Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 04 ноември 2020

Третото око – порталът към истинската ни същност и невидимите измерения

Какво представлява то и защо е важно да го пробудим?

изображения: iStock
изображения: iStock
Третото око е част от мистериозна езотерична концепция, според която всеки жив организъм (хора и животни) притежава мистично  трето око, което за разлика от другите две, вижда невидимото и се явява портал към истинското ни Аз, както и към другите необозрими измерения.

Третото око се нарича още око на ума или вътрешно око. Според езотеричните вярвания то се намира в основата на шеста чакра – Аджна, и е разположено на мястото на епифизната жлеза. Вътрешното око е с размерите на грахово зърно и е считано за универсален инструмент за свързване с висшите светове от много култури, религии и традиции.

Още в древните аюрведически концепции третото око е неизменна част от осъзнаването и разгръщането на вътрешната сила и мистичните способности на човека. От древен Египет също се срещат артефакти, поставящи третото око и неговите тайнствени способности на особена висота. То е важен инструмент и в индийските традиции. Характерните точки, които индийците поставят на лицата си, са разположени именно на мястото на окото на ума – в центъра на челото, малко по-нагоре от междувеждието. То символизира вътрешното пробуждане и духовното съзряване на хората.Третото око е сочено като портал към висшето познание
и просветление на своя притежател. Свързва се още с развитието на ясновидски способности, телепатия и умението да виждаш чакрите и аурите на хората. С него се свързват и преживяванията извън тялото – осъзнат сън, астрална проекция и други. Всичко това може да стане факт, твърдят вярващите, ако успееш да пробудиш своето трето око.

В индуизма и будизма отварянето на третото око чрез дълбока медитация също се свързва с просветлението отвъд физическото зрение. В даоизма и много традиционни китайски секти пробуждането на окото на съзнанието също е една от главните религиозни цели на всеки практикуващ. Това е неговият път към висшето знание, просветление и достигане на други невидими пространства и светове. Чрез вътрешно съзерцание и фокусиране върху точката на познание (Третото око) китайците се стремят към повишаване на своята вибрация и достигане на честотата на Вселената. В даоизма също се твърди, че вътрешното око е един от главните енергийни центрове в нашето тяло и е основен инструмент за достигане на вътрешното просветление.

Някои християнски секти също обръщат поглед и почитат пробуждането на третото око като начин за по-дълбоко свързване с Бог и силите в пространствата извън земята. Последователите на теософа Елена Блаватска вярват, че третото око всъщност е частично спящата епифизна жлеза, която се намира между двете полукълба на мозъка. Пробуждането ѝ осигурява на нейните носители възможност за регулация на важни процеси във и извън тялото, както и достигане на мистично знание и просветление.От чисто биологична гледна точка можем да кажем
, че епифизната жлеза (която се сочи като приемник на вътрешното око) е отговорна за множество и най-разнообразни процеси вътре в нашето тяло. Тя отговаря за синтеза на мелатонин в организма, а той от своя страна за правилното протичане на редица процеси. Един от които – да се адаптираме към настъпващите промени във външния свят. От тази гледна точка – един от начините чисто физически да активизираме епифизата е излагането на слънце.

Защо е важно да пробудим третото си око
Във физически и метафизичен план езотериците вярват, че пробуждането му е от изключителна важност. Причината – това ще ни помогне да разделим духа от тялото, да преживяваме осъзнати сънища, астрални проекции и да преминаваме от едно измерение в друго. Освен това пробуждането на вътрешното око ще ни дари с яснота, концентрация, проницателност, блаженство, интуиция и решителност.Как да пробудим третото си око
Според много вярвания това може да се случи с дълбока, ежедневна медитация в точката на третото око. Но има и други чисто битови съвети, които можем да добавим към своята практика.
  • Декалцификация
Погледнато от физическа гледна точка натрупването на флуорид и калций в организма (говорим за твърде високи нива) може да доведе до калцификация на епифизата, което от своя страна да я направи мудна и трудна за отваряне. Причина за калцификацията (която може да се случи и в други части на тялото) може да бъде също натрупването на токсини, хормони, захари и подсладители и други. Затова съветът тук е да внимаваме с какво се храним и да избягваме колкото се може повече замърсителите, които могат да окажат вредно влияние на организма ни. И още нещо – използвайте паста за зъби без съдържание на флуорид, както и вода без или с ниско съдържание на елемента.
  • Детоксикация
Според вярванията има доста храни и хранителни добавки, които детоксикират и действат положително в процеса на пробуждане на третото око. Сред тях попадат: сурово какао, годжи бери, чесън, лимони, диня, банани, мед, кокосово масло, конопени семена, кориандър, водорасли, мед, хлорела, спирулина, суров ябълков оцет, женшен, витамин D3 и други. На енергийно ниво можем да медитираме върху шестата чакра и да работим за ефирното пробуждане на окото на ума и неговата детоксикация.
  • Етерични масла
Употребата на етерични масла по време на нашата практика също може да активизира и стимулира пробуждането на третото око. Най-подходящи за целта са маслата от лавандула, сандалово дърво, тамян, магданоз и бор.
  • Слънце
Както споменахме по-горе Слънцето е мощно средство за правилното и активно функциониране на епифизата. Най-препоръчително е да гледаме Слънцето по няколко минути при изгрев и няколко минути при залез. Но дори да нямата възможност за това, отделяйте време през ежедневието си да се порадвате и погледате Слънцето.
  • Медитация
Медитацията в конкретната точка между веждите активира епифизата чрез намерението, което влагаме в нея. Можем да визуализираме как декалцифицираме и детоксикираме нашето вътрешно око, как изчистваме енергийно мистичния си портал към другите измерения и го отваряме за нови, непознати изживявания и опитности.

