
снимка: iStock
Кои са по-добри - белите или кафявите яйца? Дебатът е почти толкова дълголетен както и този кое се е появило първо - яйцето или кокошката? Във всички случаи и в двата дебата поне става дума за истински яйца. Но на много места в света проблемът вече е съвсем друг - дали купените яйца са снесени от кокошка или са изкуствено забъркани с химикали в мръсни легени в мърляви китайски забутани манифактури. В социалните мрежи е пълно с клипчета как точно се произвеждат изкуствените яйца - стъпка по стъпка. В Уганда четирима безскрупулни китайски бизнесмени бяха преследвани през октомври 2018 г. след тревожно откритие за продажба на фалшиви яйца по местните пазари.
Ако, не дай боже, тази гадост стигне и до нашите географски ширини - нека сме подготвени.
Сайтът presswire18.com дава основните различия между естествения продукт и изкуствено забъркания:
- Истинските яйца имат слаба характерна миризма, която липсва на фалшивите;
- Почукването на фалшиво яйце издава по-кух звук от истинско яйце;
- При фалшивите яйца яйчният жълтък и яйчният белтък се смесват почти мигновено, когато яйцето се счупи, докато при истинските яйца жълтъкът ще остане отделен от белтъка за по-дълго време;
- Жълтъкът на фалшивите яйца изглежда по-жълт;
- Фалшивите яйца изглеждат воднисти, когато ги разклатите, защото химикалите вътре не се втвърдяват заедно.
Малко след като счупите яйцето белтъкът и жълтъкът се смесват. Фалшивите яйца нямат аромат на храна, дори ако са сготвени. Ако са държани на открито дори с дни - не привличат мравки и мухи. Когато пържите фалшиво яйце, жълтъкът ще се разнесе, без да се обособи в отделно гнездо, за разлика от истинското яйце. Можете да откриете измамата и като натиснете яйцето. Естественото е относително меко и се чупи лесно при натиск. Тъй като е изработено от пластмаса, черупката на фалшивото яйце е доста корава и не се чупи лесно.
Ако доближите изкуственото яйце до огъня на газовия котлон, то ще започне да гори и да мирише неприятно на изгорели химикали.
Фалшивите яйца на външен вид трудно могат да се различат от истинските освен по цената. Имитацията е толкова умела, че са пресъздадени едно към едно дори въздушната мембрана под черупката, както и тънката бяла нишка, която свързва жълтъка с белтъка.
Химическата смес за жълтъка се боядисва в жълто с нискокачествени вредни оцветители и се потапя във специална форма, за да стане сферична. Цялата тази отвратителна каша е потопена в калиев карбонат, така че се образува защитен филм и с времето изкуственият жълтък няма да се разтече. В друг леген жълтъкът се увива в белтък. После се създава черупката - след неколкократно потапяне в разтвор от парафин, калиев карбонат и гипсов прах.
След като така приготвеният боклук е завършен, той се изсушава и се нарежда в кутии като истинските яйца. Сред регистрираните случаи на продажба на изкуствени яйца никога не се е случвало да е менте цялото количество. Търговците ги пробутват като ги омесват с истинските.