НаукаГанета Сагова, Йоана Стефанова / 26 април 2020

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19?

Американци искат да купят патента, държавата – мълчи... Може да съберем парите с фондация

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19?
Българска компания откри и разработи 3 молекули за лекарство срещу COVID-19. Шансовете за успех са изключително високи, тъй като трите молекули създават тройна защита на проекта. Компанията е световно призната, с международни научни публикации, и е носител на наградата „Инвеститор на година” за 2018 г.  
За да се появи лекарството обаче, трябва 4 млн. евро за предклинични тестове. Българското правителство мълчи, а европейските проекти се бавят. Американски инвеститори искат да платят веднага. Ще продадем ли патента, или ще намерим пари, за да остане проектът в България и да създадем ние лека срещу пандемията?

Потърсихме за коментар Кристина Ескенази, която е председател на Биотехнологичен и здравен клъстер – България

Кристина, много фирми по света разработват медикаменти за борба с коронавируса, с какво българският проект се отличава?
В момента компанията няма конкуренти в областта на протеините CCR1 и CCR10! Причината е, че през последните години те фокусират усилията си именно върху молекули, които са причината за автоимунни и редки заболявания. Още от първите данни, които дойдоха от Китай, стана ясно, че най-обещаващите терапии са свързани с анти-ХИВ препарати. „Микар” вече имаха опит в тези първи по рода си молекули, тъй като големите фармацевтични компании нямат интерес от такива разработки, защото те изискват голяма инвестиция, а имат малко продажби.
А благодарение на изкуствен интелект те съкратиха стандартния процес за откриване на нова лекарствена молекула от 18 месеца на 4 седмици. Това е същинска иновацията и е описана в много научни публикации!
Действието на този троен подход (с три молекули – бел. ред.) е да не позволи на вируса да се свърже с клетката посредством различни рецептори. Те неутрализират това свързване и вирусът не успява да зарази клетките. Научни публикации показват, че глобално в момента се работи точно в тази насока, но ние сме едни гърди напред.

Откъде идва финансирането ви до този момент?
Самите сътрудници и основателите са вложили свой личен капитал за проведените до този момент проучвания. Не са получили никакво финансиране от държавата. Всички направени инвестиции са от частни лица или от основателите.

За какво точно ще се използват 4-те милиона евро, които търси компанията?
Тези 4 милиона евро не са за досега извършените проекти и експерименти от „Микар Иновейшън“. Тези пари са за пред клиничните тестове. В България, за съжаление, няма компания, която да извършва такива тестове. В световен мащаб този тип тестове се правят от няколко десетки фирми – те извършват проверки за токсичност, радиоактивност, как ще се синтезира лекарството – дали ще бъде хапче или спрей, а и ще започнат експерименти върху животни. Вчера в Щатите обявиха, че има заразени домашни котки. Това би позволило веднага да се види дали има резултат от молекулите. А след като се премине предклиничната фаза и се получат добри резултати, вече ще има готов продукт за ветеринарния пазар. Компанията проучва 3 молекули, което гарантира всеобхватен подход и дори ако една от тях покаже слаби резултати, останалите две да бъдат ефективни. След това следват фази от 1 до 4, които се извършват върху хора.
Ако предклиничните изследвания преминат успешно, вече по-лесно се намира финансиране за следващия етап. Фазите с хора могат да се проведат и в България. Това означава, че ако се стигне дотам успешно и се запази патентът, науката ще се завърне тук.
Колко време отнема създаването на подобно лекарство?
Обикновено между 6 и 8 години заради сложната документация и процедури. Но в ситуация на пандемия лекарствените агенции съкратиха сроковете. Предклиничната фаза може да се реализира за 8 месеца, а до достигане до пазара ще е нужна около година. Важното е да се знае, че тези молекули не са строго специфични само за тази зараза, а за всички коронавируси и вируси като цяло, защото действат на молекулярно ниво.

Има ли инвеститори?
Това са чудесни открития, но за съжаление, инвеститори за биотехнологии и изкуствен интелект в България няма, тъй като нямат нужната експертиза. Затова те са винаги външни. А външните инвеститори искат патента, и компанията, и екипа за себе си и своята държава.
Когато Америка прояви желание да купи германска фирма, която има просто обещаващи идеи за борбата с вируса, цялата Европейска комисия инвестира големи средства в запазването й в Европа. В момента Щатите проявяват голям интерес и към този проект, нима германските научни изследвания са по-важни от нашите? Защо големите научни открития да не се случат именно тук? Ние сме кандидатствали по различни проекти от Европейския съюз, но нещата се случват бавно. За един от конкурсите резултатите ще бъдат готови чак края на август.

