Подкрепете ни!
Любопитно10 април 2020

Защо винаги ще има такива, които не спазват извънредните мерки

Всеки създава своя история на база минал опит, опитайте се да разберете другата страна

снимка: iStock
снимка: iStock
Може би сте забелязали, че някои хора реагират твърде различно на новите строги мерки за защита от пандемията от коронавирус и на социалното дистанциране. Някои изглеждат ужасени. Други - успокоени. На какво са дължат тези толкова големи разминавания в реакциите на хората в условия на повишена тревожност? Разказва Патриша Ридел, професор по приложна невронаука и консултант по неврология в PMR Consultants.

Лесно би било, ако всички ние реагирахме на едни и същи събития в света по сходен начин.  Но в мозъка ни нещата се случват не съвсем така. Ние нямаме ресурса да поемем цялата информация, която получаваме чрез сетивата си - това, което виждаме, чуваме и чувстваме. Вместо това обръщаме внимание на информацията, която е най-подходяща за нас и я използваме, за да създадем интерпретация на случващото се около нас. С други думи, ние си разказваме история за случващото се и след това реагираме на нашата си история.

Това може да ни помогне в отговора на въпроса защо хората реагират толкова различно на едни и същи събития. Ние всички имаме различен опит и затова е по-вероятно да присъстваме на различни части на събитието. Когато моментите, на които присъстваме и възприемаме, се съберат като в пъзел, ще съставят различна история, която след това ще доведе до нашия отговор на дадена ситуация.
Знаейки, че изграждаме убежденията си за света въз основа на своя минал опит, нека да помислим какви различия може да има между нас и другите. 


1. Стремеж към постигане на добри резултати или избягване на лоши резултати

Една от основните функции на нашия мозък е да забелязваме възможности, които носят награда или са капан, които могат да ни навредят както физически, така и психически. В зависимост от възприятията си за света и нагласите си ние решаваме как да оценим дадено събитие. За някои визията за награда и постижение е толкова доминираща, че те не забелязват потенциалните клопки. За други, храсталаците на съмнението и песимизма са толкова гъсти, че всяка потенциална награда изобщо не се забелязва.

Помислете как всяка от тези групи може да чуе правителствено съобщение за строгите извънредни мерки срещу пандемията. Групата, която вижда само награда, сега ще забележи възможността да се наслади на природата (доколкото е разрешено или малко повече), когато работата им е затворена и слънцето грее. Те няма да забележат клопките на потенциалните щети върху здравето и рисковете за тях, близките им или за другите. Групата, която вижда само капани, ще се притесняват от възможността да се заразят с COVID-19 и ще искат да защитят себе си и семействата си, като останат вкъщи.


2. Интроверти и екстроверти

Лесно е да се разбере, че ако сте интроверт, идеята да останете у дома с любимите си хора и да не се налага да бъдете общителни всъщност ще бъде облекчение за вас. Но за екстроверт това е истинско изпитание, тъй като те са откъснати от един от основните им източници на удоволствие. Видеоразговорите или чатът могат да помогнат за облекчаване на проблема, но винаги ще има желание и глад за социален контакт.


3. Хора с цел срещу хора без работа

За някои хора работата току-що се е преместила онлайн от вкъщи и те са заети както винаги, а може би дори са по-натоварени. За други тяхната рутина е напълно премахната и нищо не я замества. За онези, които са заети и се учат да управляват работния си процес, ще бъде много по-лесно да се придържат към новите правила, отколкото тези, чиято рутина е премахната и те ще търсят нови начини да запълнят времето си.


4. Толерантност към несигурността и неяснотата срещу нетърпимост

Някои хора се нуждаят от сигурност и обичат да се чувстват така, сякаш имат някакъв контрол върху събитията. Други са щастливи да реагират на събитията и дори намират перспектива за голямо вълнуващо разтърсване, тъй като това носи нови възможности. В крайна сметка ще има много различни истории и интерпретации на текущите съобщения за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Тези, които имат нетърпимост към несигурността и неяснотата, ще търсят ясно и недвусмислено послание, което съобщава правилното нещо, което трябва да се направи. Те ще намерят различните съобщения, които са им нужни, за да си докажат, че е безопасно да се излиза и че няма нищо лошо в това. И вероятно ще пренебрегнат някои действия по препоръчваната повишена предпазливост.

