Подкрепете ни!




Любопитно18 ноември 2020

Рециклираното кенче се оказва най-щадящо за природата

Стъклото не е „по-зелено" от пластмасата, сочи анализ

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org
Хората все по-дълбоко осъзнават вредата, която пластмасовите отпадъци причиняват на дивата природа и все повече са тези, които в магазина избягват да купуват неща в пластмасови опаковки за еднократна употреба, като си мислят, че така са природоцелесъобразни.
Но дали алтернативите на пластмасата са много по-добри за тази благородна цел? Изданието Conversation , цитирано от phys.org, направи собствено разследване на основните опаковки за газирани напитки. Може да предположите, че пластмасовите бутилки са най-малко „зеленият" вариант, но винаги ли е така?

Журналисти и учени заедно анализирали пет различни вида опаковки за напитки. Тествали тяхното въздействие върху околната среда по редица критерии. Сред тях - как всеки материал допринася за изменението на климата и замърсяването, което всеки от причинява по време на производството и използването му. 
Ето ги, класирани от най-неподходящото към най-природоцелесъобразното.



Пето място: стъклени бутилки
Изненадващо е, но стъклените бутилки всъщност са на последно място в анализа. Може инстинктивно да посегнете към стъклена бутилка, за да избегнете закупуването на пластмасова алтернатива, но стъклото отнема повече ресурси и енергия за производството си. Производството на стъкло включва добив на суровини като силициев пясък и доломит и това освобождава вредни емисии, които при вдишване могат да причинят белодробна силикоза.

Необходими са и високи температури, за да се стопят тези материали - процес, задвижван предимно от изкопаеми горива. По време на производството самото стъкло отделя въглероден диоксид.
Анализът установил, че производството на стъклени бутилки харчи най-много природни ресурси  поради огромното количество използван материал. Еднолитрова стъклена бутилка може да тежи до 800 г, докато подобна пластмасова бутилка тежи около 40 г. Това допълнително тегло означава, че превозните средства, които транспортират стъклени бутилки, консумират повече изкопаеми горива, за да доставят същото количество течност. Стъклените бутилки имат около 95% по-голям принос за глобалното затопляне от алуминиевите кутии.

Четвърто място: рециклирани стъклени бутилки
Сигурно си мислите, че щом обикновената стъклена бутилка е най-лошото решение, то със сигурност тези, направени от 100% рециклирано стъкло, са много по-добри, нали? За съжаление не.
Част от енергията се спестява при рециклиране, вместо при извличане, преработка и транспортиране на суровини. Но рециклирането на стъкло все още използва много енергия поради високите температури, необходими за топенето му. Повече енергия означава повече емисии на парникови газове и по време на процеса стъклото може отново да отдели въглероден диоксид.



Трето място: пластмасови бутилки
На трето място е пластмасовата бутилка. Пластмасата има идеални качества за съхранение на напитки. Здрава е, устойчива на химикали (така че съставките в напитката ви не разграждат пластмасата) и е лека, което означава, че при транспортиране се отделят по-малко вредни емисии. В анализа на Conversation пластмасата е със значително по-ниско въздействие върху глобалното затопляне от стъклото.

Но ефектите от пластмасовите отпадъци в световен мащаб са добре документирани и всеизвестни. Стъклото и алуминият не се разпадат на вредни микрочастици като пластмасата.
Рециклирането й изисква по-малко енергия поради по-ниските температури, свързани с топенето на суровината. Но пластмасата, за разлика от стъклото или алуминия, не може да бъде безкрайно рециклирана. Всеки път, когато се извършва този процес, веригите от молекули, които изграждат пластмасите, се съкращават. Рано или късно се стига до депото за изгаряне или до бунището...



Второ място: алуминиеви кенчета
На второ място са алуминиевите кенчета. Анализът сочи, че те допринасят по-малко за глобалното затопляне от стъклото и пластмасата, защото за производството им са нужни по-малко енергия и ресурси. Консервите са по-леки от стъклото и също така не са направени от изкопаеми горива както пластмасата.

Поради процесите, свързани с тяхното производство, металните кутии в по-малка степен допринасят за екологични проблеми като киселинни дъждове и безкислородни зони в океана. Това е така, защото създаването на стъкло и пластмаса изисква повече електричество и така генерира повече замърсяване със серен диоксид - водеща причина за киселинните дъждове. Производството на стъкло и пластмаса, и извличането на материалите за тяхното производство (особено калцинирана сода за производство на стъкло) също освобождава повече фосфати в околната среда, което може да претовари реките и крайбрежните морета и да намали съдържанието на кислород във водата.