Още по темата:

НЛО в Австралия: отвличания, изчезвания и странни белези Мистерии и загадки

НЛО в Австралия: отвличания, изчезвания и странни белези

Mutual UFO Network от години разследва близки срещи от третия вид

„Писмата на Христос“ – Посланията на Бог към хората Мистерии и загадки

„Писмата на Христос“ – Посланията на Бог към хората

Истинска или не, най-езотеричната книга съдържа важни послания

Имаха огромни очи, казаха ни, че технологиите не ни помагат... Мистерии и загадки

Имаха огромни очи, казаха ни, че технологиите не ни помагат...

Децата от Рува, Зимбабве, споделят за срещата си с извънземни през 1994-а

ЦРУ разсекрети цялата документация, свързана с НЛО Мистерии и загадки

ЦРУ разсекрети цялата документация, свързана с НЛО

Файловете обхващат всичко - от загадъчни руски експлозии до срещи на висши държавни служители с извънземни

Мистър Глобал гледа на човешката раса като на добитък Мистерии и загадки

Мистър Глобал гледа на човешката раса като на добитък

Един различен поглед върху световната здравна криза и връщането на робството като най-печелившия бизнес

Какво не знаем за Нострадамус и неговите пророчества Мистерии и загадки

Какво не знаем за Нострадамус и неговите пророчества

Прозренията на най-известния пророк са използвани като пропаганда по време на Втората световна война

01.01.2021 - Рим осъмна, осеян с трупове на птици Мистерии и загадки

01.01.2021 - Рим осъмна, осеян с трупове на птици

Същото се случи през април 2020-а в Швейцария

Богинята Бастет: Извънземната покровителка на човечеството Мистерии и загадки

Богинята Бастет: Извънземната покровителка на човечеството

Мнозина вярват, че гробницата на древната богиня се намира в Странджа

Ванга имала пророчество за пандемията и датата 22.12.2020 Мистерии и загадки

Ванга имала пророчество за пандемията и датата 22.12.2020

Сергей Косторной разказал това точно преди година, но тогава никой не му повярвал

Робърт Джонсън: Да продадеш душата си за блус Мистерии и загадки

Робърт Джонсън: Да продадеш душата си за блус

Именитият блусар е един от най-спряганите примери за сделка със Сатаната

Израелски генерал: Извънземните отдавна са тук и Тръмп го знае Мистерии и загадки

Израелски генерал: Извънземните отдавна са тук и Тръмп го знае

Бившият шеф на отдел „Космически програми" на Израел с невероятни „разкрития" за Галактическата федерация

Учението на Гурджиев: Странната смесица от школи и религии Мистерии и загадки

Учението на Гурджиев: Странната смесица от школи и религии

Особен акцент в учението му е теорията, че хората живеят и умират, за да „хранят Луната“

Съвременен Робин Худ в Германия? Мистерии и загадки

Съвременен Робин Худ в Германия?

Анонимен дарител, вероятно банков обирджия, раздава пликове с банкноти за местни каузи в Брауншвайг

Едно странно парче ламарина броди из света Мистерии и загадки

Едно странно парче ламарина броди из света

Властите отричат исталацията да е свързана с извънземни

Кабала - древната наука за смисъла на живота Мистерии и загадки

Кабала - древната наука за смисъла на живота

Тя търси скрития смисъл в свещените писания и прониква в тайните природни закони

НАСА пак ни подсети за феномена STEVE Мистерии и загадки

НАСА пак ни подсети за феномена STEVE

Учените признават: Не знаем какво е това