Тези, които са толерантни към несигурността и неяснотата, може дори да не чуят смесените послания, тъй като ще търсят възможностите в ситуацията - какво да правя сега, което не е било възможно преди? Те ще се насладят на промяната и ще търсят начини да я използват в бизнеса си, в семейния живот или за духовното си израстване. Ще ги познаете по това как планират дати за срещи с близките си чрез видеоразговори, организират преместване на целия им бизнес онлайн, измислят нови игри за децата и са дейни през цялото време.


Какво можем да направим по различен начин?

Има много начини да се реагира в това време на неизследвана промяна. Всеки ще измисли своя собствена история, за да отговаря на опита му към днешна дата. Никоя история не е напълно правилна или грешна, а начинът, по който хората реагират на ситуацията, е само резултат от техния опит. Но едните много трудно ще разберат другите.
За да си помогнете, а и да помогнете на другите, не забравяйте, че сте създали своя собствена реалност. Всеки друг човек, когото срещнете, е направил същото. Бъдете комуникативни и се интересувайте от историята на другия човек, разсъждавайте защо мнението му може да е различно от вашето. Още по-добре, опитайте да помислите какво наистина знаете за настоящата ситуация и използвайте тази информация, за да създадете няколко различни версии. Може да започнете да осъзнавате, че всяка от тях е само един от многото възможни резултати. Изберете един, който предсказва по-добро, но реалистично бъдеще за вас. Може да ви помогне да намалите тревожността и да управлявате живота си в това несигурно време.

Източник

Още по темата:

Японски милиардер тръгва за Луната през 2023 година Любопитно

Японски милиардер тръгва за Луната през 2023 година

Юсаку Миязава търси 8 творци от цял свят да го придружат за негова сметка за пътуване до Луната

„Дефицитът на Витамин B17 може да причини рак” Любопитно

„Дефицитът на Витамин B17 може да причини рак"

Какво прави хората податливи на фалшиви здравни новини

По кучетата им ще ги познаете Любопитно

По кучетата им ще ги познаете

Жените предпочитат мъже с Джак Ръсел териер, а мъжете - жени с чихуахуа

Потребителите на социалните медии са по-склонни да вярват в дезинформация Любопитно

Потребителите на социалните медии са по-склонни да вярват в дезинформация

Те уж са информирани, но не могат да отговорят на въпроси, свързани с факти

Денят на четирите двойки прелива от енергия Любопитно

Денят на четирите двойки прелива от енергия

21.02.2021 - благоприятно време за сватба, нов проект и творчески импулси

Facebook с крупна наказателна акция в Австралия Любопитно

Facebook с крупна наказателна акция в Австралия

Медиен проектозакон иска от гиганта да плаща за разпространение на новини

Европа набира астронавти: какви са изискванията Любопитно

Европа набира астронавти: какви са изискванията

ESA отправи специални покани към жените и хората с увреждания

Доброволецът Стивън Пруит е Човекът-Уикипедия Любопитно

Доброволецът Стивън Пруит е Човекът-Уикипедия

Редактирал е една трета от всички статии на английски език в Уикипедия

Идат ли забрани за неваксинираните? Любопитно

Идат ли забрани за неваксинираните?

CNBS събира тревожни сигнали от няколко държави и анализира реалните заплахи

Будистки монах предлага медитация с бийтбокс Любопитно

Будистки монах предлага медитация с бийтбокс

Защо сутрата да е все с негативен и тъжен образ? Чуйте как може и по друг начин

10 хил. долара за ахат с Бисквитеното чудовище Любопитно

10 хил. долара за ахат с Бисквитеното чудовище

Геолог откри „усмихващ" се камък в Бразилия

След „Голямото затваряне“ - 78% от хората са убедени, че щастието трябва да бъде Любопитно

След „Голямото затваряне“ - 78% от хората са убедени, че щастието трябва да бъде поставено над парите

Глобално проучване показва ефектите от карантинните мерки върху възприятията на хората за щастие

Hold-up - филмът, за който всички говорят Любопитно

Hold-up - филмът, за който всички говорят

Френски документален филм за пандемията скара хора на науката, политици и журналисти

Над един милион дръвчета засадени с подкрепата на Гората.бг Любопитно

Над един милион дръвчета засадени с подкрепата на Гората.бг

Вече 8 години екипът на Гората бг. вдъхновява хората да разровят земята и да дадат нов живот

Да, дърветата говорят помежду си Любопитно

Да, дърветата говорят помежду си

Умиращите дървета-майки изпращат мъдри послания на следващото поколение дръвчета

Домашните котки са признато антистресово лекарство Любопитно

Домашните котки са признато антистресово лекарство

Те са доволни от пандемията, защото стопаните са си вкъщи