Подкрепете ни!
Любопитно18 януари 2023

Япония плаща милиони на всяко семейство, което се премести в провинцията

Само проблем на Токио ли е стълпотворението на народа в големия град и обезлюдяването на селата?

снимка: iStock
снимка: iStock


Японското правителство обяви нов пакет от стимули за тези, които решат да напуснат региона на Токио. Стремежът на властите е да опита да се справи с пренаселването на столицата и едновременно с това да засели някой по-безлюдни области на острова. От април 2023 г. семействата, търсещи нов живот сред по-зелени пасища, ще получават по 1 милион йени (6380 британски лири) на дете. Това е със 700 000 йени повече спрямо предишни подобни социални придобивки.

След като бъде задействан целият пакет от социални бонуси, максималната сума, която едно семейство ще може да получи, е 5 милиона йени. 5 милиона йени може да звучат като много пари. Това обаче означава 31 900 британски лири, които бързо ще бъдат използвани за преместване в нов дом, работа и общност и намалени доходи, пише The Conversation. Медията припомня, че японските администрации упорито се опитват да стабилизират населението на селските префектури и да намалят градската пренаселеност през последните 70 години.

Този път правителството се надява около 10 000 души на година да се възползват от примамливото предложение.

Разбира се, че има и изисквания, не само бонуси

Поне един човек във всяко домакинство трябва или да създаде бизнес в новата си локация или да започне работа в малко или средно предприятие там. И семейството трябва да остане минимум пет години на новото място. В противен случай ще трябва да върне държавните пари.

Япония не е единствената държава, която се опитва да стабилизира популацията, така че хората да са равномерно разпръснати из териториите. През 2021 г. Ирландия започна „преместването" на около 68 000 държавни служители от Дъблин в рамките на стратегията за съживяването на селските райони. 

Пандемията от коронавирус и дистанционната работа пък доведоха до създаването на така наречените „градове Zoom“ в селските райони на САЩ. Други примери са Албинен в Швейцария, различни испански села и Пресиче в Италия, където се предлагат £30 000 за закупуване на празно жилище и пребиваване.


Разрастването на градовете и обезлюдяването на селските райони са двете страни на една и съща монета 

И са глобални по своя мащаб. През XIX и XX век, когато населението по света нараства експоненциално, процесите на урбанизация не са били толкова страшни. Процесът, при който порасналите деца напускат селата, за търсят образование, препитание и семеен живот в града, често е носел облекчение на родителите, тъй като в селата не са съществували адекватни възможности за развитието на младите семейства, припомня The Conversation. През XXI век обаче (тъй като числеността на семействата се е свила драстично почти навсякъде) така нареченият демографски дивидент — тоест ползите от нарастващото население — е приключил в развитите страни.

Стълпотворенията са повсеместни

Въпреки че населението на Токио сега е 13 милиона, живущите в региона Канто около столицата са над 37 милиона души - 30% от цялото население на Япония. На други места в страната стотици селца са изправени пред неминуемо изчезване.

Проблемът не е само японски. Сеул е с около 25 милиона души население. Почти половината от населението на Южна Корея е концентрирано в една градска зона, а другата половина от хората са разпръснати в останалата част на страната. В Китай пък, в делтата на Перлената река, която обхваща Хонг Конг, Шенжен, Макао и Гуанджоу, живеят 100 милиона души. А в други части на страната има 155 града с не повече от 1 милион души население.

С 1,7 милиона жители, град Оукланд съставлява почти една трета от населението на Нова Зеландия. И още 1,2 милиона души живеят на Южния остров. Общо населението на Нова Зеландия е около 5 млн. души 

Пространствените въздействия на този демографски преход се усещат най-силно в селските райони на Азиатско-тихоокеанския регион. Те се разрастват най-бързо през XX век и днес са изправени пред почти толкова бързо обезлюдяване. Цели общности изчезват. Земята и жилищата се изоставят. Инфраструктурата се руши. Тъй като останалата част от Източна и Югоизточна Азия следва стъпките на Япония, архипелагът е своеобразна лаборатория за разработване на ефективни политики за справяне със социално-икономическите и екологични последици от обезлюдяването, феномен, който все повече ще се усеща в световен мащаб.

Още по темата:

Британският музей забрани думата „мумия“ за древни останки Любопитно

Британският музей забрани думата „мумия“ за древни останки

Проявата на толерантност към височайши трупове на 3000 г. предизвика спорове

Ренесанс в резонанс Любопитно

Ренесанс в резонанс

Българинът Георги Сираков разкри кода на връзката между Словото и музиката. Той е вложен в нашата праглаголица, първичната азбука, от която се появяват езиците на Земята.

Проучване разкрива тъжната истина за двойките, работещи от дома Любопитно

Проучване разкрива тъжната истина за двойките, работещи от дома

Данните сочат, че мъжете не помагат на жените си в домашните задължения

Махат скелета на „ирландския гигант“ от Лондонския музей на хирурзите Любопитно

Махат скелета на „ирландския гигант“ от Лондонския музей на хирурзите

Чарлз Бърн е страдал от гигантизъм, бил е висок над 2,3 метра

Петък, 13-и наистина ли е ден, който носи нещастие? Любопитно

Петък, 13-и наистина ли е ден, който носи нещастие?

Учените нямат категорично доказателство за зачестяване на инциденти на тази дата

Тютюневите компании ще плащат за почистването на фасовете в Испания Любопитно

Тютюневите компании ще плащат за почистването на фасовете в Испания

Цигарените филтри са сред най-замърсяващите артикули на планетата

Вижте къде е бил домът ви по времето на динозаврите Любопитно

Вижте къде е бил домът ви по времето на динозаврите

Интерактивен глобус показва Земята отпреди 750 милиона години до днес

Огледалце, огледалце, я, кажи... Любопитно

Огледалце, огледалце, я, кажи...

Потопете се в безпределността на всеобщото съзнание

3 предложения от Fjällräven за по-устойчиви коледни подаръци Любопитно

3 предложения от Fjällräven за по-устойчиви коледни подаръци

Те ще стоплят сърцата, но няма да са в ущърб на природата

Светът на Хари Потър оживява във Виена Любопитно

Светът на Хари Потър оживява във Виена

Изложбата предлага реквизит от филмите, костюми, игри и дори приготвяне на магически отвари

По пътя на Дядо Коледа Любопитно

По пътя на Дядо Коледа

Сайт на NORAD проследява околосветския полет на белобрадия старец

Чиста и здрава Коледа с One.tergent! Любопитно

Чиста и здрава Коледа с One.tergent!

Изхвърляме тежката битова химия, време е за щадящи здравето и околната среда перилни и почистващи продукти от ново поколение

Разследват Neuralink за нехуманно отношение към маймуни Любопитно

Разследват Neuralink за нехуманно отношение към маймуни

Говори се за 1500 умрели животни по време на изпитанията на мозъчните чипове