Подкрепете ни!
Два пъти обвинен в убийство писател предвижда потъването на „Титаник"

Торнтън Дженкинс Хейнс публикува история за морска катастрофа със зловещи паралели с реалната трагедията

Два пъти обвинен в убийство писател предвижда потъването на „Титаник”
Когато корабът „Титаник" се удря в айсберг и потъва в нощта на 14 срещу 15 април 1912 г., бедствието доминира в заглавията на медиите и информационните агенции по света. Зашеметени от катастрофата на плавателния съд, за който се е предполагало, че е „непотопяем“, хората скоро са шокирани и от приликите между реалната трагедия и една измислена история, публикувана в списание, появило се седмица по-рано.

„Белият призрак на бедствието“ излиза в списание Popular и е приписван на автор с името капитан Мейн Клю Гарнет. В зловещо пророческия къс разказ Гарнет описва привидно непоклатим океански лайнер, съдбоносната му среща с айсберг в Северния Атлантик и ужасяващата загуба на стотици животи. Множество подробности -  големи и малки - като че са излезли направо от новинарските репортажи за катастрофата на „Титаник", с изключение на факта, че те вече са били отпечатани, когато корабът потъва...

Въпреки сензацията, която предизвика по онова време, днес „Белият призрак на бедствието“ е просто бележка под линия в историята с една от големите трагедии на човечеството. 110 години след бедствието обаче, заплетената история за убийство, интриги, секс и отмъщение зад загадъчния Гарнет си заслужава да бъде преразгледана.

Съвпаденията

Корабът „Адмирал" в историята на Гарнет е дълъг 800 фута („Титаник" - 883). Пълен е с „хиляда и повече души“ и „товари на стойност милиони долари“. Подобно на „Титаник“, който потъва при първото си пътуване, „Адмирал“ е нов кораб, описан като имащ „най-краткия живот“. „Адмирал" се врязва в айсберг край Гранд Банкс на Нюфаундленд, като игнорира предупрежденията за ледени блокове в близост и се движи твърде бързо за метеорологичните условия. Капитанът на кораба, който е отговорен за тази безразсъдна скорост, в крайна сметка се самоубива с пистолет - както се предполага, че е сложил край на живота си и капитанът на „Титаник" - Едуард Смит. (Интересно е, че помощник-капитанът в „Адмирал" също се казва Смит.)

Какво пише в „Белият призрак на бедствието“

Ето как са предадени мислите на капитана на „Адмирал" в късия разказ:
„Капитан Браунсън погледна назад над палубите. Той наблюдаваше безлично тълпата и му се стори странно, че толкова много ценен материал трябва да отиде на дъното толкова бързо. Боята беше толкова чиста и ярка, месингът беше толкова лъскав. Цялата структура беше толкова старателно чиста, спретната и подредена. Беше абсурдно. Там той стоеше на онзи мостик, където беше стоял толкова често, а тук под него имаше стотици умиращи хора — хора като плъхове в капан."
В последните си моменти Браунсън се тревожи за уронването на репутацията му. Ироничен обрат обаче оставя доброто му име непокътнато. Помощникът му Смит, който се е опитал да предотврати инцидента и умира геройски, погрешно е обвинен за сблъсъка на кораба в айсберга. Историята завършва на борда на спасителния плавателен съд, където управителят на параходната линия изразява недоумение от „престъплението“ на Смит. „Истината“, казва той, „... е много трудна за разбиране при морски бедствия.“

Вестниците в Съединените щати веднага подхващат паралелите между морската приказка на Гарнет и трагедията. New York Press съобщава, че идеята е хрумнала на Гарнет, докато той е пътувал на борда на Olympic, малко по-стария „брат" на „Титаник". Някои вестници препечатват пълния текст на „Белият призрак на бедствието“. Една реклама в „ Бъфало таймс“ приписва на автора „треперещите сили на ясновидец с писалка, направлявана от ръката на Съдбата“. Находчив издател бързо прави книга с твърди корици като включва в нея и няколко други статии за Гарнет. 
Пророчествата на Гарнет не са стопроцентови. „Адмирал" потъва за 15 минути, "Титаник" - за три часа. "Адмиралът" пътува от Ню Йорк, а не към него. 

Но кой е Гарнет?

„Белият призрак на бедствието“ прави своя автор известен за кратко време. Но малцина знаят тогава, че капитан Мейн Клю Гарнет всъщност е псевдоним. Истинското име на автора е Торнтън Дженкинс Хейнс и някога е бил добре познат автор в големите списания.

Хейнс е бил известен и по по-мрачни причини. През 1891 г., на 24-годишна възраст, той прострелва свой приятел в сърцето, докато двамата гребат близо до Хамптън, Вирджиния. Свидетелите са били несигурни в показанията си, защото са били далеч от местопрестъплението и адвокатите на Хейнс успяват да оневинят клиента си като изтъкват аргумента „самозащита".

Местната общност низвергва Хейнс и той изпада от елтните социалните кръгове, където като син на уважаван генерал и внук на адмирал, някога е бил приветстван.

Хейнс „осъзнава, че е социален изгнаник, той става мрачен и на практика живее като отшелник“, според New York Times. Той и съпругата му решават да напуснат дома си в Балтимор, бягайки във Флорида с малка яхта. Друг вестник съобщава, че Хейнс е напуснал САЩ „завинаги“ и се е отправил към Южна Америка.

