Подкрепете ни!
НаукаГанета Сагова, Йоана Стефанова / 26 април 2020

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19?

Американци искат да купят патента, държавата – мълчи... Може да съберем парите с фондация

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19?
Българска компания откри и разработи 3 молекули за лекарство срещу COVID-19. Шансовете за успех са изключително високи, тъй като трите молекули създават тройна защита на проекта. Компанията е световно призната, с международни научни публикации, и е носител на наградата „Инвеститор на година” за 2018 г.  
За да се появи лекарството обаче, трябва 4 млн. евро за предклинични тестове. Българското правителство мълчи, а европейските проекти се бавят. Американски инвеститори искат да платят веднага. Ще продадем ли патента, или ще намерим пари, за да остане проектът в България и да създадем ние лека срещу пандемията?

Потърсихме за коментар Кристина Ескенази, която е председател на Биотехнологичен и здравен клъстер – България

Кристина, много фирми по света разработват медикаменти за борба с коронавируса, с какво българският проект се отличава?
В момента компанията няма конкуренти в областта на протеините CCR1 и CCR10! Причината е, че през последните години те фокусират усилията си именно върху молекули, които са причината за автоимунни и редки заболявания. Още от първите данни, които дойдоха от Китай, стана ясно, че най-обещаващите терапии са свързани с анти-ХИВ препарати. „Микар” вече имаха опит в тези първи по рода си молекули, тъй като големите фармацевтични компании нямат интерес от такива разработки, защото те изискват голяма инвестиция, а имат малко продажби.
А благодарение на изкуствен интелект те съкратиха стандартния процес за откриване на нова лекарствена молекула от 18 месеца на 4 седмици. Това е същинска иновацията и е описана в много научни публикации!
Действието на този троен подход (с три молекули – бел. ред.) е да не позволи на вируса да се свърже с клетката посредством различни рецептори. Те неутрализират това свързване и вирусът не успява да зарази клетките. Научни публикации показват, че глобално в момента се работи точно в тази насока, но ние сме едни гърди напред.

Откъде идва финансирането ви до този момент?
Самите сътрудници и основателите са вложили свой личен капитал за проведените до този момент проучвания. Не са получили никакво финансиране от държавата. Всички направени инвестиции са от частни лица или от основателите.

За какво точно ще се използват 4-те милиона евро, които търси компанията?
Тези 4 милиона евро не са за досега извършените проекти и експерименти от „Микар Иновейшън“. Тези пари са за пред клиничните тестове. В България, за съжаление, няма компания, която да извършва такива тестове. В световен мащаб този тип тестове се правят от няколко десетки фирми – те извършват проверки за токсичност, радиоактивност, как ще се синтезира лекарството – дали ще бъде хапче или спрей, а и ще започнат експерименти върху животни. Вчера в Щатите обявиха, че има заразени домашни котки. Това би позволило веднага да се види дали има резултат от молекулите. А след като се премине предклиничната фаза и се получат добри резултати, вече ще има готов продукт за ветеринарния пазар. Компанията проучва 3 молекули, което гарантира всеобхватен подход и дори ако една от тях покаже слаби резултати, останалите две да бъдат ефективни. След това следват фази от 1 до 4, които се извършват върху хора.
Ако предклиничните изследвания преминат успешно, вече по-лесно се намира финансиране за следващия етап. Фазите с хора могат да се проведат и в България. Това означава, че ако се стигне дотам успешно и се запази патентът, науката ще се завърне тук.
Колко време отнема създаването на подобно лекарство?
Обикновено между 6 и 8 години заради сложната документация и процедури. Но в ситуация на пандемия лекарствените агенции съкратиха сроковете. Предклиничната фаза може да се реализира за 8 месеца, а до достигане до пазара ще е нужна около година. Важното е да се знае, че тези молекули не са строго специфични само за тази зараза, а за всички коронавируси и вируси като цяло, защото действат на молекулярно ниво.

Има ли инвеститори?
Това са чудесни открития, но за съжаление, инвеститори за биотехнологии и изкуствен интелект в България няма, тъй като нямат нужната експертиза. Затова те са винаги външни. А външните инвеститори искат патента, и компанията, и екипа за себе си и своята държава.
Когато Америка прояви желание да купи германска фирма, която има просто обещаващи идеи за борбата с вируса, цялата Европейска комисия инвестира големи средства в запазването й в Европа. В момента Щатите проявяват голям интерес и към този проект, нима германските научни изследвания са по-важни от нашите? Защо големите научни открития да не се случат именно тук? Ние сме кандидатствали по различни проекти от Европейския съюз, но нещата се случват бавно. За един от конкурсите резултатите ще бъдат готови чак края на август.

