Подкрепете ни!
Любопитно3 ноември 2023

Екипировка, проектирана без компромиси: това е колекция есен-зима 2023 на Fjällräven

Шведският бранд продължава да следва своята философия за предоставяне на надеждна, но и неподвластна на времето екипировка

Екипировка, проектирана без компромиси: това е колекция есен-зима 2023 на Fjällräven


Fjällräven много пъти през годините е казвала „не“. Не на компромисите, на на преките пътища, не на краткотрайни бизнес решения и не на трендовете. Всъщност, още когато основателят на компанията Оке Нордин решава да я кръсти така, той твърдо казва „не“ на притесненията на останалите, че името Fjällräven звучи странно. И когато емблематичната раница Kånken се ражда през 1978 година, Нордин отново държи на своята идея, въпреки тревогите, че раницата е с много тесни презрамки и не изглежда модерно. От своя основател Fjällräven е научила инатливото постоянство в стремежа да създаде екипировка за природата и в унисон с нея. И колекцията за сезон есен-зима 2023 е доказателство за упоритостта на шведската марка.

Вълната – функционална по природа

Има причина вълната да е една от предпочитаните ни материи през по-студените месеци. Тя е изолираща, регулира температурата, устойчива е на миризми и ефективно отвежда влагата далеч от тялото, което я прави един от най-универсалните естествени материали, използвани от Fjällräven. Fjällräven използва три вида вълна с етичен произход: рециклирана вълна, излишна вълна от шведски овцевъди и проследима, регенеративно произведена вълна от Нова Зеландия. Всички те са част от усилията за намаляване на въздействието на компанията върху околната среда и устойчивото производство на плата. Fjällräven си партнира с базираната в Нова Зеландия zq wool, която акредитира и работи с ферми в Нова Зеландия и Австралия, която предоставя хуманно отношение към животните, както и е отговорна към околната среда.За есен- зима 2023 г. Fjällräven добавя нови членове към семейството Övik в лицето на плетения пуловер Övik Path Knit, вдъхновен от скандинавските традиционни шарки, както и Övik Half Zip Knit пуловер с цип, изработен от 100% проследима вълна с G-1000 пачове на лактите.

Комфорт за множество приключения напред

Удобството и функционалността са едни от базисните елементи на планинската екипировка. Това важи особено за панталоните, където свободата на движение е ключова. Правилното проектиране на материята и моделите може да промени прекарването на време в природата. Преминавайки от лятно в зимно настроение, Fjällräven сменят и своите модели за сезона.Keb Agile Winter Trousers за мъже и Abisko Winter Stretch Trousers за жени предлагат гъвкавост и топлина по време на трекинг. А панталоните Keb Fleece Trousers са изработени от вълнена смес, съчетаваща терморегулиращите свойства на вълната, правейки перфектният изолиращ слой за всички видове дейности на открито, през цялата година.

Екипировка без PFC

Макар есента в момента да ни радва със своите цветни пейзажи, то скоро ясното небе ще отстъпи място на дъждовните дни. А за тях shell якетата са един от най-верните съюзници. Но почти всички shell якета имат една неприятна черта, а именно те постигат своя водоотблъскващ ефект чрез импрегниране с PFC химикалите.

Възникнали през 50-те години на миналия век пер- и полифлуорираните химикали (PFC) предизвикаха революция в много индустрии. Тяхната способност да възпират влагата, мазнините и мръсотията беше несравнима и се превърна в стандарт при кухненската посуда, домашния текстил, модата и електроника. През 80-те години на миналия век в научната общност започнаха бавно да се появяват данни, че PFC може да са опасни, но тези опасения са слабо отразени в научните списания. Постепенно, чрез десетилетия на изследвания и събиране на информация, доказателствата за тяхната устойчивост в околната среда и биоакумулиращите им ефекти станаха по-очевидни. Така почти 55 години по-късно вече има сведения, че PFC химикалите са потенциално опасно за човека и околната среда.Очаква се PFC химикалите да бъдат забранени както в Калифорния, така и в ЕС през 2025 г. Но за Fjällräven проблемът около тях не е нов. Компанията работи усилено за премахването им в своята екипировка още от 2009 година насам. След години на усърден труд, множество експерименти и неуспехи, през 2015 г. Fjällräven най-накрая успяха да постигнат задоволително ниво на екипировка, импрегнирана без PFC химикали. За жалост тогава оставаше само едно нещо и то щеше да се окаже едновременно незначителен детайл и огромен проблем – циповете. Екипът на шведския бранд се върна обратно към началната точка и през 2023 година, 8 години по-късно постигнаха успех с ципове, произведени без PFC. Но дори и тогава имаше несполуки: боята на циповете съдържаше PFC. За екипа, стоящ зад проектирането на екипировката, това не е успешна история. Поне все още не. Но упоритостта е присъща черта за Fjällräven и тя няма намерение да се откаже от борбата за екипировка, която е функционална, но проектирана с мисъл за бъдещето.

