Подкрепете ни!
Любопитно06 октомври 2021

Падението на Facebook

Платформата е счупена и нито човек, нито машина могат да я поправят

Илюстрация: Unsplash.com
Илюстрация: Unsplash.com
(Тази статия е публикувана първоначално още на 17 януари 2019 г. на сайта medium.com. Всички факти и данни са отпреди повече от две годни. Но анализът е интересна гледна точка на случилото се преди ден и повдига завесата за подробности, които се навързват в неочаквани изводи.)

В продължение на десет часа в денонощието, гледайки до 25 000 изображения или видеоклипове на ден, тези нископлатени работници (модераторите - бел. ред.)са погребани в световните ужаси - реч на омразата, детска порнография, изнасилване, убийства, изтезания, обезглавявания и така нататък. Те не са експерти по темата или региона, не са полицаи. Те разчитат на „насоки“, предоставени от Facebook - „десетки неорганизирани презентации на PowerPoint и електронни таблици в Excel с бюрократични заглавия като „Западните Балкани мразят организации и цифри“ и „Достоверно насилие: стандарти за прилагане“, както The New York Times съобщи миналата есен. Правилата дори не са написани на езиците, които говорят модераторите, така че много от тях разчитат на Google Translate. Неотдавна Джон Нейтън в The Guardian озаглави статията си „Прегорелите модератори на Facebook са доказателство, че той е счупен.“
...
Екосистемата на съдържанието на платформата е твърде отровена, за да може човешките или машинните модератори да я изчистят. Потребителите масово бягат, отдръпват се и от пазарите на компанията. Купувачите на реклами вече прехвърлят долари към платформите на конкурентите. Правителствата драстично засилват стратегиите си за възпрепятстването на Facebook да събира данни. Германия само тази седмица забрани споделянето на данни от трети страни. Компанията се разследва от FTC (Федерална търговска комисия), Министерството на правосъдието, SEC (Комисия по ценните книжа и борсите), ФБР и няколко правителствени агенции в Европа. Обвинена е от ООН, че играе „определяща роля“ в геноцида в Мианмар (Бирма). В момента текат уволнения на изпълнителни директори. И ние вярваме, че рано или късно бордът на Facebook няма да има друг избор освен да премахне Шерил Сандберг и Марк Зукърбърг.

Пазарът драстично подценява опасността, в която се намира компанията.
В много краткосрочен план реакцията на потребителите може просто да попречи на растежа на нейните приходи. В дългосрочен план обаче институционализираният неуспех ще лъсне и недостатъците на Facebook ще превърнат социалната медия в христоматиен пример за това как дори най-мощните компании могат да загинат от своята алчност и корупция.

Според данните, публикувани наскоро от Statcounter, глобалният пазарен дял на Facebook в социалните медии е спаднал от 75,5% през декември 2017 г. на 66,3% през декември 2018 г.
Най-големият спад е в САЩ, от 76% - на 52%. Както показват резултатите от проучването на Cowen, публикувани тази седмица, тези спадове в ангажираността ще продължат да потискат печалбите на компанията. Анкетирайки 50 висши купувачи на реклами в САЩ, контролиращи общо 14 милиарда долара в бюджети за дигитални реклами през 2018 г., 18% са заявили , че намаляват разходите си за Facebook. В резултат на това платформата Facebook ще загуби 3% от пазарния си дял.

Без съмнение борбите на Facebook не се отнасят само до гръмки скандални заглавия в медиите.
В продължение на години се сриват един след друг различни приоритети за иновации. Най-значимият успех на компанията в областта на „иновациите“ през последните няколко години беше копирането на иновациите на конкурент - крадене на характеристики от Snapchat.

Скандалите обаче най-много осакатиха марката на компанията и разкриха културното загниване във висшите редици.
Помислете само за най-сензационните откровения, появили се през 2018-а:
  • 17 октомври: The Verge съобщава, че Facebook е знаел за неточности в показателите за гледане на видеоклипове, които предоставя на рекламодатели и марки за повече от година. „Надутите показвания на видеоклипове накараха рекламодателите и медийните компании да залагат твърде много на видеоклипове във Facebook.“
  • 14 ноември: „Ню Йорк Таймс" публикува разследващ доклад, който разкрива, че Facebook е наел консервативна PR компания, за да оскверни конкурентите и да сведе до минимум намесата на компанията в изборите в Русия през 2016 г.
  • 5 декември: Британските законодатели пускат 250 страници вътрешнокорпоративни имейли от Facebook, които показват, че „ръководителите на компанията бяха безмилостни в амбицията си да събират повече данни от потребителите, да извличат отстъпки от разработчиците и да унищожават евентуални конкуренти“, пише "Ню Йорк Таймс".
  • 14 декември: Facebook разкрива, че грешка позволява на разработчиците на приложения на трети страни да имат достъп до снимки, които хората може да не са споделяли публично, като потенциално са засегнати до 6,8 милиона потребители.
  • 17 декември: Два доклада на Сената разкриват шокиращите размери на дезинформацията, която Русия разпространява в социалните медийни платформи по време на изборите през 2016 г., Instagram е най-силният инструмент на Кремъл.
  • 18 декември: „Ню Йорк Таймс" съобщава, че Facebook е предоставил на най големите световни технологични компании далеч по-широк достъп до потребителски данни, отколкото беше разкрито преди, включително и на руската търсачка Yandex.
  • 20 декември: TechCrunch съобщава, че „Групите за чат на WhatsApp се използват за разпространение на незаконна детска порнография, прикрита от пълното криптиране на приложението“.
  • 27 декември: „Ню Йорк Таймс" получава 1400 страници от указанията за модериране на Facebook и открива неразбираема бъркотия от объркващ език, пристрастия и очевидни грешки.
Скандал след скандал, портретът на компанията е един и същ: безмилостно и сляпо обсебена от растежа. Претоварена от този растеж и нежелаеща да предприема необходимите стъпки за компенсиране. Готова да лъже и да замъглява, докато истината стане неизбежна. И през цялото време извинявайки се за последствията и явните нарушения на доверието на потребители и клиенти поради култовото убеждение, че глобалната взаимосвързаност е нещо, което е абсолютно добро и следователно Facebook е абсолютно добра.

