Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиАнш Шривастава / 10 октомври 2021

Резонансът на Шуман и Гея: Връзка между мозъка ни и планетата

Може ли Акашовите записи и полето на Шуман да са едно и също?

Резонансът на Шуман и Гея: Връзка между мозъка ни и планетата
Често четем и говорим за нещата отвъд и за „фините“ енергии. Някои ги определят като духовни или астрални, но те са добре познати и типизирани от академичната наука. Говорим за сили, чиято природа е електромагнитна. Те са свързани с радиационни полета, земни магнетизми, космически лъчения и пр. Резонансът на Шуман попада в този спектър. Този феномен е кръстен в чест на физика Винфрид Ото Шуман (1888-1974), който математически е предсказал съществуването му през 1952 г., въпреки че е наблюдаван за първи път от Никола Тесла и е в основата на неговата схема за пренос на безжична енергия и комуникации. 

Резонансът, за който той говори, се състои от лента от ELF („изключително ниски честоти“) с пикове от приблизително 7,83 Hz, която заобикаля Земята и се намира в пространството между повърхността й и йоносферата като „фон“ на електромагнитното поле на планетата.
(Преди да продължим, трябва да разграничим някои концептуални грешки:
1. Към момента на откриването си тази стойност е била „приблизителна“ - тоест съществуват зонирани и времеви колебания. Например зачестяването на електрическите бури в света оказва влияние върху тази честота.
2. Днешната стойност на Шумановия резонас се посочва, че е 12 Hz, но тя също е променлива.
3. Електромагнитната честота на тези вълни няма нищо общо със скоростта на въртене на Земята.)

Но да се върнем на въпроса защо въпреки всички глупости, които се изговарят по тази тема и всички неистини, които се разпространяват от десетилетия, тя предизвиква такъв бурен интерес сред хората. Дали защото според различни автори „Шумановият резонанс" има пряка връзка с фината природа на човешкото същество? Най-разпространената хипотеза е, че резонансът има същата честота като Алфа състоянието, произведено от човешкия мозък и че увеличаването на неговата амплитуда би довело до увеличаване на честотите и на човешкия мозък, а това би било доказателство за „квантовия скок“ на човечеството. Това ли е историческият скок в отварянето на съзнанието?

Принцип на съответствието

Вярно е, че аналогията е един от основните и фини принципи на спиритуалистичното разбиране на Вселената. Въпреки че учените ще кажат, че това е заблуда, известна като ergo propter hoc („с това, следователно поради това“ - израз, с който в научните среди се отбелязва логическа грешка), експерименталното наблюдение постоянно го потвърждава.

Езотериката твърди, че човешкото същество има церебрално поведение, което следва „поведението" на ELF на планетата, на която живее. Смята се, че резонансът на Шуман въздейства и променя електрохимичната активност на мозъка. Много скептици отхвърлят тази гледна точка и могат да извадят купища доказателства, че в света на науката това е невярно. Но нека не забравяме, че един от основните принципи на Вселената - принципът на съответствието - се основава върху твърдението, че един факт съответства на друг, но не означава, че единият от тях произвежда другия.

Електромагнитно хармонизиране

Мозъчният ритъм, който познаваме като Алфа (индуктор на това, което възприемаме в състояние на дълбока миорелаксация, медитация, състоянието на ума Ку, Дзен и т.н.), не е 7,8 (нека закръглим на 8) цикъла в секунда, а между 8 и 12 c/sec. Когато мозъчната честота се промени - било то нагоре или надолу - тя се трансформира в друга категория мозъчни вълни и този процес се характеризира с различна психична картина.

Тези мозъчни честоти са електрохимични и въпреки че действат върху електромагнитната природа на човешката природа, те представляват само още една променлива. От друга страна естеството на резонанса на Шуман е изключително електромагнитно. Приемаме, че несъмнено има връзка между откритието на Шуман и човешката природа, но тази връзка може би не е психическа, а електромагнитна. Всяка промяна на полето на ELF може да окаже влияние както на чисто биологично ниво, така и върху интензитета на ауричното поле - на биоенергийно ниво. 
Всяко значително изменение на резонанса на Шуман на планетарно ниво води до промяна на нашите собствени електромагнитни полета. Злоупотребата с интернет и WiFi, близостта на електропроводи и обществени трансформатори, тежките машини, които работят перманентно - това са все фактори, които ни смущават. Увеличаването на смущенията в полето на Шуман променя нашите електромагнитни полета и това също стои зад определени заболявания, междуличностни, политически конфликти и т.н.
Ето защо „парапсихологичната хармонизация“ трябва да включва и „радионични хармонизации“ или „електромагнитни хармонизации“, ако предпочитате да ги наричате така.

Гея

Безспорно е, че „полето на Шуман“ (както ще го наричам оттук нататък) има много интересен аспект за всички нас. Електромагнитните импулси на по-голямото електромагнитно „поле“ съответстват на човешкото електромагнитно поле. Гея пък е „съзнанието“ на Земята. Нашето естествено парапсихологическо разположение ни позволява да „контактуваме“ с него, да се „настройваме" спрямо него и да го “съпреживяваме“.

