
Снимка: Tom Hermans, Unsplash
Учени измислиха нова имунна терапия - капки течност под езика, които биха могли да предпазят онези, които имат
алергия към фъстъци. Така подготвен,организмът им може да реагира
адекватно при скрита в храната атака, пише Science News. Сублингвална
имунотерапия или SLIT е подобнана оралната имунотерапия, която изисква по-големи дози от SLIT, както и други
лечения. Например такива,
които изграждат толерантност на
организма към алергена - даване на минимални дози фъстъчен протеин на бебета.
Методът за доставка при SLIT - през лигавицата на устата - означава, че могат да се използват много по-малки дози, отколкото при
пероралното лечение, казва Едвин Ким, педиатър - алерголог и
имунолог от Медицинското училище на Университета на Северна Каролина. Освен това SLIT предизвиква по-леки
странични ефекти, например сърбеж
в устата до 15 минути, за разлика от
оралната имунотерапия, която
понякога предизвиква алергични реакции, изискващи епинефрин, съобщават Ким и колегите му.
И докато
пациентите се нуждаят от двучасов период на почивка след пероралното лечение,
тези, които получават сублингвална доза, трябва само да го държат под езика си
в продължение на две минути.
Фъстъците - които всъщност не са ядка, а бобови растения - са сред най-алергенните храни. През 1999 г. по-малко от 0,5% от американските деца са имали алергия към фъстъци. Техният брой е нараснал до 2% в рамките на десетилетие и продължава да се покачва. Дълго време здравните институции в САЩ проповядваха на родителите изключителната забрана да не дават на децата си нищо, съдържащо фъстъци, преди да са навършили 3 години. Явно не това е бил проблемът след като броят на малчуганите, проявяващи алергия към фъстъците расте, въпреки забраната, пише сайтът на д-р Меркола.
Изследванията показват, че ако на детето в ранна възраст ( под
строг надзор на квалифициран лекар) се дават малки количества фъстъчен
протеин, това може да намали риска от алергия с над 80% чрез десенсибилизиране на имунната им система и повишаване на
толерантността към алергена. Стриктното избягване на фъстъчените
продукти само повишава риска, смятат
експертите от екипа на д-р Меркола.
Преди 40 или 50 години хранителните алергии бяха рядкост, но
днес приблизително едно дете на
всеки 13 деца има хранителна алергия. Хранителните алергии могат да бъдат
трудни за откриване при бебета, които не могат да съобщят симптомите си.
Широко прието е, че ужилването от пчели може да причини
анафилаксия, вид тежка алергична реакция, която може да бъде смъртоносна, но
ужилванията от пчели причиняват около 40 смъртни случая в САЩ в сравнение със
100 смъртни случая от храна. Хранителната алергия е най-честата причина за анафилаксия. Освен че причинява сърбеж и подуване на
устните и езика, анафилаксията може да доведе до стягане и затваряне на гърлото
ви, заедно със затруднено дишане, което бързо става животозастрашаващо.
Ако страдате от алергии към храна, ужилвания от насекоми,
лекарства или латекс и сте изложени на риск от анафилаксия, най-честото лечение в момента е с медикаменти, съдържащи епинефрин, синтетична форма на
хормона адреналин, противодействащ на анафилаксията. Той помага на кръвоносните съдове да се стеснят,това повишава кръвното
налягане и подобрява дишането.