Мащабът на глобалната отговорност на Facebook е потресаващ. Както Найтън пише за The Guardian:
„В момента Facebook има 2,27 милиарда активни потребители месечно по целия свят. На всеки 60 секунди се публикуват 510 000 коментара, 293 000 статуса се актуализират и 136 000 снимки се качват в платформата. Instagram, който позволява на потребителите да редактират и споделят снимки, както и видеоклипове и е собственост на Facebook, има повече от 1 милиард активни потребители месечно. WhatsApp, услугата за шифровани съобщения, която също е собственост на Facebook, сега има 1,5 милиарда месечни активни потребители, повече от половината от които я използват няколко пъти на ден."

Да се ​​разчита на десетки хиляди модератори да анестезират цифровото село е както неадекватно, така и имайки предвид докладваните условия на труд, неетично и експлоататорско.
AI (изкуственият интелект) също не е решение. Според Wired Facebook твърди, че 96% от изображенията за възрастни и голите снимки, които потребителите се опитват да качат, сега автоматично се откриват и свалят от AI. Това звучи като успех, но ако се изчислят процентите с грешки се получава следното: че само през третото тримесечие на 2018 г. 1,3 милиона такива изображения са направени публично достъпни (30,8 милиона са свалени).
Всъщност компанията призна, че този вид изображения са се удвоили за една година. А откриването на голи снимки е далеч по-лесна задача за алгоритъм, основан на правила, отколкото решаването на разликата между истински и фалшиви новини, между език на омразата и сатира или между порнография и изкуство.

Facebook даде икономически и културни възможности на стотици милиони хора по целия свят. Не може да бъде обвинявана за всяко дестабилизирано правителство, война или убийство във всеки регион, в който оперира. Все по-ясно става обаче, че една платформа, ориентирана към печалба, която свързва всички хора по света с цялата световна информация - визията, която Зукърбърг отдавна е имал за своето изобретение - е идея с огромни недостатъци. Това води до твърде много власт в ръцете на твърде малко хора. Тя позволява на лошите актьори да централизират лошите си действия. И това е несъвместимо със свят, който цени поверителността, собствеността и истината.

Още по темата:

Супермен се влюбва в мъж Любопитно

Супермен се влюбва в мъж

Австралийска журналистка написа стих: Нека спорим за бисексуалния герой от комиксите, докато светът гори

Обичаш да тичаш сама в парка вечер? Вече не е страшно. Любопитно

Обичаш да тичаш сама в парка вечер? Вече не е страшно.

BT Group разработи услуга за GPS проследяване за жени, които искат безопасност

Какво означава да бъдеш емоционално интелигентен? Любопитно

Какво означава да бъдеш емоционално интелигентен?

Хората с ниско EQ се борят с емоциите си и избухват без причина

Защо този сезон да заложим на различните вълнени пуловери? Любопитно

Защо този сезон да заложим на различните вълнени пуловери?

Шведската Fjällräven доказва, че вълната може да бъде издръжлива и функционална

Преспанският митрополит: неваксинираните няма да влязат в Царството небесно Любопитно

Преспанският митрополит: неваксинираните няма да влязат в Царството небесно

Главата на Преспанско-Пелагонийската епархия приравни отказващите ваксина със самоубийци

Гренландия се топи Любопитно

Гренландия се топи

През последното десетилетие леденият остров е загубил повече лед, отколкото през миналия век

Забраните на Facebook не важат за 5,8 млн. VIP потребители Любопитно

Забраните на Facebook не важат за 5,8 млн. VIP потребители

Wall Street Journal откри тайна програма за богоизбрани, които могат да си правят каквото искат без бан

Eвропейският парламент с резолюция в подкрепа правата на ЛГБТИК общността Любопитно

Eвропейският парламент с резолюция в подкрепа правата на ЛГБТИК общността

Резолюцията прескача всички граници и призовава всички държави от ЕС да приемат възрастните, посочени в акта за раждане на дете, като законни родители

Да прочетеш човек вместо книга Любопитно

Да прочетеш човек вместо книга

Проектът „Човешката библиотека" кара хората в 84 страни да се почувстват братя

Акумулатор без кобалт изборетиха в Китай Любопитно

Акумулатор без кобалт изборетиха в Китай

Запасите в света от „синьото злато" са едва 7,1 млн. тона

Шефовете отказват работни срещи, бизнес обяди и командировки с колежки Любопитно

Шефовете отказват работни срещи, бизнес обяди и командировки с колежки

60% от мениджърите в САЩ заявяват, че се страхуват да останат насаме с подчинена

Прогресивен пир по време на чума Любопитно

Прогресивен пир по време на чума

Как се роди шегата с щама „Обама“

Да видиш Тиренско море с... ръцете си Любопитно

Да видиш Тиренско море с... ръцете си

Парапет с брайлово писмо в замъка „Св. Елмо" описва гледката за незрящи посетители

Британец отбеляза 30 години стаж в преследване на Неси Любопитно

Британец отбеляза 30 години стаж в преследване на Неси

Животът му минава в дебнене, домът му е един микробус

BILD се извини на децата заради строгите антиепидемични мерки Любопитно

BILD се извини на децата заради строгите антиепидемични мерки

Отворете училищата и спортните зали, а не избирателните секции, апелира главният редактор на популярния таблоид