Ще стъпя в празнотата и ще предложа подозрението си, че „резонансното поле на Шуман“ и  „Акашовите записи“ са едно и също нещо. Че „полето на Шуман“ и резервното копие на Колективното несъзнавано са еднакви. Твърдя, че хипотезата ми е логична - защо тъй необходимото на човечеството извънмозъчно „хранилище на информация“ да не е полето на Шуман? Не мисля непременно за съзнателна и автономна Гея, която „ни говори“, а по-скоро, че много явления, които възприемаме (и правим грешката да тълкуваме буквално, без дори да преминем през отражението на своята символична природа), представят как нашето несъзнавано рационализира импулсите на Реалността на тази Гея. И тук трябва да се върнем към това, което разбираме под Реалност.

Последните научни изследвания показват, че съзнанието е физически интегрирана, причинно активна информация, кодирана в глобалното електромагнитно поле на мозъка. Вече е повече от ясно, че Реалността не е „това, което се вижда и докосва“. Реалността с главна буква е една по-голяма, трансцендентна над-реалност, която можем не толкова да „възприемем“, колкото да „разберем“. Тя включва всичко, което надхвърля реалността в парадигмата, възприета от индивида. Човекът има предства и за Реалността, но я декодира погрешно.

Всеки, който „съпреживява“ полето на Шуман, осъзнато получава достъп до „информацията“. Полето на Шуман съдържа не само електромагнитни полета. Може би това е мястото, където нашата несъзнавана психика „монтира“ информацията.

Как да се възползваме от това знание

Човек може да влезе в Алфа в момент на ниска активност на полето на Шуман - най-близо до  7,83 Hz. Това би му позволило достъп до информацията, съхранявана в Алфа сектора, както и възможността да я използва като „носител“ на своята психическа енергия, проявявайки това в широк спектър от парапсихологична феноменология.

Полето на Шуман може да се използва като „камбана“ или „резонансна кутия“ на колективното несъзнавано. Многобройни са хипотезите по тази тема, свързани с езотерични понятия като „космократор“, „планетарен гений“, „егрегор“. Полето може да е в ролята на „пластичен мега-медиатор", който позволява на „психическото“ да се материализира като „физическо“.
Езотериците приемат, че този вездесъщ „пластичен медиатор“ е астралната равнина. Все още зее огромна яма между „умствената“ и „астралната“ реалност. Полето на Шуман е онзи посредник между психическото и астралното. И ако се съгласим, че е така, дали в това „поле“ („ниво“, „равнина“ или „лимбо“) не остават определени същества от междинен характер...?

Източник

Още по темата:

Колумб може да не е първият, открил Америка Мистерии и загадки

Колумб може да не е първият, открил Америка

Загадъчен текст на монах сочи, че европейците за знаели за новия материк много преди той да отплава

Мистичните тайни на древния град Ангкор Уат Мистерии и загадки

Мистичните тайни на древния град Ангкор Уат

Според легендата на кхмерите той е построен за един ден от боговете Вишну и Шива

WhatsApp, Instagram и Facebook се сринаха отведнъж Мистерии и загадки

WhatsApp, Instagram и Facebook се сринаха отведнъж

Причината остава неизвестна, а Марк Зукърбърг се извини на потребителите

Femmina Accabadora: Жената, носеща желана смърт Мистерии и загадки

Femmina Accabadora: Жената, носеща желана смърт

Легендата за евтаназията в Сардиния през XIX век

Сърцето излъчва светлина при медитация към човек в нужда Мистерии и загадки

Сърцето излъчва светлина при медитация към човек в нужда

Бионауката трябва да надмогне страха си и да проникне отвъд законите на материята

Тече ли времето различно за всеки от нас Мистерии и загадки

Тече ли времето различно за всеки от нас

3 начина, по които мозъкът ни си играе с часовете и минутите

Мистериозното изчезване на Полет 370 Мистерии и загадки

Мистериозното изчезване на Полет 370

Най-вероятно истината за случилото се на борда на Боинг 777 никога няма да бъде разкрита

Огънят помете всичко и остави храма напълно непокътнат Мистерии и загадки

Огънят помете всичко и остави храма напълно непокътнат

В стихията пожарът заобикаля гръцкия храм „Света Троица" (видео)

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята Мистерии и загадки

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята

Според някои теории над 70 процента от посещенията на извънземни са именно от расата на Сивите

Кои са нашите невидими духовни водачи Мистерии и загадки

Кои са нашите невидими духовни водачи

Те бдят над нас и се появяват в точния момент, за да ни помогнат в трудна ситуация

Излезе „епохалният” доклад на САЩ за НЛО – 9 страници Мистерии и загадки

Излезе „епохалният" доклад на САЩ за НЛО – 9 страници

Пентагонът говори за евентуални вражески технологии и природни явления, но не и за извънземни

Ставате ли за шаман Мистерии и загадки

Ставате ли за шаман

10 признака, по които да разберете дали сте призовани духовно да помагате на хората

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса? Мистерии и загадки

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса?

Те виждали кристално нощем, когато изгрявала Луната

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО Мистерии и загадки

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО

Уфолозите се радват на падането на завесата, но наблюдатели виждат в добрата новина пъклен план

Как да поканим ангелите в дома си? Мистерии и загадки

Как да поканим ангелите в дома си?

Помолете за тяхната благословия, безусловна любов и напътствия

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г. Мистерии и загадки

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г.

Пол Динах разказва какво очаква човечеството в следващите две хилядолетия