Но и алуминият си има своите вредни въздействия върху околната среда. Направата му включва рафиниране на бокситова руда, а добивът на боксит може да замърси водата в страните, от които се добива, включително Австралия, Малайзия и Индия. Реките и утайките, замърсени с тежки метали, застрашават здравето на хората и дивата природа в близост до мини.

Първо място: рециклирани алуминиеви кенчета
Анализът слага на пръво място рециклираните алуминиеви кутии като най-малко вредни за околната среда. Алуминият може да бъде рециклиран постоянно без промяна в свойствата. Рециклирането на алуминиева кутия спестява 95% от енергията, използвана за направата на нова консерва и не е необходимо да се добива или транспортира нов материал.

Дори някои от опаковките са по-добри от други, всички те имат вредно въздействие върху околната среда. Най-добрият вариант би бил да се премахне изцяло опаковката за еднократна употреба и да се въведе система за повторно използване на контейнерите за напитки. Помислете колко хубаво би било, ако в магазина има апарати за самообслужване, от които можете да напълните с любимата напитка бутилка, която сте донесли от дома си.

Още по темата:

Над един милион дръвчета засадени с подкрепата на Гората.бг Любопитно

Над един милион дръвчета засадени с подкрепата на Гората.бг

Вече 8 години екипът на Гората бг. вдъхновява хората да разровят земята и да дадат нов живот

Да, дърветата говорят помежду си Любопитно

Да, дърветата говорят помежду си

Умиращите дървета-майки изпращат мъдри послания на следващото поколение дръвчета

Домашните котки са признато антистресово лекарство Любопитно

Домашните котки са признато антистресово лекарство

Те са доволни от пандемията, защото стопаните са си вкъщи

2020: Над 1,5 млрд. маски плуват в световния океан Любопитно

2020: Над 1,5 млрд. маски плуват в световния океан

Боклукът от пандемията ще се разгради след 450 години

Коронавирус, къш! Любопитно

Коронавирус, къш!

За три дни хитът на Стефан Драгостинов обиколи света от Арктика до Антарктида

Wilkinson представя първата EKO еднократна самобръсначка Любопитно

Wilkinson представя първата EKO еднократна самобръсначка

Продуктът Xtreme3 ECO GREEN е част от най-продаваната серия на бранда

Търговските улици във Виена греят в очакване на Коледа Любопитно

Търговските улици във Виена греят в очакване на Коледа

Традиционните коледни базари бяха отменени

Иска ми се Covid да свърши, за да можем да се прегърнем... Любопитно

Иска ми се Covid да свърши, за да можем да се прегърнем...

Писмата на американските деца до Дядо Коледа тази година са тъжни и трогателни

Учени снимаха любовта Любопитно

Учени снимаха любовта

Уникална рентгенова снимка показва връзката между майка и дете

Коледни подаръци, с мисъл за природата Любопитно

Коледни подаръци, с мисъл за природата

Шведският бранд Fjällräven вдъхва нов живот на любимите ни материи

Странен арт експеримент защитава животните Любопитно

Странен арт експеримент защитава животните

Учени оспорват тезата, че лабораторната индустрия е по-хуманна

Каква е връзката на Бил Гейтс с Пфайзер? Документалната истина. Любопитно

Каква е връзката на Бил Гейтс с Пфайзер? Документалната истина.

Българското интернет пространство изобилства от непроверени факти

Присъда: смартфоните са (почти) невинни Любопитно

Присъда: смартфоните са (почти) невинни

Не висеното в телефона е вредно, а тревогата, че нещо в това не е наред, смятат учени

Не пренебрегвайте добрата стара физзарядка! Любопитно

Не пренебрегвайте добрата стара физзарядка!

Само 12 минути интензивни упражнения са достатъчни за промяна на биомаркерите в кръвта

Измислена жена е музата на царя на шоколада Любопитно

Измислена жена е музата на царя на шоколада

Човечеството маже на филии около 370 хиляди тона Nutella годишно

Няма ли нищо по-бързо от светлината и защо през лятото е по-топло Любопитно

Няма ли нищо по-бързо от светлината и защо през лятото е по-топло

11 космически мита, които и до днес битуват сред човечеството