Подкрепете ни!
История25 юли 2023

Той омайваше милиони хора от телевизора, някои го наричаха шарлатанин, други – гений

Днес 83-годишният Анатолий Кашпировски прави сеансите си в Youtube


Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
Лекарят с всепроникващия поглед от болницата „Академик А. И. Юшченко“ във Винница придобива мълниеносна популярност в края на 80-те години на миналия век. Кашпировски се появява за първи път в телевизионното предаване „Взгляд“. Омайва една пациентка така, че тя не чувства болка и операцията за отстраняване на тумора й е извършена без анестезия. В продължение на няколко години лечителят е на върха на славата си. Българските зрители също са във възторг от него и редят чаши с вода пред телевизионния екран, за да я зареди той с поглед... Бил е и гост в предаването на К. Кеворкян „Всяка неделя“ по БНТ. Но успехът не след дълго е заменен от обвинения в шарлатанство...

Началото

Анатолий Кашпировски е роден на 11 август 1939 г. в района на Хмелницки в Украйна в многодетно семейство. Баща му е бил военен. Като тийнейджърът се увлича от тайните на човешката анатомия и след 10-ти клас влиза във Виницкия медицински институт. След завършването на висшето си образование, започва работа в психиатрична болница „Академик А. И. Юшченко“. След четвърт век из болничните коридори става психотерапевт на националния отбор на СССР по вдигане на тежести. Рязък обрат в трудовата му биография настъпва, когато Анатолий прави поредица от предавания по украинската телевизия. Целта му е дистанционно да лекува деца от енуреза.

Следват телеконференции с Москва и Тбилиси, където Кашпировски демонстрира дистанционна анестезия. Интересът към психиатъра, който успява да накара пациентите да забравят за болката си, расте лавинообразно и той е поканен да води свое авторско предаване в Останкино. Много от зрителите разказват за чудодейното изцеление и лекарят е извикан в Полша, където стартира предаването „Телевизионната клиника на д-р Кашпировски“, за което получава наградата „Виктор“. Изглежда, че авторитетът му е огромен...

През 70-те години Анатолий започва да лекува деца от енуреза, въвеждайки ги в състояние, подобно на хипноза. Тогава медицинска сестра с тежка алергия се обръща към психиатъра за помощ. На нея и предстои операция от рак на гърдата, но упойката й е забранена. „Тогава се обърнах към мой приятел в Киев, съученик, доктор на медицинските науки. Той отговаряше за медицинския отдел на Киевския онкологичен институт. Каза ми: „Можем да го направим“. Отвърнах: „Тогава нека го направим по телевизионен път. Това положително ще настрои всички да извършват подобни операции с други хора. Той се съгласи” - спомня си Кашпировски. Фамозната операция на медицинската сестра се излъчва в ефира на „Взгляд“ с водещ Влад Листев. 

На върха на славата

След първия публичен успех лечителят получава тристаен апартамент в Киев, в „партиен“ блок. Провежда телевизионни сеанси за лечение на деца и едновременно с това анестезира двама пациенти по време на коремни операции. Градовете опустяват, когато предстои предаване с Кашпировски. В Украйна води 5 предавания и се полакомява в Централната съветска телевизия да са 6. Но се появява новият феномен Алан Чумак – партийно протеже, според Кашпировски. Чумак го измества от неограниченото му ефирно време, новата звезда също зарежда с енергия водата на зрителите, но не с поглед, а с някакви смешни ръкомахания. Кашпировски нарича това идиотизъм и не вярва в свръхестествените способности на Чумак. Между другото, Анатолий отрича определенията, дадени му от народа – медиум и магьосник, вярвайки, че това омаловажава делото му. Не се смята и за хипнотизатор, макар че методите му много приличат точно на това. Алан Чумак твърди, че Кашпировски, като владеещ черна магия, осакатява хората с вредни техники за хипноза.
„Моето влияние се основава на неусетното възприятие като използвам фактора на абстрактното съзнание, за да създам условия, настройка за подсъзнанието. Всичките ми действия са насочени само към подсъзнанието. Затова, когато човек седи в залата, смее се, усмихва се, скептичен е, аз знам, че самият факт, че седи там, вече е най-важното, защото го е водила вярата на сърцето и вярата на чувството. И вярата на ума му е критично настроена“ – обяснява Кашпировски.
В края на 80-те и началото на 90-те авторитетът му е толкова мощен, че през 1993 г. Алексей Митрофанов му предлага място в Думата, въпреки украинското гражданство. Веднага след изборите обаче Анатолий лети за САЩ, където може да се печелят пари.

През юни 1995 г. Кашпировски води преговори по телефона с Шамил Басаев, който държи заложници в Будьоновск. Злите езици разказват, че психотерапевтът не е успял да хипнотизира терориста. Лекарят коментира, че е бил буфер между Басаев и директора на ФСБ Сергей Степашин, опитвайки се да спаси невинните.