Какви са плановете ви?
След едно интервю в телевизия с нас се свързаха стотици българи и то не само от България, а от целия свят. Всички те бяха с призива – искаме да дарим, за да запазим българската наука в България. Получихме трогателно писмо от ученици от испанската гимназия в София, които искат да си дарят стипендията за успех. Естествено, ние не бихме взели пари от учещи деца. Но искаме да изградим модел, в който българският интелектуален труд да бъде защитен и да се реализира тук, в България.
Нито правителството, нито институциите проявяват разбиране или съпричастност, затова трябва да се оправяме сами. Но всички тези хора ни дадоха огромна надежда.
Мислихме да направим краудфъндинг (споделено финансиране), но КФН излезе със становище, че компанията „Микар Иновейшън“ не може през собствения си сайт да пише, че търси инвестиция. Тоест тя не може по нормален начин да се финансира. Затова смятаме да създадем фондация. Не искаме частни дарения от хората да отиват в частна компания. Фондацията е инструментът, чрез който средства може да бъдат усвоени прозрачно за хората, които ги даряват. Искаме да е на принципа „предай нататък“ . Тоест когато „Микар Иновейшън“ успее да реализира тази молекула, тя ще реинвестира средствата с добавената стойност във фондацията и те ще бъдат пренасочени към други иновативни компании. Случаите като „Микар Иновейшън“ са много – обещаващи компании обявяват несъстоятелност, български учени заминават в чужбина...
Ние искаме да можем да подкрепяме българските компании, за да могат те да продължат своята работа. Аз не съм част от „Микар Иновейшън”, но ги подкрепям, защото имаме общи цели и вярвания. Ние се борим да изградим една единна екосистема и да успяваме да реализираме научните си проекти тук.
Прочетете тук материала ни за „Микар Иновейшън“

Още по темата:

9 неща, които научихме за извънземните през 2021 г. Наука

9 неща, които научихме за извънземните през 2021 г.

Бяхме свидетели на един „бомбастичен доклад за НЛО”, но и на предположения за космически боклуци и живот извън Земята

Половината от предците на англичаните са французи Наука

Половината от предците на англичаните са французи

Ново изследване на ДНК разкрива, че мигрантите са пристигнали във Великобритания от Франция преди около 3000 години

Китай изобрети робот-прокурор, който ще достигне перфектното обвинение Наука

Китай изобрети робот-прокурор, който ще достигне перфектното обвинение

Изкуственият интелект се справя лесно с измами, хазарт, опасно шофиране, кражба и подстрекателство към кавга

Неврохирурзите и ракетните инженери не са по-умни от обикновените хора Наука

Неврохирурзите и ракетните инженери не са по-умни от обикновените хора

Британски учени сравниха интелигентността на високоспециализирани професионалисти и редови граждани

Медии прибързано „чипираха” ваксинирани Наука

Медии прибързано „чипираха" ваксинирани

По принцип може в импланта да се вкара и информация за ваксинационен статус, но още не се прави

НАСА пусна призрачни звуци от най-големия спътник на Юпитер Наука

НАСА пусна призрачни звуци от най-големия спътник на Юпитер

Чуйте гласа на магнитните полета на Ганимед, който може и да е планета

Човечеството достигна Слънцето за първи път в историята си Наука

Човечеството достигна Слънцето за първи път в историята си

Соларната сонда Parker на НАСА прелетяла през слънчевата корона още през април

Защо избухваме в смях в конфузни ситуации Наука

Защо избухваме в смях в конфузни ситуации

Не е нужно да контролирате тези изблици, те освобождават напрежението

Защо на някои хора им е по-трудно да бъдат щастливи Наука

Защо на някои хора им е по-трудно да бъдат щастливи

50% от щастието зависи от гените, 10% - от обстоятелствата и 40% - от усилията да го постигнем

Първите биороботи в света се научиха да се размножават Наука

Първите биороботи в света се научиха да се размножават

Процесът на репликация може да бъде контролиран, убедени са учените

Изкуствен интелект открива лъжата със 73% точност Наука

Изкуствен интелект открива лъжата със 73% точност

Учени улавят измамата по леките трептения на лицевите мускули

НАСА ще постави ядрен реактор на Луната Наука

НАСА ще постави ядрен реактор на Луната

Целта е установяване на дългосрочно човешко присъствие там, където не сме били от 1972 г.

Откриха нова гигантска черна дупка Наука

Откриха нова гигантска черна дупка

Масата й е 11 пъти по-голяма от тази на Слънцето

На Луната има кислород за милиарди земляни за 100 000 години напред Наука

На Луната има кислород за милиарди земляни за 100 000 години напред

Но е в „плен" на реголита, учените умуват как да го освободят

Чип в мозъка на напълно парализиран превежда мислите му Наука

Чип в мозъка на напълно парализиран превежда мислите му

Изкуственият интелект се справя с предаването на визуализацията с 94% точност

Стволовите клетки отговорни за оплешивяването Наука

Стволовите клетки отговорни за оплешивяването

Опити с мишки разкриват процеса, който толкова силно тревожи мъжете