Към началото на 20 век, репутацията на Хейнс се възстановява. Той публикува няколко книги, както и морски разкази в Harper's, Cosmopolitan, McClure's. Писателската му кариера върви безпроблемно до 1908 г., когато той отново озовава в центъра на друго убийство - дори по-сензационно от предишното.

Пак стрелба и смърт

На 15 август 1908 г. Хейнс придружава по-малкия си брат - армейски капитан Питър К. Хейнс, в яхт клуба Bayside в Куинс, Ню Йорк. Баткото ще дава кураж на брат си в среща с изпълнителния директор на известно списание - Уилям Анис - когото двамата подозират, че има връзка със съпругата на Питър. Големият Хейнс вади собствения си пистолет, но Питър стреля с автоматичен Колт с осем изстрела по Анис, който се връща от състезание с платноходка и все още е по бански.

Хирурзите, които се опитват да спасят Анис, който умира в болницата няколко часа след стрелбата, са категорични, че той е бил застрелян с пет куршума, нанесли общо около 20 рани. 

Братята са съдени за убийството поотделно. Въпреки че Питър е натиснал спусъка, Хейнс — е обвинен, че е подтикнал Питър и е причинил цялата бъркотия. В съдебната зала писателят се оказва по-големият злодей. В съда снаха му Клаудия Хейнс отрича да е имала връзка с убития, но пък набеждава писателя, че й е правел сексуални намеци неведнъж и след като му отказала, се заканил да си отмъсти. 

Прокуратурата сочи Хейнс като организатор и подстрекател на престъплението и предлага смъртна присъда на електрическия стол. Но съдебните заседатели го оправдават.Окуражен от оправдателната си присъда, Торнтън каза пред "NYTimes", че планира да започне нов роман, който да е „шедьовър“. 

Брат му Питър е осъден за непредумишлено убийство от първа степен на 11 май 1909 г. и осъден на 8 до 16 години лишаване от свобода в затвора Синг Синг в Осининг, Ню Йорк. През 1911 г. обаче е помилван от губернатора на Ню Йорк Джон Олдън Дикс.

Източник

Още по темата:

Загадъчният Рохонцки кодекс – измислица или непозната писменост? Мистерии и загадки

Загадъчният Рохонцки кодекс – измислица или непозната писменост?

Вече два века неразгадаемият ръкопис озадачава учени и историци

В базата данни за НЛО на военните вече има близо 400 докладвани случая Мистерии и загадки

В базата данни за НЛО на военните вече има близо 400 докладвани случая

Вчера се проведе първото от 53 г. насам изслушване по темата в Конгреса на САЩ

Снимка с портал на Марс взриви социалните мрежи Мистерии и загадки

Снимка с портал на Марс взриви социалните мрежи

НАСА публикува изображението без никакъв коментар

Уж като две капки вода, но толкова различни Мистерии и загадки

Уж като две капки вода, но толкова различни

Учените изследвали отгледани разделено еднояйчни близначки

Извънземен кораб лежи на дъното на Тихия океан? Мистерии и загадки

Извънземен кораб лежи на дъното на Тихия океан?

Според проф. Льоб учените определят всичко паднало от небето само като метеорити

Легендите за алхимика граф Сен Жермен Мистерии и загадки

Легендите за алхимика граф Сен Жермен

Историите за него често граничат с измислицата, но мнозина вярват в безсмъртието му

Учен разкри как e работил Стоунхендж Мистерии и загадки

Учен разкри как e работил Стоунхендж

Паметникът е „прост и елегантен вечен календар“

Джохацу - да изчезнеш без следа Мистерии и загадки

Джохацу - да изчезнеш без следа

Десетки хиляди японци се изпаряват всяка година

Проклятието на „Майстора и Маргарита” Мистерии и загадки

Проклятието на „Майстора и Маргарита"

За 9 години умират 18 души от сериала по книгата

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част II) Мистерии и загадки

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част II)

Търсенията на отговорите на тези вечни въпроси може би ще продължат... вечно

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част I) Мистерии и загадки

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част I)

Като крайно позитивни описват очевидци своите „преживявания, близки до смъртта”

Заровеното съкровище на остров Оук чака поредната си жертва Мистерии и загадки

Заровеното съкровище на остров Оук чака поредната си жертва

„Черната брада“ твърдял, че го е скрил „където никой освен Сатаната и аз не може да го намери“

Странните съвпадения в живота и съдбите на Линкълн и Кенеди Мистерии и загадки

Странните съвпадения в живота и съдбите на Линкълн и Кенеди

Над 200 пункта има в списъка с идентични подробности от битието на двамата президенти и тяхното обкръжение

Пентагонът открива нов отдел за разследване на НЛО Мистерии и загадки

Пентагонът открива нов отдел за разследване на НЛО

Създаването му е няколко месеца след доклада на Министерство на отбраната за неидентифицирани въздушни явления

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване Мистерии и загадки

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване

И до ден днешен това си остава една от най-големите австралийски мистерии

Мистериозната история на Тисулската принцеса Мистерии и загадки

Мистериозната история на Тисулската принцеса

Според някои учени тайнствената красавица е погребана преди най-малко 800 милиона години