Подкрепете ни!
Любопитно18 ноември 2020

Рециклираното кенче се оказва най-щадящо за природата

Стъклото не е „по-зелено" от пластмасата, сочи анализ

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org
Хората все по-дълбоко осъзнават вредата, която пластмасовите отпадъци причиняват на дивата природа и все повече са тези, които в магазина избягват да купуват неща в пластмасови опаковки за еднократна употреба, като си мислят, че така са природоцелесъобразни.
Но дали алтернативите на пластмасата са много по-добри за тази благородна цел? Изданието Conversation , цитирано от phys.org, направи собствено разследване на основните опаковки за газирани напитки. Може да предположите, че пластмасовите бутилки са най-малко „зеленият" вариант, но винаги ли е така?

Журналисти и учени заедно анализирали пет различни вида опаковки за напитки. Тествали тяхното въздействие върху околната среда по редица критерии. Сред тях - как всеки материал допринася за изменението на климата и замърсяването, което всеки от причинява по време на производството и използването му. 
Ето ги, класирани от най-неподходящото към най-природоцелесъобразното.Пето място: стъклени бутилки
Изненадващо е, но стъклените бутилки всъщност са на последно място в анализа. Може инстинктивно да посегнете към стъклена бутилка, за да избегнете закупуването на пластмасова алтернатива, но стъклото отнема повече ресурси и енергия за производството си. Производството на стъкло включва добив на суровини като силициев пясък и доломит и това освобождава вредни емисии, които при вдишване могат да причинят белодробна силикоза.

Необходими са и високи температури, за да се стопят тези материали - процес, задвижван предимно от изкопаеми горива. По време на производството самото стъкло отделя въглероден диоксид.
Анализът установил, че производството на стъклени бутилки харчи най-много природни ресурси  поради огромното количество използван материал. Еднолитрова стъклена бутилка може да тежи до 800 г, докато подобна пластмасова бутилка тежи около 40 г. Това допълнително тегло означава, че превозните средства, които транспортират стъклени бутилки, консумират повече изкопаеми горива, за да доставят същото количество течност. Стъклените бутилки имат около 95% по-голям принос за глобалното затопляне от алуминиевите кутии.

Четвърто място: рециклирани стъклени бутилки
Сигурно си мислите, че щом обикновената стъклена бутилка е най-лошото решение, то със сигурност тези, направени от 100% рециклирано стъкло, са много по-добри, нали? За съжаление не.
Част от енергията се спестява при рециклиране, вместо при извличане, преработка и транспортиране на суровини. Но рециклирането на стъкло все още използва много енергия поради високите температури, необходими за топенето му. Повече енергия означава повече емисии на парникови газове и по време на процеса стъклото може отново да отдели въглероден диоксид.Трето място: пластмасови бутилки
На трето място е пластмасовата бутилка. Пластмасата има идеални качества за съхранение на напитки. Здрава е, устойчива на химикали (така че съставките в напитката ви не разграждат пластмасата) и е лека, което означава, че при транспортиране се отделят по-малко вредни емисии. В анализа на Conversation пластмасата е със значително по-ниско въздействие върху глобалното затопляне от стъклото.

Но ефектите от пластмасовите отпадъци в световен мащаб са добре документирани и всеизвестни. Стъклото и алуминият не се разпадат на вредни микрочастици като пластмасата.
Рециклирането й изисква по-малко енергия поради по-ниските температури, свързани с топенето на суровината. Но пластмасата, за разлика от стъклото или алуминия, не може да бъде безкрайно рециклирана. Всеки път, когато се извършва този процес, веригите от молекули, които изграждат пластмасите, се съкращават. Рано или късно се стига до депото за изгаряне или до бунището...Второ място: алуминиеви кенчета
На второ място са алуминиевите кенчета. Анализът сочи, че те допринасят по-малко за глобалното затопляне от стъклото и пластмасата, защото за производството им са нужни по-малко енергия и ресурси. Консервите са по-леки от стъклото и също така не са направени от изкопаеми горива както пластмасата.

Поради процесите, свързани с тяхното производство, металните кутии в по-малка степен допринасят за екологични проблеми като киселинни дъждове и безкислородни зони в океана. Това е така, защото създаването на стъкло и пластмаса изисква повече електричество и така генерира повече замърсяване със серен диоксид - водеща причина за киселинните дъждове. Производството на стъкло и пластмаса, и извличането на материалите за тяхното производство (особено калцинирана сода за производство на стъкло) също освобождава повече фосфати в околната среда, което може да претовари реките и крайбрежните морета и да намали съдържанието на кислород във водата.

