Наука

Ще живеем ли в свят без изкопаеми горива?

Покачването на температурата с 1.5°C е вече факт. Крайно време е това да подейства като отрезвяващ сигнал

Ще живеем ли в свят без изкопаеми горива?
Живеем във времена, в които темата за глобалното затопляне е неизменна част от нашето ежедневие. Само месец след мобилизацията #RiseforClimate (#Да издигнем глас за климата) по целия свят, въпросът за промените в климата отново циркулира засилено в публичното пространство, а причина за това е публикуваният нов доклад на Обединените нации. Според него покачването на температурата с 1.5°C е вече факт и е крайно време това да подейства като отрезвяващ сигнал за всички жители на Земята.

Но какво означава на практика това повишение с 1.5°C? Хората по целия свят се питат това, а учените обсъждат нуждата да се сложи край на използването на изкопаеми горива колкото е възможно по-скоро. Ситуацията крие потенциал да се превърне в дълго отлаганата повратна точка – хората започват все повече да осъзнават, че светът, в който могат да живеят, е свят, изчистен от изкопаеми горива.

В град Инчон, Южна Корея, се състоя среща на учени и политици, които направиха обобщение на доклада от Междуправителствения панел за промяна в климата (IPCC). Той се фокусира върху разликата между затоплянето от 1.5°C и 2°C. При цялата сериозност на ситуацията, учените все още са на мнение, че е технически възможно глобалното затопляне да бъде ограничено до 1.5°C, като това би изисквало безпрецедентна повсеместна промяна.  

Новината провокира събирането на поддръжници от всички краища на света, инициирането на разпространяване на информацията от докладите на местно ниво, а също и предприемането на различни действия по ограничаването на използването на изкопаеми горива. В държави като Япония и Бразилия вече духат ветровете на промяната.

На места в Азия също се заражда нова нагласа, а именно за освобождаването от нуждата от въглища завинаги. В една от най-големите електроцентрали в Япония – Марубени оповестиха, че повече няма да инвестират в нови електроцентрали, задвижвани от въглища. Банката Standard Chartered, един от най-големите инвеститори във въглища в световен мащаб, също се нареди сред първенците, отказващи да инвестират повече в изкопаемото гориво. Два от държавните пенсионни фондове в Южна Корея също обявиха края на инвестициите във въглища. В сърцевината на всички тези инициативи стои движението, което стартира и кампанията „Награда за най-готина банка” в Япония. Това са млади ентусиазирани хора, които показват своята твърда подкрепа към банките, разграничаващи се от ядрената индустрия и горивната промишленост. Неминуемо това е голям напредък за континент като Азия, където се намират най-замърсените от изкопаеми горива региони

В същото време в Германия една новина предизвика огромен международен отзвук и послужи за ускоряване на процесите, свързани с темата изкопаеми горива. Поддръжниците от движението в защита на гората Хамбах, красива 12 000 годишна гора, чието запазване все повече е застрашено, бяха принудително евакуирани. Гората се намира в непосредствена близост до един от най-големите източници на вредни емисии на въглероден диоксид в Европа– мината за лигнитни въглища в Хамбах. Скоро след това 50 000 души излязоха на протест. Това несъмнено е огромен успех за Германия, но сега страната стои пред следващата голяма стъпка, а именно пълното освобождаване от въглищни горива.

Междувременно в Англия тригодишната борба срещу хидравличното разбиване (фракинг) също постигна своята повратна точка. Хидравличното разбиване или разпукване на скалния слой се извършва с цел да се достигне до находища на нефт, газ или други горива по изкуствен начин. Седмица след обявяването на шокиращата присъда за затвор на трима анти-фракинг активисти компанията Cuadrilla разчете случилото се като зелена светлина да започне фракинг за първи път от седем години насам. Активисти определиха това развитие като опустошаващо, но в същото време вече са изключително предпазливи в изявленията си предвид потвърдената в последния момент присъда на техните съратници.

Отново през октомври, точно преди обявяването на Нобеловите награди за 2018 г., активисти се събраха пред музея Нобел в Стокхолм, Швеция, за да напомнят на Фондация Нобел, че е крайно време да поеме отговорност и да промени действията си. Фондацията, която връчва известната ежегодна награда, все още инвестира в изкопаеми горива въпреки подписаната от над 115 000 души петиция #DivestNobel (Освободи се Нобел).

Тук е мястото да се запитаме къде е България в тази турбулентна зона от въпроси. Всеки един от нас би могъл да даде своя принос към промените, случващи се в момента. Докладът на Междуправителствения панел за промяна в климата (IPCC) посочва как можем да се задържим под тези 1.5°C и хвърля нова светлина в публичния дебат.  
Сега е ключовото време да действаме и да ускорим процесите, водени от мотива „освободени от изкопаеми горива”, като накараме хората с власт да разберат важността на това, което науката вече казва: „Всички ние трябва да спрем употребата на изкопаеми горива, сега!”
Своя акция на местно ниво може да регистрирате в тази платформа.


Източник: https://gofossilfree.org
Превод: Анахид Ангътян
Публикувано в Списание 8: „Фараони в Тракия” Наука

Публикувано в Списание 8: „Фараони в Тракия”

Д-р Васил Добрев разчете име на египетски владетел върху каменен скарабей от с. Любча

2 милиона земетресения в Калифорния за 9 години Наука

2 милиона земетресения в Калифорния за 9 години

Трусовете са средно на интервал от 3 минути

Публикувано в Списание 8: „Роб или роБог” Наука

Публикувано в Списание 8: „Роб или роБог”

Дали подценяването на бъдещето няма да се превърне в най-голямата (и последна) грешка на човечеството?

Израелски учени „отпечатаха“ първото 3D сърце! Наука

Израелски учени „отпечатаха“ първото 3D сърце!

Прогнозата е, че в близко бъдеще някои болници ще разполагат с принтери за органи

Небето ще се свие като свитък… Наука

Небето ще се свие като свитък…

Хипотеза: Всмукването на Земята от черна дупка се описва на три места в Библията

Юриевите нощи - мащабно събитие с космически привкус Наука

Юриевите нощи - мащабно събитие с космически привкус

Денят на 12 април 1961 г. се ознаменува с великата фраза на Юрий Гагарин „Да тръгваме!“

Публикувано в Списание 8: „Обратната страна на Луната” Наука

Публикувано в Списание 8: „Обратната страна на Луната”

12 април е Международен ден на авиацията и космонавтиката

Тя е „само” три милиона пъти по-голяма от Земята! Наука

Тя е „само” три милиона пъти по-голяма от Земята!

Първата снимка на чудовищната черна дупка е факт

Публикувано в Списание 8: „ГЕНерална проверка” Наука

Публикувано в Списание 8: „ГЕНерална проверка”

Какво казват ДНК тестовете за здравето, произхода, способностите ни и заплашва ли ни генна дискриминация

Дали за пръв път ще видим черна дупка? Наука

Дали за пръв път ще видим черна дупка?

Присъствайте онлайн на голямото събитие - 10 април, 16 часа българско време

Защо старите българи са правили ритуални черепни трепанации? Наука

Защо старите българи са правили ритуални черепни трепанации?

Вероятно са повишавали чувствителността на колобрите към свръхнискочестотни вибрации

Песента на Вселената Наука

Песента на Вселената

Чуйте целувката на две черни дупки

Дали жените астронавти са по-подходящи за космоса от мъжете? Наука

Дали жените астронавти са по-подходящи за космоса от мъжете?

Астронавтките също имат дълга история с космически полети

Опашати мечти Наука

Опашати мечти

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

*