favorites basket
user
Любопитно6 февруари 2023

Ще превземат ли пазарите изкуствените яйца?

У нас все още няма официално обявен случай на продажба на перфектното менте

снимка: iStock
снимка: iStock
Кои са по-добри - белите или кафявите яйца? Дебатът е почти толкова дълголетен както и този кое се е появило първо - яйцето или кокошката? Във всички случаи и в двата дебата поне става дума за истински яйца. Но на много места в света проблемът вече е съвсем друг - дали купените яйца са снесени от кокошка или са изкуствено забъркани с химикали в мръсни легени в мърляви китайски забутани манифактури. В социалните мрежи е пълно с клипчета как точно се произвеждат изкуствените яйца - стъпка по стъпка. В Уганда четирима безскрупулни китайски бизнесмени бяха преследвани през октомври 2018 г. след тревожно откритие за продажба на фалшиви яйца по местните пазари.  
Ако, не дай боже, тази гадост стигне и до нашите географски ширини - нека сме подготвени. 

Сайтът presswire18.com дава основните различия между естествения продукт и изкуствено забъркания: 
  • Истинските яйца имат слаба характерна миризма, която липсва на фалшивите; 
  • Почукването на фалшиво яйце издава по-кух звук от истинско яйце;
  • При фалшивите яйца яйчният жълтък и яйчният белтък се смесват почти мигновено, когато яйцето се счупи, докато при истинските яйца жълтъкът ще остане отделен от белтъка за по-дълго време; 
  • Жълтъкът на фалшивите яйца изглежда по-жълт; 
  • Фалшивите яйца изглеждат воднисти, когато ги разклатите, защото химикалите вътре не се втвърдяват заедно.
Малко след като счупите яйцето белтъкът и жълтъкът се смесват. Фалшивите яйца нямат аромат на храна, дори ако са сготвени. Ако са държани на открито дори с дни - не привличат мравки и мухи. Когато пържите фалшиво яйце, жълтъкът ще се разнесе, без да се обособи в отделно гнездо, за разлика от истинското яйце. Можете да откриете измамата и като натиснете яйцето. Естественото е относително меко и се чупи лесно при натиск. Тъй като е изработено от пластмаса, черупката на фалшивото яйце е доста корава и не се чупи лесно.

Ако доближите изкуственото яйце до огъня на газовия котлон, то ще започне да гори и да мирише неприятно на изгорели химикали.


Фалшивите яйца на външен вид трудно могат да се различат от истинските освен по цената. Имитацията е толкова умела, че са пресъздадени едно към едно дори въздушната мембрана под черупката, както и тънката бяла нишка, която свързва жълтъка с белтъка. 

Химическата смес за жълтъка се боядисва в жълто с нискокачествени вредни оцветители и се потапя във специална форма, за да стане сферична. Цялата тази отвратителна каша е потопена в калиев карбонат, така че се образува защитен филм и с времето изкуственият жълтък няма да се разтече. В друг леген жълтъкът се увива в белтък. После се създава черупката - след неколкократно потапяне в разтвор от парафин, калиев карбонат и гипсов прах.

След като така приготвеният боклук е завършен, той се изсушава и се нарежда в кутии като истинските яйца. Сред регистрираните случаи на продажба на изкуствени яйца никога не се е случвало да е менте цялото количество. Търговците ги пробутват като ги омесват с истинските.
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.