Какви са плановете ви?
След едно интервю в телевизия с нас се свързаха стотици българи и то не само от България, а от целия свят. Всички те бяха с призива – искаме да дарим, за да запазим българската наука в България. Получихме трогателно писмо от ученици от испанската гимназия в София, които искат да си дарят стипендията за успех. Естествено, ние не бихме взели пари от учещи деца. Но искаме да изградим модел, в който българският интелектуален труд да бъде защитен и да се реализира тук, в България.
Нито правителството, нито институциите проявяват разбиране или съпричастност, затова трябва да се оправяме сами. Но всички тези хора ни дадоха огромна надежда.
Мислихме да направим краудфъндинг (споделено финансиране), но КФН излезе със становище, че компанията „Микар Иновейшън“ не може през собствения си сайт да пише, че търси инвестиция. Тоест тя не може по нормален начин да се финансира. Затова смятаме да създадем фондация. Не искаме частни дарения от хората да отиват в частна компания. Фондацията е инструментът, чрез който средства може да бъдат усвоени прозрачно за хората, които ги даряват. Искаме да е на принципа „предай нататък“ . Тоест когато „Микар Иновейшън“ успее да реализира тази молекула, тя ще реинвестира средствата с добавената стойност във фондацията и те ще бъдат пренасочени към други иновативни компании. Случаите като „Микар Иновейшън“ са много – обещаващи компании обявяват несъстоятелност, български учени заминават в чужбина...
Ние искаме да можем да подкрепяме българските компании, за да могат те да продължат своята работа. Аз не съм част от „Микар Иновейшън”, но ги подкрепям, защото имаме общи цели и вярвания. Ние се борим да изградим една единна екосистема и да успяваме да реализираме научните си проекти тук.
Прочетете тук материала ни за „Микар Иновейшън“

Още по темата:

Илон Мъск планира да изпрати хора на Марс през 2024 г. Наука

Илон Мъск планира да изпрати хора на Марс през 2024 г.

Амбициозният предприемач започва колонизирането на Червената планета

Броени часове до първата пилотирана мисия на SpaceX Наука

Броени часове до първата пилотирана мисия на SpaceX

За пръв път компанията на Илон Мъск ще изстреля двама астронавти в космоса

Учени от Русия и Катар предлагат дронове за 5G мрежата Наука

Учени от Русия и Катар предлагат дронове за 5G мрежата

По-евтини са и по-ефективни от наземните базови станции

Зелени водорасли оцветиха Антарктида Наука

Зелени водорасли оцветиха Антарктида

Учените заговориха за „началото на нова екосистема“

За кого пее славеят до пълна изнемога? Наука

За кого пее славеят до пълна изнемога?

Почти половината от гласовитите мъжкари не успяват да привлекат своя любима

Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро” Наука

Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро"

Откритието доказва, че прачовеците са навлезли в Европа доста по-рано от известното досега

Тройна атака срещу COVID-19 Наука

Тройна атака срещу COVID-19

Българската компания „Микар Иновейшън“ предлага начин да преборим с коронавируса, държавата не отделя финансиране!

Провалът не беше опция Наука

Провалът не беше опция

Мисията Аполо 13 в снимки 50 години след „успешния провал"

Зооноза – терминът на бъдещето! Наука

Зооноза – терминът на бъдещето!

Генетикът Виолета Желязкова: „Около 60% от новите инфекциозни заболявания в човешката популация са с животински произход"

Намисли си нещо и погледни към небето Наука

Намисли си нещо и погледни към небето

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

Астрономи: Дните на кометата Борисов са преброени Наука

Астрономи: Дните на кометата Борисов са преброени

Междузвездният обект се топи и рони, може да не оцелее

Въздухът на Европа се прочиства, но дали ще е за дълго? Наука

Въздухът на Европа се прочиства, но дали ще е за дълго?

Учени: Не бива да се налага да чакаме опасна пандемия, за да дишаме по-чист въздух

Светкавичното превръщане на отпадъци в съкровище Наука

Светкавичното превръщане на отпадъци в съкровище

Процесът пази околната среда и превръща отпадъчни продукти в материал, който укрепва бетон

Опасна ли е 5G технологията? Наука

Опасна ли е 5G технологията?

Предлагаме ви две коренно различни гледни точки на експерти по този въпрос

Кометата АТЛАС свети все по-ярко Наука

Кометата АТЛАС свети все по-ярко

Тя ще бъде най-близо до Земята на 23 май