Подкрепете ни!
Мистерии и загадки03 февруари 2021

Е. Бернайс: Невидимо правителство контролира умовете ни с мисловен затвор

Бащата да днешния PR още през 1928 г. разкрива как елитът промива мозъците ни

Е. Бернайс: Невидимо правителство контролира умовете ни с мисловен затвор
„Кои са мъжете, които без да осъзнаваме, ни дават нашите идеи, казват ни на кого да се възхищаваме и кого да презираме, на какво да вярваме относно собствеността на комуналните услуги, за тарифите, за цената на каучука, за плана Дос" *, относно имиграцията; които ни казват как трябва да бъдат проектирани къщите ни, какви мебели да поставим в тях, какви менюта да сервираме на масата си, какви ризи трябва да носим, ​​на какви спортове да се отдадем, кои пиеси трябва да гледаме, кои благотворителни организации трябва да подкрепим, на какви снимки да се възхищаваме, на какъв жаргон да реагираме, на какви шеги трябва да се смеем? "
Това пише Едуард Бернайс в книгата си, издадена през далечната 1928 г. -
Пропаганда".

Бернайс разказва в „Пропаганда“ всичко за влиянието мърху масите и манипулирането на общественото мнение и поведение. Позовавайки се на своя опит в психологията, безпогрешно разчитащ езика на манипулацията, Бернайс е пионер в социалното инженерство, извършвано чрез средствата за масово осведомяване. Едуард Бернайс (1891–1995) е социолог, австриец по произход, племенник на Зигмунд Фройд.  Често наричан „Баща на ПР-а“, той е не само пионер в областта на пропагандата и връзките с обществеността, но и един от първите, които използват социални и поведенчески науки, за да изработят публичните кампании на своите клиенти. Днес, в изкривения статистически, потребителски наш свят, написаното от него е по-актуално от всякога.

Но кои са все пак тези зад завесата, които ни казват какво да мислим, насочвайки вниманието ни към нещата, които обслужват техните интересите? Интересното е, че трета глава на Пропаганда" е озаглавена „Новите пропагандисти“ и е посветена на обяснението защо контролът за масова манипулация е толкова строго охраняван от относително малоброен елит, който вирее в сянка, далеч от очите на обществото, избирайки какви да сме ние, какво да виждаме и да мислим. Ако направим списък на мъжете и жените, които поради тяхното положение в обществения живот може справедливо да бъдат наречени създатели на общественото мнение, бихме могли бързо да стигнем до разширен списък на лицата, споменати в „Who’s Who...“

Такъв списък ще включва няколко хиляди души. Но е добре известно, че много от тези лидери са водени  понякога от лица, чиито имена са известни на малцина. Такива хора оформят в публичното съзнание представата за типа владетел, свързан с фразата невидимо управление". Не можем да подценим невидимо правителство, съставено от корпоративни гиганти и задкулисни влиятелни персони, които диктуват всичко - от културата, през социалния живот - до всеки най-малък нюанс в политиката, пише Бернайс.Невидимото правителство има тенденция да се концентрира в ръцете на малцина заради високата цена на манипулиране на социалната машина, която контролира мненията и навиците на масите, смята той. Например - експертът по PR е агентът, който в работата си със съвременните медийни комуникации и груповото формиране на общественото мнение внася една идея в съзнанието на хората. Но той е много повече от това. Той се занимава и със стратегии, курсове на действие, доктрини, системи и мнения, както и с осигуряването на обществена подкрепа за тях. 

