година Вера събира доказателства, посещава концентрационни лагери, разпитва немски пазачи, пътува до Франция и Германия, говори с военнопленници, за да проследи съдбата на изчезналите агенти. Тя установява смъртта на 117 от тях, знаейки точно кога, къде и как са били убити от нацистките войници. Единственият нерешен случай е този на таен агент, изпратен в Марсилия с голяма сума пари под ръка. Има две версии за съдбата му, тъй като се знае, че е заложил парите на хазарт. Или е спечелил голяма сума от залагането и е заживял някъде из Франция с парите и фалшивата си самоличност, или е загубил залога и вследствие на това се е самоубил.

Докато Вера Аткинс провежда множество разпити на задържани вражески свидетели, те с възхищение отбелязват, че тя е осъществила най-умелите и продуктивни разпити, които са им правени досега, включитено и Рудолф Хьос, немския комендант на Аушвиц.

През 1987 г.  френското правителство отличава Вера Аткинс като  комендант на Почетния легион – огромно, макар и позакъсняло признание. Тя получава и множество други награди, ордени, отличия и признания, включително и CBE (най-значимият орден на Британската империя), връчен й лично от кралица Елизабет II.

Животът и делото на Вера Аткинс вдъхновяват писателя Иън Флеминг, който създава в писанията си (по-късно се появяват и във филмите) тайнствения герой „М“ и неговата секретарка в поредицата за Джеймс Бонд. Според мнозина М и Мис Мънипени (секретарката му), отразяват с образите си черти, взети от характера и действията на най-великата шпионка на всички времена и нейния шеф Морис Бъкмастър. Самият Флеминг е едновременно журналист и офицер от британското военноморско разузнаване по време на Втората световна война. Много от сюжетите и персонажите в книгите му са базирани на реални събития и лица. Както и в случая, който посочихме по-горе.   

На 24 юни 2000 г. Вера Аткинс си отива от този свят, на 92-годишна възраст. Британската шпионка никога не се е женила и няма деца.

Трейлър на филма A Call to Spy, който разказва за създаването на SOE



Още по темата:

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи История

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи

Споделяли здравословни проблеми и медицински съвети, точно както и днес

Когато небето и Земята си прощават История

Когато небето и Земята си прощават

На Сирни заговезни, или Прошкинден искаме и даваме прошка, за да сме с чисти сърца и в мир

Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек. История

Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек.

Шипченската епопея: „Хора ли отбиваха атаките на противника – смъртни ли са те?”

Баба Марта не е баба! История

Баба Марта не е баба!

Тя е булка, мартеницата е разветият й сватбен чаршаф. Пижо и Пенда са нашите Ин и Ян.

Какво щеше да се случи, ако нямаше високосни години История

Какво щеше да се случи, ако нямаше високосни години

Ако нямате календар за 2024 г., можете да ползвате от 1996-а или от 1968-а

Концесионери посягат на светилището на Асклепий в земите на манастира „Св. Св. Петър и Пав История

Концесионери посягат на светилището на Асклепий в земите на манастира „Св. Св. Петър и Павел“

Историци и археолози с петиция срещу решението в местността „Хайдушко кладенче“ да се добиват инертни материали

Трифоновден – 1 или 14 февруари? История

Трифоновден – 1 или 14 февруари?

В празничността на тези дни могат да бъдат различени много предхристиянски вярвания, които нашият народ е съхранил

И преди 300 г. да си кръчмар, кафеджия, аптекар и пивовар е било доходоносно История

И преди 300 г. да си кръчмар, кафеджия, аптекар и пивовар е било доходоносно

Кратка ретроспекция на най-разпространените професии през XVIII век

Атанас си мина и зимата замина История

Атанас си мина и зимата замина

В българските народни представи св. Атанас бил един от шестимата братя юнаци, които си поделили небето и земята в началото на света

Народе, кълве те секи, кой отде помине – и турчин, и поп, и дявол... История

Народе, кълве те секи, кой отде помине – и турчин, и поп, и дявол...

Яворов: Истинската вяра е да умреш като Ботев за една идея, дори когато знаеш, че е предварително обречена

Пет древни тълкувания за символа на Дървото на живота История

Пет древни тълкувания за символа на Дървото на живота

Красивият символ на Творението присъства в много култури от векове

Коледа с врага История

Коледа с врага

И през Първата, и през Втората световна война сражаващи се от двете страни слагат оръжие и празнуват заедно

Коледата с ритъма на сърцето История

Коледата с ритъма на сърцето

В деня преди Коледа според народните представи цялата природа затаява дъх в очакване на чудото

13 г. Григорий Просветител бил забравен на дъното на каменна яма, пълна със скорпиони История

13 г. Григорий Просветител бил забравен на дъното на каменна яма, пълна със скорпиони

Армения първа в света приела християнството за държавна религия през 301 г.