Наука

Ще живеем ли в свят без изкопаеми горива?

Покачването на температурата с 1.5°C е вече факт. Крайно време е това да подейства като отрезвяващ сигнал

Ще живеем ли в свят без изкопаеми горива?
Живеем във времена, в които темата за глобалното затопляне е неизменна част от нашето ежедневие. Само месец след мобилизацията #RiseforClimate (#Да издигнем глас за климата) по целия свят, въпросът за промените в климата отново циркулира засилено в публичното пространство, а причина за това е публикуваният нов доклад на Обединените нации. Според него покачването на температурата с 1.5°C е вече факт и е крайно време това да подейства като отрезвяващ сигнал за всички жители на Земята.

Но какво означава на практика това повишение с 1.5°C? Хората по целия свят се питат това, а учените обсъждат нуждата да се сложи край на използването на изкопаеми горива колкото е възможно по-скоро. Ситуацията крие потенциал да се превърне в дълго отлаганата повратна точка – хората започват все повече да осъзнават, че светът, в който могат да живеят, е свят, изчистен от изкопаеми горива.

В град Инчон, Южна Корея, се състоя среща на учени и политици, които направиха обобщение на доклада от Междуправителствения панел за промяна в климата (IPCC). Той се фокусира върху разликата между затоплянето от 1.5°C и 2°C. При цялата сериозност на ситуацията, учените все още са на мнение, че е технически възможно глобалното затопляне да бъде ограничено до 1.5°C, като това би изисквало безпрецедентна повсеместна промяна.  

Новината провокира събирането на поддръжници от всички краища на света, инициирането на разпространяване на информацията от докладите на местно ниво, а също и предприемането на различни действия по ограничаването на използването на изкопаеми горива. В държави като Япония и Бразилия вече духат ветровете на промяната.

На места в Азия също се заражда нова нагласа, а именно за освобождаването от нуждата от въглища завинаги. В една от най-големите електроцентрали в Япония – Марубени оповестиха, че повече няма да инвестират в нови електроцентрали, задвижвани от въглища. Банката Standard Chartered, един от най-големите инвеститори във въглища в световен мащаб, също се нареди сред първенците, отказващи да инвестират повече в изкопаемото гориво. Два от държавните пенсионни фондове в Южна Корея също обявиха края на инвестициите във въглища. В сърцевината на всички тези инициативи стои движението, което стартира и кампанията „Награда за най-готина банка” в Япония. Това са млади ентусиазирани хора, които показват своята твърда подкрепа към банките, разграничаващи се от ядрената индустрия и горивната промишленост. Неминуемо това е голям напредък за континент като Азия, където се намират най-замърсените от изкопаеми горива региони

В същото време в Германия една новина предизвика огромен международен отзвук и послужи за ускоряване на процесите, свързани с темата изкопаеми горива. Поддръжниците от движението в защита на гората Хамбах, красива 12 000 годишна гора, чието запазване все повече е застрашено, бяха принудително евакуирани. Гората се намира в непосредствена близост до един от най-големите източници на вредни емисии на въглероден диоксид в Европа– мината за лигнитни въглища в Хамбах. Скоро след това 50 000 души излязоха на протест. Това несъмнено е огромен успех за Германия, но сега страната стои пред следващата голяма стъпка, а именно пълното освобождаване от въглищни горива.

Междувременно в Англия тригодишната борба срещу хидравличното разбиване (фракинг) също постигна своята повратна точка. Хидравличното разбиване или разпукване на скалния слой се извършва с цел да се достигне до находища на нефт, газ или други горива по изкуствен начин. Седмица след обявяването на шокиращата присъда за затвор на трима анти-фракинг активисти компанията Cuadrilla разчете случилото се като зелена светлина да започне фракинг за първи път от седем години насам. Активисти определиха това развитие като опустошаващо, но в същото време вече са изключително предпазливи в изявленията си предвид потвърдената в последния момент присъда на техните съратници.

Отново през октомври, точно преди обявяването на Нобеловите награди за 2018 г., активисти се събраха пред музея Нобел в Стокхолм, Швеция, за да напомнят на Фондация Нобел, че е крайно време да поеме отговорност и да промени действията си. Фондацията, която връчва известната ежегодна награда, все още инвестира в изкопаеми горива въпреки подписаната от над 115 000 души петиция #DivestNobel (Освободи се Нобел).

Тук е мястото да се запитаме къде е България в тази турбулентна зона от въпроси. Всеки един от нас би могъл да даде своя принос към промените, случващи се в момента. Докладът на Междуправителствения панел за промяна в климата (IPCC) посочва как можем да се задържим под тези 1.5°C и хвърля нова светлина в публичния дебат.  
Сега е ключовото време да действаме и да ускорим процесите, водени от мотива „освободени от изкопаеми горива”, като накараме хората с власт да разберат важността на това, което науката вече казва: „Всички ние трябва да спрем употребата на изкопаеми горива, сега!”
Своя акция на местно ниво може да регистрирате в тази платформа.


Източник: https://gofossilfree.org
Превод: Анахид Ангътян
Топлинна вълна уби 1/3 от прилепите в Австралия Наука

Топлинна вълна уби 1/3 от прилепите в Австралия

Една трета от прилепите, порода летящи лисици, измират в резултат от рекордни жеги през ноември

Първите растения, поникнали на Луната, вече са мъртви Наука

Първите растения, поникнали на Луната, вече са мъртви

Провали се експериментът със семената от памук. Перспективите обаче са добри

Под сянката на Земята Наука

Под сянката на Земята

Астрономическите явления от 8 януари до 7 февруари

Черните дупки: портал към други измерения Наука

Черните дупки: портал към други измерения

Според учени през някои бихме могли да преминем „сравнително спокойно"

Какво се очаква да открие китайската сонда на тъмната страна на Луната? Наука

Какво се очаква да открие китайската сонда на тъмната страна на Луната?

Целта е да вземе проби от почвата, да отгледа успешно растения и да открие следи от Големия взрив

Зимни вечери Наука

Зимни вечери

Астрономическите явления от 8 декември до 7 януари

Месец на сбъднатите желания Наука

Месец на сбъднатите желания

Астрономическите явления от 8 ноември до 7 декември

Какво ще бъде – момче или момиче? Наука

Какво ще бъде – момче или момиче?

Разберете пола на бебето още в първите два месеца от бременността

По следите на нова луна Наука

По следите на нова луна

Извън Слънчевата система е възможно да има луна с големината на Нептун

Кораб на 2.5 хил. години открит в Черно Море Наука

Кораб на 2.5 хил. години открит в Черно Море

23-метровият древногръцки плавателен съд e отлично запазен

Българка с място в Менделеевата таблица Наука

Българка с място в Менделеевата таблица

Мария Спасова е в престижен научен списък

Открита е нова ДНК структура в човешките клетки Наука

Открита е нова ДНК структура в човешките клетки

Това играе ключова роля в жизнения цикъл на клетката

Откриха изгубен океански свят от подводни вулкани Наука

Откриха изгубен океански свят от подводни вулкани

Изгубеният океански свят се намира на около 400 км източно от Тасмания

Зимно време за последен път? Наука

Зимно време за последен път?

Астрономическите явления от 8 октомври до 7 ноември

*