Моделите екипировка на Fjällräven са налични в магазина на марката в The Mall, етаж 0, на www.fjallraven-shop.bg, както и в Sport Depot MEGA STORE и на www.sportdepot.bg
 

Още по темата:

Какъв човек е Николай Любопитно

Какъв човек е Николай

Енергетиката на името е мощна и предвещава власт, сила и успех

Космическити сили на САЩ са открили хиляди НЛО в орбита около Земята Любопитно

Космическити сили на САЩ са открили хиляди НЛО в орбита около Земята

Вероятно става въпрос за боклуци и „естествени отломки“ като метеорити

Banyan Trees – ходещото дърво Любопитно

Banyan Trees – ходещото дърво

През вековете с баняна са свързвани асоциации за живот, възкресение и смърт

Стресът при забравен смартфон се равнява на стреса в сватбения ден Любопитно

Стресът при забравен смартфон се равнява на стреса в сватбения ден

Виенски психолози: Виртуалните приятелства стават по-важни от реалните

Мъжемразката феминистка не съществува Любопитно

Мъжемразката феминистка не съществува

Социолози твърдят, че това е градска легенда и няма покритие в реалността

Тялото страда при хроничен глад за докосване Любопитно

Тялото страда при хроничен глад за докосване

Психолози съветват самотниците да си вземат домашен любимец или плюшена играчка за прегръщане

Португалски рекорд: 6 поредни дни държавата кара изцяло на възобновяема енергия Любопитно

Португалски рекорд: 6 поредни дни държавата кара изцяло на възобновяема енергия

До 2040 г. страната ще закрие електроцентралите, работещи с природен газ

Как да тренираме краткосрочната си памет Любопитно

Как да тренираме краткосрочната си памет

Няколко техники, които най-лесно да приложим в ежедневието

Импулсивните покупки често водят до чувство на съжаление и вина Любопитно

Импулсивните покупки често водят до чувство на съжаление и вина

6 съвета от психолога за всеки пазаруващ в Черния петък

Австралийците отказват да спрат да ядат месо, за да „спасят планетата“ Любопитно

Австралийците отказват да спрат да ядат месо, за да „спасят планетата“

Някои учени смятат, че Слънцето е виновно за промяната на климата, а не въглеродните емисии

Fjällräven търси смели приключенци за експедицията Fjällräven Polar Любопитно

Fjällräven търси смели приключенци за експедицията Fjällräven Polar

Желаещите за участие могат да кандидатстват до 19 ноември 2023 г. Самата експедиция ще се проведе през април 2024 г.

Физик изпраща ДНК на Луната, мечтае извънземните да създадат негови клонинги Любопитно

Физик изпраща ДНК на Луната, мечтае извънземните да създадат негови клонинги

Фирма предлага на клиентите си космически погребения от 1994 г. Капсулите с праха се пускат в околоземна орбита или в дълбокия Космос.

Ирисовата фотография – портал към тайните на душата Любопитно

Ирисовата фотография – портал към тайните на душата

Тя улавя красотата на човешкото око и го превръща в художествено произведение

Осъдиха „Байер“ да плати 332 милиона долара по дело за рак, причинен от „Раундъп“ Любопитно

Осъдиха „Байер“ да плати 332 милиона долара по дело за рак, причинен от „Раундъп“

Ищецът Майк Денис е на 51 години и е диагностициран с неходжкинов лимфом