Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 15 юни 2020

Аполо 10: Контакт с извънземни или бъг в системата?

Какво се случва по време на полета остава мистерия и до днес

снимки: NASA
снимки: NASA
Аполо 10 е четвъртата поред космическа мисия с хора на борда от прочутата програма на НАСА Аполо. Какво обаче се случва по време на полета и кой (или какво) се опитва да се свърже с американските астронавти остава мистерия и до днес.  

Обгърнати в необятността на космическото пространство астронавтите на Аполо 10 изведнъж загубват контакт с контролния център в Хюстън. В този момент те се натъкват на неидентифициран радио сигнал. Не знаят какво точно чуват, но са сигурни, че е нещо извънземно и много различно от всичко, което са чували до този момент. Когато мисията приключва и се завръща на Земята, всички записи, свързани с „инцидента“, са класифицирани.

Мисия Аполо 10 стартира на 18 май 1969 година. Това е второто по рода си космическо пътуване, устремено към Луната. Екипажът се състои от трима летци – командирът – Томас Стафорд, пилотът на командния модул – Джон Йънг и пилотът на лунния модул – Юджийн Сърнан. Когато достигат в близост до Луната, пилотите започват да кръжат около нея и постепенно се приближават на по-малко от 15 км. от повърхността й. След като успяват да отделят лунния модул и прекарват над 60 часа в окололунната орбита, те се отправят отново към Земята.

Аполо 10 е една от най-сложните и важни мисии в историята. Благодарение на нея е осъществена почти пълна симулация на кацане на Луната. По време на мисията е реализирано и първото цветно видео излъчване от Космоса. С една дума, екипажът на Аполо 10 буквално проправя пътя на Аполо 11 и прави възможно стъпването на лунната повърхност на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин. То става факт на 21 юли, същата 1969 г. – само 2 месеца след Аполо 10. Това е част от официалната  информация относно полета и важността на мисията на Стафорд, Йънг и Сърнан.

Но да се върнем на събитието, което буквално разтърсва астронавтите по време на престоя им в Космоса. Прелитайки над тъмната страна на Луната, те изгубват напълно връзка със Земята и то в рамките на цял един час. Именно в този отрязък от време дочуват странно свистене, което по думите им звучало като „космическа музика“. Извънземният шум шокира опитните летци на НАСА. Те се уговарят тайно помежду си да не казват на никого за случилото се, защото „така или иначе едва ли някой ще им повярва“. И се оказват прави. Донякъде.От една страна, разсекретените 47 години по-късно досиета
по случая потвърждават, че пилотите в мисия Аполо 10 действително са чули „загадъчни звуци“, докато прелитат над далечната страна на Луната. Записът към тях описва разговора между членовете на екипажа, който споменахме. А самите те са твърдо убедени, че дочутите звуци са били опит за извънземен контакт с тях.

От друга страна, астрофизиците констатират, че мистериозните звуци, дочути на борда на кораба, не са нищо друго освен обикновено смущение и преплитане на радиосигнали. Остава въпросът обаче, ако това наистина е просто обикновено смущение във връзката, защо при завръщането на екипажа на Аполо 10 на Земята и свалянето на информацията от записите на мисията, те са дълбоко засекретени в архивите на НАСА.

Странно е също защо след разсекретяването им, те продължават да стоят покрити в архивите на НАСА и излизат наяве чак през 2008 г. От записите става ясно, че дочутото от Стафорд, Йънг и Сърнан звучало като извънземна музика и не приличало на нищо, което до момента са чували.

Според учения Кевин Бейнс звуците, които са чули астронавтите на Аполо 10, няма как да са идвали от Земята, тъй като докато са се намирали над далечната страна на Луната, те не са имали никаква връзка с планетата Земя. Близо час те слушат странните космични звуци и многократно обсъждат какво е това, което чуват. Изведнъж странната космическа музика спира. Пилотите се чудят дали да съобщят за нея на контролния център в Хюстън, но единодушно решават да не го правят. Все пак разговорите им са записани и така или иначе нищо не остава скрито. Но защо темата за това е потулена и остава така толкова дълго време?