В крайна сметка целта на този тип масово продуцирана пропаганда на попкултурата е да отслаби способността на индивида да мисли критично, като по този начин създава среда, в която много хора се обръщат един към друг за одобрение и потвърждение на своите способности. Когато това се случи, силата на колективното съзнание в eкипа или групата започва да се формира и умножава. Така идеите могат да бъдат имплантирани в популярната култура, като се вкореняват под формата на широко разпространено конформистко поведение.
„Мисленето критично означава да се правят обосновани преценки, които са логични и добре обмислени. Това е начин на мислене, при който човек не просто приема всички аргументи и изводи, на които е изложен, без да поставя под съмнение аргументите и заключенията. Изисква любопитство, скептицизъм и смирение. Хората, които използват критично мислене, са тези, които казват неща като: „Откъде знаеш това?“ „Това заключение основава ли се на доказателства?“ и „Има ли алтернативни възможности за получаване на нова информация?“
Изводът тук е, че за 100 години корпоративна/държавническа американска култура не се е променило много, освен техническият капацитет за увеличаване на статуквото. Животът ни все още е силно повлиян от подобни на описаните от Бернайс. Имаме едно предимство - тъй като технологиите ни дадоха по-голям достъп до истината и вече сме свободни да се откъснем от матрицата психологически, като разберем каква е тя и как влияе на живота ни. Ако решим да го направим, тоест ако решим да вземем червеното хапче.

За да разберете живота си и мисията си за краткото време, което имате, наложително е да се научите да виждате мисловния затвор, който е построен около вас, и да го заобикаляте активно. Свободомислието се изтласква от пропагандистите, но нашата човешка тенденция е да копнеем за свобода и с помощта на истината ние сме по-мощни от контролната матрица и невидимото правителство.

Източник

*План „Дос“ (на английски: Dawes Plan) от 16 август 1924 г. намалява репарационния натиск върху Германия след Първата световна война и предвижда оказване на помощ за възстановяване на тежката индустрия в Германия.

Още по темата:

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята Мистерии и загадки

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята

Според някои теории над 70 процента от посещенията на извънземни са именно от расата на Сивите

Кои са нашите невидими духовни водачи Мистерии и загадки

Кои са нашите невидими духовни водачи

Те бдят над нас и се появяват в точния момент, за да ни помогнат в трудна ситуация

Излезе „епохалният” доклад на САЩ за НЛО – 9 страници Мистерии и загадки

Излезе „епохалният" доклад на САЩ за НЛО – 9 страници

Пентагонът говори за евентуални вражески технологии и природни явления, но не и за извънземни

Ставате ли за шаман Мистерии и загадки

Ставате ли за шаман

10 признака, по които да разберете дали сте призовани духовно да помагате на хората

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса? Мистерии и загадки

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса?

Те виждали кристално нощем, когато изгрявала Луната

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО Мистерии и загадки

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО

Уфолозите се радват на падането на завесата, но наблюдатели виждат в добрата новина пъклен план

Как да поканим ангелите в дома си? Мистерии и загадки

Как да поканим ангелите в дома си?

Помолете за тяхната благословия, безусловна любов и напътствия

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г. Мистерии и загадки

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г.

Пол Динах разказва какво очаква човечеството в следващите две хилядолетия

Ще се върнат ли Анунаките? Мистерии и загадки

Ще се върнат ли Анунаките?

Древните извънземни създали хомо сапиенс и кръстили първия човек Адаму

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Неразгаданите мистерии на Фестоския диск Мистерии и загадки

Неразгаданите мистерии на Фестоския диск

Повече от век уникалната находка от остров Крит вълнува археолози, лингвисти и почитатели на античната история

Тайните на древната египетска „Книга на мъртвите” Мистерии и загадки

Тайните на древната египетска „Книга на мъртвите”

В същността си тя представлява ръководство за душата на починалия човек

Сезонът на мистериозните „житни кръгове” е открит Мистерии и загадки

Сезонът на мистериозните „житни кръгове" е открит

Вижте първия знак на извънземните за тази година в поле с рапица

Какво се случва с душите на злодеите Мистерии и загадки

Какво се случва с душите на злодеите

Д-р М. Нютън: Всички души носят отговорност за поведението си в телата, които обитават

Пак видяха гъби на Марс Мистерии и загадки

Пак видяха гъби на Марс

Хипотезата за „марсианските гъби" никне тук-там през няколко години

Тайната на Езерото на скелетите в Индия Мистерии и загадки

Тайната на Езерото на скелетите в Индия

Кой е убиецът на стотици хора, чиито кости лежат на дъното на езерце в непроходимите Хималаи?