Любопитно10 април 2020

Странните сънища по време на карантина

Има логично обяснение, ако сънувате буболечки или държите нож

изображение: iStock
изображение: iStock
Темата за сънищата винаги е била една от най-мистериозните и интригуващи посоки в изследването на човешкия мозък. Именно сънят е точно мерило за емоционалното ни състояние в конкретен момент. В последните дни покрай глобалната обстановка, създала се заради коронавирусната епидемия, интернет започна да прелива от публикации на хора, които споделят колко странни са станали сънищата им след началото на карантината.

Изведнъж всички започнаха да си спомнят сънищата си след като се събудят. Според експерти в сферата, това се дължи на далеч по-спокойната ни сутрешна рутина. В дните когато се събуждаме и веднага започваме да се приготвяме, за да не изпуснем автобуса за работа или училище, настройваме мозъка си на съвсем друга скорост. Сега, когато даваме на тялото и ума си нужното време, за да се събудят, имаме възможност да си спомним съня си в много повече детайли, тъй като не сме дали на съзнанието си друга задача.

Сънищата, които хората споделят, са изключително разнообразни и включват всичко, за което можете да се сетите- от зловещи сцени или природни бедствия през абсолютно безумни и нелогични ситуации от всякакво естество чак до тревожни моменти, включващи възрастни роднини и близки.
Каква е причината за зачестилите натрапчиви странни сънища, които преживяват повечето от нас? Възможно ли е те просто да отразяват хаоса, в който се намираме в момента и не знаем как ще свърши и дали изобщо ще оцелеем?

Според експерта и анализатор на сънища Лори Лоенберг - да, точно това ни се случва. Тя разказва: „Сънят е продължение на мисловния поток от изминалия ден. Но е в символична форма, тъй като в състояние на сън мозъкът работи по различен начин. Амигдалата - емоционалният център на мозъка, е силно активна по това време и това прави всички усещания по време на деня засилени и изкривени докато спим."

Освен простото обяснение, Лоенберг допълва и че в същото време сънищата често ни дават отговор и решение на проблемите, които имаме в ежедневието си. „Типичните тревожни сънища обикновено включват торнадо (притесненията се вихрят около нас без контрол), приливни вълни (емоциите ни заливат и развалят нормалната ни рутина и комфорт), наводнение (негативна настройка на ума, която се влошава), горяща къща (разпалени нерви и избухливост) и автомобилни спирачки, които отказват (чувство за загуба на контрол)" пояснява тя.

В сеансите, които провежда напоследък, забелязва, че повечето хора разказват за сънища с торнадо и цунами, както и такива с различни буболечки (сигнал за по-силна раздразнителност у дома сред близките).
 „Открих също и че много по-често насън всички виждат своите възрастни родители. Това се случва и на мен. Знаем, че старите хора са най-застрашени. Това, което ни засяга и вълнува най-много, е онова, което сънуваме."  
„В сънищата има толкова много символи за това, с което всички се сблъскваме" обяснява Лори. – Автомобилната катастрофа и усещането, че на горния етаж има убиец отразяват как всичко това дойде като „трясък" в живота ни, а убиецът е горе, защото опасността реално „виси" над всички ни. Сънят за човек, който убива всички, е достатъчно ясен и няма нужда от тълкуване. Къпането в душ-кабина символизира стремежа да останем чисти с цената на социална изолация.

Ако се върнем в детските или юношеските си години, това може да означава, че мозъкът ни разпознава стресовата ситуация в настоящето като нещо познато от миналото. Може да прави паралел с моменти преди, когато сме били силно потиснати или в борба с някаква болест, изпитващи несигурност или претърпели тежка загуба.

Ножът е специфичен детайл
„Ножът служи за рязане и отделяне. Сега всички се отделяме от останалите и „режем" социалните си дейности с цел да бъдем отговорни. В сънищата напоследък масово се появява момент, в който взимаме нож от ръката на някого и после се страхуваме да не бъдем замесени в убийство. Това изобразява личната ни отговорност и отношение към ситуацията. Представлява също и перфектна илюстрация на нашият колективен страх да не пипаме публични предмети, за да не убием някого.