Бейнс е категоричен, че някои от тези звуци определено „звучат като извънземна реч" и в условията на изолация е съвсем нормално пилотите от Аполо 10 да са ги помислили именно за такива. Мнозина учени категорично твърдят, че това са просто шумове, идващи от Сатурн. Има няколко различни теории за произхода на загадъчните звуци, но пилотът от Аполо 15 Ал Уордън не може да се съгласи с нито една от тях. Според него:
„Екипажът на Аполо 10 са били много добре запознати със звуците, които е възможно да чуят. Логиката ми говори, че там наистина е имало нещо...“
Стафорд, Йънг и Сърнан така и никога не отварят дума за странната случка и онова, което са чули по време на полета си в Космоса. Нито пред колегите и ръководителите си в Хюстън, нито пред обществеността. И до днес случилото се остава неизяснена  мистерия, а Ал Уордън казва в интервю, че подозира, че има много, много точна причина за това, което е било чуто на борда на Аполо 10, просто хората още не са я открили. „Мисля, че просто още не сме готови да я разберем“ – допълва той.  

Интересен е и фактът, че и тримата пилоти от Аполо 10 продължават да изпълняват мисии в космическото пространство и в годините след завръщането си през 1969 г. Дали не са се опитвали да открият онова, което тогава е открило тях? И какво се е случило в следващите им пътешествия в Космоса само можем да гадаем…


Още по темата:

Проклятието на „Майстора и Маргарита” Мистерии и загадки

Проклятието на „Майстора и Маргарита"

За 9 години умират 18 души от сериала по книгата

Бил ли е Ной извънземно същество с мисия да спаси Земята? Мистерии и загадки

Бил ли е Ной извънземно същество с мисия да спаси Земята?

Това, което не е казано за него в официалната Библия, е записано в Свитъците от Мъртво море

Пророчеството на Петър Дънов за идването на Златната ера и Шестата раса Мистерии и загадки

Пророчеството на Петър Дънов за идването на Златната ера и Шестата раса

Преди повече от 70 години Учителя предсказва края на старата епоха и цивилизация

7 скрити тайни в портрета на Мона Лиза Мистерии и загадки

7 скрити тайни в портрета на Мона Лиза

Съдбата на най-известната картина в света е да е и най-загадъчната

Джаспър Маскелин - гений на магическото изкуство или средство за пропаганда? Мистерии и загадки

Джаспър Маскелин - гений на магическото изкуство или средство за пропаганда?

По време на Втората световна война той „премества" пристанище и „създава" фалшиви армии

Археолози разгадаха част от загадката на Стоунхендж Мистерии и загадки

Археолози разгадаха част от загадката на Стоунхендж

Доказаха произхода на камъните, които изграждат световноизвестното неолитно светилище

Плочата на Шамаш: Доказателство за древна напреднала технология? Мистерии и загадки

Плочата на Шамаш: Доказателство за древна напреднала технология?

Мнозина изследователи вярват, че чрез нея хората са общували с боговете

Земята е куха и във вътрешността й живеят същества от висша раса Мистерии и загадки

Земята е куха и във вътрешността й живеят същества от висша раса

Векове наред теорията за кухата Земя има своите привърженици

Какво представлява астралната проекция и как да я постигнем в 7 стъпки Мистерии и загадки

Какво представлява астралната проекция и как да я постигнем в 7 стъпки

По време на Извънтелесното преживяване астралното тяло се превръща в кълбо енергия, устремено към по-висши измерения

В окото на Синята буря Мистерии и загадки

В окото на Синята буря

Според календара на маите започва година с максимална трансформираща сила и бърза материализиция на мисли и мечти

Съвети как да излекуваме душата си Мистерии и загадки

Съвети как да излекуваме душата си

Тя е най-силната и мъдра, но и най-нежна част от нашето същество. Душата – това всъщност е истинското ни аз.

„Извънземната” магистрала в Невада Мистерии и загадки

„Извънземната” магистрала в Невада

Името си тя получава заради безбройните сигнали на очевидци за срещи с НЛО

Конспиративни теории, които се оказаха истина Мистерии и загадки

Конспиративни теории, които се оказаха истина

Истината често се крие в съзнанието на подозрителните!

Проф. Живко Желев: Има заговор срещу България! Мистерии и загадки

Проф. Живко Желев: Има заговор срещу България!

За първи път чрез акцията си с коронавируса световната конспирация се провали и саморазобличи

Димитър Недков: Във война сме! Мистерии и загадки

Димитър Недков: Във война сме!

Технологията 5G е новата „атомна бомба“ в решаващата Трета световна война, която тече в момента. Животът ще е невъзможен по модела преди коронавируса.

Какво чертае рождената ни дата за нашия житейски път и личността ни Мистерии и загадки

Какво чертае рождената ни дата за нашия житейски път и личността ни

Числата са инструментите, от които е изграден личният ни нумерологичен профил. Той разкрива какви са скритите ни възможности и таланти.