Критика

Най-сериозната критика към него е, че много пациенти на Кашпировски с тежки диагнози, вярвайки в чудодейно възстановяване, спирали да приемат лекарствата си и умирали. Академик Максименко нарече Кашпировски основател на телепсихотерапията. Отбеляза, че Анатолий за първи път в историята успява да постигне резорбция на белег без хипноза и лекарства, включително след инфаркт на миокарда, премахване на пролапс на тазовите органи, нехирургично „отстраняване“ на палатинални сливици при хроничното им възпаление. Но не всички дават толкова висока оценка на неконвенционалния лекар. Първо колегите му почват да го наричат шарлатанин, който всъщност провокира психични разстройства у публиката, а не ги лекува. Терминът „синдром на Кашпировски“ се появява, когато пациентите отказват лечение, доверявайки се на теории за самолечение чрез препрограмиране на подсъзнанието.

Въпреки това Кашпировски продължава дейността си: публикува книги, в които хората, които е излекувал, потвърждават, че лекарят има дарба, организира семинари в Америка, Израел и Германия. Билет за сеанс струва около 35 долара, но твърди, че парите не го интересуват много. Дава личните си апартаменти в Молдова и Узбекистан на пациенти. „Подарявах и коли. В Беларус – шест автобуса. Тогава имах такава възможност. И сега живея много скромно“, споделя Анатолий Михайлович.

Личен живот

За първи път Кашпировски се жени в младостта си за любимата си Валентина. Бракът продължава 22 години, раждат се Сергей и Елена. По-късно и двете му деца се местят да живеят в САЩ. Момичето става лекар, но загива нелепо в Канада. Синът му е в Калифорния. 

Самият Анатолий Михайлович прекара много време в САЩ, но не се смята за емигрант. Честите пътувания между Европа и Америка са причина за разпадането и на втория му брак – с Ирина. Тя е негова почитателка от Чехия. Омъжва се за идола си през 1992 г., когато е едва на 20. От 2005 г. двойката живее в различни страни. Разводът е факт чак през 2014 г., когато докторът е на 75.

Възраждането

За съжаление, Кашпировски е изваден от нафталина през 2014 г, но отново при скандални обстоятелства. Той съди за клевета човек, обявил се за негов извънбрачен син, съди Всеросийската телевизионна и радиокомпания, защото в предаване било казано, че сеансите му са опасни, съди водещ на вечерно шоу, защото използвал портрета му в някакъв колаж, уронващ престижа му.

Въпреки всички съдебни спорове Кашпировски все още обикаля света със своите семинари, творчески срещи и сесии, въпреки че вече не събира стадиони. Освен това психотерапевтът стартира собствен канал в YouTube.

„Работя с алергии, сърдечно-съдови заболявания, лекуване на белези по сърцето, генитален пролапс, корекция на гърба. Това е моята работа, която журналистите не виждат. Или не искат да видят...“
Кашпировски достига пенсионна възраст с горчиви съжаления и чувството, че животът му се е провалил. Той се укорява, че е направил само шест предавания в СССР, че е отишъл в САЩ, че не може да вземе тленните останки на дъщеря си от Канада ... 

Източници: lenta.rukashpirovsky.com, starhit.ru

Още по темата:

Военен гений ли е бил Чингис хан или обикновен терорист? История

Военен гений ли е бил Чингис хан или обикновен терорист?

Дръжте приятелите си близо, а враговете си мъртви

И днес нашият свят има нужда от духа на Левски! История

И днес нашият свят има нужда от духа на Левски!

187 години от рождението на Васил Левски

Хиляди посрещат извънземни на летище край Русе История

Хиляди посрещат извънземни на летище край Русе

Социалният феномен от 11 септември 1995 г. още предизвиква усмивки

В Хераклея Синтика край Петрич откриха огромна статуя История

В Хераклея Синтика край Петрич откриха огромна статуя

Според ръководителя на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински това е една от най-запазените статуи на територията на България и вероятно е на Хермес

Разкопките на най-старата цивилизация в Европа са спрени История

Разкопките на най-старата цивилизация в Европа са спрени

Министерството на културата бави необяснимо разрешенията за продължаване на археологическите дейности в с. Оходен и с. Майор Узуново

Днес е Спасовден История

Днес е Спасовден

Русалките са благосклонни, а от водата извират чудеса на изцеление

Хенри Форд си купува инвалидна количка само за да е съпричастен с Томас Едисън История

Хенри Форд си купува инвалидна количка само за да е съпричастен с Томас Едисън

Съхранява до края ни дните си епруветка с последния дъх на приятеля си

Напразно питах мълчанието де е гроба му... История

Напразно питах мълчанието де е гроба му...

Иван Вазов: Аз и сега се повръщам неволно към тия спомени за една героическа епоха

Да се не сравняваме ние с Ботйова, който е от необикновените хора, какъвто България рядко История

Да се не сравняваме ние с Ботйова, който е от необикновените хора, какъвто България рядко ражда

Захари Стоянов: Той си избрал тоя път, към който го влечало неговото сърце и душа

Дървета, оцелели след ада в Хирошима, носят послание за мир История

Дървета, оцелели след ада в Хирошима, носят послание за мир

Те помнят всичко, което се е случило до момента, и го споделят с нас

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан е изложен в Националния археологически музей История

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан е изложен в Националния археологически музей

„За древността на бащината земя и за българските дела“ датира от 1667 г.

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем История

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем

Г. Марков: Българският език продължи да живее с болестите, които го бяха заразили и застрашително да линее

Земя на писмености История

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и кирилицата

Безкрайността е окована под формата на граници История

Безкрайността е окована под формата на граници

Древните гръцки мислители за кармата и прераждането