В заключение Лори Лоенберг съветва да „отмиваме" негативните и тревожни мисли, които отразяват сънищата ни. Насърчава всеки, който се сблъсква с проблема на неспокойния ум, да си записва мисли преди лягане. Нека изброим страховете и притесненията си, но да добавим и всички желани резултати и начина им за постигане. Това помага на човек да извади страховете от главата си и да задейства процеси по справяне с проблема.

„Изпишете толкова страници, колкото имате нужда. Изкарайте всичко навън. Когато приключите и отидете да си легнете, не мислете повече за тревогите си. Помислете какво и кого обичате, какво искате да правите в бъдеще. Ще се изненадате в каква висока степен това ще измени сънищата ви. Програмиране. Това е, което правите."

Източник

Още по темата:

Кой звяр или птица ви помага Любопитно

Кой звяр или птица ви помага

Готови ли сте за приключение? Открийте сами тотемното животно, което защитава рода ви

Българската следа в загадката на мистика Руми Любопитно

Българската следа в загадката на мистика Руми

Александър Илиев търси и намира връзки с българското в битието на Мевляна

Затвор за делфини и тюлени в Бургас? Любопитно

Затвор за делфини и тюлени в Бургас?

Готвят се изтезания за морските бозайници, алармират от „Последната клетка"

Още пространство за велосипедистите във Виена Любопитно

Още пространство за велосипедистите във Виена

Заради мерките около пандемията все повече хора карат колело, но трябва и дистанция

Бъдещото ти „Аз” казва: „Иди, учи и се върни” Любопитно

Бъдещото ти „Аз” казва: „Иди, учи и се върни”

Стипендии по 10 000 лева помагат на българи да заминат в чужбина

В Плевенско умряха хиляди пчелни семейства Любопитно

В Плевенско умряха хиляди пчелни семейства

Спад от 90% на популацията от пчели в световен мащаб, това вещае край на човечеството

Мъжът изпада в стрес, когато жената печели 40% от семейния бюджет Любопитно

Мъжът изпада в стрес, когато жената печели 40% от семейния бюджет

Преди тази психологическа граница съпругът не страда, че съпругата изкарва повече от него

Кажи ми цвета на твоето име Любопитно

Кажи ми цвета на твоето име

На всеки звук от азбуката отговаря определен цвят

Синеоките се влюбват за няколко минути, повечето хора биха завили надясно Любопитно

Синеоките се влюбват за няколко минути, повечето хора биха завили надясно

Вижте някои любопитни психологически закономерности

Страхът от страха е по-силен от самия страх Любопитно

Страхът от страха е по-силен от самия страх

Как да се справим сами с паник атаките

Изкуство на простора Любопитно

Изкуство на простора

Всеки може да сподели стих, картина, снимка, афоризъм на ПросториChallenge

Гаджето на Мъск дешифрира името на детето им Любопитно

Гаджето на Мъск дешифрира името на детето им

X Æ A-12 Musk взриви социалните мрежи още преди да е навършил два дни...

Пробегът на мира стартира виртуална обиколка на Европа Любопитно

Пробегът на мира стартира виртуална обиколка на Европа

Всеки от участниците ще тича в района, където живее

Ох, свърши ми сезонът, искам още! Любопитно

Ох, свърши ми сезонът, искам още!

Какво се случва с мозъка ви, когато поглъщате телевизионен сериал

Коронавирусът промени сънищата на хората Любопитно

Коронавирусът промени сънищата на хората

Кошмари със зомбита и прегръщащи убийци плашат спящите

Защо карантината е 40 дни Любопитно

Защо карантината е 40 дни

Преди „карентино“ думата за изолация е била „трентино“