Но и алуминият си има своите вредни въздействия върху околната среда. Направата му включва рафиниране на бокситова руда, а добивът на боксит може да замърси водата в страните, от които се добива, включително Австралия, Малайзия и Индия. Реките и утайките, замърсени с тежки метали, застрашават здравето на хората и дивата природа в близост до мини.

Първо място: рециклирани алуминиеви кенчета
Анализът слага на пръво място рециклираните алуминиеви кутии като най-малко вредни за околната среда. Алуминият може да бъде рециклиран постоянно без промяна в свойствата. Рециклирането на алуминиева кутия спестява 95% от енергията, използвана за направата на нова консерва и не е необходимо да се добива или транспортира нов материал.

Дори някои от опаковките са по-добри от други, всички те имат вредно въздействие върху околната среда. Най-добрият вариант би бил да се премахне изцяло опаковката за еднократна употреба и да се въведе система за повторно използване на контейнерите за напитки. Помислете колко хубаво би било, ако в магазина има апарати за самообслужване, от които можете да напълните с любимата напитка бутилка, която сте донесли от дома си.

Още по темата:

Присъда: смартфоните са (почти) невинни Любопитно

Присъда: смартфоните са (почти) невинни

Не висеното в телефона е вредно, а тревогата, че нещо в това не е наред, смятат учени

Не пренебрегвайте добрата стара физзарядка! Любопитно

Не пренебрегвайте добрата стара физзарядка!

Само 12 минути интензивни упражнения са достатъчни за промяна на биомаркерите в кръвта

Измислена жена е музата на царя на шоколада Любопитно

Измислена жена е музата на царя на шоколада

Човечеството маже на филии около 370 хиляди тона Nutella годишно

Няма ли нищо по-бързо от светлината и защо през лятото е по-топло Любопитно

Няма ли нищо по-бързо от светлината и защо през лятото е по-топло

11 космически мита, които и до днес битуват сред човечеството

Оригинален подарък за мъж – откъде? Любопитно

Оригинален подарък за мъж – откъде?

Пазаруването за мъже е истински кошмар, но dreboliiki.com са намерили решение

Повечето от българите смятат, че коронавирусът е изкуствено създаден Любопитно

Повечето от българите смятат, че коронавирусът е изкуствено създаден

Социологическо проучване сочи, че все пак привържениците на конспиративните теории намаляват

Телевизия=дрога Любопитно

Телевизия=дрога

Още преди 20 години Теренс Маккена приравни телевизията с най-мощния наркотик и предупреди света за щетите

Андерсен остава девствен, мравешкият мозък е най-голям Любопитно

Андерсен остава девствен, мравешкият мозък е най-голям

Интересни факти за хора, животни и събития

Основни признаци при изневяра Любопитно

Основни признаци при изневяра

Частен детектив: при подозрение наблюдавайте промени в навиците, чести безсмислени скандали и криене на смартфона

Коледни базари във Виена ще има въпреки всичко - като символ на нормалността Любопитно

Коледни базари във Виена ще има въпреки всичко - като символ на нормалността

Основното изискване за функционирането им е отговорното поведение на посетителите

Архиепископ Вигано моли Тръмп да спаси света от „Голямото зануляване“ Любопитно

Архиепископ Вигано моли Тръмп да спаси света от „Голямото зануляване“

Бившият нунций в САЩ: В ход е глобален заговор срещу Бог и човечеството

Опитайте нова комуникация с котката си - примигвайте бавно Любопитно

Опитайте нова комуникация с котката си - примигвайте бавно

Изследване сочи, че домашният ви любимец става по-дружелюбен като му се усмихнете по неговия начин

Как да прекараме повече време на открито, въпреки хладното време Любопитно

Как да прекараме повече време на открито, въпреки хладното време

Без да изневерява на принципите си за природосъобразно производство, Fjällräven (Фиелревен) разширява най-продаваните си линии

Адвокати завеждат колективен иск срещу „ковидгеноцида“ Любопитно

Адвокати завеждат колективен иск срещу „ковидгеноцида“

Според адвокат Фулмич пандемия няма, PCR-тестовете са безполезни, а големи корпорации печелят от суматохата

Щастливи ли са децата в богатите страни Любопитно

Щастливи ли са децата в богатите страни

Доклад на UNICEF дава разнопосочни отговори